<data:blog.pageTitle/>

This Page

has moved to a new address:

http://www.retetedesuflet.ro

Sorry for the inconvenience…

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
Cooking with my soul: Craciun Suedez (Swedish Christmas)

Cooking with my soul

22 nov. 2012

Craciun Suedez (Swedish Christmas)





Ca sa va spun drept, etapa a patra din Maratonul culinar Electrolux mi-a pus capac! S-o numi el "Inspiration food marathon", dar tema de azi nu m-a inspirat deloc. Auziti voi: "Delicii suedeze". Pai de unde sa stiu eu ce se mananca in Suedia? Cam asta a fost prima mea reactie. Dar, dupa ce mi-a trecut socul initial si mi-a revenit creierul in locul lui obisnuit :D mi-am adus aminte ca in biblioteca mea cu carti de bucate e una care se numeste "Notes from a Swedish Kitchen". Cum s-ar spune, prost sa fii - noroc sa ai. 

Si am pornit la documentare. Sunt acolo in carte multe retete interesante, toate facute cu ingredientele locale cel mai des intalnite: somon, hering, ansoa, carne de ren, fructe de padure, ciuperci de padure, ...
Am vrut sa incerc una din ele, dar nu m-a lasat inima. Cum la noi toate ingredientele alea fie nu sunt in sezon, fie nu se gasesc deloc, fie sunt importate si n-am deloc incredere in calitatea lor, nu mi s-a parut ca mancarea ar fi fost la fel de buna ca cea facuta la mama ei acasa. Vreo patru zile m-am invartit pe toate partile si n-am putut sa dorm noaptea (pe bune!) gandindu-ma si razgandindu-ma. In final m-am hotarat: cum Craciunul e foarte aproape, va propun cateva retete de dulciuri traditionale Suedeze pentru aceasta sarbatoare. Sper sa va placa si sa va inspire :)

Mai intai ia sa vedem daca stiti ce e la suedezi asa cum e cozonacul la noi? Nici n-o sa va vina a crede: Orezul cu lapte :D In plus in el se pun 1-2 migdale, iar traditia spune ca cine le gaseste o sa se marite, sau macar o sa intalneasca adevarata dragoste, anul viitor. Orezul cu lapte (Risgrynsgröt) se mananca fie cald (asa ca si la noi), fie se raceste si se amesteca cu frisca. Buna rau aceasta combinatie, va spun cu mana pe inima baietii mei :)
Am mai facut bomboane si caramele de casa, o prajitura cu cacao si niste biscuiti cu alune de padure. Toate foarte, foarte simple si amuzante. Recunosc, la bomboane m-a ajutat si fimiu :P



Si, ca sa nu va las insetati, am facut cel mai tare (si la propiu si la figurat) vin fiert ever. Pe asta chiar va rog sa-l incercati si o sa ma pomeniti!

Si inainte sa incercati vinul fiert ca dupa aia sigur nu va mai aduceti aminte nimic, va rog sa-mi lasati aici un comentariu si pe pagina de facebook un like. Multumesc dragilor :)
Si acum retetele:


Budinca de orez fiert cu frisca (Risgrynsgröt)


Ingrediente:
  • 150 g orez rotund
  • 1 lingurita sare
  • 700 ml lapte gras
  • 3 linguri zahar
  • 1 lingura zahar vanilat
  • 1 bat de scortisoara
  • 150 ml frisca neindulcita (sau mascarpone)
  • cateva migdale
Cum se face:
  •  Pune pe foc, intr-o craticioara cu fund gros, orezul, sarea si 300 ml de apa. Cand au inceput sa fiarba redu focul foarte mic si fierbe acoperit pentru 10 minute.
  • Adauga laptele si scortisoara. Amesteca bine. Acopera si fierbe orezul la foc foarte mic, pana cand laptele a fost absorbit (cam 30 minute). Ai mare grija pentru ca orezul se prinde foarte usor de fundul cratitei.
  • Amesteca 2 linguri de zahar si lasa la racit pana ajunge la temperatura camerei. Adauga restul de zahar, zaharul vanilat si frisca. Amesteca bine cu migdalele. Pune orezul in castroane si lasa la racit. 
  • Budinca de orez se serveste cu dulceta de visine sau cu fructe de padure


 Biscuiti cu alune de padure (Nöttoppar)


 Ingrediente:
  •  250 g alune de padure
  • 50 g unt
  • 110 g zahar
  • 1 lingurita zahar vanilat
  • 1 ou
Cum se face
  • Incalzeste cuptorul la 180 C. Pune hartie de copt pe o tava de aravaz. Macina alunele. 
  • Mixeaza untul, zaharul, zaharul vanilat si oul. Adauga alunele macinate si amesteca-le.
  • Cu o lingura pune bile de coca din loc in loc pe tava. Lasa 3-4 cm loc intre ele, pentru ca biscuitii se lasa la copt.
  • Coace 15 minute. Ai grija pentru ca se ard foarte usor.


