<data:blog.pageTitle/>

This Page

has moved to a new address:

http://www.retetedesuflet.ro

Sorry for the inconvenience…

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
Cooking with my soul: 01.08.2012 - 01.09.2012

Cooking with my soul

30 aug. 2012

Aroma de bunici si vacanta de vara - Ardei umpluti





Povestea aceasta incepe intr-o zi ca oricare alta de vara, intr-un sat nici prea mare nici prea mic din Lunca Dunarii. O fetiscana baietoasa de vreo 12 ani calarea scarile ce duceau spre prispa casei si se holba peste gard, poate poate isi vede prietenii pe ulita. Dar nimic: doar praful ridicat de carutele ce se intorceau de la camp. Prietenii ei erau care incotro: Mariana plecase cu mama ei ca culeaga porumb, Mihai era la peste, iar Aurelia era dusa la oras. Plictseala mare.Si ce ghinion, pana si bicicleta s-a stricat. "Asa nu se mai poate" isi zise fetiscana noastra scuturandu-si pletele blonde.  "Ia sa vedem, ce face Mami". 

Mami era bunica ei din partea mamei, cea care cu muuuulti ani in urma isi parasise Viseul de Sus si familia pentru a-l urma pe alesul inimii tooocmai in capatul celalalt de tara. Multe povesti auzise copila despre calatoria aceasta lunga si plina de peripetii de pe vremea razboiului, despre diferentele uriase care erau pe vremea aceea intre cei care traiau in Ardeal si cei care traiau in Muntenia, despre bordeie sapate in pamant si garduri din bete de floarea soarelui, despre mamaliga taiata cu aţa si mancare sorbita din aceeasi strachina de toti membrii familiei... Cel mai mult o impresionase cum bunica ei, cu o vointa nemaipomenita, reusise sa schimbe in bine atatea lucruri. Cum invatase pe atatea vecine sa faca prajituri si chiar torturi, sa pregatesca porcul in intregime, sa coasa muşte pe etamina si sa-si tina casa curata. 

Ultima parte nu-i prea convenea fetei, pentru ca asta impilca sa se spele toata ziulica, sa se descalte inainte de a intra in casa, sa nu se intinda pe pernele frumos apretate si sa nu se joace in casa. Multe discutii aprinse se iscau din aceasta cauza, iar bunica se supara de multe ori, gandindu-se ca nepoata ei n-are leac. "Oare ce o sa iasa din ea la cat de baietoasa, dezordonata si fara griji e?" Se intreba de multe ori. "Poate daca o sa mai creasca o sa se schimbe" isi zicea Mami in timp ce curata la ardei. Tocmai ii adusese Buţucu din gradina. Erau galbeni si carnosi, numai buni sa fie umpluti. Cu o zi inainte taiasera si o curca, din care pastrase pieptul tocmai pentru asa ceva. "Ce bunatate o sa iasa. Si cu o lingurita de zahar pe deasupra, o sa fie de vis". 

- Mami, vrei sa te ajut? Fetiscana baietoasa se itea prin usa bucatariei. Bunicii nici nu-i venea a crede. Era pentru prima oara cand nepoata ei se arata interesata de ale bucatariei. Bineinteles ca a lasat-o sa o ajute. Au tocat impreuna carnea, apoi tot impreuna au umput ardeii si i-au asezat ca niste soldati, in picioare, unul langa altul in cratita incapatoare. Au vorbit si au ras impreuna si, in amiaza aceea de vara, nepoata si-a oglindit ochii gri- verzui in ochii de aceeasi culoare ai bunicii si a stiut ca acesta este doar inceputul 


Am scris povestea aceasta cu mare drag si ii multumesc Catalinei pentru deosebitele teme pe care le-a propus luna aceasta pentru Provocarea "Dulce Romanie"
Pup  "KissTheCook"

