<data:blog.pageTitle/>

This Page

has moved to a new address:

http://www.retetedesuflet.ro

Sorry for the inconvenience…

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
Cooking with my soul: Mozzarella facuta in casa (Homemade mozzarella)

Cooking with my soul

2 aug. 2010

Mozzarella facuta in casa (Homemade mozzarella)



Scroll down for English recipe



Ce simplu a fost! Tot ce ai nevoie este lapte proaspat (nepasteurizat) si putin cheag. Si gata mozzarella.

Eu am facut branza din 4 l de lapte si 3 linguri de cheag. Cheagul l-am cumparat sub forma de praf, de la o farmacie veterinara. L-am dizolvat in 300 ml de apa.


  1. Laptele se incalzeste la 37- 38 grade C, nu mai mult. Daca e abia muls, nu se mai incalzeste. 
  2. Se pune cheagul si se amesteca bine. 
  3. Se lasa 1-2 ore, pana se incheaga bine. 
  4. Se amesteca cu un tel in forma de para si se mai lasa 1 ora.
  5. Se pun 2 randuri de tifon peste o  strecuratoare. Strecuratoarea se pune peste o oala mare. Se toarna laptele inchegat.
  6. Se lasa sa se strecoare bine, peste noapte.
  7. A doua zi se incalzeste apa pana la 80- 90 grade C (aproape de fierbere)
  8. Se pune branza intr-un castron si se toarna apa fierbinte peste. Se lasa cateva minute, pana ce branza incepe sa se intinda.
  9. Cu mainile bine spalate si cu mare atentie pentru ca e foarte fierbinte, se scoate branza cu o lingura de lemn si se framanta in maini. Cam asa :




         10.  Daca branza isi pierde din elasticitate, se mai scufunda in apa. E bine sa ai la indemana apa fierbinte, ca s-o inlocuiesti pe cea care s-a racit.
         11.  Framanta cam 15- 20 minute. Branza trebuie sa devina elastica si matasoasa.



Si acum proba: mozzarella mea pusa pe o bucata de paine si tinuta cateva minute la cuptor:


Si o pizza cu margine umpluta cu mozzarella


Later Edit: Am fost intrebata cam cata branza iese din cei 4 l de lapte. Foarte exact nu pot spune, pentru ca n-am cantarit-o. Cred ca in jur de 300 g (ce se vede in poza de la inceputul postului).

English version

It was so easy! All you need is fresh milk (unpasteurized) and a bit of clot. And here it is: my homemade mozzarella.
I used 4 liters of milk and 3 tablespoons of liquid clot.

   
1. Heat milk to 37-38 degrees C, not more.
   
2. Add clot and mix well.
   
3. Allow 1-2 hours, until curdled well.
   
4. Mix with a fork and leave one more hour.
   
5. Place 2 layers of gauze over a strainer. Place the strainer over a large pot. Pour the milk.
   
6. Let it strain over night.
   
7. The next day heat some water up to 80-90 degrees C (almost boiling)
   
8. Place the cheese in a bowl and pour hot water over. Allow a few minutes, until cheese begins to melt.
   
9. Wash your hands and carefully, because it is very hot, remove the cheese with a wooden spoon and knead in your hands. (like in my pictures)  

  10. If cheese loses its elasticity, immerse it in hot water again. It's good to have hot water at hand, to replace the one that has cooled.
  
11. Knead about 15 to 20 minutes. Cheese must become elastic and silky.  
And now the test: I put mozzarella cheese on a piece of bread and held a few minutes in the oven. And a pizza with the edges stuffed with mozzarella. (see pictures)

Etichete: , , , , , , ,

20 comentarii:

  • daca ai sti de cand caut o reteta de mozzarella.multumesc mult pentru aceste informatii atat de utile.voi cere si eu mamei sa imi trimita cheag cat de curand.o zi minunata iti doresc

    De Blogger sarah, La 2 august 2010 la 08:14  

  • Cu mare placere, Sarah. Trebuie sa ai grija ca laptele sa nu fie pasteurizat. Am inteles ca din ala n-ar iesi, pentru ca nu se incheaga. Eu n-am incercat. Succes si sa-mi spui cum a iesit.

