Pagini

26 aug. 2013

Calator in Grecia - Bucataria greceasca






Frumoasa a fost vara asta, dragilor. Exact pe gustul meu: nu foarte fierbinte, relaxanta, cu mancare buna si carti din belsug. Asta e si motivul pentru care nu m-ati mai vazut pe aici. Doua luni am trait viata din plin. Si m-am intors la voi cu povesti si retete noi. Cat sa ne tina pana la urmatoarea vacanta :)

Pe unde ne-am plimbat noi in vara asta? Mai intai in Grecia. N-am fost prin vreo insula, ci in Halkidiki. Pentru cei care nu stiu, aceasta regiune este o peninsula formata din trei brate: Kassandra, Sithonia si Athos.



Al treilea brat, Athos este in cea mai mare parte inafara circuitului turistic, fiind ocupat de o manastire de calugari. Kassandra si Sithonia insa, sunt pline de plaje superbe, in marea lor majoritate cu putini ocupanti, lucru care pentru mine e foarte important! Dar despre frumusestile astea o sa va povestesc mai tarziu. Azi vreau sa va incant cu ce bunatati am mancat pe acolo. Inca de la inceput sa stiti ca la toate retetele lor ingredientul esential e uleiul de masline. Bun, bun, dragilor. Cu aroma fructata, putin verzui si dens. Si din care mi-am adus si eu putin. Vreo 10 litri, ca am familie mare :)

Am fost sa mancam la mai multe taverne, dar una ne-a placut in mod deosebit. Avea busuioc pe mese, fructe de mare genial gatite, berea rece si muzica greceasca live. Ce altceva ne mai puteam dori?





Mai intai, salata de iaurt cu castraveti, Tzatziki. Cu niste ulei de masline. Din care am mancat aproape zilnic. Buna rau!



Ciupercute cu branza feta si ulei de masline



Paine prajita cu oregano si unt amestecat cu masline, ardei si ulei de masline (cum altfel!)


Si am mai mancat o vanata coapta la gratar si stropita cu usturoi si ulei de masline. Ne-a placut asa de mult, ca am mancat-o inainte sa reusesc sa-i fac poza. Dar promit sa fac reteta si s-o pun aici in scurt timp.

Ca fel principal,  am incercat ceva mai usor: niste sardine. Bune si alea prajite in ulei, si alea la gratar. Cu multa lamaie. Si ulei de masline :P



Calamar umplut cu branza feta si ardei , la gratar. Perfect facut, carnea nu a fost tare deloc, iar umplutura a avut si putin ardei iute, atat cat sa ajute berea sa alunece usor pe gat.



Scoici saganaki, intr-un sos de rosii aromat si foarte usor.



Calamar la gratar, in sos de lamaie si ulei de masline. Cu ardei copti.



Mousaka.  Reteta greceasca are si cartofi, si vinete. Si pe deasupra are sos bechamel. Scuzati poza, ca-i facuta cu telefonul (ca si cele care urmeaza)



Pastitsio. Un fel de budinca de macaroane cu nume italienesc, dar care e foarte raspandita in Grecia.


Desertul a fost in general din partea casei. Portii micute si putin sosfisticate, pentru ca oricum nu mai intra mai nimic in stomac. Am mancat pepene verde, salam de biscuiti (da, si ei au asa ceva), cheesecake. Si multa, multa inghetata


Si acum, sa vad care e parerea voastra.
Ce ziceti dragilor? Va place mancarea greceasca?

15 comentarii:

  1. Ce frumos! Sa va fie de bine!
    Astept si alte povesti, si fotografii, desigur. Si retete :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce vacanta minunata!! Si eu iubesc Grecia, desi in ultimii ani n-am mai ajuns :( Dar, am retrait-o ptr cateva minute in pozele tale! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Simona, nici noi n-am mai vizitat-o de vro 2 ani. Iti dai seama ce dor mi-a fost :)

      Ștergere
  3. Eu iubesc mancarea greceasca. Anul trecut in vacanta am incercat tot ce am putut. De atunci m-am molipsit si fac si acasa tzatziki, caracatita, calamar si pasta de feta cu ardei iuti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, da asa si noi cu molipseala :)) Cu calamarul nu stiu ce sa zic. Ai tu vreo sursa?

      Ștergere
  4. Ce de bunatati! Mi-ai adus aminte de alte vacanţe placute acolo :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce ma bucur! De amintiri placute avem intotdeauna nevoie :)

      Ștergere
  5. Minunata-i Grecia si ce oameni deosebiti , amabili si calzi are ... stiu sa faca turism

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate. Poate si pentru ca din asta traiesc. Daca n-au turisti, n-au nici ce manca.

      Ștergere
  6. Glad you enjoyed your holidays in Greece. Next time come south to Peloponnese, Nafplion where I live. Will be glad to meet you personally!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hello Ivy, nice to hear about you. I always enjoy, Greece. Never been in Nafplion. Maybe next year :)

      Ștergere
  7. Frumos am fost si eu,imi place mult mancarea

    RăspundețiȘtergere

Pareri, sfaturi,comentarii?
Please, don't be shy. Leave a comment.

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.