<data:blog.pageTitle/>

This Page

has moved to a new address:

http://www.retetedesuflet.ro

Sorry for the inconvenience…

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
Cooking with my soul: Tarta cu smochine, branza cu mucegai si ceapa caramelizata (Tart with blue cheese, figs and caramelized onions)

Cooking with my soul

8 oct. 2012

Tarta cu smochine, branza cu mucegai si ceapa caramelizata (Tart with blue cheese, figs and caramelized onions)







Minunata mancarea de azi a ajuns in farfurie dintr-un noroc. Si ala chior :P. Adica am vazut eu  intr-un magazin niste smochine grasute, moi si nu prea scumpe si m-am gandit sa-mi cumpar vreo cateva ca tare imi era pofta. Ma gandeam la smochinele alea dulci si minunate pe care le mancasem in curte bunicilor sotului meu. Si cum anul asta sarmanul smochin inghetase peste iarna, pofta imi ramasese neindeplinita.
Am ajuns acasa, le-am spalat, am taiat una mai zemoasa in jumatate si mi-am bagat dintii in ea, in asteptarea senzatiilor.... Beah! Uitasem ca astea cumparate erau smochine turcesti. Oribile!
Ce sa fac eu cu 7 smochine, m-am gandit. Ca de aruncat nu-mi venea. Si atunci m-a lovit norocul. Noroc ca aveam eu la pastrare o reteta de tarta cu smochine :))

Dragii mei, daca sunteti amatori de gusturi fine si dosebite, neaparat sa faceti tarta asta. A iesit atat de buna, ca o dedic prietenului Mihai, s-o puna in galeria celor mai bune retete, in cadrul proiectului "Dulce Romanie". Pe Mihai il gasiti dupa colt, la "Placeri simple"




Tarta cu smochine, branza cu mucegai si ceapa caramelizata.

Pentru ceapa caramelizata
  • 3 cepe 
  • 2 linguri ulei de masline
  • 2 linguri zahar brun
  • 2 linguri otet balsamic
  • sare, piper
Ceapa se taie rondele foarte subtiri. Uleiul se incalzeste, apoi se pune ceapa si se lasa la foc mic ca sa se inmoaie. Dupa primele 3-4 minute se pune si putina sare, care ajuta ceapa sa se inmoaie. Dupa 10- 15 minute, se adauga zaharul si otetul. Amesteca bine si lasa 20- 30 de minute, la foc mic, pentru ca ceapa sa se caramelizeze frumos fara sa se arda. Potriveste de sare si piper. 

Pentru coaja de tarta:
  • 150 g unt rece, taiat cubulete
  • 300 g faina
  • 1 ou
Amesteca untul cu faina, apoi adauga oul si amesteca putin pana ce se incorporeaza si se formeaza coca. Acopera coca cu folie de plastic si pune-o in frigider pentru o ora.
Coate coca din frigider si intinde-o la dimensiunea tavii. Intinde coca in tava, si coace 10 minute la 180 C in orb (acoper-o cu hartie de copt, toarna deasupra boabe de fasole si pune-o la copt). Scoate hartia de copt si mai las-o cateva minute sa se aureasca. Scoate tava din cuptor.

Pentru umplutura:
  • 300 - 400 g branza cu mucegai (brie, gorgonzola, Roquefort) in orice combinatie
  • 200 g branza grasa de vaci
  • sare, piper dupa gust
  • 6-7 smochine, taiate in sferturi
Branza se rupe/taie in bucati si se presara din abundenta in coaja de tarta. Se sareaza/pipereaza dupa gust. Se acopera  cu felii de smochine si se pune la cuptor pentru 20- 30 minute.
Se servesc felii de tarta cu ceapa caramelizata.



Etichete: , , , , , , , , ,

20 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pareri, sfaturi,comentarii?
Please, don't be shy. Leave a comment.

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]



<< Pagina de pornire