Salutare, dragi prieteni. Nu ne-am mai vazut de mult, asa-i? Imi pare rau ca n-am mai scris aici de ceva timp, dar vremea asta rece si mohorata m-a afectat mult si am cazut rau de tot in butoiul cu melancolie (sa nu-i spun depresie, ca suna urat). N-am mai avut chef de nimic, iar ideile de papa bun m-au ocolit si nici eu nu le-am cautat prea mult :P Mi se parea ca toata lumea are ceva cu mine si nu ma iubeste, asa ca am preferat sa ma fac mica in coltisorul meu. Adevarul ca si eu, ca mai toata lumea, am din cand in cand stari depresive, dar vad ca pana acum am reusit sa ies din ele destul de repede. M-au ajutat pe de o parte prietenii carora nu le-a pasat ca sunt mofturoasa si ciufuta. Pe de alta parte cartile, in care ma scufund ori de cate ori lumea inconjuratoare mi se pare de neinteles.
Pasiunea aceasta pentru carti m-a atras si la invitata mea de azi, Kadia. Fata asta desteapta si frumoasa se infrupta cu carti pe paine :) Si cu alte bunatati, desigur. Are in blogul ei "In jurul mesei" sau "In jurul Kadiei" cum l-a numit mai nou, mai multe sectiuni, fiecare rezervata uneia din pasiunile ei: cartile, retetele, calatoriile, pisicile :). Si chiar daca locuieste departe, tocmai in Elvetia, eu o simt tare aproape ori de cate ori ii citesc blogul.
Pentru intalnirea noastra de azi, manutele ei harnice au pregatit niste specialitati frantuzesti. Iata-le
"Cand am citit
mesajul de la Brindusa am fost atat de incantata incat am uitat sa ii raspund.
Adica era de la sine inteles ca accept invitatia de a petrece duminica
impreuna, nu? Bineinteles ca atunci cand Brindusa mi-a mai trimis un mesaj am
realizat ca da, politicos era sa si accept invitatia. Multumesc Brindusa mi-ai
facut o bucurie foarte mare!
Asadar, incep cu
cateva cuvinte despre mine: am fost indragostita de carti de cand eram mica si
atunci cand am descoperit cartile lui Jules Verne mi-am promis ca intr-o zi,
atunci cand voi creste mare voi ajunge sa vizitez si sa cunosc si eu lumi
straine. De crescut am crescut si am inceput incetul cu incetul sa descopar
acele lumi la care visam atunci cand imi faceam calatoriile pe atlasul
geografic visand cu ochii deschisi. Apoi am mai descoperit un lucru: oricat de
multa placere mi-ar oferi calatoria si senzatiile traite, am nevoie de ceva mai
mult ca sa retin si sa retraiesc acele momente. Asa s-a nascut dorinta de a
fotografia locurile si lucrurile care imi plac. De la fotografie la arta este
doar un pas, iar singura arta accesibila tuturor inclusiv mie este cea
culinara. Asa am inceput sa-mi fotografiez creatiile culinare cu care mi-am
inceput viata virtuala, de blogger. Intre timp, pe blogul meu si-au facut
aparitia si restul pasiunilor mele: lectura si calatoriile. Locsorul meu
virtual este un amestec de lucruri care imi schimba rutina zilnica si ma fac sa
fiu eu.
Pentru azi, am
adus cu mine in vizita un fel de mancare foarte iubit in orasul meu adoptiv
pentru orice sarbatorire si anume fondue
moitié-moitié cu bagheta frantuzeasca.
Pentru bagheta frantuzeasca
360 ml apa
2 lingurite de
sare
2 lingurite de
zahar
1.5 linguri de
ulei de masline
1 lingurita de
suc de lamaie
420g faina alba
90g faina neagra
(completa)
90g faina de
secara
un pliculet de
drojdie uscata
Se pun toate
ingredientele in masina de paine si se selecteaza programul de aluat. Apoi se
imparte aluatul in doua parti egale si se intinde fiecare parte intr-o foaie,
care apoi se ruleaza si se lasa la
crescut inca o ora. Se cresteaza cu un cutit bine ascutit si se coace la 200°C
(cuptor electric cu ventilatie) pentru 40 de minute.
Pentru fondue moitié-moitié:
400g de branza
de Gruyère rasa
400g de branza
de Frigourg Vacherin rasa
200 ml vin alb
sec
1 catel de
usturoi
Se freaca
craticioara de fondue cu usturoiul, care apoi se toaca si se pune in
craticioara. Se adauga cele doua tipuri de branza si se topesc la foc mediu
amestecand continuu. Treptat se incorporeaza vinul. Cand s-a transformat intr-o
crema se transporta pe masa, pe un gratar care sa mentina cratita calda.
