<data:blog.pageTitle/>

This Page

has moved to a new address:

http://www.retetedesuflet.ro

Sorry for the inconvenience…

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
Cooking with my soul: 01.01.2011 - 01.02.2011

Cooking with my soul

31 ian. 2011

Muschiulet de porc cu sos de capere (Pork tenderloin with capers sauce)



Scroll down for English recipe



  In luna decembrie am castigat un concurs culinar. Ieri am primit cadoul, pe care mi l-am dorit de mult: un mojar de la Jamie Oliver. Prin urmare, azi a trebuit sa-l probez. Si a iesit sosul asta de capere.


Ingrediente pentru 3 persoane:
  • 600 g muschiulet de porc
  • 300 ml vin alb
  • 4 cm ghimbir, taiat bucati
  • 4 catei de usturoi
  • 5 boabe de piper negru
  • 4 linguri de capere

Citeste mai departe. Do you want to read more?

Etichete: , , , , , , , ,

28 ian. 2011

Friptura clasica din iepure de camp (Wild rabbit roasted in red wine)




Scroll down for English recipe



Am citit undeva ca primul lucru pe care trebuie sa-l faci cand vrei sa gatesti un iepure este ... sa il vanezi :))) Adevarat. Prin urmare barbatii familiei si-au scos din cufere tolbele si pustile si au plecat la vanatoare (organizata, bineinteles!). Dupa o zi intrega de alergat (a se citi distractie, shpritzuri si voie buna) au venit acasa cu prada. Asta se intampla acum o saptamana.

Vanatul, inainte de a fi gatit, are nevoie de putina pregatire. In linii mari ea arata asa:
  • Mai intai se scot toate intestinele imediat dupa ce a fost adus acasa, dar nu se scoate blana. Se lasa cam 3 zile afara, la rece, agatat cu capul in jos, la fezandat.
  • Se da jos blana si se taie in bucati - capul nu se foloseste
  • Se pune iepurila intr-un castron nu prea mare in bait si se tine 2 zile
  • Abia acum e bun de pus in cuptor
Citeste mai departe. Do you want to read more?

Etichete: , , , , , ,

25 ian. 2011

Supa crema de mazare uscata cu afumatura (Creamy dry peas soup, with smoked ham)




Scroll down for English recipe


O supa numai buna pe vremea asta friguroasa.

Ingrediente pentru 10 portii:
  • 500 g mazare uscata
  • 300 g afumatura, taiata fasii subtiri
  • 2 cepe
  • 2 morcovi

Citeste mai departe. Do you want to read more?

Etichete: , ,

24 ian. 2011

Cataif (Kadayif)




Scroll down for English recipe


Cataiful este un desert turcesc, dar care se poate manca si in Grecia, intr-o forma putin modificata. Se face foarte usor, dintr-o baza facuta din paste foarte subtiri si insiropate din greu cu sirop concentrat de zahar. Chiar daca nu va plac deserturile foarte dulci, eu zic sa incercati macar o lingurita de cataif. O sa merite.

Citeste mai departe. Do you want to read more?

Etichete: , , , ,

22 ian. 2011

Biscuiti cu multa ciocolata (Plenty of chocolate biscuits)



Scroll down for English recipe


Mi-e teama ca familia mea se transforma in  "Terminatorii de biscuiti". Am ajuns sa fac la 2-3 zile cate 3 tavi ca sa ne ajunga. Nici nu mai stiu ce combinatii sa inventez! De data asta fimiu a avut pofta de, citez "muuuuuulta ciocolata". Nu stiu daca i-a ajuns, pentru ca n-a putut sa-mi raspunda cu gura plina.



Ingrediente:

    * 300 g faina
    * 150 g fulgi de ovaz, facuti o faina mare
    * 1 lingurita praf de copt
    * 1 lingura de cacao neagra (se poate si mai multa)
    * 200 g unt moale, taiat cuburi
    * 170 g zahar
    * 2 oua
    * 100 ml lapte
    * 2 lingurite esenta de vanilie
    * ciocolata: 3 tablete, adica aproximativ 270 g (eu am avut amaruie si cu crema de capsuni), taiata bucati mici

Citeste mai departe. Do you want to read more?

Etichete: , , , , , , , ,

20 ian. 2011

Muschi de vita cu sos de otet balsamic (Filet mignion with balsamic glaze)



Scroll down for English recipe



Au inceput sa-mi placa din ce in ce mai mult retelele sociale. Sa va spun si de ce. Ieri am cumparat un muschiulet de vita. (Am eu un magazin unde stiu ca vand carne de vita proaspata si foarte fregeda). Si, ca de obicei, eram in pana de idei. Prin urmare i-am rugat pe prietenii de pe facebook sa ma ajute. Si, din idee in idee am ajuns la asta. Ar fi fost bine sa fac carnea la gratar, dar nici la tigaie n-a fost de lepadat, Iar sosul de otet balsamic a fost o nebunie. Multumesc dragi prieteni.

