<data:blog.pageTitle/>

This Page

has moved to a new address:

http://www.retetedesuflet.ro

Sorry for the inconvenience…

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
Cooking with my soul: 01.05.2013 - 01.06.2013

Cooking with my soul

31 mai 2013

Rata cu bambus si 5 arome / Duck with bamboo shoots and 5 spices







Reteta asta e urmarea lectiilor pe care le-am primit de la maestrul Tushin, despre care v-am povestit in postul anterior. Mi-a placut atat de mult, incat a fost musai sa fac si eu. Mai intai trebuie sa va spun ca eu nu mananc carne de rata. Nu-mi place mirosul mult prea pregnant de carne. Pana acum o singura alta mancare cu rata m-a mai atras: Cassoulet, care e o tocana frantuzeasca cu fasole boabe, carnati si multe alte bunatati.
Pregatita dupa metoda chinezeasca, rata e de asemenea usor de mancat. Isi pierde gustul si mirosul specifice, pentru ca e fiarta in apa cu cele 5 arome fundamentale : amar (anason stelat), sarat (sare), iute (piper sichuan), acru (otet de orez), dulce (zahar). Am invatat si o smecherie: cand fierbi rata, arunca apa in care a fiert de doua ori. Si abia dupa aceea, in a treia apa, pune aromele. Si asta ajuta la schimbarea toatala a mirosului.
Dupa ce a fost fiarta si racita, carnea de rata se taie fasii si se pregateste cu alte bunataturi: urechi de lemn, bambus, sos de soia, ghimbir, s.a.


Concluzia mea? Daca e bine preparata pana si carnea de rata e buna ;)

P.S. daca va tenteaza reteta, sa nu va fie frica de faptul ca are ingrediente mai deosebite. Au inceput sa apara la multe magazine, sau le gasiti destul de usor si online. De exemplu la magazinul Asian Gourmet sau  Produse asiatice. Sau puteti sa cautati voi, ce magazin vi se pare mai bun.


Rata cu bambus si 5 arome

Ingrediente pentru 4 persoane
  • 2 pulpe de rata
  • 1/2 de piept de rata
  • 4 buc anason stelat
  • 1/2 lingurita piper Sichuan
  • 1 lingurita zahar
  • 1 lingura otet de orez
  • 300 g muguri de bambus feliati
  • 100 g urechi de lemn hidratate
  • 1 ceapa taiata (cam 100 g)
  • 2 linguri usturoi tocat fin
  • 4 cm ghimbir, tocat fin
  • 3 linguri sos de soia
  • 2 linguri cu amidon
  • 200 ml apa
  • sare dupa gust
  • ulei de palmier

Mod de pregatire
  • Mai intai se pregateste Rata 5 arome: carnea de rata se pune la fiert in apa. Cand a inceput sa fiarba, apa se arunca. Se pune deasupra apa rece si se lasa din nou la fiert. Cand a inceput sa fiarba se arunca si apa asta. Carnea se acopera din nou cu apa,  se pun cele 5 arome: anason stelet, piper Sichuan, zahar, sare, otet, se acopera si se fierbe la foc foarte mic pana ce carnea devine moale ( cateva ore).
  • Carnea se scoate si se lasa la racit. Se taie fasiute. Urechile de lemn se taie bucati. Amidonul se amesteca cu 4 linguri de apa pana ce se dizolva bine.
  • Intr-un wok fierbinte se pun 150 ml ulei (stiu ca pare cam mult, dar e doar pentru prajitul initial, dupa aceea se strecoara). Se adauga rata si se prajeste amestecand des, pana ce se aureste putin. Se adauga bambusul si urechile de lemn care se prajesc putin. Totul se strecoara intr-o sita metalica.
  • Nu se mai pune ulei in wok. Se adauga usturoiul si se caleste putin. Apoi ceapa, sosul de soia, sare dupa gust si apa. Se fierbe 1 minut.
  • Se adauga rata cu legumele si se mai fierbe 2 minute. Se adauga amidonul, se amesteca bine si se lasa sa fiarba un minut.
  • Rata cu bambus se mananca simpla, sau cu garnitura de orez



