Stateam eu asa si ma gandeam zilele trecute ca a inceput sezonul nuntilor. In jurul meu aud foarte des discutii despre voaluri, buchete, rochii, petrecerea burlacitelor, marturii, porumbei, si multe alte nebunii din astea. Fetele sunt (chiar daca nu vor sa recunoasca) tare emotionate, si pe buna dreptate. Si toate astea imi aduc aminte de nunta mea
Povestea asta pe care v-am spus-o e adevarata. Am trait-o eu acum ....jde ani :D. De atunci am cartea si chiar si acum ma intorc la ea, daca am de gatit o mancare tipic romaneasca. Cum s-ar spune,e cartea de capatai, e prima mea carte de bucate. Am facut din ea multe, multe retetete, mai ales in primii ani de casnicie. Mi se pare o carte deosebit de buna pentru gospodinele incepatoare. Pe blog am postat de Paste cei mai buni si pufosi cozonaci umpluti. Iar pentru azi am o reteta de chec cu miere si aroma de Craciun.
Si, pentru ca mi se pare o carte de bucate atat de buna, in curand o sa va pregatesc o surpriza :). Prin urmare stati pe aproape sa nu o pierdeti!
Chec cu miere dupa Silvia Jurcovan
Ingrediente:
- 4 oua mari, separate
- 100 g faina
- 200 g nuci macinate
- 100 g unt
- 100 g zahar tos
- 250 g miere
- 1 lamaie, coaja rasa + sucul
- 1/2 lingurita scortisoara macinata
- 1 lingurita cu varf praf de copt
- un praf de sare
- 2 lingurite zahar vanilat facut in casa
- 200 g ciocolata neagra, taiata mic
Cum se face:
- Incalzeste cuptorul la 180 C (foc mijlociu)
- Pune mierea si untul intr-un castron si topeste-le la baia de abur. Pune-le la racit.
- Amesteca bine de tot faina, nuca macinata, coaja de lamaie, sarea, praful de copt, scortisoara. Unge cu unt si tapeteaza cu faina 2 forme de chec mici (35/6 cm)
- Bate bine albusurile, apoi adauga zaharul, zaharul vanilat si o lingura cu zeama de lamaie si bate pana cand se intaresc. Adauga toate galbenusurile, mierea cu untul (putin caldute) si amesteca prin rasturnare de 4-5 ori cu o spatula de silicon (sa se amestece putin). Adauga toata faina cu celelelate ingrediente si amesteca prin rasturnare, de sus in jos, pana ce toate sunt incorporate (nu se amesteca foarte mult, ca sa nu-si piarda din volim)
- Compozitia se toarna in mod egal in cele doua tavi. Deasupra se presara ciocolata. Tavile se pun in cuptor si se coc 30 min. Cuptorul nu se deschide in primele 20 min, ca sa nu se lase checurile.
- Dupa ce se scot din cuptor, tavile se lasa 10 minute sa se racoreasca, apoi se trece o lama de cutit pe marginea lor, ca sa se desprinda checul. Acesta se rastoarna pe un platou si se lasa la racit pe o latura.
Super gustos chec ai facut!
RăspundețiȘtergereDaca ai sti cat de gustos... :)
ȘtergereCe de arome in acest chec, iar ciocolata de deasupra....mooor :)))
RăspundețiȘtergerePup
Ciocolata nu era in reteta originala. Dar mi s-a parut ca merge tare bine ;)
ȘtergereAratã delicios! e genul de chec care se lasã mâncat:)
RăspundețiȘtergereDaaaa mancat si mancat si mancat. Cel mai nasol e ca se termina repede :))))
ȘtergereO reteta foarte delicioasa. Multumim.
RăspundețiȘtergerecu mare placere. Sper sa o faci.
ȘtergereFoarte faina reteta si prezentarea!
RăspundețiȘtergereSa nu ne ti prea mult timp in suspans cu surpriza ok?
Te pup!
asush acus ;)
ȘtergereAm totusi o intrebare ,cum se masoara mierea ,adica 250 g miere echivalentul a o cana de ceai sau se masoara diferit ea fiind mai densa?reteta arata delicios de apetisanta dar mi se pare multa miere.
RăspundețiȘtergereBuna Cristina. Pui o cana pe cantar, apoi adaugi mierea si cantaresti 250 g. E cam un sfert de borcan de 800 ml. Nu e multa. Dar daca ti se pare ca o sa fie prea dulce, poti elimina zaharul.
ȘtergereMultumesc pt raspuns ,acum cu siguranta o sa fac reteta ,poate duminica ,o sa-ti spun daca mi-a iesit asa de frumos si bun ca al tau, felicitari pt.blog.
ȘtergereMultumesc :)
ȘtergereAromat si delicios!Pup!
RăspundețiȘtergereDaaaaa :) Hugs
ȘtergereCe poveste frumoasa... :) Retele din cartile astea sunt nemaipomenite! Are si mama o carte.. cam fara coperiti :) dar tare buna!
RăspundețiȘtergereChecul arata minunat!!! Pot sa gust si eu?! :)
Mersic, Simo. E o poveste adevarata. A mea mai are coperti, dar e plina de pete de faina, unt si oua :)))
ȘtergereHai sa-ti trimit o felie ;)
Felicitari pentru reteta, mi-ai facut o pofta de lup, prima data cand am vazut mierea am crezut ca-i mustar, arata bine, abia astept sa incerc si eu reteta, mersi frumos!
RăspundețiȘtergere