Pagini

17 sept. 2012

Chec cu miere, scortisoara si ciocolata (Honey, cinnamon and chocolate cake)





Stateam eu asa si ma gandeam zilele trecute ca a inceput sezonul nuntilor. In jurul meu aud foarte des discutii despre voaluri, buchete, rochii, petrecerea burlacitelor, marturii, porumbei, si multe alte nebunii din astea. Fetele sunt (chiar daca nu vor sa recunoasca) tare emotionate, si pe buna dreptate. Si toate astea imi aduc aminte de nunta mea petrecuta in secolul trecut si demult uitat. Ce pacat insa ca nunta si luna de miere trec repede si uite asa ne trezim noi doi singuri singurei fara mama, fara bunica si cu o mare foame in stomac mai ales a lui, care nu vrea sa treaca asa cu una cu doua, numai cu o salata. Si atunci iti aduci aminte ca mama ta, in netarmurita ei intelepciune, ti-a pus pe undeva o carte de bucate. Si incepi sa cauti printre cutiile/sacii cu pahare, farfurii, lenjerii, fete de masa si altele asemenea deh, zestrea pana cand, in final o gasesti tocmai la fundul unei cutii. E scrisa de Silvia Jurcovan. N-ai auzit de ea pana acum, pentru ca oricum gatitul nu facea parte din treburile tale zilnice. Te gandesti cu groaza la ce alambicaturi de nume si retete o sa gasesti acolo. Sa incerci mancarea de cartofi, ca poate scapi mai usor. Si incepi sa citesti. "Parca e scrisa de mama" iti zici, aducandu-ti aminte de zilele in care stateai langa ea cand gatea. Reteta e foarte clara si simpla. Iar mancarea gatita e deosebit de gustoasa. Si dragostea pluteste in aer, ca de, "dragostea trece prin stomac" :)

Povestea asta pe care v-am spus-o e adevarata. Am trait-o eu acum ....jde ani :D. De atunci am cartea si chiar si acum ma intorc la ea, daca am de gatit o mancare tipic romaneasca. Cum s-ar spune,e cartea de capatai, e prima mea carte de bucate. Am facut din ea multe, multe retetete, mai ales in primii ani de casnicie. Mi se pare o carte deosebit de buna pentru gospodinele incepatoare. Pe blog am postat de Paste cei mai buni si pufosi cozonaci umpluti. Iar pentru azi am o reteta de chec cu miere si aroma de Craciun.

Si, pentru ca mi se pare o carte de bucate atat de buna, in curand o sa va pregatesc o surpriza :). Prin urmare stati pe aproape sa nu o pierdeti!



Chec cu miere dupa Silvia Jurcovan

Ingrediente:
  • 4 oua mari, separate
  • 100 g faina
  • 200 g nuci macinate
  • 100 g unt
  • 100 g zahar tos
  • 250 g miere
  • 1 lamaie, coaja rasa + sucul
  • 1/2 lingurita scortisoara macinata
  • 1 lingurita cu varf praf de copt
  • un praf de sare
  • 2 lingurite zahar vanilat facut in casa
  • 200 g ciocolata neagra, taiata mic

Cum se face:
  • Incalzeste cuptorul la 180 C (foc mijlociu)
  • Pune mierea si untul intr-un castron si topeste-le la baia de abur. Pune-le la racit.
  • Amesteca bine de tot faina, nuca macinata, coaja de lamaie, sarea, praful de copt, scortisoara. Unge cu unt si tapeteaza cu faina 2 forme de chec mici (35/6 cm)
  • Bate bine albusurile, apoi adauga zaharul, zaharul vanilat si o lingura cu zeama de lamaie si bate pana cand se intaresc. Adauga toate galbenusurile, mierea cu untul (putin caldute) si amesteca prin rasturnare de 4-5 ori cu o spatula de silicon (sa se amestece putin). Adauga toata faina cu celelelate ingrediente si amesteca prin rasturnare, de sus in jos, pana ce toate sunt incorporate (nu se amesteca foarte mult, ca sa nu-si piarda din volim)
  • Compozitia se toarna in mod egal in cele doua tavi.  Deasupra se presara ciocolata. Tavile se pun in cuptor si se coc 30 min. Cuptorul nu se deschide in primele 20 min, ca sa nu se lase checurile.
  • Dupa ce se scot din cuptor, tavile se lasa 10 minute sa se racoreasca, apoi se trece o lama de cutit pe marginea lor, ca sa se desprinda checul. Acesta se rastoarna pe un platou si se lasa la racit pe o latura.

19 comentarii:

  1. Ce de arome in acest chec, iar ciocolata de deasupra....mooor :)))
    Pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ciocolata nu era in reteta originala. Dar mi s-a parut ca merge tare bine ;)

      Ștergere
  2. Aratã delicios! e genul de chec care se lasã mâncat:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daaaa mancat si mancat si mancat. Cel mai nasol e ca se termina repede :))))

      Ștergere
  3. Foarte faina reteta si prezentarea!
    Sa nu ne ti prea mult timp in suspans cu surpriza ok?
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  4. Am totusi o intrebare ,cum se masoara mierea ,adica 250 g miere echivalentul a o cana de ceai sau se masoara diferit ea fiind mai densa?reteta arata delicios de apetisanta dar mi se pare multa miere.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Cristina. Pui o cana pe cantar, apoi adaugi mierea si cantaresti 250 g. E cam un sfert de borcan de 800 ml. Nu e multa. Dar daca ti se pare ca o sa fie prea dulce, poti elimina zaharul.

      Ștergere
    2. Multumesc pt raspuns ,acum cu siguranta o sa fac reteta ,poate duminica ,o sa-ti spun daca mi-a iesit asa de frumos si bun ca al tau, felicitari pt.blog.

      Ștergere
  5. Ce poveste frumoasa... :) Retele din cartile astea sunt nemaipomenite! Are si mama o carte.. cam fara coperiti :) dar tare buna!
    Checul arata minunat!!! Pot sa gust si eu?! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mersic, Simo. E o poveste adevarata. A mea mai are coperti, dar e plina de pete de faina, unt si oua :)))
      Hai sa-ti trimit o felie ;)

      Ștergere
  6. Felicitari pentru reteta, mi-ai facut o pofta de lup, prima data cand am vazut mierea am crezut ca-i mustar, arata bine, abia astept sa incerc si eu reteta, mersi frumos!

    RăspundețiȘtergere

Pareri, sfaturi,comentarii?
Please, don't be shy. Leave a comment.

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.