De mult n-am mai participat la un concurs Electrolux. Mi se facuse dor de asa ceva, pe cuvant. De data asta provocarea se numeste "Transforma fructele in dulceata" , iar castigatorii vor fi alesi prin tragere la sorti.
Noi, bloggerii de food am fost invitati sa facem o retrospectiva a articolelor si sa vedem care a fost fructul preferat al verii. M-am conformat si ce credeti ca am descoperit? La mine pe blog rosiile au fost la mare cautare. Recunosc, pana acum eu am folosit aceste fructe (pe care gresit multi le incadreaza in categoria legumelor) numai in conserve sarate. De ce n-as putea face si dulceata din ele?
Rosia este fructul plantei cu acelasi nume. I se mai spune si patlagea rosie sau tomata. Este originara din Peru, de unde a fost adusa si in Europa dupa descoperirea Americii. Pe langa gustul ei deosebit, rosia ne ajuta sa fim sanatosi. Ea contine un pigment (care ii da culoarea) numit licopen si care ajuta in prevenirea multor boli, in principal a cancerului de prostata. Licopenul este un anti-oxidant care nu este distrus prin fierbere, ba chiar concentratia lui creste.
Rosia conţine o substanţă cu proprietăţi antidiabetice, precum si substanţe cu proprietăţi antiinflamatoare, fiind un bun remediu antireumatic. Reprezintă o sursă de vitamine A, B1, B2, B5, B6, C, E, K şi mineralele K, Fe, Mg, Se. E foarte săracă în calorii (20 kcal/100 g produs) şi are un indice glicemic mic (10 unităţi). Este un remineralizant, revitalizant, depurativ şi detoxifiant valoros, putând fi indicată cu succes şi în toate curele de slăbire
Dulceata de rosii
Ingrediente:
- 1 kg de rosii coapte
- 300 g zahar
- 1 lamaie, zeama si coaja
- 1 pastaie de vanilie
- un baton de scortisoara
- Mai intai se curata rosiile de coaja. Pentru asta se fierbe apa intr-o oala si se pun rosiile acolo pentru 1-2 minute. Se scot rosiile si se pun imediat in apa rece. Apoi se cresteaza cu un cutit ascutit si coaja se va da jos foarte usor.
- Se taie rosiile in sferturi si se scot toate semintele. Se taie rosiile in cuburi.
- Taie pastaia de vanilie pe lungime si razuieste semintele din ea. Pastreaza-le.
- Zaharul se pune intr-o cratita groasa (sau in wok) impreuna cu putina apa , coaja si zeama de lamaie. Se lasa la foc mic pana se topeste zaharul.
- Adauga rosiile, batonul de scortisoara si coaja de la pastaia de vanilie. Fierbe dulceata la foc mic, fara capac, amestecand din cand in cand, pana ce dulceata se leaga bine. Scoate batonul de scortisoara si pastaia de vanilie. Adauga semintele de vanilie si amesteca bine. Mai lasa 2-3 minute.
- Pune dulceata fierbinte in borcane curate pe care le inchizi cu capace dupa ce se racesc.
N-am mancat niciodata... Curioasa sunt de gust..
RăspundețiȘtergerePupici
Am mancat dulceata de gogonele,cred ca si asta este buna!
RăspundețiȘtergerepup si bafta la concurs,daca nu cumva s-a terminat!!
Nu credeam ca exista dulceata de rosii! Foarte interesant!
RăspundețiȘtergeresi eu stiam de dulceata de gogonele...dar asta cred ca e la fel de buna!
RăspundețiȘtergereChiar ca-i ceva mai inedita reteta, e ceva mai aparte nu alta...
RăspundețiȘtergereEu o fac simpla de ani de zile, dar cei drept, fara scortisoara. Mai nou fac diverse combinatii cu rosii. Imi dau seama ca este excelenta. Felicitari!
RăspundețiȘtergereMultumesc, Elena :)
Ștergere