Ardei umpluti

Ingrediente pentru 10 portii
  • 10 ardei mari (sau 20 mici)
  • 300 g carne porc fara os
  • 300 g carne de pasare fara os
  • 150 g orez
  • 1 ceapa
  • 800 ml suc de rosii
  • sare, piper dupa gust
Cum se face
  • Ardeii se spala si cu ajutorul unui cutit ascutit se taie capacul superior. Pe acolo se curata de cotor si seminte
  • Ceapa si carnea se toaca impreuna. Apoi carnea se amesteca bine cu orezul, sare si piper. In compozitie se amesteca si 100 ml de apa, ca sa fie mai moale si sa fiarba bine orezul.
  • Se umplu ardeii cu aceasta compozitie, lasand putin loc ca sa se umfle orezul. Ardeii se pun in picioare intr-o cratita incapatoare.
  • Peste ardei se toarna apa fiarta cat sa-i cuprinda. Se acopera cu capacul si se lasa la fiert 30 de minute. Se toarna sucul de rosii deasupra si se mai lasa la fiert, descoperiti de data asta, pana ce sosul scade putin, dar nu prea mult. Ardeii trebuie sa aibe sos destul, pentru ca ei vor fi reincalziti in acesta.
  • Ardeii umpluti se servesc cu iaurt sau smantana. Se poate presara si putin zahar pe deasupra. 


Etichete: , , , , , , ,

28 aug. 2012

Electrolux transforma fructele in dulceata - Dulceata de rosii cu vanilie si scortisoara (Tomatoes jam with vanilla and cinnamon)






De mult n-am mai participat la un concurs Electrolux. Mi se facuse dor de asa ceva, pe cuvant. De data asta provocarea se numeste "Transforma fructele in dulceata" , iar castigatorii vor fi alesi prin tragere la sorti.

Noi, bloggerii de food am fost invitati sa facem o retrospectiva a articolelor si sa vedem care a fost fructul preferat al verii. M-am conformat si ce credeti ca am descoperit? La mine pe blog rosiile au fost la mare cautare. Recunosc, pana acum eu am folosit aceste fructe (pe care gresit multi le incadreaza in categoria legumelor) numai in conserve sarate. De ce n-as putea face si dulceata din ele?

Rosia este fructul plantei cu acelasi nume. I se mai spune si patlagea rosie sau tomata. Este originara din Peru, de unde a fost adusa si in Europa dupa descoperirea Americii. Pe langa gustul ei deosebit, rosia ne ajuta sa fim sanatosi. Ea contine un pigment (care ii da culoarea) numit licopen si care ajuta in prevenirea multor boli, in principal a cancerului de prostata. Licopenul este un anti-oxidant care nu este distrus prin fierbere, ba chiar concentratia lui creste.
Rosia conţine o substanţă cu proprietăţi antidiabetice, precum si substanţe cu proprietăţi antiinflamatoare, fiind un bun remediu antireumatic. Reprezintă o sursă de vitamine A, B1, B2, B5, B6, C, E, K şi mineralele K, Fe, Mg, Se. E foarte săracă în calorii (20 kcal/100 g produs) şi are un indice glicemic mic (10 unităţi). Este un remineralizant, revitalizant, depurativ şi detoxifiant valoros, putând fi indicată cu succes şi în toate curele de slăbire




Dulceata de rosii

Ingrediente:
  • 1 kg de rosii coapte
  • 300 g zahar
  • 1 lamaie, zeama si coaja
  • 1 pastaie de vanilie
  • un baton de scortisoara
Cum se face:
  •  Mai intai se curata rosiile de coaja. Pentru asta se fierbe apa intr-o oala si se pun rosiile acolo pentru 1-2 minute. Se scot rosiile si se pun imediat in apa rece. Apoi se cresteaza cu un cutit ascutit si coaja se va da jos foarte usor.
  • Se taie rosiile in sferturi si se scot toate semintele. Se taie rosiile in cuburi.
  • Taie pastaia de vanilie pe lungime si razuieste semintele din ea. Pastreaza-le. 
  • Zaharul se pune intr-o cratita groasa (sau in wok) impreuna cu putina apa , coaja si zeama de lamaie. Se lasa la foc mic pana se topeste zaharul.
  • Adauga rosiile, batonul de scortisoara si coaja de la pastaia de vanilie. Fierbe dulceata la foc mic, fara capac, amestecand din cand in cand, pana ce dulceata se leaga bine. Scoate batonul de scortisoara si pastaia de vanilie. Adauga semintele de vanilie si amesteca bine. Mai lasa 2-3 minute. 
  • Pune dulceata fierbinte in borcane curate pe care le inchizi cu capace dupa ce se racesc.

