<data:blog.pageTitle/>

This Page

has moved to a new address:

http://www.retetedesuflet.ro

Sorry for the inconvenience…

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
Cooking with my soul: Il Timpano - apogeul pastelor italiene

Cooking with my soul

15 nov. 2012

Il Timpano - apogeul pastelor italiene



"Timpano is a pasta with a special crust. It is shaped like a drum, like a timpani drum. And inside ... all the most important things in the world."

                                                                                  Primo Pellagi in filmul "Big Night"


    Acum cativa ani, cand m-a apucat hobbyul asta cu gatitul, am inceput sa caut sa vad filme legate de bucatari. Au fost cateva pe care le-am urmarit cu mare placere si din care am invatat cate ceva. Dar cel care mi-a ramas in suflet (si in calculator pentru reluari) pentru totdeauna este "Big Night". Cei care l-au vazut ma inteleg :) Cei care nu, va sfatuiesc sa-l cautati urgent. In mare e vorba despre doi frati italieni care vin in America si incerca sa faca educatie gastronomica. Bineinteles ca nu reusesc, ca la toate porcariile pe care le mananca americanii, n-au cu cine. Unul dintre frati, Primo, este un chef desavarsit in ale bucatariei italienesti, dar restaurantul lor e mai mult gol.  Si asa se face ca in cautare de sponsori, cu ultimii lor bani, sunt nevoiti sa pregateasca o cina importanta, un festin cu mancaruri mostenite de la familia lasata in Italia. Va las pe voi sa vedeti toate minunatiile gatite acolo, Ce mi-a placut mie cel mai mult si a devenit obsesia mea in legatura cu pastele este: Il Timpano (sau Il Timballo).



Cu toate ca m-am documentat in repetate randuri si stiam cum se face de-a fir a par, pana acum n-am avut curajul sa-l fac. Noroc cu provocarea aruncata de Electrolux catre bloggerii culinari: Concursul maraton "Inspiration food marathon"  Proba a doua se numeste "Italian pasta". Eu am zis ca Il Timpano e tocmai potrivit pentru asa ceva, nu?

Daca va place, va rog SA LASATI UN COMENTARIU AICI si un like  pe pagina de facebook

Later edit: Va multumesc (aici) mult pentru toate comentariile entuziaste. M-am hotarat sa nu raspund fiecaruia, pentru a nu incurca numaratoarea pentru concurs :)

Si, inainte ca sa va prezint reteta, va las sa vedeti cateva minute din film, ca sa intelegeti de ce am fost eu fascinata de reteta asta



Il timpano 

Ingrediente pentru 10 persoane:
  •  800 ml suc de rosii aromat (urmeaza reteta)
  • coca de paste pentru umplut (urmeaza reteta)
  • 50 g unt
  • 400 g mozzarella rupta in bucati
  • 100 g parmezan ras
  • 300 g chiftelute (urmeaza reteta)
  • 200 g carnati italienesti
  • 3 oua fierte tari
  • 400 g penne rigatte

Suc de rosii aromat
  • 700 g pulpa de porc
  • 3 cepe taiate mic
  • 300 g pancetta
  • 100 ml ulei de masline extravergine
  • 250 ml vin sec
  • 1,5 litri suc de rosii concentrat 
  • 1 ramura de rozmarin
  • 1 ramura de cimbru
  • 1 legatura de busuioc
  • 1 lingura oregano uscat
  • sare, piper dupa gust

Chiftelute
  • 500 g din carnea fiarta in sucul de rosii anterior
  • 1 ou
  • 2 linguri pesmet
  • 1 lingura parmezan ras
  • putin ulei
  • sare, piper dupa gust

Coca pentru umplut
  • 300 g faina 650
  • 3 oua
  • 3 linguri ulei de masline extravirgin
  • 100 ml apa

Mod de preparare: 
  • Pentru ca reteta dureaza ceva timp, eu am facut-o in doua zile
Prima zi
  • Acopera carnea de porc cu ramurelele de cimbru si rozmarin.  Infasoar-o in felii de pancetta.
 
  • Leaga carnea cu sfoara alimentara. Intr-o cratita nu foarte mare, cat sa cuprinda bucata de carne, incalzeste uleiul. Prajeste carnea pe ambele parti pana ce se aureste.


  • Scoate carnea si pune ceapa. Caleste-o la foc mic, apoi pune 100 ml de vin, acopera cratita si las-o sa fiarba putin. Adauga sucul de rosii si oregano. Acopera si lasa sa fiarba 5 minute la foc mic. Adauga carnea.


  • Acopera cratita si fierbe sosul la foc mic, cam doua - trei ore. Din cand in cand intoarce carnea in sos. Daca sosul scade prea mult, mai adauga din vin. In final trebuie sa arate asa


  • Scoate carnea din sos. Daca e prea apos sosul, mai lasa-l putin la fiert sa scada. Pune sare si piper dupa gust.

A doua zi
  •  Se face coca pentru umplut. Faina se pune pe o planseta si se face o gaura in mijloc. Acolo se pun cele 3 oua si uleiul



  • Cu o furculita se incorporeaza usor faina in oua, adaugand cate putina apa. Cand nu se mai poate lucra cu furculita, coca se framanat cu mana. Incet, fara graba, ca si cum ai mangaia persoana iubita. In final rezulta o coca moale si elastica, care se acopera cu folie de plastic si se lasa sa se odihneasca o ora in bucatarie



  •  Fierbe pastele in apa cu sare, pana cand sunt aproape fierte al dente. Nu le fierbe de tot, pentru ca se mai gatesc si in cuptor. Scurge-le si amesteca-le cu trei sferturi din sos.
  • Toaca 500 g din carnea fiarta in suc de rosii. Amesteca cu oul crud, parmezan, pesmet, sare si piper dupa gust. Din carne se fac chiftelute care se prajesc in putin ulei, ca sa le dai un aspect auriu.
  •  Taie ouale fierte in jumatati si carnatii in cubulete. Pune toate ingredientele umpluturii in castroane, la indemana. Incalzeste cuptorul la 180 C.
  • Unge cu unt o forma ca un lighean mare care sa poate fi pusa in cuptor. Eu am folosit o  forma rotunda de sticla termorezistenta. 
  • Cu grija, rabdare si dragoste intinde foaia  foarte subtire. Coca asta e asa de usor de intins, incat va garantez ca totul o sa fie ca o joaca. Intinde coca in lighean si preseaz-o bine sa stea lipita de peretii castronului


  • Pune 1/3 din paste, deasupra pune oua, chiftele, carnati, mozzarella, frunze de busuioc, parmezan. putin sos


  • Urmeaza un nou rand de paste, restul de ingrediente si restul de paste. Toate se apasa bine, ca sa ramana cat mai putin aer. In final ingredientele se acopera cu coca.


  • Il Timpano se coace la 180 C pentru o ora. Ai grija sa nu se arda! Se scoate si se lasa la racit putin. Se scoate din  forma si se taie felii. Se mananca alaturi de o salata de rucola si vin sec :)

 

Etichete: , , , , , , ,

24 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pareri, sfaturi,comentarii?
Please, don't be shy. Leave a comment.

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]



Linkuri de întoarcere către această postare:

Creați un link

<< Pagina de pornire