<data:blog.pageTitle/>

This Page

has moved to a new address:

http://www.retetedesuflet.ro

Sorry for the inconvenience…

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
Cooking with my soul: 01.09.2012 - 01.10.2012

Cooking with my soul

30 sept. 2012

Invitatie - Reeditarea Cartii de Bucate a Silviei Jurcovan






Dragii mei, ati citit bine afisul? M-ati vazut si pe mine acolo? Acum va puteti inchipui ca nu-mi mai incap in piele de mandrie si in acelasi timp tremur de emotie. Asta pentru ca am fost invitata de Editura Humanitas sa vorbesc in fata celor care vor fi prezenti Joi, 4 Octombrie la Libraria Cafe Kretzulescu din Bucuresti. Dar ia stai bre, va ganditi voi, ce legatura are Brindusa cu Humanitas? Ca astia sunt editura serioasa, gasesti acolo nume grele si renumite, ce sa caute un amarat de blogger culinar sa vorbeasca? Asa m-am gandit si eu prima oara cand am fost contactata, dar sa stiti ca editura asta nu se ocupa numai de hrana sufletului, ci si de ce bagam la stomac zi de zi. Asa ca au pus ei de o reeditare a Cartii de bucate a Silviei Jurcovan.

Pentru cei mai puberi, care nu stiu decat de Jamie, Gordon, Nigella & co., cartea asta nu spune prea multe. Asta pentru ca ultima editare a fost facuta prin anii '80, cand ei nu erau nici macar in plan. Poate unii o au de la mamele/bunicile lor. Acestia sunt cei fericiti. Pentru ca trebuie sa va spun adevarul, cartea asta e The Bible a mancarurilor romanesti. V-am mai povestit ca am primit-o de la mama cand m-am maritat. Si va mai spun o data: fara ea nu stiu ce ma faceam. Ma gandesc ca existenta ei e unul din motivele ca am o casnicie asa lunga si fericita :))). Acum fara glume: cartea are multe retete, explicate exemplar, cu tipsuri pentru ca sa nu apara accidente si mancarea sa iasa bine de fiecare data. Daca va place mancarea romaneasca si vreti sa o faceti bine, Cartea de Bucate a Silviei Jurcovan e solutia.

Asa ca, va astept cu mult drag Joi, 4 octombrie, la Libraria Kretzulescu, unde ne vom cunoaste, vom asculta muzica buna, vom palavragi si vom manca bunataturi. Zacusca, cozonac si ceva special. Nu va spun ce, surpriza! :)
 La 19:00 trecute fix!

Brindusa <3 br="br">

Etichete: , , , ,

27 sept. 2012

De toamna. Pastrama la gratar cu mamaliga






De data asta n-am nici o reteta. Am scris postarea asta de dragul sotului meu. Saptamana trecuta era asa de incantat de gratareala lui, ca n-am rezistat rugamintilor si i-am pozat munca. Cred ca ma intelegeti, dragii mei cititori. Cateodata nu ne lasa inima sa-i refuzam pe cei dragi si le facem toate poftele ;)
Nu ca pastrama asta pe gratar n-ar fi fost buna, dar recunosc ca n-am pregatit-o eu. Tot ce am facut a fost sa merg in piata si sa o aleg pe cea care mi s-a parut mai buna. Si se vede ca am ochiul format si la cumparaturi :P Spre deosebire de altele,  carnica asta de miel era tinuta intr-o marinada foarte placuta ochiului, in care se vedeau mirodeniile si usturoiul.
Ce a urmat e in totalitate opera sotului meu. El a facut gratarul, a pregatit carnea si apoi a pazit-o sa  nu se arda si sa nu se usuce prea tare. In timpul asta eu m-am ocupat de mamaliga si putin mujdei.
Ce ziceti? V-am dat o idee de weekend?


