Azi incep o serie de retete cu capsuni. Va spun asta de la inceput, ca sa nu incepeti cu "Oare ce o fi cu Brindusa in ultima vreme? Numai capsuni vede in fata ochilor?" Ete, da :) In primavara asta am dat in patima lor. Mi se par asa de aromate si gustoase, ca nu le pot rezista.
Prima reteta e cea de dulceata de capsuni. Daca o faceti va rog mult sa nu puneti nici un fel de conservant! Stricati bunatate de dulceata cu toate chimicalele din gelfixuri si altele. Va promit eu ca o sa iasa dulceata buna si o sa tina si cativa ani fara sa se strice (asta daca n-o sa o mancati instantaneu). Singura conditie e sa aveti rabdare si o cratita foarte curata si cu fund gros.
Reteta e simpla si clasica. O am de la bunica: capsuni si zahar. Singurul adaos de la mine a fost o pastaie de vanilie, care a transformat o dulceata de capsuni aromata in una deosebit de aromata. :)
Dulceata de capsuni cu pastai de vanilie
Ingrediente
- 3 kg capsuni spalate si curatate
- 2,5 kg zahar tos
- 1 lamaie, zeama
- o pastaie de vanile
- o cratita incapatoare, curata si cu fundul gros
- rabdare :)
Mod de pregatire:
- In cratita pune in straturi zahar si capsune. Lasa asa cateva ore. Amesteca usor cu o lingura de lemn foarte curata, ca sa intre zaharul printre capsuni.
- Taie pastaia de vanilie pe verticala, razuieste semintele si pune-le peste capsuni. Adauga si restul de pastaie.
- Pune cratita pe foc mediu si lasa pana cand dulceata incepe sa fiarba usor. Adauga zeama de lamaie si amesteca putin cu lingura curata. Lasa sa fiarba 30 de minute. Scoate spuma cu o spumiera curata si uscata.
- Dupa jumatate de ora, micsoreaza flacara cat poti de mult si lasa la fiert inca o ora. Daca flacara ti se pare prea mare, pune o tabla sub cratita. Nu amesteca prea mult in timpul fierberii, ca sa nu zdrobesti fructele.
- Ca sa vezi daca dulceata e legata, pune-o pe o farfuriuta si lasa la racit bine. Cu cat siropul e legat mai bine, cu atat dulceata se pastreaza mai bine.
- Cand e gata, acopera cratita cu un prosop de bucatarie umed (stors bine) si lasa dulceata la racit. Pune dulceata in borcane curate si uscate bine. Inchide etans cu capace curate.
Cat de buna este. Si eu am pus de astazi capsunile cu zahar si maine dimi o fierb.
RăspundețiȘtergereOh, cate de buna este! Am facut si noi doua borcanele duminica trecuta, dar fara vanilie, acum imi pare rau ca n-am vazut reteta ta s-o testez.
RăspundețiȘtergereRevin cu o intrebare: stii cumva de ce se scoate spuma? Ca la gust e foarte buna.
RăspundețiȘtergereCu paleta de spuma si multa grija. De cate ori speli paleta sa o si stergi, ca sa nu bagi apa in dulceata
Ștergere