Etichete: , , , , , , ,

29 mai 2013

Lectia de bucatarie chinezeasca alaturi de Chef's Table by Electrolux






Sincera sa fiu, mi-au cam lipsit intalnirile marca Electrolux. Cu prieteni bloggeri, cu mancare buna si cu veselie multa. Se pare ca si Electroluxului i-au lipsit intalnirile noastre, pentru ca anul acesta s-au gandit sa ne uimeasca si mai si cu noul lor proiect More Inspiration4Cooking. El consta in cookinguri profesionale, tinute de bucatari-sefi specializati in diferite bucatarii internationale.
Prima editie l-a avut ca profesor pe maestrul bucatar Tushin, cel care creeaza meniurile la restaurantul WuXing. Daca e mancare chinezeasca nu puteam sa lipsesc, asa-i? ;)

Primul lucru care m-a uimit cand am ajuns acolo a fost noul Kit inventat de Electrolux pentru plita cu inductie:


El consta dintr-un wok (de cea mai buna calitate, trust me, ca am lucrat cu el) si un suport de pus pe plita. Designul acestui suport e inteligent facut, asa ca wokul are o stabilitate buna si poate fi miscat usor pe el, fara sa fie nevoie sa fie ridicat.
Cand am ajuns la locul lectiei (Club Cortina, Corbeanca), toate erau aranjate la milimetru.





Iata ce aveam sa invatam sa gatim: Rata cu bambus, Wrap Tushin, Creveti impaturiti caramelizati.
Ne-am asezat in echipe de cate doi: Cristina si Andreea, Andi si Marcel, iar eu impreuna cu Ana.
Ni s-au prezentat ingredientele, apoi modul de pregatire a primei retete. Eu am trecut la aparate :)





Am facut Rata cu bambus.

super wokul asta!


Ana s-a incumentat sa guste. Se pare ca i-a placut.


Asa arata reteta. Si mi-a placut asa de mult, incat am de gand s-o fac si eu zilele urmatoare.


Dupa ce am mancat rata, a fost randul Anei sa pregatesca Wrap Tushin. De fapt e o lipie libaneza, umpluta cu vita gatita in stil chinezesc. O shaorma chinezeasca. Buna, sa stiti. Din punctul meu de vedere inafara de lipie, nu prea are altceva in comun cu shorma. Ca ingrediente a avut fasii de vita marinate in amestec chinezesc, ardei, ceapa, usturoi, sos soia, amidon.







Ultimul fel de mancare a fost Creveti impaturiti caramelizati. Pentru ca dureaza mult, maestrul Tushin a venit cu crevetii deja pregatiti. Erau creveti mici in aluat (faina cu apa), apoi prajiti in baie de ulei. Ceea ce a pregatit live a fost sosul caramel. Cu zahar, otet, sos soia, amidon. A iesit absolut deosebit. Era cremos, fluid, asa cum mie nu cred ca o sa-mi iasa vreodata.


Iar per total, felul asta de mancare a fost chiar bun, cu toate ca la inceput am fost putin cam sceptica.

In final a urmat lectia de taiat legume. Moaaaama! Sa vedeti ce repede taia maestrul Tushin cu satarul! Si ne-a aratat si vreo 3 feluri in care se pot taia legumele. Ia vedeti ce atenti eram cu totii


Cam asta a fost. Mi-a placut mult. Si abia astept lectia de mancare indiana ;)

Etichete: , ,

27 mai 2013

Salata de andive cu somon afumat si dresing de mustar / Endives and smoked salmon salad with mustard dressing




Andivele (sau cicoarea) au nevoie de un dresing mai special. Asta ca sa balanseze gustul lor putin amarui. De fapt am auzit multa lume ca nu mananca andive tocmai pentru ca sunt amare. De aceea azi vreau sa va arat un dressing care, in combinatie cu andivele si somonul afumat, va crea o salata de care o sa va indragostiti.

