Cu toata nebunia asta din luna februarie, era sa uit de Dulce Romanie! Vio si "Caietul cu retete" ne-au propus ca luna aceasta sa gatim cu drojdie. Si m-am conformat :)
De data aceasta am facut o focaccia putin mai speciala, pentru ca este cu lavanda. Stiu ca multi vor fi sceptici in a folosi lavanda in ceva sarat, dar n-au de ce. Si eu am fost tare curioasa sa vad ce gust va avea, dar va spun cu mana pe inima ca merita sa o faceti. Aroma de lavanda e foarte subtila si se asorteaza foarte bine cu celelalte arome.
Ingrediente:
- 400 - 500 g faina
- 250 ml apa calduta
- 1 plic drojdie uscata (sau 25 g drojdie proaspata)
- 1 lingurita miere
- 6 linguri ulei de masline
- 1 lingurita sare
- 1 lingurita flori de lavanda alimentara
- 3 catei de usturoi
- Amesteca 400 g faina cu drojdia uscata, pune mierea, 3 linguri de ulei si apa. Amesteca cu o lingura, apoi cu mana. Daca obtii o coca mult prea moale ca sa fie framantata, mai adauga cate putina faina pana cand coaca e moale, dar se poate framanta. Adauga sarea si framanta 5 minute pana ce coca devine matasoasa. Pune coca intr-un castron presarat cu faina, acoper-o cu un servet de bucatarie si las-o sa -si dubleze volumul (cam 30 de minute)
- Dupa acest timp unge o tava 40 cm x 40 cm (aproximativ) cu o lingura de ulei, intinde coca la dimensiunea tavii si pune-o in tava. Acoper-o cu prosopul si las-o sa-si dubleze volumul.
- In acest timp incalzeste cuptorul foarte bine (la 250 C) si pregateste sosul. Taie marunt usturoiul si florile de lavanda si amesteca-le cu restul de ulei (2 linguri).
- Cand coca a crescut fa in ea cu ajutorul degetelor adancituri la intervale de 2 cm. Cu o pensula unge sosul pe toata suprafata painii. Presara putina sare de mare si piper.
- Coace painea 25 minute, la 200 C
Interesanta combinatie... La cum arata, chiar ca trebuie probata! Pupici
RăspundețiȘtergereImi place mult lavanda.Sigur este buna.Pup!
RăspundețiȘtergereFoarte aromatã:)
RăspundețiȘtergereNu m-as fi gandit sa pun lavanda in focaccia,excelenta idee,felicitari!Pupici!
RăspundețiȘtergereImi place ca ai experimentat.In sfarsit am aflat si eu ca un plic de drojdie uscata (e de 7 grame nu?) este echivalentul a 25 gr proaspata.Weekend placut
RăspundețiȘtergereCred ca 7g. Ala pe care scrie ca se foloseste pt 500 g faina.
RăspundețiȘtergereSuper aromata cu levantica! pup
RăspundețiȘtergereI love using lavender for culinary purposes, and this is such a great idea! The aroma alone must be amazing :)
RăspundețiȘtergereGrozav!! Am incercat focaccia, dar cu levantica nu! Imi place combinatia pentru ca imi evoca regiunea Provence! Deci gastronomia italiana cu un touch de parfum francez! Imi place ideea la nebunie!
RăspundețiȘtergeresigur o sa-ti placa si gustul :)
Ștergere