Povestea aceasta incepe intr-o zi ca oricare alta de vara, intr-un sat nici prea mare nici prea mic din Lunca Dunarii. O fetiscana baietoasa de vreo 12 ani calarea scarile ce duceau spre prispa casei si se holba peste gard, poate poate isi vede prietenii pe ulita. Dar nimic: doar praful ridicat de carutele ce se intorceau de la camp. Prietenii ei erau care incotro: Mariana plecase cu mama ei ca culeaga porumb, Mihai era la peste, iar Aurelia era dusa la oras. Plictseala mare.Si ce ghinion, pana si bicicleta s-a stricat. "Asa nu se mai poate" isi zise fetiscana noastra scuturandu-si pletele blonde. "Ia sa vedem, ce face Mami".
Mami era bunica ei din partea mamei, cea care cu muuuulti ani in urma isi parasise Viseul de Sus si familia pentru a-l urma pe alesul inimii tooocmai in capatul celalalt de tara. Multe povesti auzise copila despre calatoria aceasta lunga si plina de peripetii de pe vremea razboiului, despre diferentele uriase care erau pe vremea aceea intre cei care traiau in Ardeal si cei care traiau in Muntenia, despre bordeie sapate in pamant si garduri din bete de floarea soarelui, despre mamaliga taiata cu aţa si mancare sorbita din aceeasi strachina de toti membrii familiei... Cel mai mult o impresionase cum bunica ei, cu o vointa nemaipomenita, reusise sa schimbe in bine atatea lucruri. Cum invatase pe atatea vecine sa faca prajituri si chiar torturi, sa pregatesca porcul in intregime, sa coasa muşte pe etamina si sa-si tina casa curata.
Ultima parte nu-i prea convenea fetei, pentru ca asta impilca sa se spele toata ziulica, sa se descalte inainte de a intra in casa, sa nu se intinda pe pernele frumos apretate si sa nu se joace in casa. Multe discutii aprinse se iscau din aceasta cauza, iar bunica se supara de multe ori, gandindu-se ca nepoata ei n-are leac. "Oare ce o sa iasa din ea la cat de baietoasa, dezordonata si fara griji e?" Se intreba de multe ori. "Poate daca o sa mai creasca o sa se schimbe" isi zicea Mami in timp ce curata la ardei. Tocmai ii adusese Buţucu din gradina. Erau galbeni si carnosi, numai buni sa fie umpluti. Cu o zi inainte taiasera si o curca, din care pastrase pieptul tocmai pentru asa ceva. "Ce bunatate o sa iasa. Si cu o lingurita de zahar pe deasupra, o sa fie de vis".
- Mami, vrei sa te ajut? Fetiscana baietoasa se itea prin usa bucatariei. Bunicii nici nu-i venea a crede. Era pentru prima oara cand nepoata ei se arata interesata de ale bucatariei. Bineinteles ca a lasat-o sa o ajute. Au tocat impreuna carnea, apoi tot impreuna au umput ardeii si i-au asezat ca niste soldati, in picioare, unul langa altul in cratita incapatoare. Au vorbit si au ras impreuna si, in amiaza aceea de vara, nepoata si-a oglindit ochii gri- verzui in ochii de aceeasi culoare ai bunicii si a stiut ca acesta este doar inceputul
Am scris povestea aceasta cu mare drag si ii multumesc Catalinei pentru deosebitele teme pe care le-a propus luna aceasta pentru Provocarea "Dulce Romanie"
Pup "KissTheCook"
Ardei umpluti
Ingrediente pentru 10 portii
- 10 ardei mari (sau 20 mici)
- 300 g carne porc fara os
- 300 g carne de pasare fara os
- 150 g orez
- 1 ceapa
- 800 ml suc de rosii
- sare, piper dupa gust
- Ardeii se spala si cu ajutorul unui cutit ascutit se taie capacul superior. Pe acolo se curata de cotor si seminte
- Ceapa si carnea se toaca impreuna. Apoi carnea se amesteca bine cu orezul, sare si piper. In compozitie se amesteca si 100 ml de apa, ca sa fie mai moale si sa fiarba bine orezul.
- Se umplu ardeii cu aceasta compozitie, lasand putin loc ca sa se umfle orezul. Ardeii se pun in picioare intr-o cratita incapatoare.
- Peste ardei se toarna apa fiarta cat sa-i cuprinda. Se acopera cu capacul si se lasa la fiert 30 de minute. Se toarna sucul de rosii deasupra si se mai lasa la fiert, descoperiti de data asta, pana ce sosul scade putin, dar nu prea mult. Ardeii trebuie sa aibe sos destul, pentru ca ei vor fi reincalziti in acesta.
- Ardeii umpluti se servesc cu iaurt sau smantana. Se poate presara si putin zahar pe deasupra.
Acum stiu de unde ai invatat sa " mesteresti " in bucatarie !!! Superba postare !!!!
RăspundețiȘtergereDeosebit de frumoasa povestea ta...imi place mult!
RăspundețiȘtergereFrumoase amintiri...
Te pup cu drag,fetiscana baietoasa:-))
Arata delicios! Nu am mai facut de ceva vreme! O sa fac si eu curand!
RăspundețiȘtergereO poveste savuroasa,la fel si ardeii tai!Pupici
RăspundețiȘtergerece frumoasa poveste, ma regasesc in ea, sa stii!
RăspundețiȘtergeresa va fie de bine!
Brandusa, emotionanta "poveste", ce amintiri placute, care trezesc in noi alte amintiri :) Sa stii ca la mine acasa tot cu ata se taia mamaliga :)
RăspundețiȘtergereoau, parca mi-am adus aminte de mine. doar ca bunicii mei sunt in Moldova (unde tot cu ata se taie mamaliga si acum, iar "borsul de barabule" se acreste vara cu "perje"), si bunica le-a invatat pe vecine sa faca maioneza, dovlecei pane, snitele si prajituri :)
RăspundețiȘtergereFrumoasa poveste, gustosi ardei.Pup!
RăspundețiȘtergereFrumosa povestea!
RăspundețiȘtergereArdei umpluti cu piept de curca nu am mancat...dar am mancat de cateva ori sarmale facute cu piept de curcan si sunt de departe cele mai bune sarmale mancate vreodata. Nu se compara cu nimic altceva!
Datorita tie mi-am inceput dimineata cu o poveste minunata alaturi de un capucino si cornuletele copilariei mele :)
RăspundețiȘtergereTe pup si-ti doresc un weekend minunat!
Ce poveste frumoasa si duioasa...
RăspundețiȘtergereIar ardeii cred ca ai fost deliciosi!!