<data:blog.pageTitle/>

This Page

has moved to a new address:

http://www.retetedesuflet.ro

Sorry for the inconvenience…

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
Cooking with my soul: Apa vie de la "Nutripedia"

Cooking with my soul

30 oct. 2011

Apa vie de la "Nutripedia"



"Iară fata împăratului Roș îl stropește cu apă vie, și atunci Harap-Alb îndată învie." 

-Povestea lui Harap-Alb de Ion Creanga

 Poate va intrebati ce m-a apucat sa-mi incep ziua cu un citat dintr-o poveste. Ideea mi-a venit de la invitata mea de astazi, Daniela. Ea ingrijeste cu multa dragoste de un blog mai special, dedicat nutritiei,  sugestiv numit "Nutripedia". De ce e acest blog diferit de celelalte? Pentru ca incearca explicarea principiilor de nutritie pe baze stiintifice, nu dupa ureche. Gasesti acolo informatii despre igiena alimentara, nutrientii esentiali, remedii naturiste, dar si retete numai bune ca sa mananci bine si sanatos.

Dar, sa revenim la povestea noastra. Daniela a venit azi la masa nu cu o reteta, ci cu 5! Si nu cu retete de mancare, ci cu retete de apa aromatizata. O idee absolut minunata pentru copii, mai ales pentru cei mofturosi la fructe si legume. Cititi-le si o sa-mi dati dreptate: adevarata apa vie!



Ei bine, cand am primit invitatia de la Brindusa, careia ii multumesc acum si public, m-am gandit ca e musai sa scriu o reteta despre ceva care sa fie in ton cu Nutripedia mea. Ce-ar fi sa scriu, mi-am spus, reteta cu cele mai putine calorii care apare pe acest site? Zis si facut. Astfel, azi va prezint 5 retete, nu una, de apa aromatizata. Sper sa va placa!


Apa aromatizata 

Este o metoda ingenioasa si originala de a bea apa.  Este usor de facut, folosesti numai ingrediente naturale (fructe, legume, plante aromatizante si, bineinteles, apa-plata sau minerala, dupa preferinte). In plus, organismul ti se va hidrata mult mai bine decat atunci cand bei apa plata simpla, datorita mineralelor si vitaminelor din ingredientele folosite. De gust, nici nu mai vorbesc. Sa purcedem, asadar: 

    
  1. Apa aromatizata cu gust de citrice si castravete


Ingrediente:
·         Aproximativ 500mL de apa plata;
·         1 lamaie taiata in patru
·         1 portocala taiata in patru
·         1 lime (optional) taiat in patru
·         1-2 castraveti taiati in feliute ca pentru salata

Modul de preparare:
Se pun toate ingredientele taiate, cu tot cu coaja intr-o carafa de sticla, peste care se toarna apa. Se lasa la rece pentru cateva ore pentru a se patrunde aromele. Chiar daca aparent castravetele nu-si gaseste locul aici, el da o nota revigoranta  amestecului.
  Inainte de servire, poti stoarce sucul fructelor  in  carafa. Daca vrei, adauga si cateva cuburi de gheata in pahare, mod de servire foarte potrivit pentru zilele de vara.


2. Apa aromatizata cu castarvete, menta si  rozmarin


Ingrediente:
·         Aproximativ 500mL apa plata
·         2 lamai taiate in felii rotunde subtiri
·         1-2 castraveti taiati in feliute subtiri
·         2-3 ramurele de rozmarin proaspat
·         2-3 crengute de menta proaspata (sau congelata); poti incerca si cu 1-2 pliculete de ceai de menta, din care faci o infuzie concentratata (sa zicem in vreo 50mL de apa). 

Modul de preparare:
Mai intai zdrobesti usor menta si rozmarinul intr-un mojar de bucatarie, dupa care torni continutul intr-o carafa de sticla. Speli cu putina apa mojarul si torni in carafa. Adaugi lamaile si castravetii feliati (cu tot cu coaja) si lasi amestecul in frigider pentru cateva ore, pentru macerare. Daca nu ai menta proaspata si folosesti ceai, pur si simplu torni infuzia stercurata peste amestec.
 Strecoara inainte de servire.