Citeste mai departe. Do you want to read more?

Etichete: ,

18 ian. 2011

Am nevoie de ajutorul vostru (I need your help)



Scroll down for English recipe

Dragii mei, dupa cum va spuneam m-am hotarat sa particip la un concurs pe gustos.ro
Ca de obicei, este cu voturi. De aceea am venit cu o rugaminte: daca va place, va rog sa-mi votati blogul.
Pentru aceasta, mai intai e nevoie sa va faceti cont pe gustos. ro, accesand aici

Dupa aceasta, puteti sa votati blogul Cooking with my soul la sectiunea Supe ciorbe  si la sectiunea Aperitive

Va multumesc anticipat si va pup.


English version

My dear friends, I decided to participate with my blog in a contest. As usual, here in Romania, winning is based on how many votes you have :D. So, I need your help and I will really appreciate the time you took in doing this. (kisses)

If you like my blog, I kindly ask you to vote for me. From the beginning I have to tell that it takes two steps for voting, which means that you will need approximately 7 minutes to finish. For this you first need to make an account here

A window like this will appear. Fill in the spaces (i wrote on the picture what everything means - in blue)




Now that you have an account, you can vote for Soups here  for Cooking with my soul

You can also vote for appetizers here, again for Cooking with my soul.

Etichete:

Acadele? Mai ghiciti o data - Salam de biscuiti (Lollipos?Guess again - Biscuit Salami Sweet)



Scroll down for English recipe


Salamul de biscuiti e poate cel mai des intalnit desert la noi. Mama mi-l facea de multe ori cand eram copil. Si totusi, (ori poate de aceea) eu nu l-am facut niciodata pana acum. E foarte simplu si contine ingrediente extrem de gustoase. Eu m-am jucat putin si, pe langa forma clasica de salam am facut si niste acadele.Am folosit forma de silicon de la Wilton.



Citeste mai departe. Do you want to read more?

Etichete: , , , ,

17 ian. 2011

Pui in sos gros de cocos si migdale (Chicken in thick coconut - almonds sauce)



Scroll down for English recipe



Chiar daca mancarea thai sau indiana contine multe condimente, nu este de loc greu sa pregatesti asa ceva. Ca sa-ti fie usor, scoate toate ingredientele si pregateste-le. Apoi pune-le langa tine cand gatesti. Asa o sa fie totul gata in cateva minute.

Citeste mai departe. Do you want to read more?

Etichete: , , ,

15 ian. 2011

Despre mine - cateva raspunsuri (About me - some answers)





Scroll down for English version


M-am hotarat sa particip la un fel de concurs pe gustos.ro. Atasat invitatiei la concurs am primit si un chestionar pe care puteai sa-l completezi sau nu, dupa chef. La mine cheful a zis Da. Daca vreti sa-l cititi in original, il gasiti aici. Sau mai bine direct in acest post.



    

Cum ai inceput sa ai un blog gastronomic?
       Ca sa-ti spun adevarul, nici eu nu stiu. Cred ca a venit firesc. Din dorinta de a impartasi cu ceilalti ideile mele. Si pentru a promova mancarea indiana, de care multa lume se fereste fara rost.

  Ai vreun bucatar favorit? Care este acela?
Definitely, Jamie Oliver. El mi-a schimbat viziunea asupra gatitului. Cand l-am vazut intr-o emisiune culinara acum multi ani, m-am indragostit de entuziasmul si pasiunea pe care o pune in bucatarie.

De unde te inspiri in arta culinara: carti de bucate, reviste, emisiuni, bloguri, site-uri?
E greu de spus. Cred ca in egala masura din carti – bloguri – siteuri. Mai putin din emisiuni si aproape deloc din reviste.

Citeste mai departe. Do you want to read more?

Etichete:

14 ian. 2011

Daring Cooks: Cassoulet – o mancare spectaculoasa (Cassoulet - a spectacular stew)



Scroll down for English recipe



Prima oara cand am auzit de aceasta mancare a fost intr-una din emisiunile lui Anthony Bourdain. Era intr-un sat cred ca din Provence, unde toata lumea din asta traia. Faceau Cassoulet, o puneau in conserve si apoi o vindeau in lumea intrega. Si pe langa asta, numai Cassoulet gaseai la restaurantele lor  :)

Este o mancare din sudul Frantei, cunocuta din secolul al 14 lea si care contine porc, carnati, fasole boabe alba si confit de canard. Cum rata e scoasa de pe lista mea de preferinte culinare, nici nu m-am gandit vreodata ca o sa fac asa ceva.