Etichete: , , , , ,

25 sept. 2012

Povestea unui pui umplut cu fasole uscata (Stuffed chicken)






Puiul asta are o poveste dragii mei. Ea a inceput intr-o zi cand am primit un mail neasteptat, de la un distribuitor de hrana pentru animale de curte, care va deschide in curand mici bacanii cu produse de la tara, inclusiv carne de pasare. Din acest mail (si din cele care au urmat) am aflat ca respectivul distribuitor a luat sub aripa sa cativa mici fermieri, carora le furnizeaza hrana vegetala fara hormoni si antibiotice (deci si fara faina de oase). Si ii ajuta si cu toate verificarile si avizele de care au nevoie, pentru ca stiti voi ce greu e pe la noi sa obtii asa ceva. Cu alte cuvinte, acest distribuitor incearca sa puna " bazele unui amplu proiect care sa aduca mai aproape de consumatori puii crescuti natural, sanatos si cu grija."  In plus, in curand acest distribuitor va deschide o retea de magazine unde vor comercializa puii acestia rustici. Si, ca sa ma conving, mi-au trimis un pui, sa-l incerc :P

Acuma, va dati seama ca nu puteam sa dezamagesc lumea si sa-i fac puiului asta o reteta simpla. Nu? :)))) Prin urmare, intr-o insorita zi de sambata am ales una pe care am vazut-o la Gordon Ramsay. El a umplut puiul cu carnati chorizo, rosii uscate, ceapa, usturoi si fasole uscata. Eu am ales sa folosesc doar vegetale la umplutura, asa ca pe langa cele din reteta am mai pus ardei gras colorat. Le-am gatit putin impreuna, le-am indesat bine in pui, am inchis totul cu o lamaie, am frecat bine puiul cu sare, piper si boia dulce.... si hop cu el in cuptor pentru o ora jumate. 

Dar  sa va spun si  concluzia acestei povesti. Puiul a fost bun. Fara gust de peste. Cu gust de pui. Si ce ne-a placut foarte mult, fara grasime. Stiti voi: grasimea aia care se gaseste in exces la puiul pe care il cumparati. Puiul asta n-a avut asa ceva. Iar pielea a fost subtirica si crocanta. N-a fost nevoie s-o scot (eu nu suport grasimea si pielea grasa nici de pe puiul din comert, nici de pe puiul de la tara). Textura carnii a fost putin mai ferma decat cea de la puiul din comert, dar nu se poate compara cu fermitatea carnii de pui crescut de bunica. Prin urmare: as cumpara pui din acesta? Cu siguranta da (dar nu daca pretul e substantial mai mare dacat cel al puiului obisnuit din comert). 







Pui umplut     reteta adaptata dupa Gordon Ramsay

Ingrediente pentru 6 persoane
  • 1 pui intreg
  • 2-3 cepe, tocate marunt
  • 5 catei de usturoi, tocati
  • 12 rosii cherry, taiate in jumatati
  • 3 ardei grasi colorati, taiati cubulete
  • 1 ardei iute taiat mic
  • 3 lingurite boia dulce de ardei
  • cateva ramuri de cimbru
  • 300 g fasole boabe fiarta
  • 4 linguri cu ulei de masline
  • 200 ml vin alb  + 200 ml apa
  • sare, piper dupa gust

Cum se face:
  • Incalzeste 2 linguri de ulei si gateste ceapa la foc mic impreuna cu putina sare, pana se inmoaie si se ingalbeneste putin. Adauga usturoiul si 1 lingurita de boia. Lasa 1-2 minute. Adauga ardeiul, ardeiul iute si putin cimbru. Gateste cateva minute, amestecand ca sa se intrepatrunda aromele. Adauga rosiile si sare/piper/cimbru dupa gust. Gateste putin, apoi adauga fasolea boabe si gateste acoperit pentru 2-3 minute. Lasa sa se raceasca putin.
  • Sareaza si pipereaza puiul atat pe dinafara, cat si pe dinauntru. Umple puiul cu amestecul de legume, apasand bine de tot. S-ar putea sa-ti mai ramana umplutura. N-o arunca, ci pastreaz-o ca garnitura la carne. In final inchide cavitatea cu o lamaie mare. 
  • Presara puiul cu restul de ulei si boia, si freaca bine cu mainile ca sa se intinda uniform.
  • In tava toarna apa si vin, pune puiul si adauga cateva ramurele de cimbru in jurul lui. Acopera tava cu folie de aluminiu si lasa o ora, in cuptorul preincalzit, la 180 C. 
  • Dupa o ora, mai lasa puiul descoperit (ca sa formeze o crusta frumoasa) inca o jumatate de ora. 
  • Scoate puiul din cuptor si lasa-l sa se odihneasca 15 minute. Cu o lingura scoate umplutura si pune-o intr-un castron. Aceasta e garnitura.
  • Scoate puiul din tava. Stoarce bine lamaia in tava, amesteca bine si strecoara sosul astfel obtinut. Acest sos se serveste alaturi de carne.
 


