Scroll down for English recipe
I was baking ciabatta so many times, that I get bored. So the question was: Where can I find another reicpe easy and tasty in the same time? The answer was here. The No-Knead Bread. The only hard thing is to wait for almost 2 days until your bread is ready.
Ca si la ciabatta, timpul de asteptare e lung, prepararea se intinde pe 2 zile.
In retetele din ambele siteuri cantitatile sunt date in volume (deh, ca la americani. Nu sunt in stare sa-si ia un cantar!). Folosindu-le mie mi-a iesit o coca fooooarte fluida. Am reusit s-o repar adaugand faina si lasand inca o data la crescut. Aici voi pune cantitatile de care ai nevoie ca sa-ti iasa coca reusita.
Ingredients:
- 900 g flour for bread
- 650 ml lukewarm water
- 1/2 teaspoon dry yeast
- 2 teaspoons salt
- 900 g faina 650
- 650 ml apa calduta
- 1/2 lingurita drojdie uscata (nu stiu cat inseamna in drojdie umeda)
- 2 lingurite sare
First day in the evening, mix salt, flour and yeast. Add the water and stir aprox. 3 minutes in a large bowl. Leave it covered with plastic wrap, in a place away from any air currents (i put it in the oven) until next day (12-24 hours). I left it 18 hours, till I came from work. At the end of this time the dough grew 3 times and has bubbles at the surface.
Second day sprinkle some flour on the table and pour the dough. The dough looks like the one for ciabatta, maybe a bit more fluid. Sprinkle some flour over it and press with your fingers so all the air from the dough comes out. Put it back in the bowl and leave it to grow 1/2 hour, or until the oven is hot enough.
Put the heavy pot in the oven and heat it at maximum temperature (in my oven 260 C).
Now take the pot out of the oven WITH CARE, because is VERY hot. Pour the dough inside, make 2 parallel cuts at the surface and cover it with a lid. Bake it for 30 min at 220 C.
After tis, remove the lid and bake it for 15 more minutes, to make a nice brownish crust.
Remove the bread from the pot and let it cool on a rack. Do not cut it until is cold.
In prima zi, seara pregatesti coca pe care o lasi la crescut minim 12 ore (daca e vara). Eu am lasat-o pana am ajuns acasa de la serviciu, adica 18 ore. Coca se face amestecand faina cu sarea si drojdia, apoi adaugand apa. Toate se amesteca cu o lingura/paleta cam 3 minute, ca sa se absoarba apa uniform si sa se mai duca din cocoloase. Pune coca intr-un castron mare si o acoperi cu folie de plastic. Lasi castronul undeva sa nu fie curenti, cel mai bine in cuptor.
A doua zi presari putina faina pe masa de lucru si torni coca. Ea trebuie sa fie foarte moale, dar sa poti lucra cu ea, cam ca la ciabatta. Presara putina faina si pe coca sa nu ti se lipeasca de degete si preseaz-o putin ca sa scoti gazele din ea. Fa o bila si pune-o la loc in castron, acopera-l din nou si lasa sa mai creasca pana ce se incalzeste cuptorul (cam 1/2 ora)
Pune oala de fonta/lut/Jena in cuptor si incalzeste la temperatura maxima. Cand s-a incalzit foarte bine, scoate oala cu mare grija ca e fierbinte tare. Pune coca in ea,cresteaz-o putin, pune capacul si lasa la cuptor cam 30 min la 220 C.
Dupa asta scoate capacul iarasi cu mare grija sa nu te arzi si mai lasa cm 15 minute, ca sa se coloreze crusta.
Scoate oala din cuptor
lasa painea sa se racoreasaca putin, apoi pune-o sa se raceasca pe un gratar. Las-o sa se raceasca bine, nu o taia inainte, ca altfel e cam cleioasa in mijloc.
Cam asa a iesit painica mea
Si un coltuc pufos si cu gaurele
Later Edit
I baked a new one, using 25 % whole grain flour and 75% normal flour. I used less water. Growing time 12h.
Am facut inca una cu 25% faina integrala si restul faina alba. Si am pus mai putina apa. Nu stiu cata, ca a fost dupa ochi. Timp de crestere 12 ore
It didn't grow in the oven as much as the other one. The middle was wetter, but well cooked. I liked the taste very much.
Nu a crescut la fel de mult ca celelelte. Miezul este mult mai umed, de mi-a fost teama sa mananc, am crezut ca nu e coapta. Si, totusi este coapta si miezul nu se face cocolos. Este foarte gustoasa, dar nu prea aratoasa. Cred ca trebuia sa pun mai putina apa.
Voi incerca sa cresc cantitatea de faina intermediara. Mai vorbim
Later later Edit :)
Am mai facut o paine fara framantare, mult mai rapida de data asta. Si la fel de gustoasa. Gasesti reteta aici
Foarte reusita painica ta.Felicitari!
RăspundețiȘtergereTe pup si mersic.
RăspundețiȘtergerevery nice! :)
RăspundețiȘtergereMai exista retete de paine fara framantare, dar aceasta mi se pare mai aproape de gustul traditional. Asa-zisa paine rapida o gasesti la Narnia pe blog, am si eu o reteta cu faina integrala updatata. O sa incerc insa aceasta provocare, pentru ca ai mei nu-mi impartasesc placerea pentru painea integrala. Felicitari!
RăspundețiȘtergereNici mie nu-mi place prea tare cum iese painea cu faina integrala. Asta a iesit chiar buna.
RăspundețiȘtergerebrandusa, arata foarte bine painea, felicitari si multumesc pentru mentionarea ca sursa de inspiratie
RăspundețiȘtergerese poate face paine foarte buna din faina integrala, acuma studiez si eu problema ;) insa lucrurile sint mai complicate, nu merge doar sa schimbi faina si in rest sa faci la fel; un inceput poate fi sa inlocuiesti o treime sau un sfert din faina alba cu integrala, compensand si cantitatea de apa ca sa obtii un aluat cu consistenta asemanatoare.
@Dan: Iti multumesc pentru laude. Chiar mi-a placut painica asta. Te rog sa studiezi cat mai repede problema asta cu faina integrala, ca tare mi-as dori o painica gustoasa din ea :)
RăspundețiȘtergerePe mine ma intereseaza maxim, pentru ca eu mananc putina paine si numai integrala. Cea rapida chiar imi place la gust, dar este cu un gust diferit de asta, traditionala. Pana se obtin informatii pertinente de la dan sau de la tine, o sa testez si aceasta paine. Maine se pune la crescut si sambata se prepara, sa ma mandresc la niste amici! Sper sa nu fac vreo nenorocire sa ma fac de ras...
RăspundețiȘtergereAi facut-o Elena? Cum a iesit?
RăspundețiȘtergereinca n-am facut cu faina integrala, acuma experimentez cu aluaturi cu plamadeala si pastrate la frigider mai multe zile... ;)
RăspundețiȘtergereinsa cred ca trebuia sa pui mai multa apa. aluatul trebuie sa iasa la fel de "lung" ca la versiunea cu faina alba
Beautiful loaf, with wonderful texture. Do you think you can accomplish the same with whole grain flour?
RăspundețiȘtergereYummy!
RăspundețiȘtergere@ Vegan Aide: I tried with 1/4 whole flour and 3/4 normal flour. It was good/
RăspundețiȘtergere@tofuandcollards: It was very yummy
Ziua buna!
RăspundețiȘtergereVasul yena se mai unge/tapeteaza/ d'astea?!
Multumesc!
maria
Maria, forma nu se unge cu nimic.
RăspundețiȘtergereIti multumesc pt vizita si te mai astept.