VOTAREA SE FACE IN PERIOADA 15.02- 19.02. MULTUMESC
Cand am primit invitatia la concursul organizat de Danone Nutriday si numit Blog Chef, nici nu m-am gandit ca voi participa. Asta pentru ca in prima faza retetele participante se voteaza in perioada 15 februarie- 19 februarie, iar eu m-am hotarat sa zic pas concursurilor cu voturi
Pentru acest concurs am facut un tort la care iaurtul Danone Nutriday nu e in crema, ci in blat. Pana acum, va spun drept, n-am mai mancat blaturi cu iaurt, asa ca acesta chiar m-a uimit. E umed si moale, asa ca nu mai trebuie insiropat. De fapt sunt 4 blaturi, cu arome diferite si foarte simplu de facut.
Crema e ... vai mama! Mai ales celor carora le place caramelul, asta e caramel adevarat dragilor. Nu gust din ala chimic. O sa-i simtiti aroma pana in strafundul ultimei celule din papilele voastre gustative.Si, ca sa nu fie prea dulce tot amestecul asta, deasupra e o glazura din ciocolata amaruie amestecata cu mascarpone.
V-am captat atentia? Atunci iata reteta, si nu uitati sa votati.
Tort cu blat de iaurt, crema caramel si ciocolata
Ingrediente:
Pentru blaturile de vanilie si cacao (forma rotunda de 18- 20 cm)
- 225 g unt 82%, moale
- 200 g zahar tos
- 80 g migdale, macinate
- 180 g faina
- 1 lingurita praf de copt
- 3 oua
- 150 g iaurt
- 1 lingurinta extract natural de vanilie
- 3 linguri pline cu cacao neagra
Pentru blaturile de caramel si caramel-cacao (forma rotunda de 18- 20 cm)
- 225 g unt 82%, moale
- 150 g zahar de melasa (sau muscovado)
- 50 g zahar brun
- 80 g migdale, macinate
- 180 g faina
- 1 lingurita praf de copt
- 3 oua
- 150 g iaurt
- 1 lingurinta extract natural de vanilie
- 1 lingurita cacao neagra
- 150 g miere
- 150 g zahar
- 150 g smantana 20%
- 30 g unt
- 1 lingura amidon de porumb
- 100 ml lapte
- 120 g ciocolata neagra peste 55%
- 200 g mascarpone
Mod de pregatire:
- Pregateste doua forme rotunde de 18 -20 cm: unge-le cu unt si pe fund pune foaie de copt. Incalzeste cuptorul la 180 C.
- Pentru blaturile de vanilie si cacao: Amesteca bine faina, praful de copt si faina de migdale. Mixeaza bine untul cu zaharul. Adauga ouale unul cate unul. Adauga vanilia. Pune 1/3 din fainuri, apoi 1/2 de iaurt, 1/3 fainuri, restul de iaurt, restul de fainuri. Dupa fiecare adaugare, amesteca doar pana ce totul e incorporat, nu mai mult.
- Pune jumatate din coca intr-una din forme. In cealalta jumatate amesteca cacao. Pune-o in cea de-a doua forma. Netezeste bine coca cu fundul unei linguri, pentru ca blatul sa aibe aceeasi inaltime peste tot. Coace blaturile 30- 40 minute, sau pana cand o scobitoare introdusa in mijloc iese curata. Lasa blaturile la racit pe un gratar si spala formele, pentru ca mai ai nevoie de ele :)
- Pentru blaturile de caramel si cacao-caramel: Se face la fel ca si pentru blaturile anterioare.
- Dupa ce blaturile s-au racit bine, se face crema de caramel: Intr-o ulcica se amesteca mierea, zaharul, untul, smantana si se pun pe foc mic, pana ce se topesc. Se lasa pe foc in jur de 15 minute, amestecand din cand in cand cu un tel para. Crema trebuie sa capete o culoare maronie si un gust bun de caramel. Laptele se amesteca cu amidonul, pana ce acesta se dizolva. Se adauga in caramel si se fierbe la foc mic, amestecand incontinuu cam 5 minute. Se lasa crema la racit, pana ce se intareste putin.