3. Apa mentolata

Ingrediente:
·         2 lamai
·         500mL de apa plata
·         Menta proaspata (o mana)

Modul de preparare:
Menta se zdrobeste usor intr-un mojar de bucatarie dupa care se pune intr-un recipient de sticla in care facem amestecul.Se pastreaza vreo cateva frunzulite  pentru a fi puse in pahare inainte de servire.
Se adauga apoi lamaia taiata in felii subtiri si apa. Se lasa la rece 1-8 ore. Inainte de servire se strecoara- daca vrei poti stoarce lamaia, iar sucul rezultat se adauga la amestec. In fiecare pahar se mai pune o frunza de menta proaspata si, eventual, 1 cub de gheata.
In acelasi mod se poate prepara si apa cu aroma de busuioc.


4.       Apa cu aroma de fructe



Ingrediente:
·         1 mar verde
·         1 para
·         1 lamaie
·         O mana de capsuni sau fragi (congelate in perioada asta a anului)
·         O mana de menta proaspata
·         Aproximativ 500mL de apa

Modul de preparare:
Zdrobeste usor cu mainile menta, prin frecare si adaug-o in recipientul de sticla in care faci amestecul. Taie fructele in bucati mici, in 4 sau in 8, dupa marimea fructelor si adauga-le si pe ele peste menta. Toarna apa si lasa la rece 1-2 ore pentru patrunderea aromelor.
Apa aromatizata cu gust de fructe este o modalitate buna de a „pacali” copiii care nu prea mananca fructe. Bineinteles ca nu este acelasi lucru ca si cand ai manca o mana de capsuni, dar tot e bine si asa, cu apa. Ceva vitamine si minerale tot ajung in organism.


5.       Apa cu aroma de pepene galben si scortisoara

Ingrediente:
·         500 mL de apa plata
·         2-3 felii de pepene galben mai zemos
·         1 betisor de scortisoara intreg+  ¼ lingurita de scortisoara macinata
Modul de preparare:

Pepenele galben se taie in felii cat mai subtiri si se pune in carafa de sticla. Se adauga betisorul de scortisoara impreuna cu jumatate din cantitatea de scortisoara macinata. Peste se toarna apa si se lasa la rece cateva ore.
Inainte de servire se strecoara amestecul si se mai adauga daca este cazul un praf de scortisoara in fiecare pahar.


In loc de concluzii sau de post scriptum: cred ca e oarecum redundant sa iti mai spun ca retetele pot fi „infuzate” cu creativitatea si personalitatea ta. Daca descoperi o altfel de reteta, as fi foarte bucuroasa sa o aflu si eu, fie aici, fie pe site-ul meu de nutritie.




Daca doriti sa deveniti parte a acestui proiect si sa petreceti o zi de duminica la mine pe blog, puteti sa-mi trimiteti un mail la cookingwithmysoul@gmail.com

O Duminica calma si relaxanta va doresc.
Hugs & kisses

Etichete: , , , , ,

6 comentarii:

  • wow super interesanta chestiunea cu apa.
    fain tare nutripedia.ro...e al prietenei care ne facu pozele?

    De Blogger Alice, La 30 octombrie 2011 la 13:27  

  • Alice, ma bucur ca ti-a placut. Ea e. :)

    De Blogger Unknown, La 30 octombrie 2011 la 13:37  

  • Multzam...imi place site-ul ei. o iau la mine ca-i de folos :)) la casa omului.
    Apropo...am facut mozzarella....super faina a iesit..pacat ca tura asta n-am facut foto ca imi fu frica sa nu iasa un botz de chestie alba care sa nu semene a branza deloc :))
    Apropo...am primit o tarta de la Bucuresti, de la cineva cunoscut tie mai bine :) Ai fi crezut? Io nu:))

    De Blogger Alice, La 30 octombrie 2011 la 15:36  

  • Grozave propuneri! Minunata musafira de azi, care merita la fel de multe felicitari ca si gazda! O duminica placuta, atat cat a mai ramas din ea.

    De Blogger Elena Toma, La 30 octombrie 2011 la 15:48  

  • Ma bucur ca v-au placut retetele si va multumesc mult pentru cuvintele frumoase.

    De Anonymous Daniela Voicu, La 31 octombrie 2011 la 09:02  

  • am ratat duminica,dar am ajuns la timp pentru a vedea aceasta propunere minunata.eu nu pot sa beau apa!!!am sa incerc,poate reusesc si eu sa ma mai hidratez :D
    pupicei

    De Blogger sarah, La 31 octombrie 2011 la 13:23  

Trimiteți un comentariu

Pareri, sfaturi,comentarii?
Please, don't be shy. Leave a comment.

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]



<< Pagina de pornire