Nu stiu cum e cu poftele la voi, dar pe mine iarna ma apuca inevitabil pofta de piersici. Iarna, frig, fructe proaspete lipsa, prin urmare trebuie sa apelez la compot. Mare noroc am ca in comert compotul de piersici e printre cel mai bun dintre toate. Daca n-ati incercat inca, neaparat s-o faceti.
Azi cu felii moi, suculente si aromate de piersica am umplut niste minitarte. Am folosit o varianta foarte simpla si rapida de crema de vanile: crema de patiserie. Crema asta incepe ca una anglaise, adica cu lapte, zahar si galbenusuri. Dar, pentru ca in ea se pune putin amidon de porumb, nu-i pericol ca aceasta crema de patiserie sa se taie. Asa ca pregatirea acestei tarte cu piersici e fara stres :)
Tarta cu piersici si crema de patiserie
Ingrediente pentru 6 tarte mici:
- 150 g unt rece, taiat cubulete
- 300 g faina
- 1 ou
- 500 ml lapte
- 125 g zahar
- 5 galbenusuri
- 30 g amidon de porumb
- 30 g unt
- 1 lingurita esenta naturala de vanilie
- 8 g tort gelee transparent
- piersici din compot (aproximativ un borcan mare)
- 150 ml zeama de compot de piersici
Mod de preparare:
- Mai intai se fac cojile de tarta. Amesteca untul cu faina, apoi adauga oul si amesteca putin pana ce se incorporeaza si se formeaza coca. Se pot adauga 1-2 linguri de apa rece, daca nu se formeaza coca. Acopera coca cu folie de plastic si pune-o in frigider pentru o ora sau in congelator 15 minute.
- Pentru crema de patiserie: dizolva jumatate din zahar in lapte, pe foc. Pune galbenusurile intr-un castron metalic sau din portelan si amesteca-le cu un tel. Adauga restul de zahar si amidonul. Bate cu telul, pana cand amestecul e omogenizat bine. Toarna laptele fierbinte, in fir subtire, amestecand incontinuu cu telul pentru ca sa nu se branzeasca crema.
- Pune crema inapoi in cratita si pune-o pe foc mic, amestecand constant. Cand crema a fiert cam un minut si s-a intarit, se ia de pe foc si se adauga untul si vanilia. Se omogenizeaza bine. Crema se lasa la racit si, ca sa nu prinda pojghita, se acopera chiar deasupra ei cu folie de plastic.
- Incalzeste cuptorul la 180 C.
- Coca se scoate din frigider si se intinde cat se poate de subtire. Se taie in 6 patrate egale si fiecare se pune in forma de minitarta. Se apasa usor in asa fel incat coca sa se muleze pe forma. Fundul se inteapa cu furculita din loc in loc. Coace cojile de tarta 15- 20 de minute la 180 C (foc mediu) pana se auresc putin. Se lasa la racit.
- Taie piersicile in felii. Umple fiecare tarta cu crema si aranjeaza deasupra feliile de piersici. Ca sa le dai un aspect frumos, deasupra pune gelatina.
- Amesteca tort gelee cu zeama de compot. Conform instructiunilor, fierbe cam 1 minut. Lasa la racit putin si toarna peste fiecare tarta.
cu poftele la noi...ca si la tine :)))
RăspundețiȘtergere:)) of, iarna asta! am inceput sa rod la gulii, ca alte legume nu prea gasesti :P
ȘtergereArata foarte apetisante, o idee grozava pentru borcanele mele de compot!
RăspundețiȘtergereCe mai faci Oana, de mult nu te-am mai vazut pe aici :)
ȘtergereSunt de acord cu tine, cel mai bun compot este cel de piersici! :)
RăspundețiȘtergereDe tarte nici nu mai vorbesc...aluat crocant, crema fina de vanilie, piersici...deja simt aroma :P
Ce descriere frumoasa le-ai facut! Mersic :)
ȘtergereTare mult imi plac tartele! Formele sunt minunate <3.
RăspundețiȘtergeremultumesc Timea :)
ȘtergereCat de mult imi plac.Sunt pe gustul meu...Seara frumoasa >:D<
RăspundețiȘtergereSeara frumoasa si tie scumpo :)
ȘtergereSi daca n-am avut pofte.. acum o sa am cu duiumu`:)
RăspundețiȘtergereSuper arata!!!
Foarte aratoase mini-tartele!
RăspundețiȘtergere