Daca nu stiai, andiva are si proprieteti terapeutice. In primul rand ajuta la digestie, stimuleaza secretia de bila si are usor efect laxativ. Iarna, cand n-avem atatea verdeturi si legume, o salata de andive imbunatateste echilibrul enzimatic.

Te incumeti sa incerci salata mea?
 Salata mea se potriveste foarte bine cu tema acestei luni de la "Dulce Romanie" , care de data asta e gazduita de siteul culinar Delicatesa 



Salata de andive cu somon afumat si dressing de mustar

Ingrediente pentru 4 persoane
  • 4 andive
  • 200 g somon afumat
  • 75 g capere
  • 2 linguri mustar de Dijon
  • sucul de la o lamaie
  • 50 ml ulei de masline extravirgin
  • sare si piper dupa gust

 Mod de preparare
  • Pentru dressing, intr-un castron amesteca mustarul de Dijon, sucul de lamaie si uleiul de masline pana se omogenizeaza. Adauga caperele si amesteca. Adauga sare si piper dupa gust. (ai grija la cata sare pui. caperele sunt deja foarte sarate)
  • Taie cotorul de la andive si separa-le in frunze. Pe fiecare frunza pune o bucatica de somon afumat. Stropeste din abundenta cu dressing.

Etichete: , , , , , , ,

24 mai 2013

Calator in Spania - O seara de Flamenco




Saptamana mea in Madrid de asta primavara a fost superba! Asta se datoreaza si spectacolului de flamenco la care am participat. Daca va ganditi sa calatoriti in Spania, sa nu care cumva sa ocoliti un astfel de spectacol. Cele trei doamne care au dansat au avut trei stiluri diferite. Am vazut flamenco clasic, modern, gratios, dezlantuit. Oricare ar fi fost scoala pe care au urmat-o, dansul lor a fost plin de pasiune si forta.
Va las cateva fotogafii, atat cat am putut eu sa prind din emotiile de acolo

la orice varsta se poate dansa flamenco



c
profesoara si elevul












la un pahar de sangria ...


  ... sau poate doua ;)


Si ultima, in fata clubului unde am urmarit spectacolul de flamenco



Etichete: , , ,

23 mai 2013

O intalnire cu Horatiu






Din cand in cand blogul asta culinar al meu are si postari neculinare. Asta pentru ca preocuparile mele sunt de multe si variate feluri. Zilele trecute, la invitatia Loredanei Modoran si a Editurii ALL, am fost la o pre- lansare de carte despre Horatiu Malaele, "O poveste cu Horatiu", scrisa de doamna Doina Papp.

Pe actor si pe desenator il stiu de ani buni. De la televizor, de la teatru, din filme. Eram curioasa de data asta sa ma intalnesc pe viu cu Omul Horatiu Malalele. Sa vad eu daca e asa cum imi imaginam. L-am asteptat la intalnire intr-o mega-calduroasa zi de mai, alaturi de o cafea aromata si rece. Si el a venit emotionat, parca putin stingherit de atentia care i se da.



Alaturi i-a fost doamna Doina Papp, critic, cea care a avut atata rabdare si pasiune incat sa realizeze cartea. Asta pentru ca, asa cum ne-a povestit, Horatiu Malalele este un om extrem de ocupat si cu greu reuseau sa se intalneasca pentru discutii. Nu interviuri, discutii si povesti.



