<data:blog.pageTitle/>

This Page

has moved to a new address:

http://www.retetedesuflet.ro

Sorry for the inconvenience…

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
Cooking with my soul: Calator prin Spania / Madrid ziua 1

Cooking with my soul

29 mar. 2013

Calator prin Spania / Madrid ziua 1





Vreau sa va spun de la inceput ca pentru mine Madridul a fost o revelatie. Ca banii pe care-i gasesti din intamplare in buzunarul unui sacou prin fundul dulapului. Adica nu stii de ei si nu-ti pasa. Dar cand ii gasesti ... ce bucurie! Asa a fost si cu Madridul.

Ca l-am vizitat vreme de 6 zile a fost o intamplare. Adica prin februarie mi s-a pus pata ca eu trebuie sa-mi clatesc creierii undeva departe de lumea ce o stiam, si in plus aveam de sarbatorit ceva doar eu cu mine insami. Intamplarea a facut ca o colega isi luase deja bilet de avion, pentru ca si ea vroia sa sarbatoareasca ceva, si mergea singura la Madrid. Prin urmare, de ce nu? mi-am zis eu. Si bine am facut! Am gasit cazare pe booking.com si norocul s-a tinut de noi. Am rezervat camera la un hostel, care de fapt avea conditii foarte bune la preturi foarte mici (unde mai pui ca receptionera si fata care facea curat in camere erau romance). Il recomand tuturor care-si doresc conditii mai mult decat decente (camera se curata zilnic, minibar cu apa+suc+vin zilnic, calculator in camera) in centrul Madridului, la 2 minute de Puerta del Sol. Si, in plus, in pretul camerei intra un tur pietonal al Madridului gratis si un discount generos la un super show de flamenco.

Dar, ia sa vedem ce se poate vizita in prima zi in Madrid. Mai intai piata Puerta del Sol. Este un loc super aglomerat, ce forfoteste la toate orele zilei si noptii. Acolo gasesti protestatari, politie, saltimbanci, trecatori, vizitatori, si multi altii. E centrul Madridului, pentru ca de aici pornesc radial mai multe starzi ce fac parte din sistemul de starzi al Madridului. De fapt aici gasesti si piatra care atesta ca-i Km 0.
In piata se gaseste monumentul care e simbolul heraldic al orasului, si care contine un urs si un copac (madrono)


De asemenea statuia lui Carlos al III lea, numit si "el rey alcalde" adica regele primar.



O alta cladire interesanta e cea a vechiului oficiu postal, care acum e sediul presedintelui regiunii autonome Madrid. Are niste ornamente tare frumoase si un turn cu clopot. Acest clopot bate la trecerea dintre ani, iar traditia (Las doce uvas de la suerte)  spune ca pentru a fi sanatos si prosper anul care vine, trebuie sa mananci cate o boaba de strugure la fiecare bataie (in total 12 boabe).



Vis a vis, pe cealalta parte a pietei sunt tot felul de magazine si hoteluri. Mie mi-a placut in mod deosebit magazinul de evantaie:


Si holul de intrare a unui hotel, care era plin de fotografii vechi cu orasul






Dupa ce am vizitat Puerta del Sol, o luam agale pe Carrera de San Jeronimo, catre Muzeul Prado. Aici am vazut unde se intruneste Congreso de los Diputados. O superba cladire in stil neoclasic, construita in jurul anului 1850. Pe frontispiciu e o sculptura foarte frumoasa, reprezentand Spania care devine un stat constitutional. Din pacate atunci cand am fost eu cladirea era in renovare, asa ca n-am putut s-o vad foarte bine.





Aproximativ vis a vis e o piateta cu statuia lui Cervantes


Continuand plimbarea, se ajunge la Fuente de Neptuno





Daca treci starada si o iei la stanga, pe strada Paseo del Prado, dai peste o piateta ingradita, numita Plaza de la Lealtad. Aici se gaseste monumentul celor morti pe 2 Mai 1808, atunci cand populatia Madridului s-a ridicat impotrica ocupatiei franceze, In onoarea lor e aprinsa acolo o flacara vesnica.



Cand am vizitat noi, lucratorii din domeniul medical pusesera de o manifestatie, nemultumiti fiind de conditiile de munca


Dar sa ne intoarcem incetisor spre Prado, ca noi am venit sa uitam de toate necazurile :)
Asa arata intrarea in muzeu



Iar in fata portilor, a cui statuie credeti ca au pus? A dragului meu Goya.


Si acum va las sa vizitati Muzeul Prado, unde va promit ca o sa aveti ce vedea. Mie mi-a placut foarte mult. Dureaza destul de mult vizita, asa ca o sa va ocupe restul zilei in mod sigur. Seara cinati la o taverna de pe langa Puerta del Sol, pentru ca sunt multe si cu mancare buna. Sau va luati in camera jamon, paine buna, branza spaniola si ceva salata, si gata cina!
Si acum va las sa dormiti linistiti pentru ca ma dor picioarele de cat am mers si vizitat. Ne vedem in ziua 2.










Etichete: , , , ,

1 comentarii:

  • Ne poti spune, te rog, la ce hostel ati stat? Au cumva si camere cu chicineta? Mersi frumos. Ramona

    De Anonymous Anonim, La 31 martie 2013 la 09:05  

Trimiteți un comentariu

Pareri, sfaturi,comentarii?
Please, don't be shy. Leave a comment.

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]



<< Pagina de pornire