Cand am descoperit eu blogul "Kiss The Cook" nu stiam nimic despre cine il scria. Mi-a atras atentia o reteta cu ingrediente deosebite, cred ca era tarta cu soc. Era ceva ce mi-ar fi placut si mie sa fac. Mai apoi am fost fascinata de poze si de modul in care era spusa toata povestea retetei prin ele. A trebuit apoi, neaparat, sa vad cine scrie minunatiile alea si m-am amuzat de povestea genezei blogului. Foarte frumos si cu umor scrisa. Si uite asa am inceput s-o cunosc pe Catalina si sa-mi placa de ea din ce in ce mai mult. Iar dupa ultimele zile (in parte petrecute impreuna), pot sa va spun cu mana pe inima ca e o fata de milioane. Care nu numai ca gateste foarte bine, dar are si un suflet deosebit. Daca nu i-ati vizitat blogul inca, trebuie neaparat s-o faceti. Tot ceea ce gateste ea (impreuna cu Ana si uneori Juha) e simplu, dar niciodata monoton. Chiar si pentru intalnirea noastra duminicala ne-a adus o specialitate japoneza, pe care o puteti face foarte usor cu ingrediente ce se gasesc la noi.
Ramen
cu bază de peşte şi miso
Când Brînduşa m-a întrebat dacă vreau să particip la “Duminica alături de
prieteni” nu am stat prea mult
pe gânduri. Mai ales pentru că în ultima vreme am avut ocazia să ne şi
cunoaştem mai bine cu bune şi rele :)
Iar felul de mâncare ales pentru această ocazie este chiar unul
care servit cu prietenii este şi mai savuros. Ramen.
Despre ramen a
mai scris Juha într-un post anterior, când mânat de curiozitatea de a încerca
să producă acest fel de mâncare aflat pe lista preferatelor noastre, s-a
înarmat cu răbdare şi l-a gătit voiniceşte.
De data aceasta, carnea folosită pentru bază fiind peşte,
pregătirea supei durează ceva mai puţin.
Aşadar, tocmai pentru că de data aceasta s-a pregătit mai uşor şi pentru că am hotărât ca de ziua mea să petrec cu prietenii apropiaţi o seară japoneză, am ales următorul menu: felul I de care s-a ocupat Ioana care a pregătit mult mult şi bun bun sushi, felul II- ramen de peşte sau porc (la alegere) iar desertul a fost un tort cu matcha, litchi şi mango.
Aşadar, tocmai pentru că de data aceasta s-a pregătit mai uşor şi pentru că am hotărât ca de ziua mea să petrec cu prietenii apropiaţi o seară japoneză, am ales următorul menu: felul I de care s-a ocupat Ioana care a pregătit mult mult şi bun bun sushi, felul II- ramen de peşte sau porc (la alegere) iar desertul a fost un tort cu matcha, litchi şi mango.
Ca să nu asudaţi prea mult la cratiţă chiar în ziua petrecerii (adică nu
faceţi ca mine), cel mai bine e să
pregătiţi baza de peşte cu o seară înainte. Iată ce ar fi de făcut.
Ingrediente pentru
supa de peşte (8 persoane +
1,5 L de supă lăsată la congelator pentru altădată)
2 căpăţâni mari de
peşte (sau şiri, cozi)- eu
am găsit şi folosit somon
3 morcovi mici
2 cepe albe medii
1 fir de praz (partea albă)
2 fire ţelină verde (apio)
3 fire lemongrass
1 varză mică (albă ar fi ideală altfel vă iese supa cam roz- vezi mai jos )
1 bucată mică de ghimbir
2 căpăţâni de usturoi
150 ml mirin sau sake
miso- 2 plicuri mari (ajung pentru 8 persoane)
100 g creveţi mici decorticaţi
3 morcovi mici
2 cepe albe medii
1 fir de praz (partea albă)
2 fire ţelină verde (apio)
3 fire lemongrass
1 varză mică (albă ar fi ideală altfel vă iese supa cam roz- vezi mai jos )
1 bucată mică de ghimbir
2 căpăţâni de usturoi
150 ml mirin sau sake
miso- 2 plicuri mari (ajung pentru 8 persoane)
100 g creveţi mici decorticaţi
Garnituri ce pot fi
utilizate (la alegere):
tăiţei de orez (sau tăiţei Udon- de grâu dur)
2 legături mici de ceapă verde
2 legături ridichi de lună
1 ridiche albă japoneză (daicon) mică
o cutie mică de boabe de porumb (125 g)
50 g ciuperci shiitake deshidratate
20 g ciuperci trâmbiţa piticului
200 g ciuperci champignon
200 g somon afumat sau marinat (la alegere)
8 ouă
1 mână de alge wakanabe deshidratate
100 g creveţi mici decorticaţi
lăstari cruzi sau conservaţi de mugo, ceapă, lucernă etc
2 legături mici de ceapă verde
2 legături ridichi de lună
1 ridiche albă japoneză (daicon) mică
o cutie mică de boabe de porumb (125 g)
50 g ciuperci shiitake deshidratate
20 g ciuperci trâmbiţa piticului
200 g ciuperci champignon
200 g somon afumat sau marinat (la alegere)
8 ouă
1 mână de alge wakanabe deshidratate
100 g creveţi mici decorticaţi
lăstari cruzi sau conservaţi de mugo, ceapă, lucernă etc
Pregătirea supei în sine nu este mare filosofie. Se pun cam 4 l
de apă într-o oală încăpătoare. Se pune oala pe foc.
