Pagini

7 ian. 2013

Cuib de viespi cu levantica si zahar brun (Rolls with lavender and brown sugar)






Reteta asta de cuib de viespi e cam  asa: something old and something new with something blue :D Nu, nu vreau s-o prezint la vreo nunta, dar e o adaptare a unei retete vechi, pe care toata lumea o cunoaste. De la bunica o stiu si recunosc ca mi-a incantat copilaria, Mi-a placut dintotdeauna combinatia de unt cu zahar caramelizat. Si inca imi mai place. Fac prajitura asta destul de des, dar nu am postat-o pana acum pentru ca sunt pline blogurile de reteta clasica. Azi insa m-a lovit inspiratia :))) Am folosit ceva nou: zaharul brun in loc de cel pudra. Si ceva albastru: levantica pentru o aroma deosebita. Ce a iesit? Trebuie neaparat sa incercati ca sa va convingeti. Iata reteta.




Rulouri cu lavanda si zahar brun

Ingrediente:
  • 500 - 600 g faina
  • 20 g drojdie proaspata (sau 7g uscata)
  • 200 ml lapte caldut
  • 3 galbenusuri
  • 200 g unt moale
  • 250 g zahar brun
  • 2 lingurite lavanda comestibila

Mod de pregatire:
  • Pentru coca se pune drojdia in 100 ml lapte caldut, pana incepe sa se activeze. Se amesteca 500 g faina cu restul de lapte, drojdia si galbenusurile. Daca se formeaza o coca prea moale se adauga si restul de faina. Se framanta cam 5 minute, apoi coca se pune intr-un castron si se lasa sa creasca 1 ora (pana isi dubleaza volumul).  
  • Untul se freaca putin cu 200 g zahar brun.
  • Coca se intinde in foaie subtire. Se unge bine cu amestecul de zahar si unt. Se presara lavanda. 
  • Foaia se ruleaza starns, pana se formeaza un sul. Acesta  se taie in bucati de aproximativ 5 cm lungime. Acestea se pun intr-o tava cu putin spatiu intre ele, ca sa aiba loc sa creasca. Bucatile se pun cu partea taiata in sus. Se lasa la crescut pana ce isi dubleaza volumul.
  • Se coc 15 minute in cuptorul incins, la 190 C. Cu 5 minute inainte de a fi gata se presara restul de zahar brun si se pun din nou in cuptor.
  • Aceasta prajitura se serveste calduta. Cand se raceste nu mai e la fel de buna.

18 comentarii:

  1. folosesc si eu levantica de o vreme...si-mi place teribil :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si mie :) Adevarul e ca nu toata lumea agreeaza aroma ei. De ex sotul meu :P

      Ștergere
  2. Iete bai. Io le ziceam cinnamon rolls, in loc sa am atata cultura generala in cap incat sa stiu ca si la noi in Romanica se fac in mod traditional si se numesc cuib de viespi. Foarte frumos. Vom executa, sarutam manusitele doamnei. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. se vede ca n-ai avut bunica ardeleanca :)))
      Sa stii ca sunt tare tare bune ;)

      Ștergere
  3. Cat de bine arata...Vreau sa gust si euuuu!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hai Rocsy ca sunt usor de facut :) Pune-le in capul listei

      Ștergere
  4. Si mie imi cam lipseste o bunica din Ardeal :). Prima data cand le aud de cuib de viespi.
    Sunt superbe!
    In materie de leventica, cam sunt pe aceiasi lungime de unda cu sotul tau. Cum o miros, instantaneu ma gandesc la sapun :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, voi barbatii :P Lui i-am facut separat fara levantica.

      Ștergere
  5. Buna inovatia cu zaharul brun. I-a dat un plus de savoare. Felicitari pentru realizare si prezentare :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa e. Mie imi place tare mult cum schimba zaharul brun gustul si textura dulciurilor.

      Ștergere
  6. Arata tare bine si cu siguranta f.bune!

    RăspundețiȘtergere
  7. N-am mancat pana acum lavanda in prajituri.. dar am vazut pe mai multe bloguri si.. parca m-ar cam tenta :)
    Foarte fain arata!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))) daca iti plac mancarurile aromate, eu zic sa incerci.

      Ștergere

Pareri, sfaturi,comentarii?
Please, don't be shy. Leave a comment.

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.