- Pentru glazura de ciocolata, se amesteca pe foc mic o lingura de mascarpone cu ciocolata rupta in bucati mici, Cand aceasta s-a topit, se ia de pe foc si se amesteca bine si restul de mascarpone. Se lasa la racit.
- Asamblarea:
Blaturile se pun in acesta ordine: vanilie, caramel, caramel-cacao, cacao. Intre ele se pune crema de caramel. se orneaza cu glazura de ciocolata.
Crema de caramel e preferata mea!
RăspundețiȘtergereS-o incerci si pe asta. E tare buna :)
ȘtergereBrandusa, cei din provincie "se tem" de cheltuieli pana la Bucuresti , cazare si masa, nu de jurizare :)
RăspundețiȘtergereBafta!
Gaby, eu ma refeream la cei care castiga concursuri adunand mii de like-uri, prin cine stie ce metode. Nici o secunda nu m-am gandit la prietenii mei bloggeri care stiu sa gateasca si in mod sigur nu au de ce sa se teama de un cooking live cu jurizare. Am citit acum mai bine regulamentul si chiar imi pare rau ca organizatorii n-au asigurat cazarea pt cei din provincie care se califica.
ȘtergereDa, e foarte aiurea sa mergi pe banii tai, ca ar trebui o suma destul de maricica. No...asta e .
ȘtergereSucces!
Multumesc, Gaby.
ȘtergereM-a atras caramelul. mhh :)
RăspundețiȘtergere:))) adevarul e ca-i bun
ȘtergereCred ca e o torta delicioasa.Si eu am avut retineri la a participa,drept care mi-au spus ca votul nu va fi cu like-uri, ci intr-o maniera mai neobisnuita,aleatorie cumva,a propos de prezentarea retetelor in vederea votarii.Deci nu va fi un link cu reteta.
RăspundețiȘtergerePansy, asa au zis. Dar au zis si ca inscrierea e pana azi, 10.02 iar votarea incepe pe 11.02. Si azi au schimbat datele. Sa-i mai crezi?
ȘtergereCred ca au schimbat din cauza numarului prea mic de participanti inscrisi pana la data respectiva. Erau la numar cat juriu' :))))
ȘtergereCat de frumos arata!!! Mie imi place tare penultima poza :)
RăspundețiȘtergereBafta multa la concurs!!
Multumesc, Simo :)
ȘtergereFoarte frumos tortul, Brindusa, felicitari! Iti urez mult succes la concurs!
RăspundețiȘtergereSA fie, Anca
ȘtergereStiu blatul asta mult prea bine si ai dreptate, e atat de bun incat trebuie facut si mancat pana la epuizare. Ai mai pus si caramel in el, sa ma omori de tot. N-apai.
RăspundețiȘtergereNu fii suparata cu concursul, ce-i al tau e pus deoparte chiparoasa mea :*
:)))) pai daca imi scrii tu comentarii din astea, sigur imi trece supararea
ȘtergereProbabil s-a schimbat,fiindca nu s-au inscris multi. Cei din provincie vom sta deoparte,transport,masa,cazare,ne vor tine departe de Bucuresti:))
RăspundețiȘtergereTortul arata mortal,conteaza si pe mine daca e nevoie de sustinere!
Pup :)
ȘtergereFantastic, fiecare stratulet in parte!
RăspundețiȘtergereSucces la concurs
:) Multumesc
ȘtergereEste foarte frumos degradeul blaturilor, un tort ce pare a fi simplu dar totusi extraordinar! BAFTA, te pup!
RăspundețiȘtergereSA stii ca l-ai descris perfect :)Pup.
ȘtergereBafta, Brandusa!!!
RăspundețiȘtergereSa fie, Cristina
ȘtergereBun tort, mai ales ca e cu caramel. Poate intr-o buna zi o sa ma incumet si eu sa dau curs la astfel de invitatii:). Bafta la concurs!
RăspundețiȘtergereexcelent arata tortul,poza cu crema caramel scurgindu-se printre blaturi e dementiala!:)
RăspundețiȘtergereArata delicios :D Poate o sa incerc si eu reteta :)
RăspundețiȘtergere