Etichete: , , , , , , , ,

26 aug. 2012

Tarator - supa rece de castraveti cu iaurt (Cold cucumber and yogurt soup)






Uite ca mai e putin si se termina vara. Calendaristic, pentru ca daca e sa ne luam dupa ce spun meteorologii, si in septembrie o sa fie vreme de balaceala in mare. Dar eu nu stiu daca o sa mai ajung in vreun weekend, asa ca raman cu dorul de mare pana la anu'. De aceea azi m-am hotarat sa recreez o supa pe care am mancat-o de foarte multe ori la mare in Bulgaria: Tarator. E o supa facuta la rece din catraveti si iaurt, fara foc, tocmai buna cand te intorci incalzit si insetat de la plaja.

Ca sa va spun adevarul, am aflat de supa asta doar cu doua zile inainte de a pleca in Bulgaria, de la cele doua marunte care bucataresc pe blogul MiniChefs. Si daca doi copii (din care cel mai mare are vreo 6 ani) au reusit sa o faca, va dati seama ce usor se pregateste!

Supa asta Tarator e un fel de tzatziki mai subtire si, dupa cate am citit, provine la origini din Persia. E un fel de mancare cararcteristic Balcanilor, care se gaseste nu numai in  Bulgaria, ci si in Albania, Serbia, Turcia. Cred ca e timpul sa o adoptam si noi :)


Tarator

Ingrediente pentru 6 persoane:
  • 500 g castraveti, curatati de coaja
  • 500 ml iaurt gras 
  • 200 ml apa plata (sau apa fiarta si racita)
  • 100 g nuci
  • 4 catei de usturoi, pisati
  • 1 legatura marar, tocata marunt
  • sare dupa gust


Cum se face:
  • Castravetii se pot taia cubulete, rade prin razatoare sau (asa cum am facut eu) se pun in blender impreuna cu usturoiul, iaurtul si apa. Se mixeaza bine.
  • Nucile se maruntesc cu un cutit, apoi se amesteca in supa impreuna cu mararul. Supa se sareaza dupa gust si se pune in frigider cateva ore.
  • Supa se serveste de la frigider, eventual cu cateva cuburi de gheata.


Etichete: , , , , , ,

22 aug. 2012

Pilaf sarbesc cu pui (Rice with vegetables and chicken)





Pentru azi ceva simplu simplu. Ca am cam obosit de atatea mancaruri sofisticate vezi sa nu :P. Pilaful sarbesc este un fel de mancare destul de cunoscut la noi, care contine, pe langa orez, si multe legume. In principal ceapa, ardei si rosii. Dar puteti sa adaugati si alte legume, dupa preferinta: morcovi, dovlecei, mazare. Puteti s-l lasati veggie, sau asa cum am facut eu ca n-am avut loc de intors de fimiu cu putina carne de pui. Puiul meu a fost de fapt gaina de tara, prin urmare a trebuit sa o fierb bine inainte cateva ore, de ziceam ca nu se mai termina! Tor raul spre bine, insa. In final m-am ales nu numai cu un pilaf sarbesc ci si cu o supa cu galusti cum n-am mai mancat de mult.