Dar, cum spune englezul “Never say never”. Provocarea lunii ianuarie la Daring Cooks a fost tocmai asta: Confit de canard si Cassoulet. Am citit reteta si m-a intrigat. Se intindea pe 3 zile, dar nu parea greu de facut. Si ingredientele sigur i-ar fi placut sotului meu.

Prin urmare m-am hotarat sa o fac. Si, va spun cu mana pe inima, nu regret. A iesit o mancare SPECTACULOASA. De mult n-am mai gustat ceva atit de bun. Pentru noi, romanii, care iubim fasolea uscata, este o incantare a papilelor gustative. Eu n-am mancat din carnea de rata, dar sotul meu mi-a spus ca este foarte frageda si suculenta. Prin urmare, va recomand sa incercati Cassoulet-ul si sunt sigura ca o sa ma pomeniti. 
Nota: Pentru ca dureaza mai multe zile, eu am inceput vineri seara si duminica la pranz era gata.


Citeste mai departe. Do you want to read more?

Etichete: ,

13 ian. 2011

Confit de canard (Duck confit)



Scroll down for English recipe



Recunosc ca mi-a fost foarte greu sa traduc numele acestei specialitati frantuzesti. De aceea am lasat-o in original. 
Confit-ul e o metoda de a conserva carnea bine cunoscuta si la noi. In acelasi mod punea bunica carnea de porc, in untura si o pastra pana vara intr-o oala mare (ii zicea garnitza) sau chiar in borcane de sticla. La francezi lucrul asta se face din rata (de, fiecare cu porcul lui). 
Se pot face cantitati mari, daca ai multe rate, dar eu am facut doar de incercare. Reteta se intinde pe doua zile.
Acest confit e parte a unei retete mai mari si foarte gustoase (Cassoulet) pe care am pregatit-o pentru provocarea lunii ianuarie la Daring Cooks.

Citeste mai departe. Do you want to read more?

Etichete: , , , , , , ,

12 ian. 2011

Supa de praz (Leek soup)



Scroll down for English recipe





Ingrediente pentru 6 persoane
  • 2 litri supa de pui/vita facuta in casa
  • ½ litru apa
  • 5 + 1 fire subtiri de praz, curatate
  • 3 linguri amidon de porumb + 3 linguri apa rece
  • 50 g unt
  • Sare, piper dupa gust

Citeste mai departe. Do you want to read more?

Etichete: , , ,

10 ian. 2011

Pizza cu creveti si sparanghel (Shrimp and asparagus pizza)



Scroll down for English recipe




O pizza foarte fina si alba, adica fara pasta de tomate.

Ingrediente pentru 2- 3 persoane

Pentru blat:
  • 400 g faina 650
  • 15 g drojdie proaspata
  • 1 lingurita sare
  • 1 cana ( 250 ml) apa calduta
  •  1/2 lingurita zahar
  • 3 linguri ulei de masline
Pentru topping
  • 250 g creveti curatati
  • 150 g bacon, taiat fasii subtiri
  • 3- 4 catei de usturoi, taiati feliute subtiri
  • 1/2 ardei iute uscat (sau dupa gust) taiat feliute
  • 2 linguri ulei de masline
  • 250 g mozzarella, taiata bucati
  • cateva varfuri de sparanghel oparite in apa (eu am avut in congelator de asta primavara)
  • piper dupa gust

Citeste mai departe. Do you want to read more?

Etichete: , , , , ,

8 ian. 2011

Paine pentru sandwichuri (Sandwich bread)



Scroll down for English recipe



Ingrediente:
  • 1 kg faina pentru paine (sau o faina care nu e pentru cozonac sau prajituri)
  • 25 g drojdie proaspata
  • 400 ml lapte caldut
  • 200 ml apa calduta
  • 4 linguri de unt topit, dar nu fierbinte
  • 2 lingurite miere
  • 2 lingurite sare
  • 2 tavi de cozonac (sau chec) lungi
  • putina faina pentru presarat suprafata de lucru 
Citeste mai departe. Do you want to read more?

Etichete: ,

7 ian. 2011

Crinkles



Scroll down for English recipe



In engleza cuvantul crinkle inseamna (printre altele)a produce un sunet ca atunci cand se crapa ceva. Asta se intampla cand musti din biscuitii astia: sunt moi la interior, dar crocanti la exterior . Si arata si foarte dragut  contrastul cacao - zahar pudra. Un deliciu.


Ingrediente
  • 150 g unt moale, taiat cuburi
  • 150 g zahar tos
  • 2 oua
  • 200 g faina
  • 1 lingura cacao neagra
  • 3/4 lingurita praf de copt
  • 135 g (o tableta si jumatate) ciocolata Kandia amaruie, taiata marunt
  • 1 fiola esenta de rom
  • 100 g zahar pudra

Citeste mai departe. Do you want to read more?

