<data:blog.pageTitle/>

This Page

has moved to a new address:

http://www.retetedesuflet.ro

Sorry for the inconvenience…

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
Cooking with my soul: Cataif (Kadayif)

Cooking with my soul

24 ian. 2011

Cataif (Kadayif)




Scroll down for English recipe


Cataiful este un desert turcesc, dar care se poate manca si in Grecia, intr-o forma putin modificata. Se face foarte usor, dintr-o baza facuta din paste foarte subtiri si insiropate din greu cu sirop concentrat de zahar. Chiar daca nu va plac deserturile foarte dulci, eu zic sa incercati macar o lingurita de cataif. O sa merite.



Eu am gasit taietei de cataif deja preparati, adica copti in cuptor pana devin aurii. 

Ingrediente:
  • 1 cutie cu taietei pentru cataif (350 g)
  • 300 ml apa
  • 200 ml lapte
  • 100 g unt
  • 400 g zahar
  • 1 lingura esenta de vanilie
  • 300 g smantana
  • putina nuca, sau fistic  macinate mare

Cum se face:
  • Intr-o craticioara pune apa, laptele si zaharul. Fierbe la foc mediu 5 minute (ai grija sa nu iasa in foc)
  • Continua sa fierbi, dar la foc foarte mic, 15 minute
  • Pune siropul la racit putin. Adauga untul si amesteca pana cand se topeste.
  • Adauga vanilia si lasa siropul sa se raceasca pana cand poti tine degetul inauntru
  • Toarna siropul peste taietei si lasa pana ce se raceste bine, iar siropul este absorbit. Taieteii trebuie sa se inmoaie, dar nu foarte tare. 
  • Pune putina frisca deasupra si presara cu nuca


English version

Katayif is a Turkish dessert, but you can eat in Greece too, in a slightly modified form. It is easy, based on very thin pasta (like angel hair) and concentrated sugar syrup. Even if you do not like very sweet desserts, I say to try even a spoon of cataif. For sure you will like it.

I bought the Katayif noodles package already cooked,  baked in the oven until golden brown.


Ingredients:

     * 1 box of noodles for cataif (350 g)
     * 300 ml water
     * 200 ml milk
     * 100 g butter
     * 400 g sugar
     * 1 tablespoon vanilla extract
     * 300 g whipped cream
     * some walnuts, or pistachios  grounded



How To:

     * In a saucepan put water, milk and sugar. Simmer over medium heat 5 minutes
     * Continue to simmer, but very low heat, 15 minutes
     * Cool syrup a bit. Add butter and stir until melted.
     * Add vanilla syrup and let cool until you can keep your finger in.
     * Pour syrup over noodles and let it until cools well, and the syrup is absorbed. Pasta has softened, but not very much.
     * Put a little whipped cream on top and sprinkle with walnuts

Etichete: , , , ,

8 comentarii:

  • Brandusa, arata foarte bine acest kataif. Este prajitura copilariei mele, facuta bestial de o matusa de-a mea care nu mai este, pe langa renumita savarina. Dar kataiful era un fel de dulce de sarbatoare, foarte gustos, mai ales ca frisca era obtinuta prin batere intensa cu telul, fara mixere si instrumente profesionale... Niciodata nu mi-a reusit, cu gustul acela special. Taietei pentru kataif n-am vazut, dar o sa testez reteta aceasta, cu gandul la copilarie. O saptamana frumoasa!

    De Blogger Elena Toma, La 24 ianuarie 2011 la 11:39  

  • Brandusa, am gasit si eu taitei din acestia pentru kataif in Turcia, au fost extraodrinar de buni! Insa la noi in tara n-am dat de ei. Poti sa-mi spui in ce magazin, bodega, dugheana, supermarket i-ai gasit? Merci muuult!

    De Blogger Andreea, La 24 ianuarie 2011 la 17:38  

  • Elena, eu cred ca n-o sa gasesti niciodata gustul acela special al cataifului matusii. Si asta pentru ca acela e gustul copilariei. Dar, te poti apropia putin cu cataiful asta. Te pup si multumesc pentru interes.

    De Blogger Unknown, La 24 ianuarie 2011 la 18:07  

  • Andreea, din pacate eu am gasit taieteii la un magazin de cartier (Militari). Chiar m-am mirat, pt ca nu mai vazusem de mult. Eu zic sa incerci la magazine arabesti sau turcesti pentru ca acolo au tot felul de specialitati.
    Te pup si o zi buna.

    De Blogger Unknown, La 24 ianuarie 2011 la 18:09  

  • Draga Brandusa, ai foarte mare dreptate cand spui ca niciodata nu vom regasi gustul prajiturilor din copilarie. Si eu am facut cataif saptamana trecuta tot cu gandul la cel pe care-l facea mama mea (cu taiteii preparati in casa)si parca ...avea alt gust.
    Fiindca eu n-am vazut niciodata in magazine taitei pentru cataif, am cumparat niste taitei mai subtirei pe care i-am copt in cuptor pana ce au devenit aurii. Apoi am aplicat aproximativ acelasi procedeu ca si tine. A fost delicios ...dar parca nu semana cu cel facut de mama:-)
    Am mai facut unul cu ceva timp in urma si pentru acela am prajit taiteii intr-o tigaie in putin unt. I-am pus pe rand la prajit si nu i-am lasat decat foarte putin pana s-au rumenit. Apoi i-am siropat bine. Ambele metode sunt bune dar cel mai simplu ar fi sa gasim in magazine taiteii gata rumeniti:-)
    Mi-a facut mare placere sa gasesc la tine reteta asta ce ma duce cu gandul la copilarie....(adica in secolul trecut:-)))))
    Oana Crivat

    De Anonymous Anonim, La 24 ianuarie 2011 la 22:31  

  • Oana, bun si asa cu taieteii copti in cuptor. Sunt sigura ca au fost un deliciu. Cat despre secolul trecut... :))))) si eu am copilarit tot atunci :)))))

    De Blogger Unknown, La 24 ianuarie 2011 la 22:37  

  • Well, we'd say it's an Armenian recipe. ;) Great job with it though. Now I think I need to go make some for the family. It looks fantastic.

    De Blogger Unknown, La 25 ianuarie 2011 la 23:34  

  • One of Turkish sweet dessert I like. And U did great job with it ! ^_^

    De Blogger Çitra's Home Diary, La 27 ianuarie 2011 la 17:06  

Trimiteți un comentariu

Pareri, sfaturi,comentarii?
Please, don't be shy. Leave a comment.

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]



<< Pagina de pornire