Pagini

24 feb. 2012

Focaccia cu lavanda (Lavender focaccia)






Cu toata nebunia asta din luna februarie, era sa uit de Dulce Romanie!  Vio si "Caietul cu retete" ne-au propus ca luna aceasta sa gatim cu drojdie. Si m-am conformat :)

De data aceasta am facut o focaccia putin mai speciala, pentru ca este cu lavanda. Stiu ca multi vor fi sceptici in a folosi lavanda in ceva sarat, dar  n-au de ce. Si eu am fost tare curioasa sa vad ce gust va avea, dar va spun cu mana pe inima ca merita sa o faceti. Aroma de lavanda e foarte subtila si se asorteaza foarte bine cu celelalte arome.

Ingrediente:
  • 400 - 500 g faina
  • 250 ml apa calduta
  • 1 plic drojdie uscata (sau 25 g drojdie proaspata)
  • 1 lingurita miere
  • 6 linguri ulei de masline
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita flori de lavanda alimentara
  • 3 catei de usturoi
Mod de preparare: 
  • Amesteca 400 g  faina cu drojdia uscata, pune mierea, 3 linguri de ulei si apa. Amesteca cu o lingura, apoi cu mana. Daca obtii o coca mult prea moale ca sa fie framantata, mai adauga cate putina faina pana cand coaca e moale, dar se poate framanta. Adauga sarea si framanta 5 minute pana ce coca devine matasoasa. Pune coca intr-un castron presarat cu faina, acoper-o cu un servet de bucatarie si las-o sa -si dubleze volumul (cam 30 de minute)
  • Dupa acest timp unge o tava 40 cm x 40 cm (aproximativ) cu o lingura de ulei, intinde coca la dimensiunea tavii si pune-o in tava. Acoper-o cu prosopul si las-o sa-si dubleze volumul.
  • In acest timp incalzeste cuptorul foarte bine (la 250 C) si pregateste sosul. Taie marunt usturoiul si florile de lavanda si amesteca-le cu restul de ulei (2 linguri).
  • Cand coca a crescut fa in ea cu ajutorul degetelor adancituri la intervale de 2 cm. Cu o pensula unge sosul pe toata suprafata painii. Presara putina sare de mare si piper.
  • Coace painea 25 minute, la 200 C


10 comentarii:

  1. Interesanta combinatie... La cum arata, chiar ca trebuie probata! Pupici

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu m-as fi gandit sa pun lavanda in focaccia,excelenta idee,felicitari!Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  3. Imi place ca ai experimentat.In sfarsit am aflat si eu ca un plic de drojdie uscata (e de 7 grame nu?) este echivalentul a 25 gr proaspata.Weekend placut

    RăspundețiȘtergere
  4. Cred ca 7g. Ala pe care scrie ca se foloseste pt 500 g faina.

    RăspundețiȘtergere
  5. I love using lavender for culinary purposes, and this is such a great idea! The aroma alone must be amazing :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Grozav!! Am incercat focaccia, dar cu levantica nu! Imi place combinatia pentru ca imi evoca regiunea Provence! Deci gastronomia italiana cu un touch de parfum francez! Imi place ideea la nebunie!

    RăspundețiȘtergere

Pareri, sfaturi,comentarii?
Please, don't be shy. Leave a comment.

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.