<data:blog.pageTitle/>

This Page

has moved to a new address:

http://www.retetedesuflet.ro

Sorry for the inconvenience…

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
Cooking with my soul: Introspectie - Cum a inceput totul & Chili con Carne (Introspection - How did it start & Chili con Carne)

Cooking with my soul

4 ian. 2011

Introspectie - Cum a inceput totul & Chili con Carne (Introspection - How did it start & Chili con Carne)



Scroll down for English recipe

Zilele astea, avand mai mult timp liber, stateam si ma gandeam...  Ce m-a facut oare sa pornesc acest blog culinar?  Nu ma pot lauda ca de la 5-6 ani am luat lingura in mana si am inceput sa o ajut pe mama in bucatarie (cum se intampla la altii). La varsta aia eu ma ocupam cu jucatul, recunosc. Apoi cu cataratul prin copaci, plimbatul cu bicicleta, batutul de cuie, montatul- demontatul de aparatura ca sa vad ce e inauntru. Adica baietisme. {Si acum am ramas un fel de baiatul lu' tata :D}

Pana sa ma marit nu prea intram in bucatarie, adevarul e ca nici mama nu ma punea sa fac ceva! Prin urmare n-am avut veleitati din astea de chef, dar toata viata papilele mele gustative au fost incantate de mancarea mamei si a bunicii.

Dupa casatorie, am primit ca "zestre" o nemaipomenita carte de bucate a Silviei Jurcovan {pe care o recomand tuturor, nu numai incepatorilor}, care m-a salvat de nenumarate ori. Am inceput sa fac una alta {ca de, dragostea trece prin stomac :) }. La sarbatori prajiturile si torturile mele incepusera sa faca furori. Dar de aici si pana la a face o pasiune din asta.... drum lung.

Click- ul in mintea mea s-a produs cand l-am vazut pentru prima oara pe Jamie Oliver gatind. Cred ca era o emisiune la televiziunea romana, prima si singura in vremea aceea {acum sunt atatea, ca nici nu mai stii la care sa te uiti! si unele nici nu merita vazute!}. Facea totul asa de usor si parea ca se distreaza atat de bine, ca instantaneu m-am indragostit {de modul de lucru, la ce va ganditi? :D}. De atunci am inceput sa adun orice reteta de-a lui si sa citesc orice carte scrisa de el. Pe unele le-am si facut, spre deliciul familiei si prietenilor. Si cum retete erau multe si scrise pe tot felul de hartii si carnetele, am hotarat sa le adun intr-un fel de carte de retete mai moderna: blogul acesta.

Acum, dupa ceva mai mult de un an si peste 200 de retete postate, pasiunea mea pentru mancarea buna a ramas aceeasi, chiar daca timpul pe care il acord blogului e mult diminuat. Ceea ce imi doresc e ca el sa ajute pe cei care il citesc, si ca acestia sa lase din cand in cand un comment, ca sa stiu ca e cineva acolo inafara de mine :).

 De la Jamie Oliver va prezint azi o reteta pe care de mult vroiam s-o fac, dar nu-i venise inca timpul: Chili con Carne

  


Ingrediente (pentru 4 persoane): 



  • 300 - 400 g carne de vita, tocata
  • 1 ceapa mare, tocata
  • 2 catei de usturoi, tocati
  • 1 lingurita chimion (nu chimen!) praf
  • 1 -2 ardei chili uscati, tocati marunt
  • 3-4 cm baton de scortisoara
  • 1 conserva de rosii de 200 ml (sau 5 linguri pasta de tomate amestecate cu 200 ml apa)
  • 1 conserva mica de fasole rosie
  • 150 g rosii uscate, hidratate si conservate in ulei de masline (sau 2-3 rosii proaspete)
  • sare, piper dupa gust
  • 4 linguri ulei de masline

Prepapare:
  • Incalzeste uleiul intr-o tigaie mare. Pune ceapa si usturoiul si caleste-le pana ce ceapa devine lucioasa.
  • Adauga chimionul, ardeii chili si putina sare. Amesteca

  • Adauga carnea si, la foc mare, las-o pana ce devine putin maronie


  •  Mixeaza bine rosiile uscate (sau proaspete) cu un blender. Adauga-le in carne, impreuna cu conserva de rosii, batonul de scortisoara, putina sare si un pahar (cam 200 ml) de apa. Amesteca bine.



  •  Da focul mic, acopera tigaia cu un capac cat mai etans si fierbe 1-2 ore. Daca sosul scade foarte tare, adauga putina apa.
  • In ultima jumatate de ora adauga fasolea rosie.
  • Se serveste cu garnitura de orez, sau paste.

English version

 
From Jamie Oliver will present today a recipe that I love: Chili Con Carne
Ingredients (for 4 persons):

    
* 300 - 400 g beef, minced
    
* 1 large onion, chopped
    
* 2 cloves garlic, minced
    
* 1 teaspoon cumin powder
    
* 1 to 2 dried chili peppers, finely chopped
    
* 3-4 cm cinnamon stick
    
* 1 tin of tomatoes (or 5 tablespoons of tomato paste mixed with 200 ml water)
    
* 1 small canned red beans
    
* 150 g dried tomatoes, hydrated and preserved in olive oil (or 2-3 fresh tomatoes)
    
* Salt and pepper to taste
    
* 4 tablespoons olive oil 



How to prepapare:

    
* Heat oil in a large skillet. Put onion and garlic and cook them until the onion is shiny.
    
* Add cumin, chili peppers and salt. Mix
    
* Add meat and turn the heat high, leave it until it becomes slightly brown
    
* Mix the dride tomatoes (or fresh) with a blender. Add them, and the canned once with cinnamon stick, salt and a glass (about 200 ml) of water. Mix well.
    
* Cover the pan with a lid and simmer 1-2 hours. If the sauce reduces a lot, add some water.
    
* In the last half hour add red beans.
    
* Serve with rice or pasta. 

Etichete: , , , , ,

2 comentarii:

  • Ma bucur sa stiu ca exista si baieti pe aceasta frontiera culinara
    Multumesc de inspiratie bucatara!:)
    Am sa maicitesc maimult siamsa tin pasul cu aventurile tale Gatite.....

    De Anonymous Anonim, La 30 iulie 2011, 04:53  

  • Anonim, iti multumesc pentru vizita si te mai astept. Ai dreptate, sunt multi baieti pasionati de bucatarit, dar eu nu sunt printre ei pentru ca .... sunt fata :D In postarea mea spuneam ca la varste fragede eram baietoasa si nu ma preocupa bucataria. Insa acum recuperez :)))))
    Sa ai o zi buna si ne mai auzim.

    De Blogger Brindusa, La 30 iulie 2011, 09:53  

Trimiteți un comentariu

Pareri, sfaturi,comentarii?
Please, don't be shy. Leave a comment.

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]



Linkuri de întoarcere către această postare:

Creați un link

<< Pagina de pornire