Etichete: , , , , , , , , ,

20 sept. 2012

Photo workshop alaturi de F64, Lumea Retetelor si Barbizon Steakhouse





Cam asta a fost trupa care acum o saptamana s-a intalnit la Barbizon Steakhouse pentru un workshop foto. Ca sa va spun drept, m-am dus putin cam cu indoiala, pentru ca mai fusesem o data la un astfel de atelier si ma dezamagise. Se vede treaba insa, ca de data asta organizatorii f64 si Lumea Retetelor s-au pregatit deosebit de bine. Totul a fost bine pus la punct, iar noi bloggerii am invatat lucruri noi si utile.



Dimineata a inceput cu intalnirea. M-am vazut cu prieteni dragi si am facut noi cunostinte,


Catalina si Andi scumpele de ele (plus Roxana). In timp ce noi palavrageam si ne pregateam aparatele foto, in bucataria deschisa a restaurantului, Chef Dumitru Bucsa pregatea minunatiile. Inainte de toate trebuie sa va povestesc despre bucatarie. E o bijuterie! Straluceste de curatenie si are o ventilatie de nota 10. Va dati seama: acolo se gateste in fata clientului care sta la masa relaxat, bea un coctail si vede cum i se pregateste mancarea. Cum ar fi sa miroasa a mancare in restaurant? Iar Chef Bucsa se potriveste perfect acelei bucatarii stralucitoare. Ne-a gatit la perfectiune doua feluri principale cu garnituri plus un desert, intr-un timp record. Si fara nici un efort. Mi-a placut tare mult de el. Si va sfatuiesc sa mergeti sa-i gustati preparatele, pentru ca n-o sa regretati.
Dupa ce a gatit, Chef Bucsa s-a gandit sa monteze fiecare preparat in doua stiluri diferite: clasic si modern.

Aveti aici Tournedo Rossini (muschi de vita + foie gras + crutoane + trufa neagra + sos Madeira)

Za pleiting in za meiching :D



Si aici finalizate. De doua ori :P

clasic ...



... si modern



Cel de-al doilea preparat a fost Cotlete de berbecut in crusta aromata

Si iar a finalizat de doua ori. Superman Chef Bucsa :)

Clasic



Modern



Desertul a fost preferatul meu (ca de obicei). Am constat cu stupoare ca n-am nici o poza cu el. Nu-mi dau seama de ce! Sa fie oare pentru ca eram prea ocupata sa basculez in gura din castroanele cu spuma de mascarpone si spuma de capsuni? Nuuuuu. :D
Ati inteles care a fost desertul: spuma de mascarpone cu capsuni. Un deliciu.

Dupa ce mancarea a fost asezata artistic in farfurie, am invatat s-o fotografiem.  Radu Dumitrescu, un tanar si foarte talentat fotograf de food ne-a explicat pe indelete despre lumina, blitzuri, filtre, expunere, focala, si alte minunatii din astea. Mi-a placut tare mult ca totul a fost relaxat, noi am putut sa punem intrebari si Radu ne-a raspuns si n-a ras de mine noi, chiar daca poate intrebarile i s-au parut puerile.
Nici nu stiu cand au trecut 4 ore, asa de prietenos si intens a fost totul. Ce sa mai, mi-a placut mult de tot. Si sa stiti ca mai vin, daca ma mai chemati :)