Pilaf sarbesc 

Ingrediente pentru 4 persoane:
  • 4 bucati carne de pui (copane, aripi sau piept)
  • 300 g orez spalat bine
  • 3 ardei, taiati feliute
  • 1-2 cepe tocate marunt
  • 1 rosie taiata felii subtiri
  • 1 morcov taiat feliute
  • 4 linguri ulei
  • sare, piper dupa gust

Cum se face:
  • Carnea se fierbe separat, in 3-4 l de apa, pana ce se inmoaie. O poti fierbe cu o ceapa, cativa morcovi si telina. In felul acesta din zeama ramasa ai ocazia sa faci si supa.
  • Intr-o cratita incalzeste uleiul. Adauga ceapa si las-o la foc mic pana ce se inmoaie. Adauga morcovul si ardeiul. Pune o cana cu zeama de carne si fierbe la foc mic, acoperit, cam 8 minute. 
  • Adauga rosiile, orezul si zeama de carne cat sa acopere legumele. Adauga sare si piper. Amesteca. Cand mancarea a inceput sa fiarba da focul mic, pune capacul si lasa 10 minute. 
  • Amesteca pilaful si adauga carnea. Mai adauga putina zeama de carne daca acesta a fost absorbita. Pune capacul si lasa pana ce orezul este aproape facut. Inchide focul si lasa mancarea inca 10 minute cu capacul pus, pentru ca orezul se gateste in continuare si va absorbi tot lichidul.
  • Pilaful sarbesc se serveste cu salata sau muraturi.

Etichete: , , , , ,

20 aug. 2012

Pizza simpla cu mozzarella si prosciutto (The simplest pizza ever)






Dintre toate tipurile de pizza pe care le-am mancat in viata mea (si nu sunt putine, sa stiti) asta mi se pare cea mai adevarata. Simpla, cu putine ingrediente, dar aromata si gustoasa. Secretul sta in ingredientele pe care le-am folosit si care sunt de cea mai buna calitate. In timp am ajuns la concluzia ca, decat sa folosesc multe ingrediente, dar nu prea italienesti, mai bine pun doar suc de rosii, prosciutto si mozzarella. Plus ceva frunze de busuioc. Daca nu ati mancat tipul asta de pizza pana acum, va indemn s-o incercati macar o data. Si va garantez ca n-o sa regretati.



Pizza simpla

Ingrediente pentru 3-4 persoane:

Pentru coca
  • 500 g faina 650
  • 25 g drojdie
  • 250 - 300 ml apa calduta
  • 1/2 lingurita zahar
  • 3 linguri ulei de masline
Pentru topping
  • 400 g pasta sau suc de rosii
  • 400 g mozzarella
  • 200 g prosciutto
  • frunze de busuioc


Mod de pregatire:
  • Cuptorul trebuie incalzit foarte bine, la cea mai mare temperatura pe care o suporta.
  • Ca sa faci coca, amesteca drojdia si zaharul in apa calduta cam 10 minute. Cerne faina si amestec-o cu drojdia si uleiul. Framanata pana ce rezulta o coca elastica si care nu se mai lipeste de maini. Pune intr-un castron, acopera cu un prosop de bucatarie si lasa 1 ora sa creasca intr-un loc ferit de curent.. Dupa acest timp scoate coca din castron si framant-o din nou, ca sa scoti tot aerul din ea. Intinde coca in 4 cercuri (cel mai bine e cu mana, dar poti folosi si sucitorul) nu foarte groase (cam 1/2 cm). Pune-le in tava, pe care ai imprastiat putin malai sau gris.
  • Pe fiecare pizza intinde suc de rosii. Deasupra pune mozzarella, apoi felii subtiri de prosciutto. Presara frunze de busuioc.
  • Coace pizza 15- 20 de minute la 200 C.


