Se facu deja duminica? Doamne, ce repede trece timpul asta! Stiu ca suna ca un cliseu, dar mie asa mi s-a parut. Si ma mai dispera si vremea asta. Sper ca meteorologii care au spus ca o sa fie urat si o sa ninga pana la jumatatea lui februarie sa fi gresit. Pai ei nu stiu ca eu TREBUIE sa plec la Milano pe 14? Te rooooog Doamne Doamne, am fost fata cuminte, o dorinta am si eu: sa circule avioanele pe 14 februarie. Dragi prieteni care ma vizitati, puneti voi o vorba buna pentru mine? Uite, eu va dau mancarica gustoasa. Azi nu e pregatita de mine, ci de o prietena (vreu sa cred) in ale bucatariei chinezesti. Pe Andreea am cunoscut-o virtual (mai intai) atunci cand i-am descoperit blogul "Andreea's Chinesefood". Si ii sunt recunoscatoare ca exista si scrie retete adevarate chinezesti. De la ea am aflat multe secrete si foarte multe retete. Toate sunt extrem de simple si se fac cu ingrediente destul de usor de gasit. Trebuie neaparat s-o vizitati (daca n-ati facut-o inca), pentru ca asa aflati exact de la sursa cum sa gatiti mancaruri chinezesti. Dar cum de a ajuns Andreea sa stie asa de bine sa manuiasca wok-ul si betisoarele, aflati chiar de la ea:
"Bine v-am gasit ! Eu sunt Andreea, eterna indragostita de
China, cultura chineza, limba chineza si nu in ultimul rand mancarea
chinezeasca. Despre cum am ajuns eu sa iubesc China si tot ce tine de aceasta
tara, am sa va spun intr-o zi mai pe larg. Insa azi am sa va fac o mica
destainuire: va spun ca blogul meu de
fapt isi are radacinile intr-o bucatarie chinezeasca :). Prin anii mei de studentie, pe cand eram
studenta bursiera in China, mancam des mancare chinezeasca la restaurantele de
prin jurul campusului in care invatam. Nu e un secret ca toti bucatarii chinezi
folosesc glutamatul de sodiu, MSG sau E621 cum i se mai spune . La vremea aceea, ori cat incercam eu sa
conving chelnerii care imi luau comanda sa spuna bucatarului sa nu mai puna
acest tip de E in mancarea pe care eu o comandam, nu reuseam. Am inceput chiar
sa le spun ca sunt alergica la glutamat si ca in niciun caz sa nu adauge in
mancare “praful ala minune”! Niciun rezultat! Atunci am decis ca trebuie sa fac
ceva : sa merg in bucataria restaurantului si sa stau alaturi de bucatarul care
imi pregatea mancarea sa fiu sigura ca nu-mi pune glutamat in mancare! :) Asa
am ajuns eu sa vad bucatarii care dadeau foc tigailor imense , cum tocau carnea
si legumele, cat de repede se miscau si cu cata arta manuiau satarul si
betisoarele!O adevarata incantare! Mai tarziu, cand m-am intors in tara, am
inceput sa-mi gatesc singura mancarea chinezeasca dupa cum invatasem de la
bucatarii chinezi. Mai tarziu, a luat nastere micul meu blog de mancare
chinezeasca in care impartasesc si altora din experientele mele culinare in
China, arome exotice si mici secrete din bucataria chinezeasca.
Astazi am venit in vizita la Brandusa, un om cu un suflet minunat , cu pofta de viata si muuulta
experienta culinara. Si pentru ca stiu ca si ea este fan bucatarie chinezeasca,
am venit in dar cu un fel de mancare chinezesc, pe cat de simplu, pe atat de
delicios: Pui cu ciuperci shiitake.
Ne trebuiesc urmatoarele:
- 1 piept de pui
- 1 ardei gras rosu
- 6 ciuperci shiitake proaspete
- 1 fir ceapa verde
- 2 catei usturoi
- 3 linguri ulei vegetal
- 3 linguri sos de soia
- 1 lingurita vin de orez (alcool de gatit)
- 1 lingurita zahar
- 1/3 lingurita sare
- 2 lingurite amidon
Pieptul de pui se taie fasii subtiri, se aseaza intr-un
castron.
Peste el se pune 1 lingura sos
de soia, vinul de orez, 1 lingurita amidon si 1 praf de sare. Se lasa la marinat pentru 20 de minute.
Intre timp tocam legumele: ardeiul gras rosu
se taie fasii subtiri, ciupercile shiitake se taie fasii, ceapa se toaca
rondele, usturoiul se toaca marunt. (Daca nu aveti ciuperci shiitake proaspete,
puteti folosi fara probleme ciuperci shiitake uscate si rehidratate in
prealabil pentru o jumatate de ora in apa calda).