Etichete: , , , , ,

19 sept. 2012

Castiga Doua Carti de Bucate de Silvia Jurcovan oferite de Editura Humanitas





Dragii mei prieteni, dupa cum va spuneam zilele trecute, v-am pregatit o surpriza. Nu singura, ci ajutata de prietenii mei de la Editura Humanitas.  Ne-am gandit sa va oferim doua premii, fiecare constand dintr-o Carte de Bucate scrisa de Silvia Jurcovan.
V-am mai povestit eu de cartea asta nemaipomenita,  pe care am primit-o ca zestre acu' ...jde ani, cand m-am maritat. Mi-a fost de mare folos in zilele de inceput, cand gatitul era o mare taina pentru mine. Am facut o groaza de retete din ea, care au iesit asa cum trebuie de fiecare data. Editura Humanitas a reeditat aceasta carte de bucate, care are acum o noua fata, mult mai moderna si eleganta si pe care v-o recomand.

E foarte usor sa castigati cartea. Trebuie sa:
  1. Dati like paginii de facebook Cooking with my soul  
  2. Dati Like si Share pozei care anunta concursul pe facebook, pe care o gasiti aici. Aveti grija ca totul sa fie public, ca sa pot sa vad si eu.
  3. Intrati pe pagina Editurii Humanitas si alegeti de acolo o carte care va place mai mult. Intrati pe pagina cartii care v-a placut si dati-i share pe facebook (aveti grija sa fie public).  


 4.  Lasati aici un comentariu care sa cuprinda link catre cartea care v-a placut, numele folosit pe Facebook si cu care ati dat like & share si o adresa de mail unde sa va contactez daca veti castiga.

Toti pasii sunt obligatorii. 

Concursul dureaza 20.09.2012 -  4.10.2012 ora 23.59
Castigatorii vor fi alesi  folosind random.org, pe 5.10.2012
Succes.
 

Etichete: , , , , , ,

17 sept. 2012

Chec cu miere, scortisoara si ciocolata (Honey, cinnamon and chocolate cake)





Stateam eu asa si ma gandeam zilele trecute ca a inceput sezonul nuntilor. In jurul meu aud foarte des discutii despre voaluri, buchete, rochii, petrecerea burlacitelor, marturii, porumbei, si multe alte nebunii din astea. Fetele sunt (chiar daca nu vor sa recunoasca) tare emotionate, si pe buna dreptate. Si toate astea imi aduc aminte de nunta mea petrecuta in secolul trecut si demult uitat. Ce pacat insa ca nunta si luna de miere trec repede si uite asa ne trezim noi doi singuri singurei fara mama, fara bunica si cu o mare foame in stomac mai ales a lui, care nu vrea sa treaca asa cu una cu doua, numai cu o salata. Si atunci iti aduci aminte ca mama ta, in netarmurita ei intelepciune, ti-a pus pe undeva o carte de bucate. Si incepi sa cauti printre cutiile/sacii cu pahare, farfurii, lenjerii, fete de masa si altele asemenea deh, zestrea pana cand, in final o gasesti tocmai la fundul unei cutii. E scrisa de Silvia Jurcovan. N-ai auzit de ea pana acum, pentru ca oricum gatitul nu facea parte din treburile tale zilnice. Te gandesti cu groaza la ce alambicaturi de nume si retete o sa gasesti acolo. Sa incerci mancarea de cartofi, ca poate scapi mai usor. Si incepi sa citesti. "Parca e scrisa de mama" iti zici, aducandu-ti aminte de zilele in care stateai langa ea cand gatea. Reteta e foarte clara si simpla. Iar mancarea gatita e deosebit de gustoasa. Si dragostea pluteste in aer, ca de, "dragostea trece prin stomac" :)

Povestea asta pe care v-am spus-o e adevarata. Am trait-o eu acum ....jde ani :D. De atunci am cartea si chiar si acum ma intorc la ea, daca am de gatit o mancare tipic romaneasca. Cum s-ar spune,e cartea de capatai, e prima mea carte de bucate. Am facut din ea multe, multe retetete, mai ales in primii ani de casnicie. Mi se pare o carte deosebit de buna pentru gospodinele incepatoare. Pe blog am postat de Paste cei mai buni si pufosi cozonaci umpluti. Iar pentru azi am o reteta de chec cu miere si aroma de Craciun.