Povesti ne-a spus si Horatiu Malaele. Despre tinerete, despre cum s-a dus sa dea la Facultatea de Arte si de fapt si-a dat seama ca vrea sa intre la IATC (Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica). Despre copilaria teatrala boema si cum l-a format ea ca actor, despre lipsa unei societati boeme in viata actuala ceea ce se reflecta in pragmatismul generatiei noi de actori, despre cum se influenteaza reciproc viata de zi cu zi si viata de pe scena. Multe am aflat eu. Si timp de o ora m-am lasat invaluita in calm, simplitate, frumusete interioara si energie pozitiva.
Multumesc, Domnule Horatiu Malaele pentru tot ce ati facut pentru noi. Asa i-am spus cand m-am apropiat de dansul. Care i-a fost raspunsul? "Doamne ajuta"


Etichete: , , ,

21 mai 2013

Smoothie cu capsuni, inghetata de banane, spuma de lapte si HR1655






Stiu ca ati citit titlul si acum sunteti putin dezorientati: oare ce ingredient o fi HR1655 ala de l-a folosit Brandusa, ca eu stiu ca ea nu pune chimicale in mancare! Nu va impacientati dragilor, ca nu e nici un compus chimic. E noul meu Mixer de mana Philips HR1655. L-am primit cadou si pentru testare de la juriul concursului Castig timp cu Philips si Gustos.ro, care a apreciat foarte bine smoothieul meu cu leurda, avocado si rosii. Multumesc mult :)

Sa incepem cu inceputul, aka prima impresie. Cand mi-a inmanat curierul cutia si am vazut cat e de mare, m-am gandit ca organizatorii poate au gresit si mi-au trimis premiul cel mare. Ma asteptam la un blender vertical simplu, asa cum vazusem eu pe la altii. Dar uitandu-ma pe cutie am constatat ca e muuuult mai mult de atat:


Prin urmare, mixerul asta de mana are: cana gradata cu capac, tocator (maricel) cu doua tipuri de cutite, blender vertical, tel, pasator de cartofi (pentru piure) si o chestie absolut senzationala de facut laptele spume ;)


Tot pe cutie este si un ghid rapid de montare a fiecarei componente


Care mi se pare din start primul atu al acestui robot de bucatarie? Faptul ca blenderul vertical e metalic. Asa il poti folosi direct in oala de supa fierbinte, ca sa pasezi toate legumele si sa faci o supa crema dementiala. Al doilea atu e capul cu care poti face piure din toate legumele, nu numai din cartofi. N-am mai vazut asa ceva la nici un alt mixer.

Ce am folosit eu : Blenderul vertical si telul, pentru inghetata de banane.


Blenderul este foarte rapid si eficient. A pasat bananele in doi timpi si trei miscari. Se potriveste perfect in cana gradata  si nu stropeste deloc afara. Dar telul este destul de fragil. Cred ca e tare bun sa bata albusuri de ou sau frisca spuma, dar nu a facut fata foarte bine sa mixeze amestecul meu de inghetata. Cred ca ar fi fost mult mai indicat (daca tot se numeste mixer) sa aibe doua palete mai serioase cu care sa se poata mixa si creme.

Tot blenderul vertical si cana gradata am folosit si la smoothie-ul de capsuni. Rapid si de data asta.


Ce mi-a placut a fost ca fiind metalic, capul detasabil se spala foarte usor sub jet de apa ...


... iar cana gradata e foarte buna sa torni direct in pahar fara sa pierzi un strop!


Ultimul testat a fost spumatorul de lapte. Asta e alt plus al mixerului de mana Philips HR1655. Si pentru mine e piesa principala. De cand il am beau numai cappuccino. Daca tii cont de indicatiile din manual (laptele sa fie gras si incalzit) poti avea o cafea cu spuma de lapte ca la o cafenea. I'm in heaven, baby!

In final am pus toate cele trei bunatati (pe care le-am facut mult mai rapid decat am povestit pe aici): smoothie de capsuni, inghetata de banane si spuma de lapte cu cacao in trei pahare si am avut timp sa stau sa le savurez impreuna cu sotul si baiatul meu.  Ceea ce va doresc si voua :)



Smoothie cu capsuni, inghetata de banane si spuma de lapte

Inghetata de banane

  • 2 banane foarte coapte
  • 250 g mascarpone
  • 50 ml sampanie (sau coniac)
  • 2 lingurite zeama de lamaie
Bananele se paseaza bine cu blenderul vertical. Se amesteca cu celelelate ingrediente si se mixeaza bine pana se omogenizeaza. Se pun in masina de inghetata, apoi in congelator.