    De Blogger Unknown, La 2 august 2010 la 15:30  

  • super folositoare reteta :) eu stau prost la toate capitolele,nici lapte nepasteurizat nu am de unde lua si nici cheag...dar am reteta si cu prima ocazie o si fac

    De Anonymous boscodina, La 3 august 2010 la 14:40  

  • Brandusa, este cea mai explicita reteta. Ma bucur mult ca ai postat-o, pentru ca mie imi place mult mozzarella. Trebuie doar sa gasesc cheag, pentru ca pe unde am intrebat nu am gasit. Inainte se gasea lichid, dar acum nu gasesc pe nicaieri. Felicitari!

    De Blogger Elena Toma, La 3 august 2010 la 19:52  

  • multumesc de reteta...de cand cautam...neaparat o sa fac si eu...caci avem acasa lapte de la vacuta noastra

    De Blogger Liliana Toma, La 3 august 2010 la 22:16  

  • Va multumesc. Succes.

    De Blogger Unknown, La 5 august 2010 la 11:07  

  • Brandusa,ai venit la tanc cu reteta asta!!!!Sunt acasa la laptuc proaspat muls....fara indoiala am sa fac cat stau pe aici!!!!Multumesc mult!!!Sa ai un weekend superb!!!

    De Blogger Judy (Erzsébet Iudith Fat), La 7 august 2010 la 17:36  

  • Ma bucur mult de reteta si multumesc si pentru felul tau de a explica! te mai rog, daca se poate, sa- mi spui, cam cat{greutate} ,ti- a iesit din cei 4L de lapte??Daca mai ai si alte retete de "branzeturi" facute in casa , ti-as fi ffffff recunoscatoare si cand treci prin Arad eu te invit la o cafea !!!!ha,haaaa.... !!!

    De Anonymous Lucia, La 5 septembrie 2010 la 20:10  

  • This is the most amazing thing I've seen all week! I'm going to try making fresh mozzarella this weekend.

    De Anonymous Brian @ howtobaker, La 26 ianuarie 2011 la 23:35  

  • That is so cool! I don't know if I'd be brave enough to try making this cheese myself!

    De Anonymous Christina, La 27 ianuarie 2011 la 01:00  

  • It is difficult to get unpasturised milk here (but not impossible). I am on the case because I have to try this!

    De Anonymous Hester Casey - Alchemy, La 27 ianuarie 2011 la 13:48  

  • Oh wow I would LOVE to make this myself - definitely a project for this weekend. Thanks for sharing :)

    De Anonymous foodie and the chef, La 27 ianuarie 2011 la 14:39  

  • I tried to sign up for a cheese-making class last fall. Full! Now I don't need it. Thanks!

    De Blogger Sprigs of Rosemary, La 28 ianuarie 2011 la 00:00  

  • Ce imi place reteta ta,chiar n-am mai auzit de cheag in comert.

    De Blogger Adina, La 7 octombrie 2011 la 20:30  

  • hello...super..ma apuc si eu de afcut..mersi de info
    intrebare...de acre lapte ai folosit? si la farmcie veterinara ai cerut cheag?

    De Blogger Alice, La 7 octombrie 2011 la 22:56  

  • Alice, sa folosesti lapte nepasteurizat, de la tarani sau de la automatele de lapte (prin Buc sunt asa ceva).
    Cheag de la farm veterinara. Succes.

    De Blogger Unknown, La 7 octombrie 2011 la 23:00  

  • ok, mersi fain. dau de stire cand fac. sper cat de curind...adica cit de curind gasesc cheag :)

    De Blogger Alice, La 8 octombrie 2011 la 14:33  

  • Buna Brandusa,
    oare pot folosi in loc de cheag zeama de lamaie ( sau sare de lamaie ) sau trebuie neaparat sa folosesc cheag pentru obtinerea branzei?
    Felicitari pentru blog!
    Multumesc, Monica

    De Anonymous Anonim, La 7 februarie 2012 la 11:49  

  • Multumesc, Monica, pentru aprecieri :)
    N-am folosit zeama de lamaie si nicaieri unde am cautat (in retele italienesti adevarate) nu am gasit ca s-ar putea face cu zeama de lamaie. Peste tot foloseau cheag. Tu poti incerca, dar nu-ti garantez ca rezultatul va fi cel dorit.
    Te pup si te mai astept.

    De Blogger Unknown, La 7 februarie 2012 la 14:36  

  • arata minunat...eu am lapte acasa asa ca o sa fac si mozzarella. azi am facut cascaval.pupici!!

    De Blogger Liliana Toma, La 2 august 2012 la 19:34  

Trimiteți un comentariu

Pareri, sfaturi,comentarii?
Please, don't be shy. Leave a comment.

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]



<< Pagina de pornire