<data:blog.pageTitle/>

This Page

has moved to a new address:

http://www.retetedesuflet.ro

Sorry for the inconvenience…

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
Cooking with my soul: Ciabatta

Cooking with my soul

2 mar. 2010

Ciabatta



Ciabatta este un tip de paine italiana care mie imi place foarte mult pentru ca este foarte pufoasa si are coaja usor crocanta. Sandwich-ul facut cu ciabatta se numeste panino.
Numele se pare vine de la forma alungita pe care o are, care pare-se ca seamana cu cea a unui papuc fara toc  (in italiana ciabatta inseamna papuc, incaltaminte deschisa la spate).

Studiind modul de preparare, am aflat ca este foarte usor de facut daca ai rabdare cu ea, pentru ca dureaza cam 2 zile.

Ingrediente:
  • 250 g + 400 g faina pentru paine
  • 100 g gris
  • 5 g + 20 g drojdie proaspata
  • 150 ml + 300 ml apa la temperatura corpului
  • 1/2 lingurita zahar brun
  • 1 1/2 lingurita sare
  • 5 + 1 linguri ulei de masline
  • 1 albus de ou, batut
  • amestec de ierburi aromatice (oregano, maghiran, busuioc sau altele)
  • putin malai, pentru presarat in tava
In prima zi, seara fa maiaua. Dizolva 5 g de drojdie in putina apa (din cele 150g) si lasa sa stea 5 minute. Pune amestecul intr-un castron mare, adauga restul pana la 150 g de apa, adauga 250 g de faina si amesteca cu lingura pana ce toate se omogenizeaza, cam 5 minute. Acopera castronul cu folie de plastic alimentara si lasa la dospit intr-un loc caldut (de ex. in bucatarie, daca nu lasi geamul deschis) intre 12 si 24 de ore. In final maiaua trebuie sa fi crescut de 3 ori si sa fie plina de basicute la suprafata.

In poza de mai jos maiaua e facuta din cantitate dubla


A doua zi amesteca 20 g drojdie cu putina apa calda (din cele300 ml) si lasa sa stea 5 min. Adauga maiaua, restul de apa, zaharul,5 linguri de ulei, faina si grisul si amesteca cu o lingura pana se omogenizeaza. Adauga sarea si mai amesteca 5 minute. Poti face toate acestea cu un robot, dar se fac foarte usor si manual.
Unge un castron mare cu ulei si pune in el coca.



Acopera cu folie de plastic si lasa sa creasca 2 ore.
Dupa acest timp, coca trebuie sa-si fi dublat volumul.



Unge tava de la aragaz cu 1 lingura de ulei si presara malai.
Ia 1/2 din coca si pune-o in tava. Coca este moale si se cam lipeste de mana. Foloseste putina faina ca sa eviti asta. Cu mainile preseaza coca si da-i forma lunguiata. Daca vrei ca painea sa fie subtire (cum am facut eu), intinde coca pe toata lungimea tavii (ai grija ca va mai creste). Daca vrei sa fie mai groasa, intinde painea cam 25 cm.

 


Pune si cealalta jumatate de coca langa prima (lasa putin spatiu intre ele, ca sa creasca). Modeleaz-o in acelasi mod. Unge-o cu albus batut si presara ierburile aromatice. Preseaza putin ca sa nu cada. Unge folie de  plastic cu ulei si pune peste bucatile de coca. Ai grija sa nu fie pus foarte strans, ca sa fie loc sa creasca coca. 
Lasa coca la crescut 2 ore. In acest timp incalzeste cuptorul la cea mai mare temperatura posibila (cuptorul meu are 275 C).
Dupa 2 ore de crescut (cand aproape si-a dublat volumul), pune tava in cuptor, la mijloc, si coace 20 minute. Daca se aureste prea tare coaja, poti da mai incet focul, dar nu prea mult. 
Scoate painea din tava si pune-o sa se raceasca pe un gratar.



Etichete:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pareri, sfaturi,comentarii?
Please, don't be shy. Leave a comment.

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]



<< Pagina de pornire