Vin fiert aromat suedez (Glögg)


Ingrediente:
  • 150 ml vodka
  • 1,5 litri vin rosu
  • 440 g zahar tos
  • 2 pastai de cardamom
  • 6 bucati a 5 cm de scortisoara
  • 30 cuisoare
  • 4 cm ghimbir curatat
  • 2 lingurite coaja de portocala

Cum se face:
  • Toarna vodka intr-un borcan cu capac. Adauga scortisoara,  cuisoarele, cardamomul, coaja de portocala, ghimbirul. Acopera cu capacul si lasa la macerat la temperatura camerei 5-7 zile. 
  • Dizolva zaharul in putin vin rosu, pe foc mic. Strecoara vodka si amestec-o cu vinul indulcit si restul de vin. Amesteca bine.
  • Incalzeste vinul usor (atentie sa nu fiarba!) inainte de a servi.


 Caramele de Craciun (Knäck)


Ingrediente:
  • 150 ml smantana dulce
  • 150 ml miere
  • 150 g zahar
  • 30 g unt
  • 50 g migdale feliate

Cum se face:
  • Se amesteca toate ingredientele (fara migdale) intr-o cratita cu fundul gros. Se fierb la foc foarte mic, pentru 45 - 60 de minute.
  • Ca sa verifici daca sunt gata, toarna cateva picaturi de caramel intr-un pahar cu apa rece. Daca se formeaza bile de caramel, inseamna ca e gata. Daca nu, mai fierbe putin. Ai mare grija ca focul sa fie mic de tot, sa nu se arda caramelul. Amesteca inauntru feliile de migdale.
  • Cu mare mare atentie (desi nu pare, caramelul e foarte fierbinte si te poti arde foarte usor) toarna caramel in forme de bomboane. Lasa la racit intr-un loc racoros (camara)



 Bombe de ciocolata (Chokladbollar)


Ingrediente:
  • 100 g unt
  • 85 g zahar pudra
  • 3 linguri cacao neagra de buna calitate
  • 120 g fulgi de ovaz
  • 50 g fulgi de cocos

Cum se face:
  • Cu un mixer amesteca bine toate ingredientele (Inafara de nuca de cocos).
  • Pune la frigider sa se  raceasca si intareasca putin. Pune nuca pe o farfurie. Cu ajutorul mainilor fa bile de ciocolata, pe care apoi le dai prin nuca de cocos. Le poti pune eventual in varful unor bete, ca pe acadele.

  • Se pastreaza in frigider pana cand sunt servite


 Patrate cu cacao si alune de padure (Nötchokladrutor )


Ingrediente (pentru tava de 25 x 35 cm):
  • 75 g  faina
  • 100 g unt
  • 165 g zahar
  • 1 ou
  • 2 linguri cacao neagra
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • semintele de la o pastaie de vanilie
  • 150 g alune de padure toacate
Cum se face:
  •  Incalzeste cuptorul la 200 C. Amesteca faina cu praful de copt si cacaoa. Cerne-le.
  • Mixeaza zaharul cu untul. Adauga oul si bate pana ce amestecul e pufos. Adauga semintele de vanilie si amesteca. Cu o spatula amesteca fainurile. 
  • Pune hartie de copt in tava si unge-o cu unt.
  • Toarna coca si intinde-o uniform

  • Presara prajitura cu alunele macinate. Coace 10- 12 minute.

  •  Taie prajitura imediat ce ai scos-o din cuptor. Las-o la racit in tava.




Etichete: , , , , , , , , ,

22 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pareri, sfaturi,comentarii?
Please, don't be shy. Leave a comment.

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]



Linkuri de întoarcere către această postare:

Creați un link

<< Pagina de pornire