Smoothie de capsuni

  • 500 g capsuni spalate si curatate de codite
  • 2 linguri miere de salcam
  Capsunile si mierea se pun in cana de plastic si se paseaza bine cu blenderul vertical. Se toarna in pahare. Deasupra se pune inghetata de banane. Deasupra se toarna spuma de lapte si se presara cu cacao


Etichete: , , , , , ,

19 mai 2013

Salata cu sparanghel, branza de capra si menta / Grilled asparagus, goat cheese and mint salad







E cald, asa ca a venit vremea salatelor simple, gustoase si sanatoase. Si, cum e sezonul sparanghelului, iar mie imi place tare mult leguma asta, salata de azi cu asta e. De data asta sparanghelul nu e aburit, ci facut pe gratar. E foarte bun, dar trebuie sa aveti grija sa nu-l lasati prea mult pentru ca se arde foarte usor. Dressingul e destul de simplu, din ulei de masline, otet de vin rosu si mustar. Pentru mai multa "picanterie" si aroma am folosit un ulei pe care eu il fac in casa, cu boabe colorate de piper. Uleiul de masline e, bineinteles, extravirgin. Cel Costa d'Oro e foarte bun. Branza de capra cremoasa si putin iute contrasteaza foarte bine cu dulceata sparanghelului, iar pentru textura am pus cateva migdale prajite uscat. Si sa nu uitam menta, pentru senzatia de proaspat.

Pentru ca e extrem de gustoasa, voi inscrie salata mea la concursul Costa d'Oro de pe blogul lui Nicolai Tand.


Salata cu sparanghel, branza de capra si menta

Ingrediente pentru 2 persoane
  • 300 g sparanghel
  • 4 linguri ulei de masline extravirgin Costa d'Oro aromat cu piper (reteta e mai jos)
  • 2 linguri otet de vin rosu
  • ½ lingurita mustar de Dijon
  • 100 g branza de capra
  • 1 lingura de migdale, prajite uscat
  • menta proaspata
  • coja rasa de la ½ de lamaie
  • frunze de salata mixta
  • sare si piper negru dupa gust


Mod de pregatire
  • Curata sparanghelul de partile tari si spala-l putin cu apa rece. Sterge-l usor cu prosoape de hartie, stropeste cu ulei de masline aromat cu piper si sare. Incalzeste un gratar (se poate folosi si o tigaie antiaderenta) si gateste sparanghelul pentru 2 minute. Intoarce-l si mai lasa-l pe gratar inca un minut.
  • Rupe sparanghelul in bucati si pune-l intr-un castron. Amesteca-l bine cu restul de ulei de masline, otetul de vin rosu si mustarul.
  • Faramiteaza branza de capra. Rupe frunzele de menta in bucati mai mici.
  • Amesteca cu grija (ca sa nu se strice frunzele de salata) toate ingredientele.
  • Pentru uleiul de masline aromat cu piper: Intr-o sticluta amesteca 250 ml ulei de masline extravirgin Costa d'Oro cu 2 lingurite boabe de piper colorat. Lasa pentru 2 saptamani la intuneric, agitand din cand in cand sticluta.
Sfat:  Frunzele de menta se rup exact in momentul servirii, altfel se oxideaza si se innegresc







Etichete: , , , , , , ,

13 mai 2013

Tort curcubeu / Rainbow cake





Este ca-i dragut? Mie mi-a placut de cum l-am vazut pe internet. Nu-i o noutate si nici inventia mea, dar m-am gandit ca poate o sa va placa si voua si o sa va intereseze. E pentru a doua oara cand fac tort Curcubeu. Prima oara, acum aproape un an, am folosit colorant gel de la Wilton care nu mi-a placut deloc cum a colorat blaturile. Au iesit foarte pale, iar rosul era mai mult roz. Cam asa a aratat tortul (la exterior, pentru ca interiorul nu a putut fi fotografiat)



Anul acesta am cumparat colorant pudra de la pastaidevanilie.ro, si bine am facut! Culorile au fost superbe. Si am folosit o cantitate foarte mica de colorant, lucru care m-a incantat si mai mult pentru ca mie nu-mi place sa pun chimicale in mancare.
Tortul Curcubeu de anul asta a fost foarte apreciat, dupa cum se vede





Si dupa atata zahar, lumea energizata s-a gandit sa joace baschet. Cu o minge...