Etichete: , , , , ,

18 aug. 2012

Prajitura cu pere si caramel de lavanda (Pear pudding with lavender caramel)






Bine v-am gasit, dragilor. Gata vacanta? Pentru mine da. De luni incep serviciul. Deh, ce e bun dureaza cam putin nu? :)))) Si, ca sa mai uit putin de ziua de luni, m-am gandit sa fac ceva dulce. In acelasi timp mi-am adus aminte de tema de luna asta a provocarii Dulce Romanie: lavanda. Nu puteam s-o dezamagesc pe draga mea Catalina si sa nu "Kiss The Cook" luna asta :P

Prajitura asta e un fel de clafoutis, dar in loc de lapte se pune smantana. Daca vrei ca prajitura sa fie mai dietetica, poti pune iaurt in loc de smantana. Cea mai tare insa e descoperirea pe care am facut-o: caramelul cu aroma de lavanda. Daca va place caramelul simplu, asta o sa va innebuneasca de-a binelea. Lavanda e absolut dementiala in combinatie cu caramel, caruia ii da o aroma subtila si florala.
Zic eu ca m-am descurcat bine si de data asta. Voi ce ziceti? ;)



Prajitura cu pere si caramel de lavanda 

 Ingrediente:

Pentru sirop de lavanda:
  • 400 ml apa
  • 300 g zahar
  • 3 - 4 pere
  • 1 lingurita lavanda alimentara
  • 3 lingurite zeama de lamaie
Pentru prajitura:
  • 3 oua
  • 200 g smantana
  • 100 ml sirop de lavanda
  • 2 linguri zahar tos
  • 150 g faina

 Cum se face: 
  • Amesteca apa cu zaharul si pune-o la fiert. Cand a inceput sa fiarba adauga 1 lingurita suc de lamaie si lavanda. Lasa la fiert 5 minute, la foc mic.
  • In acest timp decojeste perele, taie-le in jumatati pe lungime si scoate-le cotorul. Stropeste-le cu zeama de lamaie, ca sa nu se innegreasca.
  • Pune perele sa fiarba in sirop, pana cand se inmoaie putin (cam 3-5 minute). Scoate-le din sirop. Strecoara siropul si pastreaza 100 ml din el. Pe restul lasa-l la foc mic, pana ce devine caramel.
  • Incalzeste cuptorul la 180 C. Pune perele intr-o forma rezistenta la caldura.
  • Amesteca faina cu zaharul, apoi mixeaza inauntru, pe rand, smantana, ouale. siropul rece. Toarna aceasta coca peste pere. Coace prajitura 20- 30 de minute, la 180 C.
  • Dupa ce scoti prajitura cu pere din cuptor, las-o sa se raceasca si toarna caramelul de lavanda peste ea.

Etichete: , , , , ,

5 aug. 2012

Life in pictures 3



Ne vedem peste o saptamana. :)

"I wanna touch the sky

I wanna fly so high..."




Etichete: ,

3 aug. 2012

Parfait de zmeura si ciocolata (Raspberry and chocolate parfait)






Pentru ca azi e vineri, ma gandesc ca poate pentru weekend vreti sa faceti un parfait simplu si bun. Rapid nu prea e, ca tot trebuie sa asteptati cateva ore pana sa se congeleze. Acum, nu stiu daca asta e reteta de parfait, dar consistenta mi-a adus aminte de zilele copilariei de mult trecute, ca nu stiu daca mai e cineva sa-si aduca aminte cand ma duceam la ghereta de inghetata si cumparam dreptunghiurile de parfait invelite in staniol: de fistic, de cacao sau de vanilie. Si erau asa de aromate si cremoase... exact ca inghetata asta. Eu am facut-o cu masina de inghetata, dar la fel de bine se poate face si direct in congelator, numai ca trebuie sa aveti grija sa o amestecati de 3-4 ori la intervale de cate o ora, ca sa nu faca ace de gheata.