Intr-o tigaie incingem 2 linguri ulei vegetal si prajim fasiile de piept de pui pana se
rumenesc usor si capata o culoare aurie placuta.
Scoatem puiul din tigaie si il
lasam deoparte. Reasezam tigaia pe foc, turnam restul de ulei, cand s-a incins,
adaugam usturoiul si ceapa verde, calim cateva secunde dupa care adaugam
ardeiul gras, iar peste 2 minute ciupercile shiitake.
Le mai calim impreuna in
jur de 1 minut, dupa care adaugam fasiile de pui prajite.
Amestecam bine si
peste toate turnam sosul de soia. Dizolvam amidonul in 2 linguri de apa rece si
il turnam si pe el in wok. Amestecam cateva secunde incet pana ce sosul se
ingroasa. Luam tigaia de pe foc si transferam pe platoul de servit. Garnisim cu
ceapa verde. Pofta buna!
Va las sa savurati in continuare acest delicios fel de
mancare, in timp ce eu imi iau ramas bun de la Brandusa. Draga mea, iti
multumesc mult pentru aceasta frumoasa invitatie, sper ca ti-a placut acest fel
de mancare chinezeasca. Te pup si te imbratisez cu drag! Esti oricand
binevenita in bucataria mea chinezeasca virtuala!"
Iti multumesc, draga mea Andreea, pentru invitatie. Sa stii ca imi place asa mult la tine in bucatarie, ca de multe ori apar si neinvitata :P Iti multumesc mult si pentru cuvintele calde si pentru reteta. Am incercat si eu o data sa fac asa ceva, dar nu mi-a iesit nici pe departe asa frumoasa ca a ta. Acum stiu de ce!
Si pe voi, dragi prieteni, va indemn din toata inima sa vizitati blogul Andreei, pentru ca o sa gasiti acolo multe multe retete cu adevarat chinezesti. Si o sa va indragostiti de ele. Parol! :)
Daca
doriti sa deveniti parte a acestui proiect si sa petreceti o zi de
duminica la mine pe blog, puteti sa-mi trimiteti un mail la
cookingwithmysoul@gmail.com
O Duminica calma si relaxanta va doresc.
Hugs & kisses
Imi place reteta si blogul Andreei, imi plac retetele autentice chinezesti, chiar daca nu le gatesc prea mult. Brandusa, sper sa circule avioanele pe 14 februarie si distractie placuta la Milano! abia astept sa ne povestesti cum a fost :)Domnul sa fie cu tine!
RăspundețiȘtergereMultumesc Mihaela. Sper sa reusim sa plecam :)
ȘtergereO bunatate de mancarica bai fete dragi ,toata admiratia pentru blogul Andeei, Superb!!dar si al gazdei si sper ca pe 14 sa te bucuri de ,,Italia,,,pup o duminica minunata va doresc!!
RăspundețiȘtergereAziz, esti tare draguta. Si da, mancarica este ffff buna. mersic :)
Ștergeresuper delicioasa reteta si minunat blogul Andreiuscai ♥
RăspundețiȘtergereva pup fetelor! Sa aveti o zi minunata!
Si tie o saptamana usoara :)
ȘtergereMultumesc mult pentru invitatie! Mi-a facut mare placere sa vin in vizita la tine! Cand am vazut vremea asta, m-am gandit la plecarea voastra. Dar o sa fie o vreme superba si voi o sa va distrati maxim! O sa vedeti! Pup cu drag!
RăspundețiȘtergerePlacerea a fost a mea, Andreea. Pe bune!
ȘtergereSi tin degetele incrucisate, dar tu vezi ce-i afara? :(((((
Brandusa, ptr ca cica si eu am fost cuminte, voi incerca sa pun o vb buna la Doamne-Domane ptr tine! :) Acum fara gluma, au anuntat ca doar pana pe 8 mai este nasol..
RăspundețiȘtergereFelicitari Andreei ptr blog.. pe care il vizitez frecvent. Si eu sunt indragostita de mancarea chinezeasca, doar nu prea gatesc chinezeste. Poate si ptr ca am un ardelean in casa :)
Va pup pe amandoua!
Simona, sa stii ca gusturile se educa. Azi putin, maine inca putin si o sa vezi ca o sa inceapa sa-i placa. Si daca nu, atunci fa mancare chinezeasca pt tine. :)
ȘtergereMersic si pup.
p.s. daca ai fost asa cuminte, in tine imi pun nadejdea ;P
Ingredientele cumparate iar maine ma pun pe treaba.Thankyou girls! Un weekend minunat!
RăspundețiȘtergerewow, ce poze de calitate, ce reteta minunata, mi se face pofta instantaneu!!
RăspundețiȘtergere