Pagini

5 ian. 2012

Prajitura din foi umplute cu frisca






Aceasta prajitura e facuta din foi cu miere, coapte pe fundul tavii. Pana aici nimic special. In general aceste foi sunt umplute fie cu crema de lamaie, fie cu crema cu gris. Reteta ce v-o prezint astazi are o crema mult mai fina si mult mai usor de facut. Am mancat-o prima oara acum vreo 20 de ani (facuta de soacra mea) si de atunci fac prajiturica asta ori de cate ori imi doresc un dulce special si rapid.
Iti multumesc, Mari pentru reteta :)

Ingrediente pentru 4 foi facute pe fundul unei tavi de aproximativ 30 cm x 45 cm:
  • 2 oua
  • 150 g zahar
  • 2 linguri miere
  • 13 linguri ulei
  • 5 linguri lapte
  • 1 lingurita bicarbonat
  • coaja de lamaie
  • 700- 800 g faina
    Pentru crema:
    • 700 ml frisca
    • 300 g nuci (sau alune de padure) taiate marunt , nu tocate
    • 200 g stafide

    Mod de pregatire:
    •  Incalzeste cuptorul la 180 C
    • Primele 5 ingrediente se pun intr-o craticioara si se fierb la baia de aburi 5 minute. 
    • Se ia craticioara de pe foc si se pun bicarbonatul si coaja de la lamaie. Amesteca bine.Se adauga faina si, asa calda, se incorporeaza bine.  Coca rezultata trebuie sa fie moale, dar sa se poata intinde.
    • Imparte coca in 4 parti. Trei parti pastreaza-le la cald. Pe cea de-a patra intinde-o in foaie subtire, de dimensiunile tavii.
    • Unge fundul tavii cu unt si presara-l cu faina. Pune foaia pe fundul tavii si coace-o 3-4 minute, sau pana se aureste putin.
    • Cu grija pune foaia coapta pe un gratar si intinde-o pe cea de a doua pe fundul tavii. Coace-o si pe aceasta. In acelasi mod coace si celelalte foi. Lasa foile la racit.
    • Pe un platou pune o foaie si intinde pe ea 1/3 din frisca. Presara 1/3 din nuci si stafide. Deasupra pune a doua foaie. Peste ea intinde 1/3 frisca si presara 1/3 de nuci si stafide. Deasupra pune a treia foaie, restul de frisca, nuci si stafide. Acopera cu ultima foaie.
    • Deasupra prajiturii pune o tava si o greutate. Lasa asa pana a doua zi, cand o poti taia. Se serveste presarata cu zahar pudra.






    19 comentarii:

    1. Delicioasa! Foile cu miere sunt preferatele mele!

      RăspundețiȘtergere
    2. am facut si eu prajituri cu foi cudiferite creme.cea cu lime insa a fost favorita fomistilor,dar am sa incerc si cu frisca.arata foarte yumy.puppp

      RăspundețiȘtergere
    3. arata atat de bine si suna atat de deliciossssssss
      pupici multi multi multi

      RăspundețiȘtergere
    4. Interesanta crema, am sa incerc si eu varianta ta.

      RăspundețiȘtergere
    5. N-am mai mancat prajituri cu foi de mult timp.. Mama ne facea mereu cand eram mici :) Foarte apetisant arata, voi salva reteta. Puici

      RăspundețiȘtergere
    6. Imi plac tare mult foile cu miere, iar cu aceasta umplutura nu am incercat! Cred ca este tare delicioasa! Pupic!

      RăspundețiȘtergere
    7. Imi plac foile cu miere... imi place si frisca :D
      Inca o reteta trecuta pe lista de asteptare ;)
      o seara minunata!

      RăspundețiȘtergere
    8. Arata foarte bine! Prajitura cu foi cu miere si crema de vanilie are mare succes la noi, trebuie sa incercam si cu frisca!

      RăspundețiȘtergere
    9. La multi ani si un an bun! Si plin de bunatati! :)

      RăspundețiȘtergere
    10. de cand ma gandesc sa fac o prajitura cu foi din astea... primul pas l-am facut: am luat reteta de la mama :)). a ei e cu crema de ciocolata. da' zici ca am facut ceva?! nu inca :)). te pup, un an nou cu bine!

      RăspundețiȘtergere
    11. Ce pofta mi-ai facut!!! O sa dau vina pe tine daca mananc 2 portii la desert!

      RăspundețiȘtergere
    12. Am si eu reteta,e un pic diferita si n-are stafide,dar e grozava !
      E una dintre retete de inceput pe care le-am scris in primul meu caiet de retete,prin 94'.
      Multumesc ca mi-ai adus aminte de ea,te pup!

      RăspundețiȘtergere
    13. Foarte faina prajiturica. Imi plac mult foile cu miere, cu crema din asta nu am incercat. Pup

      RăspundețiȘtergere
    14. What a delightful cake, looks delicious!

      RăspundețiȘtergere
    15. vai ce de frisca,stafide....asta e de mine!!!:)))musai,trebuie s-o incerc!!!:)))

      RăspundețiȘtergere
    16. BRANDUSO,DRAGA MEA,SA NE TRAIESTI....SA-TI TRAIASCA SI SOACRA:))))NA,DRAGII MEI FACUI O TAVA ZDRAVANA DE PRAJITURI,AM PUS MAI MULTA FRISCA ....1 KG,SI 350GR STAFIDE....SI-APOI SA TE TII FRATE DE MANCAT....EU,SINGURA AM DAT-O GATA IN 2 ZILE.....VAI DE KG MELE:(((((FFFF TARE PRAJITURA,MULTUMESC DE RETETA!!!!NOTA 10!!!CU DRAG:))))EVELLYNN...

      RăspundețiȘtergere
      Răspunsuri
      1. Evellynn, ma bucur mult ca ti-a placut. Chiar ca e fff tare prajitura asta. As manca-o si eu intreaga. De aia o fac mai rar :)

        Ștergere

    Pareri, sfaturi,comentarii?
    Please, don't be shy. Leave a comment.

    Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.