Se serveste cu
ajutorul unor furculite cu coada lunga in care se infig bucatele de paine
proaspat scoasa din cuptor cu care se amesteca in cratita cu crema de branza si
se condimenteaza cu piper sau boia, dupa gust. De obicei ca entrée, pana cand fondue-ul este gata,
se serveste jambon crud cu castraveciori acri.
Bineinteles, totul trebuie
acompaniat de cel putin un pahar de vin alb, cum ar fi Joseph Drouhin LaForet 2009 Chardonnay.
Multumesc inca o
data pentru invitatie, Brindusa! Mi-a facut o placere deosebita :)"
Kadia, ce bunatate ai pregatit tu aici! Chiar nu stiam cum se pregateste fondue- ul.
Voi stiati, dragi prieteni? Si asta e doar una din retetele pe care Kadia le are pe blogul ei : "In jurul mesei". Va sfatuiesc sa-l vizitati cat de curand, pentru ca multe lucruri interesante o sa gasiti acolo. Si nu numai din cele legate de bucatarit :)
Daca
doriti sa deveniti parte a acestui proiect si sa petreceti o zi de
duminica la mine pe blog, puteti sa-mi trimiteti un mail la
cookingwithmysoul@gmail.com
O Duminica calma si relaxanta va doresc.
Hugs & kisses
Hai nu fi suparata ca eu te iubesc :) virtual si te vizitez mereu! Abia astept emisiunea: Duminica alaturi de prieteni!Kadia felicitari,arata yammy!
RăspundețiȘtergereO duminica placuta...
Vaaai ce draguta esti! Te pup. Si-ti multumesc.
ȘtergereAcum mi-a trecut, a durat doar vreo doua saptamani :)))
Ce surpriza frumoasa azi! Doua dintre fetele mele preferate intr-o singura formula! ♥
RăspundețiȘtergereBrindusa, sa stii ca nu esti singura care inoata prin butoi! :P Intradevar vremea asta e tare deprimanta, azi iese soarele, maine ninge...si suntem in martie. Vorba ta, noroc cu cartile ca altfel chiar as lua-o pe aratura. Dar acusi trece si ne plangem de caldura, ia sa vezi! :)
Iar Kadia...cand povestesti parca mi se pare ca am scris eu tot... :).
Va pup fete frumoase! O duminica minunata!
Pup si eu, Diana, colega mea de suferinta :)))))
ȘtergereBrandusa,sa nu stiu eu de melancolia ta...stii doar ca si eu te iubesc. Iti trimit maruntelele mele,sa vezi ca n-ai timp nici sa te gandesti nici cat ii ceasul:))Daca te-a suparat cineva,da-i incolo ca nu merita nimeni,iar daca e vremea de vina,lasa ca de acum merge numai inspre bine si ea. You can count on me too,daca ai nevoie de un umar:-* Si ce invitata de exceptie ne-ai adus azi,am fost si la biblioteca ei de curand,imi place mult blogul ei.
RăspundețiȘtergereAdina, mersic pt sprijin. Now I'm back in business :))) MA bucur ca si tie iti e draga Kadia. Pup.
ȘtergereMultumesc din nou pentru invitatie si sper ca te simti mai vesela si mai usoara. Sunt grele perioadele astea apasatoare, uneori un pahar de vin si-o carte ajuta, dar doar un pahar, ca apoi e si mai rau. Dar macar e rau fizic si stii de ce te doare :D
RăspundețiȘtergereEu te imbratisez cu drag si sper ca vei gasi din nou starea buna. Nu vrei sa te apuci de un proiect de DIY? tocmai organizez un nou eveniment si te invit cu drag :)
foarte frumoase painicile Kadiei!
RăspundețiȘtergereBrindusa, scumpa mea, imi pare bine sa aud ca ti-a trecut si-mi pare tare rau ca ai trecut printr-o asa stare nasoala! te imbratisez cu drag :*
Emily, cred ca toata lumea mai are asa cate o perioada mai dark. De aceea am si scris aici, poate ajut pe cineva :)) Pup.
ȘtergereKadia, Brandusa, ma invit si eu la masa, nu as putea rata asa bunatati! Sper ca mai e vreun loc liber.
RăspundețiȘtergereXandrinne, sigur ca mai e un loc. Poftim la masa noastra :)
ȘtergereMultumesc pentru reteta! Astept sa ajung acasa sa o fac si eu!
RăspundețiȘtergereFelicitari fetelor,sa aveti o prietenie trainica!!!
RăspundețiȘtergereun vas de fondue am si eu dar nu am facut pana cum;am inteles ca nu merge orice branza,asa ca mai astept
Ma bucur ca ai revenit! Cred ca toate (sau toti!) avem stari d-astea.. mai ales in perioada asta! Eu m-am invatat minte si bag vitaminte din timp! :)
RăspundețiȘtergereCat despre ceea ce ne-a pregatit Kadia.. este exact specific ei! :) Si mie-mi place foarte tare blogul ei!
Va pup pe amandoua, cu mare drag!