Pofta buna si un sfarsit de saptamana parfait :)




Parfait de zmeura si ciocolata

Ingrediente:
  • 2 cutii mascarpone
  • 200 g smanatana 20 % grasime
  • 100 ml lapte
  • 200 g ciocolata
  • 300 g suc de zmeura (din zmeura proaspata sau decongelata)
  • 100 g zahar pudra
  • 100 g zahar tos
Cum se face:
  • Mai intai se face inghetata de  zmeura: Amesteca sucul de zmeura cu zaharul pudra pana acesta se dizolva. Adauga 100 g smanatana si 1 cutie mascarpone. Mixeaza bine, pana ce totul e omogenizat bine. Pune amestecul in masina de ingheata, conform specificatiilor.  Toarna inghetata de zmeura intr-o forma dreptunghiulara de chec si pune-o la congelator pana ce se ingheata bine.
  • Pentru parfait de ciocolata: Incalzeste laptele cu zaharul tos, pana ce acesta se dizolva. Ia de pe foc si adauga cicolata rupta in bucati mici. Las-o pana incepe sa se topeasca. Amesteca bine, sa se topeasca toata ciocolata. Lasa amestecul sa se raceasca.
  • In amestecul de ciocolata pune restul de smantana si 1 cutie mascarpone. Mixeaza bine, pana ce inghetata e omogena. Pune amestecul in masina de inghetata, conform specificatiilor. Toarna parfait-ul de ciocolata peste cel de zmeura si lasa la congelat.
  • Inainte de servire se tine inghetata 1/2 de ora la frigider. Se taie felii. 

Etichete: , , , , , , , ,

1 aug. 2012

Gordon's: Pui in sos de migdale (Chicken badami)






Nu m-am putut abtine, pe cuvant. Cartea asta e ca drogurile: daca o deschizi o data, nu te mai poti opri. Oare ce ma fac cand o sa-i termin toate retetele???!!! "Great Escape: 100 Classic Indian Recipes" e o comoara plina cu mancaruri indiene. Toate foarte simplu de facut si extrem de gustoase.

Pentru azi am ales o reteta cu carne de pui, cu un sos gros si aromat facut cu migdale si iaurt. O mancare tipica bucatariei Mughlai, care se regaseste mai ales in nordul Indiei si care foloseste de multe ori alune pentru a obtine un sos si cremos. In reteta originala se foloseste ghee sau unt, dar eu m-am gandit ca e putin prea grasa pentru gusturile noastre (are deja migdale si iaurt gras), asa ca am pus ulei. De asemenea am pus Garam Masala facuta de mine in casa, in loc de condimentele pe care le foloseste Gordon in reteta lui (scortisoara, cardamom, cuisoare, etc).




Chicken baldami dupa Gordon Ramsay

Ingrediente:
  • 500 g pui (pulpe inferioare)
  • 4 catei de usturoi, feliati
  • 5 cm ghimbir, ras pe razatoarea mica
  • 1 lingura suc de lamaie
  • 3 linguri ulei de porumb
  • 2 cepe tocate marunt
  • 1 lingurita garam masala
  • 1 lingurita chimion pudra
  • 1 lingurita coriandru pudra
  • 1 lingura turmeric
  • 300 ml iaurt gras
  • 50 g migdale decojite,tocate
  • sare, piper dupa gust
  • cateva migdale pentru ornat
Cum se face:
  • Carnea de pui se pune la marinat impreuna cu usturoiul, ghimbirul, sucul de lamaie, putina sare si piper. Se acopera cu folie de plastic si se pune la frigider cateva ore sau peste noapte. 
  • Incalzeste uleiul intr-o tigaie mare si caleste in el garam masala la foc mic, pentru cateva secunde. Adauga ceapa si caleste-o la foc mic, pentru 5-6 minute, pana ce se inmoaie si se aureste putin. Adauga chimion, coriandru, turmeric si migdalele tocate. Amesteca. Pune carnea in tigaie si amestec-o bine in sos. Gateste cateva minute, pana ce carnea devine opaca pe toate partile. Adauga iaurtul si amesteca-l bine in sos. Acopera tigaia si lasa carnea sa fiarba la foc mic, cam 20 de minute. Daca sosul scade foarte mult, ca sa nu se arda, adauga putina apa. Potriveste de sare si piper.
  • Serveste mancarea presarata cu migdale aurite si paine naan calda.

Etichete: , , , , ,