Si, pentru ca mi se pare o carte de bucate atat de buna, in curand o sa va pregatesc o surpriza :). Prin urmare stati pe aproape sa nu o pierdeti!



Chec cu miere dupa Silvia Jurcovan

Ingrediente:
  • 4 oua mari, separate
  • 100 g faina
  • 200 g nuci macinate
  • 100 g unt
  • 100 g zahar tos
  • 250 g miere
  • 1 lamaie, coaja rasa + sucul
  • 1/2 lingurita scortisoara macinata
  • 1 lingurita cu varf praf de copt
  • un praf de sare
  • 2 lingurite zahar vanilat facut in casa
  • 200 g ciocolata neagra, taiata mic

Cum se face:
  • Incalzeste cuptorul la 180 C (foc mijlociu)
  • Pune mierea si untul intr-un castron si topeste-le la baia de abur. Pune-le la racit.
  • Amesteca bine de tot faina, nuca macinata, coaja de lamaie, sarea, praful de copt, scortisoara. Unge cu unt si tapeteaza cu faina 2 forme de chec mici (35/6 cm)
  • Bate bine albusurile, apoi adauga zaharul, zaharul vanilat si o lingura cu zeama de lamaie si bate pana cand se intaresc. Adauga toate galbenusurile, mierea cu untul (putin caldute) si amesteca prin rasturnare de 4-5 ori cu o spatula de silicon (sa se amestece putin). Adauga toata faina cu celelelate ingrediente si amesteca prin rasturnare, de sus in jos, pana ce toate sunt incorporate (nu se amesteca foarte mult, ca sa nu-si piarda din volim)
  • Compozitia se toarna in mod egal in cele doua tavi.  Deasupra se presara ciocolata. Tavile se pun in cuptor si se coc 30 min. Cuptorul nu se deschide in primele 20 min, ca sa nu se lase checurile.
  • Dupa ce se scot din cuptor, tavile se lasa 10 minute sa se racoreasca, apoi se trece o lama de cutit pe marginea lor, ca sa se desprinda checul. Acesta se rastoarna pe un platou si se lasa la racit pe o latura.

Etichete: , , , , , ,

12 sept. 2012

Chec cu coniac (Brandy cake)





Acesta e cel de-al doilea dulce pe care l-am pregatit la sesiunea de cooking organizata de Electrolux la Kika. Este un chec care se face extrem de usor, dar care are o aroma deosebita datorata coniacului. Va sfatuiesc sa folositi un coniac de buna calitate, poate pe acela pe care il tineti ascuns in dulap pentru cazuri de depresie extrema :P, pentru ca el e cheia acestui desert. Puteti sa ungeti checul asta cu orice vreti: de la ciocolata topita la gem de caise, sau chiar dulceata de rosii :P

Dupa cum va spuneam si la reteta anterioara, cand am facut fotografiile nu ma gandeam ca o sa le postez pe blog. Asa ca sa nu tineti seama de calitate lor. Incercati checul acesta cu toata increderea, pentru ca este foarte fin si aromat.



Chec cu coniac

Ingrediente pentru o tava de chec

        
      Cum se face:
      • Bate bine albusurile, cu un praf de sare
      • Amesteca zaharul cu untul moale, taiat cubulete, pana cand zaharul se topeste.
      • Adauga galbenusurile unul cate unul, amestecand dupa fiecare,
      • Adauga coniacul si zaharul vanilat. Amesteca.
      • Adauga faina. Amesteca bine. Toate operatiunile de pana acum pot fi facute cu mixerul.
      • Adauga albusurile. Cu o spatula incorporeaza-le usor, amestecand de jos in sus si invartind mereu castronul, ca sa nu se piarda din volum. Pune coca intr-o tava lunga de chec, pe care ai uns-o cu unt.
      • Coace 20- 25 minute la 180 C (in cuptorul incalzit).

      Etichete: , , , , , ,

      10 sept. 2012

      Biscuiti "amprenta" cu nuca si dulceata (Thumbprint cookies)





      Acum catva timp am pus aici pe blog o reteta de Dulceata de rosii cu scortisoara si vanilie. Sper ca toata lumea a remarcat-o! :D Participam cu ea la concursul Electrolux - Transforma fructele in dulceata. Norocul m-a favorizat de data asta si se pare ca, impreuna cu Madalin , am fost extrasi castigatori din urna participantilor.