... cu doua ...


... sau cu capul :D


Distractie mare a fost in dupa amiaza aia in casuta de la tara.



Tort curcubeu

Ingrediente pentru tava rotunda de 28 cm

Pentru 5 blaturi
  • 600 g faina
  • 500 g zahar tos
  • 350 g unt moale, taiat cubulete
  • 1 1/2 lingurite praf de copt
  • 6 oua
  • 500 ml lapte
  • un praf de sare
  • colorant alimentar: rosu, galben, verde, albastru, mov
Pentru crema
  • 300 g ciocolata amaruie 55-75% cacao
  • 100 g smantana 20%
  • 500 g mascarpone
  • 4 linguri zahar vanilat facut in casa 
  • optional: 10 linguri fructe de padure sau alte fructe mai acrisoare, taiate cubulete mici
Pentru sirop:
  • 300 ml suc de portocala
Pentru glazura
  • 200 g ciocolata amaruie
  • 200 g smantana 20 %
Pentru ornamente
  • 250 g mascarpone 
  • 3 linguri zahar vanilat facut in casa
  • colorant alimentar

Cum se face:
  • Blaturile:  Tavile se ung bine cu unt si se tapeteaza cu faina. Untul se bate cu zaharul la viteza mare, cam 3 minute, pana se face o crema alba. Bate ouale in crema, unul cate unul.
  • Cerne faina cu praful de copt si sarea. Pune 1/3 in crema si amesteca. Pune, amestecand dupa fiecare adaugare, 1/2 din lapte, 1/3 de faina, 1/2 de lapte si ultima faina. Adauga vanilia. Imparte coca in 5 castronase, in mod egal. In fiecare castron pune putin colorant alimentar. Omogenizeaza bine.
  • Coace blaturile in cuptorul preincalzit, 10 minute la 180 C. Ai grija ca daca le lasi prea mult in cuptor se ard usor, fiind subtiri. Daca ai cuptor cu ventilatie, poti coace cate doua blaturi deodata, cum am facut eu. Raceste blaturile pe gratare.
  • Dupa ce ai facut toate blaturile si acestea s-au racit, e timpul pentru crema: Taie marunt 300 g de ciocolata. Pune smantana impreuna cu zaharul pe foc mic si amestecand incontinuu asteapta pana ce da un clocot si zaharul s-a dizolvat. Gusta din ea si verifica daca e fierbinte. Daca nu, mai amesteca in smantana si mai pune-o putin la incalzit. In final smantana nu trebuie sa fi fiert, dar sa fie destul de fierbinte ca sa topeasca ciocolata.  Toarn-o peste ciocolata si amesteca bine ca sa se topeasca toata. Pune si mascarpone si omogenizeaza. Lasa crema sa se raceasca inainte de a o folosi.
  • Pune blatul rosu pe platou si insiropeaza-l. Unge-l cu 2-3 linguri de crema peste care presara 2 linguri de fructe. Deasupra pune blatul galben, apoi cel verde, albastru si mov. Insiropate toate si cu crema/fructe intre ele.
  • Pentru glazura incalzeste smantana si pune-o peste ciocolata, Amesteca bine ca se omogenizeze. Las-o putin la racit, apoi toarn-o peste tort. Pune tortul la frigider pentru cateva ore.
  • Pentru ornamentele colorate amesteca mascarpone cu zahar, apoi coloreaz-o dupa preferinta si orneaza tortul.









Etichete: , , , , , , ,