Etichete: , , , , , ,

5 ian. 2011

Craciunul editia a doua - Ghirardelli chocolate chips cookies



Scroll down for English recipe

Pentru mine Craciunul a fost (si) azi! Pentru asta trebuie sa-i  multumesc lui Heath care si-a amintit una din marile mele dorinte, care nu credeam ca se va implini ever! Mi-a adus GHIRARDELLI CHOCOLATE CHIPS!!!!!




Si cu ei am facut asta:




Nici nu va puteti imagina cate am citit eu despre aceste bucatele de minune ciocolatoasa. Ba chiar am si gustat biscuiti cu asa ceva. Dar nu aveam de unde sa cumpar, pentru ca se gasesc doar in USA (din ce am cercetat eu).

Citeste mai departe. Do you want to read more?

Etichete: , , , ,

4 ian. 2011

Introspectie - Cum a inceput totul & Chili con Carne (Introspection - How did it start & Chili con Carne)



Scroll down for English recipe

Zilele astea, avand mai mult timp liber, stateam si ma gandeam...  Ce m-a facut oare sa pornesc acest blog culinar?  Nu ma pot lauda ca de la 5-6 ani am luat lingura in mana si am inceput sa o ajut pe mama in bucatarie (cum se intampla la altii). La varsta aia eu ma ocupam cu jucatul, recunosc. Apoi cu cataratul prin copaci, plimbatul cu bicicleta, batutul de cuie, montatul- demontatul de aparatura ca sa vad ce e inauntru. Adica baietisme. {Si acum am ramas un fel de baiatul lu' tata :D}

Pana sa ma marit nu prea intram in bucatarie, adevarul e ca nici mama nu ma punea sa fac ceva! Prin urmare n-am avut veleitati din astea de chef, dar toata viata papilele mele gustative au fost incantate de mancarea mamei si a bunicii.

Dupa casatorie, am primit ca "zestre" o nemaipomenita carte de bucate a Silviei Jurcovan {pe care o recomand tuturor, nu numai incepatorilor}, care m-a salvat de nenumarate ori. Am inceput sa fac una alta {ca de, dragostea trece prin stomac :) }. La sarbatori prajiturile si torturile mele incepusera sa faca furori. Dar de aici si pana la a face o pasiune din asta.... drum lung.

Click- ul in mintea mea s-a produs cand l-am vazut pentru prima oara pe Jamie Oliver gatind. Cred ca era o emisiune la televiziunea romana, prima si singura in vremea aceea {acum sunt atatea, ca nici nu mai stii la care sa te uiti! si unele nici nu merita vazute!}. Facea totul asa de usor si parea ca se distreaza atat de bine, ca instantaneu m-am indragostit {de modul de lucru, la ce va ganditi? :D}. De atunci am inceput sa adun orice reteta de-a lui si sa citesc orice carte scrisa de el. Pe unele le-am si facut, spre deliciul familiei si prietenilor. Si cum retete erau multe si scrise pe tot felul de hartii si carnetele, am hotarat sa le adun intr-un fel de carte de retete mai moderna: blogul acesta.

Acum, dupa ceva mai mult de un an si peste 200 de retete postate, pasiunea mea pentru mancarea buna a ramas aceeasi, chiar daca timpul pe care il acord blogului e mult diminuat. Ceea ce imi doresc e ca el sa ajute pe cei care il citesc, si ca acestia sa lase din cand in cand un comment, ca sa stiu ca e cineva acolo inafara de mine :).

 De la Jamie Oliver va prezint azi o reteta pe care de mult vroiam s-o fac, dar nu-i venise inca timpul: Chili con Carne

  

Citeste mai departe. Do you want to read more?

Etichete: , , , , ,

2 ian. 2011

Prima mea piftie (Turkey aspic)



Scroll down for English version

De multe ori in viata trebuie sa faci lucruri care nu-ti plac. Cand insa le faci pentru persoane la care tii, ele nu mai sunt chiar asa de grele. Eu, recunosc, nu suport mancarurile gelatinoase. De aceea nu am mai facut aspic pana acum. Sotul meu, insa, adora piftia. Pana acum isi ostoia pofta prin vecini (adica ii facea mama). Anul acesta, insa, m-am hotarat sa-i fac o surpriza. Aceasta e prima mea piftie.

Inainte de a o face m-am documentat bine. si, dupa spusele celor care au mancat-o a iesit foarte buna.




Ingrediente
  • 1 aripa mare de curcan
  • 1 picior de porc (numai partea de jos)
  • 2 cepe
  • 4-5 boabe de piper
  • 1 foaie de dafin
  • 5 l de apa
  • 1 capatana de usturoi
  • sare dupa gust

Citeste mai departe. Do you want to read more?

Etichete: , , , , ,