<data:blog.pageTitle/>

This Page

has moved to a new address:

http://www.retetedesuflet.ro

Sorry for the inconvenience…

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
Cooking with my soul: Duminica alaturi de prieteni - Porc vindaloo de la "Toata ziua in bucatarie"

Cooking with my soul

25 mar. 2012

Duminica alaturi de prieteni - Porc vindaloo de la "Toata ziua in bucatarie"





Sculaaaaareeeeaaaa! Stiu ca in noaptea asta ati dormit cu o ora mai putin, dar nu vedeti ce frumos e afara? Hai usurel, usurel, ridicati jaluzelele, puneti cafeluta pe foc, si haideti sa o bem impreuna mangaiati de razele caldute de martie. In timpul asta eu o sa va povestesc ce prieteni noi mi-am facut si ce bloguri dragute am mai descoperit.
Andreea - Elena a venit azi alaturi de noi si ne prezinta blogul ei "Toata ziua in bucatarie". Daaa chiar asa se numeste! Si citind retetele ei, inclin sa cred ca asa e! Gateste cu talent si pune suflet, si asta se vede in rezultatul final.
O sa va las acum cu Andreea, sa va povesteasca una-alta despre ea si despre curry-ul indian pe care ni l-a pregatit.



"Lume, lume BUNA DIMINEATA! Astazi, eu Andreea-Elena C. am fost invitata sa petrec  aceasta duminica alaturi de Brandusa si voi. Invitatia Brandusei de a participa si eu la proiectul “Duminica alaturi de prieteni” ma bucurat enorm.
O ador pe Brandusa, imi plac foarte foarte mult retetele ei! Branduso esti o enciclopedie de retete!
Brandusa, mi-a spus ca va pot scrie aici si cateva randuri despre mine, ca sa ma cunoasteti si voi, cei care nu ma stiti defel. Dupa cum am scris mai sus, Andreea-Elena e numele meu, imi puteti spune Andreea, Dea, Andreiutza, numa’ Andrushka nu! locuiesc si traiesc in orasul de pe Bega, frumoasa Timisoara! ... si scriu pe blogul Toata ziua in bucatarie … da toata ziua in bucatarie! Pentru ca-mi place sa stau in bucatarie, sa gatesc cu drag pentru cei dragi mie si sa testez retete noi, gusturi si arome diferite. Bucataria italiana, greceasca, turceasca, indiana sunt printre preferatele mele, … sa nu va spun ca pentru mine mancarea romaneasca …e totusi cea mai buna! Cu ea am crescut si ii duc dorul atunci cand sunt plecata departe de casa.
Din pasiunea mea pentru bucatarie s-a nascut si blogul meu: un jurnal culinar, in care public retete dragi mie, retete gasite prin carti de bucate, site-uri sau bloguri culinare. De aproape un an, de cand sunt si eu blogger mi-am facut multi prieteni (bloggeri culinari si nu numai), am descoperit o lume noua, iar orizonturile noi mi s-au deschis.
Si uite ca astazi la aproape un an de blogging sunt invitata sa particip la un proiect frumos, “Duminica alaturi de prieteni”, pentru ca Brandusei ii place blogul meu … ii plac blogul meu!!! …va vine sa credeti?

“Lasagna, tortellini, friptura de porc … ce sa pregatesc pentru o duminica intre prieteni?” “… aceasta a fost primul gand pe care l-am avut dupa ce am citit invitatia Brandusei! Imediat, dupa ce i-am raspuns ca particip cu mare drag, mi-am zis ca trebuie sa pregatesc un preparat special din bucataria indiana, un preparat care-mi place foarte mult, si anume: un porc vindaloo cu sos de rosii, usor picant si aromat.
Poate va intrebati de ce o reteta indiana? Pentru ca ador mancarea indiana si vreau sa va impartasesc si voua pasiunea mea pentru aromele indiene. Cea mai potrivita reteta de preparat indian pentru o duminica linistita intre prieteni este un vindaloo, care merge bine si cu o bere blonda  rece.

Vindaloo este un tip de curry indian popular in regiunea Goa. Vindaloo s-a nascut dintr-o mancare portugheza “ Carne de Vinha d’Alhos ---carne cu vin (otet de palmier) si usturoi---. Preparatului portughez, indienii i-au adaugat mirodenii lor, otet –nemaintalnit in alt curry – si ardeii iuti si uite asa au obtinut un curry foarte bun.
Pentru retetele indiene ma inspir de pe bloguri, site-uri culinare sau din cele doua carticele ale mele: Everyday Indian, a collection of over 100 essential recipes si 200 Curries, de Sunil Vijayakar. Prima carte v-o recomand cu mare drag, am pregatit multe retete din ea si toate mi-au placut. Cea de a doua carte e o achizitie mai recenta si pentru ea m-am inspirit pentru reteta de astazi de porc vindaloo, care mi-a placut foarte foarte mult!


