<data:blog.pageTitle/>

This Page

has moved to a new address:

http://www.retetedesuflet.ro

Sorry for the inconvenience…

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
Cooking with my soul: Aroma de bunici si vacanta de vara - Ardei umpluti

Cooking with my soul

30 aug. 2012

Aroma de bunici si vacanta de vara - Ardei umpluti





Povestea aceasta incepe intr-o zi ca oricare alta de vara, intr-un sat nici prea mare nici prea mic din Lunca Dunarii. O fetiscana baietoasa de vreo 12 ani calarea scarile ce duceau spre prispa casei si se holba peste gard, poate poate isi vede prietenii pe ulita. Dar nimic: doar praful ridicat de carutele ce se intorceau de la camp. Prietenii ei erau care incotro: Mariana plecase cu mama ei ca culeaga porumb, Mihai era la peste, iar Aurelia era dusa la oras. Plictseala mare.Si ce ghinion, pana si bicicleta s-a stricat. "Asa nu se mai poate" isi zise fetiscana noastra scuturandu-si pletele blonde.  "Ia sa vedem, ce face Mami". 

Mami era bunica ei din partea mamei, cea care cu muuuulti ani in urma isi parasise Viseul de Sus si familia pentru a-l urma pe alesul inimii tooocmai in capatul celalalt de tara. Multe povesti auzise copila despre calatoria aceasta lunga si plina de peripetii de pe vremea razboiului, despre diferentele uriase care erau pe vremea aceea intre cei care traiau in Ardeal si cei care traiau in Muntenia, despre bordeie sapate in pamant si garduri din bete de floarea soarelui, despre mamaliga taiata cu aţa si mancare sorbita din aceeasi strachina de toti membrii familiei... Cel mai mult o impresionase cum bunica ei, cu o vointa nemaipomenita, reusise sa schimbe in bine atatea lucruri. Cum invatase pe atatea vecine sa faca prajituri si chiar torturi, sa pregatesca porcul in intregime, sa coasa muşte pe etamina si sa-si tina casa curata. 

Ultima parte nu-i prea convenea fetei, pentru ca asta impilca sa se spele toata ziulica, sa se descalte inainte de a intra in casa, sa nu se intinda pe pernele frumos apretate si sa nu se joace in casa. Multe discutii aprinse se iscau din aceasta cauza, iar bunica se supara de multe ori, gandindu-se ca nepoata ei n-are leac. "Oare ce o sa iasa din ea la cat de baietoasa, dezordonata si fara griji e?" Se intreba de multe ori. "Poate daca o sa mai creasca o sa se schimbe" isi zicea Mami in timp ce curata la ardei. Tocmai ii adusese Buţucu din gradina. Erau galbeni si carnosi, numai buni sa fie umpluti. Cu o zi inainte taiasera si o curca, din care pastrase pieptul tocmai pentru asa ceva. "Ce bunatate o sa iasa. Si cu o lingurita de zahar pe deasupra, o sa fie de vis". 

- Mami, vrei sa te ajut? Fetiscana baietoasa se itea prin usa bucatariei. Bunicii nici nu-i venea a crede. Era pentru prima oara cand nepoata ei se arata interesata de ale bucatariei. Bineinteles ca a lasat-o sa o ajute. Au tocat impreuna carnea, apoi tot impreuna au umput ardeii si i-au asezat ca niste soldati, in picioare, unul langa altul in cratita incapatoare. Au vorbit si au ras impreuna si, in amiaza aceea de vara, nepoata si-a oglindit ochii gri- verzui in ochii de aceeasi culoare ai bunicii si a stiut ca acesta este doar inceputul 


Am scris povestea aceasta cu mare drag si ii multumesc Catalinei pentru deosebitele teme pe care le-a propus luna aceasta pentru Provocarea "Dulce Romanie"
Pup  "KissTheCook"

Ardei umpluti

Ingrediente pentru 10 portii
  • 10 ardei mari (sau 20 mici)
  • 300 g carne porc fara os
  • 300 g carne de pasare fara os
  • 150 g orez
  • 1 ceapa
  • 800 ml suc de rosii
  • sare, piper dupa gust
Cum se face
  • Ardeii se spala si cu ajutorul unui cutit ascutit se taie capacul superior. Pe acolo se curata de cotor si seminte
  • Ceapa si carnea se toaca impreuna. Apoi carnea se amesteca bine cu orezul, sare si piper. In compozitie se amesteca si 100 ml de apa, ca sa fie mai moale si sa fiarba bine orezul.
  • Se umplu ardeii cu aceasta compozitie, lasand putin loc ca sa se umfle orezul. Ardeii se pun in picioare intr-o cratita incapatoare.
  • Peste ardei se toarna apa fiarta cat sa-i cuprinda. Se acopera cu capacul si se lasa la fiert 30 de minute. Se toarna sucul de rosii deasupra si se mai lasa la fiert, descoperiti de data asta, pana ce sosul scade putin, dar nu prea mult. Ardeii trebuie sa aibe sos destul, pentru ca ei vor fi reincalziti in acesta.
  • Ardeii umpluti se servesc cu iaurt sau smantana. Se poate presara si putin zahar pe deasupra. 


Etichete: , , , , , , ,

11 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pareri, sfaturi,comentarii?
Please, don't be shy. Leave a comment.

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]



Linkuri de întoarcere către această postare:

Creați un link

<< Pagina de pornire