<data:blog.pageTitle/>

This Page

has moved to a new address:

http://www.retetedesuflet.ro

Sorry for the inconvenience…

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
Cooking with my soul: Croissant. Pain au chocolat. Fougasse. Baguette

Cooking with my soul

19 nov. 2012

Croissant. Pain au chocolat. Fougasse. Baguette




Bienvenue "Chez Brindu", ma petite boulangerie.


:))))) Am glumit, dragilor. Nu mi-am deschis nici o brutarie. Acesta e modul in care m-am gandit sa raspund la cea de-a treia etapa a maratonului culinar initiat de Electrolux : "Inspiration food marathon". Duminica ce a trecut casa mea s-a transformat intr-o adevarata French Bakery, pentru ca asta e tema propusa. Prin urmare m-am jucat cu drojdie ;) Am amestecat, framantat, m-am lipit cu coca si in final mi-au iesit cateva minunatii de care tare s-au mai bucurat baietii mei. Am facut pentru prima oara coca de croissant si sunt tare mandra :D Iar painea .... Dar mai bine hai sa va arat



Daca va plac, poate imi lasati si un comentariu. Sau un LIKE pe pagina de facebook. Bisous :)


Baguette, Fougasse, Pain de Campagne

Ingrediente:
  • 1 kg faina pentru paine
  • 600 ml apa calduta
  • 25 g drojdie proaspata
  • 20 g sare


Cum se face:
  • Drojdia se amesteca impreuna cu 50 ml de apa si se lasa cateva minute, pana face putina spuma
  • Intr-un castron mare faina se amesteca cu restul de apa. Se adauga drojdia si se amesteca pana se incorporeaza (cam 3 minute in total)
  • Coca se framanta cam 15 minute, pana devine matasoasa. Se pune intr-un castron, se acopera cu folie de plastic si se lasa sa creasca o ora la temperatura camerei.
Baguette
  • Cu un cutit ascutit taie o jumatate din coca si amestec-o cu 1 lingurita de sare. Imparte-o in 4 bucati. Ruleaza-le sub forma de bile. Intinde fiecare bila sub forma unui dreptunghi



  •  Ruleaza coca pe latura cea mare



  •  Se formeaza astfel un cilindru lung de coca. Roteste-l cu mana pe masa, pana ajunge la lungimea dorita. Pune-l in tava. Repeta si pentru celelalte 3 bucati de coca. Cu un cutit cresteaza coca din loc in loc. Poti presara cu mac sau susan. Lasa coca sa creasca pana isi dubleaza volumul. Coace la 200 C pentru 25 de minute





Fougasse cu sare de mare si lavanda
  • Se taie o treime din coca ramasa. Se intinde sub forma dreptunghiulara. Se pune intr-o tava unsa bine cu ulei de masline. Coca se lasa la crescut pentru cateva minute. Se unge cu ulei de masline si cu un cutit bine ascutit se cresteaza din loc in loc. Coaca se intinde putin, ca sa semene cu un spic de grau. Se presara cu putina sare si lavanda alimentara. 


  • Se lasa la crescut jumatate de ora, apoi se coace la 200 C pentru 15 minute.



  Pain de campagne
  • Restul de coca se amesteca cu sarea ramasa si se intinde sub forma de disc. Indoie marginile spre centru si intinde coca din nou sub forma de disc. Indoaie din nou marginile spre centru si modeleaza coca sub forma de bila. Pune-o intr-o tava presarata cu faina si las-o sa creasca 45 de minute la temperatura camerei. cu o lama ascutita bine cresteaza parte de sus in patrate mici. 
  • Coace painea 30 de minute la 200 C.




Croissant, Pain au Chocolat

Ingrediente:

  • Faina 42g + 258g
  • Apa 54 g + 13,5 g
  • Drojdie proaspata 10,5 g
  • Zahar 21 g
  • lapte 96 g
  • Sare 6 g
  • Unt moale 165 g


Cum se face:
  • Pentru ca e prima oara ca fac croissant, am hotarat sa nu ma abat de la reteta pe care am gasit-o intr-o carte de bucate profesionala. Acolo cantitatile sunt date procentual, in functie de cata faina folosesti (care e 100%). Din cauza asta gramajele ingredientelor sunt cam ciudate :) Dar mi-au iesit niste croissante perfecte, asa ca a meritat.

 
  •  Amesteca drojdia cu 54 g de apa. Presara 42 g de faina si amesteca. Lasa-le sa creasca pentru 15 minute. In timpul asta incalzeste putin laptele si amesteca-l cu zaharul, sarea si apa pana ce toate se dizolva.
  • Cerne restul de faina peste amestecul de drojdie. Adauga lichidele. Amesteca cu o lingura pana se omogenizeaza. Framanta putin, pana ce coca devine matasoasa. Acopera coca cu folie de plastic si las-o sa se odihneasca la temperatura camerei pentru 40 de minute.Apasa coca usor ca sa iasa aerul din ea. Acoper-o din nou cu plastic si pune-o in frigider pentru o ora.
  • Intinde coca sub forma unui dreptunghi. Imparte-o (in minte) pe lungime in trei parti. Intinde untul pe cele doua treimi de jos

  • Indoaie treimea de sus peste coca. Indoaie treimea de jos peste coca

  • Intoarce coca 90 de grade spre dreapta.

  • Intinde coca pe lungime, apasand-o usor cu sucitorul. Impatureste-o in acelasi fel ca precedenta. Cu degetul fa un semn pe latura superioara, ca sa stii de unde sa incepi data viitoare. Impacheteaza coca in plastic si pune-o la frigider pentru o ora (chiar doua).

  •  Scoate coca din frigider si roteste-o la 90 de grade. Intinde-o si impatureste-o de inca 2 ori. Pune coca in frigider pentru inca o ora (spre doua). 
  • Tai-o in doua jumatati. Pe una pune-o la loc in frigider. 
 Croissant cu parmezan
  • Pe cealalta intinde-o sub forma unui dreptunghi. Din ea taie triunghiuri. La baza fiecarui triunghi pune putin parmezan ras. 

  •  Ruleaza triunghiul spre varf. Curbeaza croissantul putin, ca o semiluna. Pune-l intr-o tava unsa cu putin ulei. Repeta pentru toate (cu spatiu maricel intre ele). Lasa la crescut o ora la temperatura camerei. Unge croissantele cu ou batut si presara-le cu parmezan ras. Coacele 10- 15 minute la 200C.


Pain au chocolat
  • Intinde coca intr-un dreptunghi. Taie fasii late cam de 4 cm. Pune bucatele de ciocolata la baza fiecarei fasii si ruleaza coca pana la sfarsit. Pune rulatele intr-o tava unsa cu putin ulei. Lasa la crescut pentru o ora la temperatura camerei. Unge-le cu ou batut. Coace-le la 200 C pentru 10- 15 minute.





 

Etichete: , , , ,

22 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pareri, sfaturi,comentarii?
Please, don't be shy. Leave a comment.

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]



<< Pagina de pornire