<data:blog.pageTitle/>

This Page

has moved to a new address:

http://www.retetedesuflet.ro

Sorry for the inconvenience…

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
Cooking with my soul: Prajitura rasturnata cu rubarba / Rhubarb upside down cake

Cooking with my soul

14 iun. 2013

Prajitura rasturnata cu rubarba / Rhubarb upside down cake




Rubarba e una din legumele putin cunoscute si folosite la noi. De fapt aici, in sudul Romaniei, nici n-am auzit de ea pana acum vreo 3 ani. Noroc cu internetul si cu bloggeritele din nord, ca am aflat si eu ca exista bunatatea asta. Momentan n-o gasesc decat la magazinele mari si e din import. Dar vreau cat de curand sa incerc s-o pun si la mine in gradina. Nu stiu daca o sa reziste, pentru ca din cate am citit creste bine la temperaturi nu foarte ridicate. 24 de grade ar fi temperatura optima. La 40 de grade insa se ofileste puternic. Eu totusi voi incerca.

Rubarba arata ca un brusture: are tije lungi verzi- rosiatice si frunze mari. In mancaruri se folosesc numai tijele, care au un gust dulce acrisor. NU folositi frunzele, care contin o toxina periculoasa omului. Tijele sunt fragede si pot parea lemnoase, dar prin gatire se inmoaie mult si devin ca un piure. De aceea se folosesc foarte bine in placinte, tarte, gemuri. De multe ori rubarba e asociata cu capsunile sau cu ghimbirul. Am facut si eu o tarta vegana cu rubarba si capsuni, care a depasit orice asteptari.

Azi m-am gandit sa experimentez celebra "upside down cake", adica prajitura rasturnata. Foarte buna, gustoasa, dar putin cam multa coca. Data viitoare o sa pun mai multa rubarba in ea. Pana una alta, pe asta am mancat-o unsa cu putin gem de rubarba ;)


Prajitura rasturnata cu rubarba 

Ingrediente pentru tava rotunda de 26 cm
  • 300 g rubarba
  • 250 g zahar
  • 200 g unt moale, taiat cubulete + putin pentru uns forma
  • 3 oua
  • 300 g faina
  • semintele de la o pastaie de vanilie
  •  1 1/2 lingurita praf de copt
  • 200 g smantana

Mod de pregatire:
  • Rubarba se taie fasii si se presara cu 50 g de zahar. Se lasa 5 minute ca sa se inmoaie putin
  • Faina se amesteca bine cu praful de copt
  • Unge forma cu unt si pune rubarba pe fundul ei (impreuna cu sucurile care s-au format)
  • Untul se mixeaza cu zaharul pentru 5 minute. Se adauga ouale unul cate unul, mixand dupa fiecare. Adauga vanilia si amesteca.
  • Adauga pe rand 1/3 de faina, 1/2 smantana. 1/3 faina, restul de smantana, restul de faina, amestecand dupa fiecare.
  • Toarna compozitia in tava, peste rubarba. Coace prajitura in cuptorul incalzit, la 180 C pentru 20-30 de minute, sau pana ce trece testul scobitorii.
  • Scoate prajitura din cuptor si las-o la racit 20 de minute (nu mai mult, pentru ca daca se raceste de tot se lipeste si nu mai poate fi rasturnata). Acopera tava cu o farfurie intinsa mare si rastoarna prajitura pe ea.  Lasa-o la racit.

Etichete: , , , ,

9 comentarii:

  • Arata demential.
    Parca-i simt si gustul.

    De Blogger 4Gyerek, La 14 iunie 2013 la 09:09  

  • Eu, eu, eu ador rabarbura.As manca si nerasturnata!:-))

    De Blogger Lilly, La 14 iunie 2013 la 09:47  

  • nu am mancat niciodata , am vazut in schimb la unul din hipermarketuri...o sa incerc !

    De Blogger coco, La 14 iunie 2013 la 12:56  

  • e asa de frumusica si gustoasa... o iubesc mult ;)

    De Blogger Unknown, La 14 iunie 2013 la 14:27  

  • :)))) asa, asa

    De Blogger Unknown, La 14 iunie 2013 la 14:27  

  • da-i o sansa, Coco :)

    De Blogger Unknown, La 14 iunie 2013 la 14:28  

  • E de baza rubarba asta :)

    De Blogger The Wandering Oltean, La 14 iunie 2013 la 19:02  

  • Tare buna cred ca este..

    De Blogger Simona, La 14 iunie 2013 la 23:29  

  • Salut, bine te-am gasit (si ohohoho ce-mi place pe aici)! De la Kadia vin :)
    Am sarit repedede peste reteta, pt ca imaginea este destul de convingatoare, nu trebuie si reteta ca sa ma apuc de ea :) ca sa-ti spun ca rabarbara creste fara probleme in Ro. Nu stiu cat de in S esti tu dar eu sunt in Rm Valcea si soacra mea are buruiana dinasta in curte de multi ani. O consumam in sezon, in diverse prajituri, uneori mai face si compot (adica iarna il scurge, zeama o bem iar din rondele fare prajitura :) ), sau mai rontaim si cruda sau ceai (nu mai stiu exact pt ce afectiune e buna dar bunica o apreciaza mult).
    Deci creste fara probleme. Iar frunzele nu sunt chiar toxice, am mancat si e ok, sunt acrisoare si usor purgative, din cate am inteles, eu nu am avut absolut nici un disconfort de la ele (evident ca nu recomand neaparat consumul, sau nu in cantitati mari).
    Intamplator am vazut tijele in hipermarket, pt prima data,a cum cateva zile, ne-am amuzat o gramada, parca aveau si un pret urias, dar na, si ciresele erau 8 lei si zmeura 20 asa ca ... Noi avem toate astea in gradina, si multe altele, dar chiar de nu le-am avea tot mi se par preturi nesimtite, macar de ar fi "curate".
    Si gata, ca am scris o gramada! :) Si plec mai repede ca altfel incep sa ma mai uit prin retete si e cam ora pranzului si eu sunt la serv, cu o mare foame :)
    Si nu in ultimul rand, bine ca mi-am amintit de ce intrasem defapt :) poti, te rog, sa-mi trimiti si mie audio-urile cu seria lui Ender! Vroiam sa o rog pe Kadia dar prea facem "telefonul fara fir" si n-as vrea sa o deranjez, asa ca mai bine te deranjez direct pe tine :D Plus ca eu consider deja un mare castig ca te-am vizitat/descoperit :)

    De Anonymous AndreeaG, La 28 iunie 2013 la 12:59  

Trimiteți un comentariu

Pareri, sfaturi,comentarii?
Please, don't be shy. Leave a comment.

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]



<< Pagina de pornire