      Prin urmare joi si vineri am decojit, curatat si taiat vreo 20 de kilograme de rosii (prunisoare, sa fie mai carnoase) pe care apoi le-am transformat in 21 borcane mici + unul mare de dulceata. Borcanele mici urmau sa fie impartite copiilor si altor doritori, cu care ne-am intalnit sambata la magazinul Kika. Pe langa dulceata, am mai copt cate ceva in cuptoarele meseriase de la Electrolux. Am facut Chec cu Coniac si Biscuiti Amprenta. Nu aveam in gand sa le pun reteta pe blog, dar vizitatorii magazinului, care au gustat din ele au fost asa de incantati de gust, ca m-am lasat convinsa. Voi incepe azi cu reteta de biscuiti, pe care i-am promis-o unei doamne tinere si tare dragute, care a spus ca vrea neaparat sa o faca baietelului ei :)

      Inainte de a incepe, insa, vreau sa va mai povestesc ceva. Stiu ca ideea de a face si manca dulceata de rosii e cel putin ciudata pentru noi romanii. Cineva m-a intrebat daca se poate pune si in salata si in prajituri. Unii se uitau ca la ceva nemaivazut. Multi au refuzat categoric sa manance asa ceva. Norocul lor a fost ca nu erau singuri, iar insotitorii lor i-au convins sa guste. Toti, insa, dupa ce au gustat au vrut musai sa ia si un borcan acasa. Prin urmare, aveti incredere in ce va spun si incercati dulceata asta :)



      Biscuiti amprenta cu nuca si dulceata

      Ingrediente:


      • 200 g unt
      • 75 g zahar
      • 2 oua separate
      • 300 g faina
      • 2 pliculete zahar vanilat
      • 200 g nuci
      • 100 ml dulceata de rosii


      Cum se face:

      • Se mixeaza untul cu zaharul si zaharul vanilat cam 2-3 minute. Adauga galbenusurile si omogenizeaza.
      • Adauga faina si amesteca pana se omogenizeaza. Pune coca la frigider 30 de minute sa se intareasca.
      • Incalzeste cuptorul la 180 C.
      • Bate albusul putin, pana devine o spuma. Aureste putin nucile si taie-le mic.
      •  Ia putina coca si fa din ea o biluta. Da biluta prin albus si nuca. Pune-o pe tava si preseaza in mijloc cu degetul, ca sa se formeze o adancitura. Umple adancitura cu dulceata. Repeta pentru toata coca.
      • Coace biscuitii 12- 15 minute.
      • Daca faceti biscuitii acestia pentru prieteni, aveti grija sa pastrati si pentru voi macar unul, pentru ca in mod sigur vor disparea instantaneu :)
       

      Etichete: , , , , , , ,

      5 sept. 2012

      Supa rece de rosii in straturi (Layered cold tomato soup)






      Poate v-am mai spus pana acum, supa de rosii e preferata mea. Pe blog am deja vreo 3 modurri de a o gati. In vara asta cred ca am facut-o de vreo 10 ori. Buna, gustoasa, dar incepuse sa fie plictisitoare. Prin urmare, la un moment dat a aparut necesitatea :P de a face o reteta noua. Cate ganduri, cate framantari, moaaama ce greu e sa fii blogger culinar! :))))

      Ce a iesit e un fel de supa fusion, pentru ca pe langa rosii am pus si avocado, alta minunatie pe care as manca-o zilnic, Sunteti curiosi sa aflati reteta?


