Pagini

4 feb. 2013

Moqueca - creveti cu lapte de cocos si rosii / Moqueca, brazilian stew with shrimp





Cand zici lapte cocos, zici Thailanda, nu? Asa gandeam si eu pana deunazi cand, din pura intamplare, am vazut o emisiune culinara la TV. Nu prea urmaresc eu astfel de emisiuni, pentru ca sunt traduse foarte prost. Dar asta mi-a atras atentia. Pregateau reteta braziliana de Moqueca. Adica o mancare de creveti cu lapte de cocos. Si uite asa am aflat ca in Brazilia, in unele regiuni, se foloseste mult laptele de cocos. Alaturi de ele si pentru a-i balansa gustul dulceag, mancarea aceasta are rosii din plin si suc de lime. Si putin ardei ute pentru caldura ;)



Moqueca - creveti cu lapte de cocos si rosii

Ingrediente pentru 4 persoane:
  • 32 creveti
  • 1 ceapa mare, tocata
  • 300 ml lapte de cocos
  • 400 ml (o conserva mica) rosii cuburi in suc propriu
  • 2 catei de usturoi, tocati
  • 3 linguri cu ulei de masline extravirgin
  • sucul de la doua lime (sau o lamaie)
  • 1 legatura de patrunjel tocata
  • 1 ardei iute
  • sare, piper dupa gust

Mod de pregatire:
  • Crevetii decorticati si curatati se pun intr-un castron de sticla sau ceramica (nu metal) si se amesteca cu sucul de lamaie, usturoi, putina sare si piper. Se acopera si se lasa la marinat 20 de minute. 
  • Pune rosiile cu tot cu suc intr-un blender si  fa din ele un piure.
  • Ceapa si ardeiul iute se auresc la foc mic in uleiul de masline. Adauga piureul de rosii si lasa la foc mic 10 minute, acoperit cu capac. Adauga laptele de cocos si jumatate din patrunjel, si fierbe cateva clocote. Adauga crevetii impreuna cu marinada in care au stat. Fierbe la foc mic 3-5 minute, pana ce crevetii au devenit roz. 
  • Potriveste de sare si piper. Amesteca si restul de patrunjel.
  • Mancarea de creveti cu lapte de cocos se serveste cu orez simplu si felii de lime.

11 comentarii:

  1. Ce-mi place combinatia!!! Mi-ai facut pofta de o supa tailandeza cu cocos,dar as incerca si varianta asta:)

    RăspundețiȘtergere
  2. ce foame mi s-a facut,e tare interesanta reteta

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce aromata si simpla combinatie, desi pe gustul meu ar fi mai mult ca o tocana,adica mai scazuta.Am s-o incerc neaparat !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai deptate, Pansy. Merge si mai scazuta. DAta viitoare asa o fac :)

      Ștergere
  4. Tare sunt curioasa ce gust o avea.. Ca de aratat, arata tare bine!
    Pup

    RăspundețiȘtergere
  5. oau...ce pofta mi s-a facut de nebunia asta de mancare!

    RăspundețiȘtergere

Pareri, sfaturi,comentarii?
Please, don't be shy. Leave a comment.

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.