Se taie lemongrassul în bucăţi mai mici, ghimbirul se curăţă de
coajă şi se zdrobeşte niţel. Se pun ambele în oală.
Se curăţă şi spală morcovii, ceapa, prazul, se taie bucăţi mai
mici şi se bagă şi ele în oală. Căpăţânile de usturoi se taie în jumătăţi şi se
pun cu tot cu coajă lângă celelalte legume surate. Varza se curăţă de primele
foi, se taie sferturi şi… da tot în oală trebuie să ajungă.
Se adaugă mirinul/ sake-ul şi sarea.
Se lasă să dea un clocot, se pun căpăţânile de peşte şi creveţii
şi se lasă la fiert pe foc mic aproximativ o oră.
Se strecoară zeama şi se păstrează cam 2,5 litri de supă. Restul
se poate împărţi, pune în punguţe şi lăsa la congelator pentru o dată viitoare.
În ziua servirii se pregătesc garniturile după cum urmează:
ciupercile dacă nu sunt proaspete se lasă la hidratat în funcţie de cerinţe de
la 40- 60 minute. Se pot fierbe câteva minute apoi într-o zeamă făcută din apă,
soya, anason şi ghimbir (vezi reţeta de aici )
Ouăle se fierb tari, se curăţă de coajă şi se taie jumătăţi sau
sferturi. Se pot lăsa ca atare sau fierbe împreună cu ciupercile în sosul
prezentat mai sus.
Ridichile de lună şi ceapa verde se spală, zvântă şi se taie
felii cât mai fine.
Ridichea japoneză se curăţă şi se taie făşii.
Algele se hidratează. Atenţie! Nu puneţi multe, îşi dublează, chiar triplează volumul.
Somonul se taie fâşii subţiri.
Creveţii se răsucesc de câteva ori în ulei încins alături de fulgi de ardei iute uscat şi usturoi.
Tăiţeii de orez se pun într-un vas adânc şi peste ei se toarnă apă clocotindă. Se lasă cam 2-4 minute şi apoi se scurg.
Ridichea japoneză se curăţă şi se taie făşii.
Algele se hidratează. Atenţie! Nu puneţi multe, îşi dublează, chiar triplează volumul.
Somonul se taie fâşii subţiri.
Creveţii se răsucesc de câteva ori în ulei încins alături de fulgi de ardei iute uscat şi usturoi.
Tăiţeii de orez se pun într-un vas adânc şi peste ei se toarnă apă clocotindă. Se lasă cam 2-4 minute şi apoi se scurg.
Înainte de servire supa de peşte se încălzeşte puternic şi se
adaugă plicurile cu pastă de miso.
În bol se pune o porţie de tăiţei, se toarnă ramenul, se adaugă
garnituri după gust :)
N-aş putea spune câte combinaţii s-au făcut în acea frumoasă şi
caldă (de la prieteni, ramen şi vin fiert) seară de iarnă în care mi-am
sărbătorit onorabila vârstă de 34 25 de ani. Ştiu doar că am
fost copleşită şi fericită. Ana şi Radu, Ruxandra şi Dan, Ioana şi Vlad, Ioana şi Sid, Ana şi Filip, Iulian şi Miha şi nu un ultimul rând Titel,
le supergeek mi-au fost alături la bine şi la greu în lupta cu bolovani şi
crăci din Rabbids , cu microfonul sau chitările la karaoke. Vă
mulţumesc dragii mei! Mulţumesc şi lui Juha care ne-a urmărit liniştit din
Tampere :) /superkiss.
Iti multumesc si eu, Catalina ca m-ai adus alaturi de prietenii tai, la ziua ta (chiar si doar virtual). M-am sintit tare bine :)
Si ramenul e DELICIOS! Pe incercate ;)
Daca
doriti sa deveniti parte a acestui proiect si sa petreceti o zi de
duminica la mine pe blog, puteti sa-mi trimiteti un mail la
cookingwithmysoul@gmail.com
O Duminica calma si relaxanta va doresc.
Hugs & kisses
hmmm...ce bine arata! Cred ca ai un secret al tau la cat de bine faci acele poze...nu mai zic de mancare, insa pozele sunt minunate!!!
RăspundețiȘtergereO seara buna
Un adevarat festin culinar!
RăspundețiȘtergeresuper super super delicios :*
RăspundețiȘtergereWhat a lovely dish!
RăspundețiȘtergereIti doresc o primavara cat mai frumoasa, cu multa sanatate si numai bucurii!!!Pup cu drag!
RăspundețiȘtergereSuna tare bine !!! ;) O primavara minunata si plina de realizari iti doresc !!!
RăspundețiȘtergereCum de am putut lipsi eu de la asa dezmat/desfat culinar:)) Interesanta reteta,tare as fi vrut sa vad si desertul.
RăspundețiȘtergereDA!DA!DA! za best! bravo Catalina, bravo Brindusa pt asa gazda primitoare ce esti. Pup fetelor!
RăspundețiȘtergereMultumesc doamnelor, m-am cam emotionat ^_^
RăspundețiȘtergere