Porc Vindaloo de Goa
 


Ingrediente:
(4 portii)
700 grame pulpa de porc (sau amestec de pulpa sau  spata cu burta de porc)
2-6 chilli – ardei iuti mici (functie  de cat de iute doriti  sa fie curry-ul)
2 lingurite chimion prajit
3 pastai de cardamom verde
1 ½  lingurita cu praf de scortisoara macinata
1 lingurita boabe de piper negru
8 catei de usturoi
60 ml otet din vin
2 linguri de ulei de masline/ floarea soarelui
1 ceapa mare tocata marunt
2 lingurite praf de curry  (de care aveti prin casa … picant, mai putin picant)
500 grame pasta de rosii (sau 400 grame  pulpa de rosii din conserva si 100 grame pasta de rosii/bulion, eu am folosit pasta de tomate facuta de mama,care este groasa si consistenta)
1 lingura de miere(sau zahar brun)
400 ml supa de pui/legume (eu am folosit de legume, dar supa de pui e un plus la gust)
sare
patrunjel sau coriandru pentru ornat (in Timisoara nu gasesc mereu coriandru proaspat, de aceea folosesc adesea patrunjel)


Mod de preparare:
Carnea de porc spalata si zvantata se taie cuburi de 2 x 2 cm   si se aseaza intr-un vas incapator de ceramica sau sticla, numa’ metal sa nu fie!
Intr-un blender se mixeaza impreuna chimionul, semintele scoase din cele 3 pastai de cardamom, cei 6 ardeii iuti cu tot cu seminte, boabele de piper, cateii de usturoi curatati si otetul. Pastei obtinute i se adauga si scortisoara macinata.
Cu pasta obtinuta se freaca bine toate cubuletele de carne.
Carnea se lasa la marinat pentru 24 de ore  la rece.( se acopera vasul cu o folie de plastic si se da la frigider).

Intr-o tigaie incapatoare, asezata pe foc mediu, se incinge uleiul.
In uleiul incins se caleste ceapa tocata.
Cand ceapa s-a calit, a devenit translucida, se pune praful de curry si carnea marinata de porc  sa se rumeneasca.
Dupa 3-5 minute, peste carnea rumenita se toarna pasta de rosii, mierea si supa de legume.
Cand mancare incepe sa dea in clocot se reduce focul, se acopera tigaia cu un capac si se lasa sa fiarba incet pana carnea se patrunde si sosul scade, aproximativ o ora, ora si jumatate.
Din cand in cand se verifica mancarea si daca carnea inca nu e patrunsa si sosul a scazut prea mult se poate completa cu inca putina supa.
Cand mancare e gata se potriveste de sare.



Vindaloo se serveste imediat garnisit cu cateva frunze de patrunjel sau coriandru. Garnitura ideala pentru un vindaloo de porc este orezul basmati sau un alt tip de orez cu bob lung.

Cei pasionati de fotbal sigur au auzit cantecul Vindaloo, cantat pentru Cupa Mondiala FIFA din 1998. Ce are fotbalul cu acesti curry? Va spun eu, si va spune si wikipedia … suporterii britanici ai fotbalului consuma adesea vindaloo si cateva beri dupa un meci.
Nu-s britanica, nici indianca, is romanca … dar imi place VINDALOO! Voua?"



Andreea, nu-mi dau seama daca stiai, dar mancarea indiana e preferata mea. Iti multumesc ca ai adus-o la intalnirea noastra de duminica. Si-ti multumesc pentru cuvintele frumoase pe care le-ai scris despre mine. Nu stiu daca le merit, dar mi-au facut mare placere :))))
Iar pe voi, dragi prieteni, va invit sa o vizitati pe Andreea care e "Toata ziua in bucatarie" si face o mancare de te lingi pe degete!

Daca doriti sa deveniti parte a acestui proiect si sa petreceti o zi de duminica la mine pe blog, puteti sa-mi trimiteti un mail la cookingwithmysoul@gmail.com

O Duminica calma si relaxanta va doresc.
Hugs & kisses

Etichete: , , ,

6 comentarii:

  • Buna dimineata! ... m-am trezit si eu :)) uitasem de schimbarea de ora!(daca-ti spun ca-s obosita, ieri am pus la ceapa, usturoi, mazare si cartofi, "sef" de santier bunica-mea ... superba zi)
    Brandusa, eu iti multumesc de vorbele frumoase, de invitatie. Mi-a facut o reala placere sa fac parte dintr-un asa proiect frumos!
    Brandusa!! ai toata admiratia mea, pe bune!
    te pup si hai sa ne bucuram de o asa duminica superba!

    De Blogger Andreea-Elena C., La 25 martie 2012, 08:27  

  • Neatzaaaaa!!!doua fete dragi si-o mancarica delicioasa ...perfect pentru o zi de duminica!!Pup si o zi frumoasa sa aveti!!!!!!!!!

    De Blogger In bucatarie cu Aziz, La 25 martie 2012, 09:26  

  • Primul lucru pe care l-am vazut a fost "Scullaaaa":))))) Precis eu-s cu o ora in urma:D Brandusa,tot la ea ma oprisem si eu ptr Blogul de duminica si nu e prima oara ca alegem aceeasi persoana,de aceea intai vin si ma uit la tine sa vad pe cine ai la masa.
    Andreea,o reteta superba,ma bate gandul sa incerc si eu iar retete indiene.O duminica superba sa aveti

    De Blogger Mitinita, La 25 martie 2012, 12:17  

  • super delicios preparatul, ca de obicei! Va pup fetelor :*
    O duminica minunata, plina de soare!

    De Blogger Emily, La 25 martie 2012, 14:31  

  • Eu abia inspre seara am citit reteta, dar e ....senzationala:)!!!!Felicitari atat pentru reteta cat si pentru proiect:X!

    De Blogger Mare Maria, La 25 martie 2012, 21:18  

  • O mancare tare delicioasa si arata tare frumos!

    De Blogger Timea, La 26 martie 2012, 15:51  

Trimiteți un comentariu

Pareri, sfaturi,comentarii?
Please, don't be shy. Leave a comment.

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]



Linkuri de întoarcere către această postare:

Creați un link

<< Pagina de pornire