      Supa de rosii in straturi

      Ingrediente:
      • 3 kg de rosii
      • 2 morcovi
      • 3 cepe
      • 1 bucata de telina
      • 1 radacina patrunjel/pastarnac
      • 2-3 linguri de otet de vin alb
      • 2 avocado coapte bine
      • 100 g smantana
      • 1 lamaie, sucul
      • 2 linguri oregano verde, tocat
      • sare, piper dupa gust

      Cum se face:
      • Se dau rosiile prin masina speciala si se obtine suc de rosii. Acesta se fierbe impreuna cu morcovii, 2 cepe, telina si patrunjelul, pana ce scade foarte mult si se ingroasa bine. Fierberea se face la foc mediu si poate dura cateva ore bune. Se amesteca cu sare si piper dupa gust. Se pune si 1 lingura de oregano. Se lasa supa (care e mai mult un piure) sa se raceasca bine. In final se amesteca cu otetul, dupa gust.
      • Avocado se taie bucatele si pune intr-un blender impreuna cu sare si zeama de lamaie. Din el se face un piure. Se amesteca cu smantana si se pune la rece.
      • Pentru servit, se folosesc pahare mai mari, transparente (ca cele de whisky). Se pune un start de avocado, apoi un strat de supa de rosii. Deasupra se presara din abundenta ceapa tocata mic si restul de oregano.

      Etichete: , , , , ,

      3 sept. 2012

      Strudel cu mere (Apple strudel)







      Pentru ca a venit toamna. Pentru ca merele sunt dulci, aromate si crocante. Pentru ca afara e racoare si pot sa aprind cuptorul. Si, in definitiv, pentru ca imi era pofta de un strudel cu mere, vanilat si moale.

      Este pentru prima oara ca fac coca asta de strudel si va spun cu mana pe inima: mi-a fost putin teama. Asta pentru ca foaia trebuie intinsa foarte foarte subtire, ca sa iasa un strudel bun. Dar se vede treaba ca m-am panicat degeaba. Reteta aceasta este excelenta: coca se intinde ca o foita fara nici o greutate. Va spun eu, de ce sa cumparati foi de placinta din comert, cand puteti sa faceti foaia asta acasa?



      Strudel cu mere

      Ingrediente pentru foaie:
      • 300 g faina
      • 30 g unt topit si racit
      • un praf de sare
      • aprox. 200 ml lapte
      Ingrediente pentru umplutura
      • 100 g pesmet
      • 6-7 mere medii
      • 150 g zahar tos
      • sucul de la o lamaie
      • semintele de la o pastaie de vanilie
      • optional: 1/2 lingurita scortisoara
      • 50 ml coniac
      • 50 g unt topit si racit

      Cum se face:
      • Amesteca faina, untul, sarea si 150 ml de lapte. In cazul in care coca nu se formeaza sau este tare, mai adauga cate putin lapte, pana ce se formeaza o coca moale care se poate framanta. Framanta coca cateva minute, pana devine matasoasa si nu se mai lipeste de maini. Pune-o intr-un castron, acoper-o cu un prosop si las-o la odihnit la temperatura camerei pentru o ora.
      • In acest timp pregateste merele: curata-le de samburi si taie-le cuburi nu foarte mari. In timp ce le tai stropeste-le cu zeama de lamaie, ca sa nu se innegreasca. Amesteca-le cu 1 lingura zahar si coniac. Lasa-le asa pana ce e gata coca. Strecoara merele putin de zeama in care sunt.
      • Amesteca foarte bine zaharul cu scortisoara si semintele de vanilie.
      • Imparte coca in doua bucati. Cu ajutorul unui sucitor intinde foaia foarte foarte bine, pana cand e aproape transparenta.
      • Incalzeste cuptorul la 180 C
      • Presara foaia cu jumatate de pesmet, apoi cu jumatate din zaharul aromat. Pune un rand de mere la 3 cm de una din laturile foii. Acopera merele cu coca. Intinde un nou rand de mere si ruleaza strudelul. Unge marginile cu unt topit, apoi apasa-le ca sa se sigileze si sa nu iasa umplutura.
      • Continua sa pui merele si sa rotesti strudelul, pana ce se termina coca. Lipeste toate marginile cu unt topit. Pune strudelul intr-o tava.
      • Repeta si pentru cea de-a doua foaie. In tava, unge cele doua strudele cu unt topit si presara-le cu zahar. Lasa-le in cuptor 40-60 minute, pana ce devin aurii.
      • Cand servesti strudelul cu mere, presara-l cu zahar pudra vanilat

      Etichete: , , , , ,