Pagini

6 oct. 2011

Toxic - un film despre cum sa te hranesti, nu neaparat cum sa mananci





Am fost seara trecuta la Grand Cinema de la Baneasa Shopping City, la o vizionare privata a filmului "Toxic".  Chiar daca este un documentar, filmul a fost urmarit de multe persoane publice si din mass-media, poate pentru ca starul a fost o figura bine cunoscuta mai ales de cei preocupti de alimentatia lor: dr.Gheorghe Mencinicopschi.

Filmul, regizat si produs de Andrei Sota, se inscrie in tendinta internationala de sensibilizare a opiniei publice cu privire la produsele pe care le mananca (vezi Food Inc al lui Michel Moore). Principalul mesaj este acela ca ceea ce mancam, nu este neaparat hrana pentru trupul nostru. De aceea trebuie sa avem mare grija la ceea ce intra in organism, pentru ca s-ar putea sa-i fie chiar daunator. De fapt, asa cum au afirmat producatorii, acest film e doar inceputul unei campanii care in final sa ne ajute sa gasim pe rafturile magazinelor produse bio mai ieftine si sa aduca pe tarabele din piete legume cu cat mai putin nitriti.

Discursul din film al dr. Menci a fost pe intelesul tuturor, chiar daca a folosit un limbaj stiintific, cu unele idei noi pentru mine. Prima ar fi aceea ca toate alimentele contin in ele informatie, sub forma de energie. Aceasta informatie ar trebui sa provina doar de la soare, pentru ca pe ea poate organismul nostru sa o inteleaga si sa o prelucreze cel mai usor. Insa daca alimentul respectiv a fost prelucrat catusi de putin (sau s-a actionat asupra lui prin chimizare, fertilizare, hibridizare sau alte ....- zari), informatia asimilata de el provine din mult mai multe surse, unele complet necunoscute de organismul nostru. De aceea cand il mancam organismul mai intai incearca sa elimine aceasta informatie, apoi (daca e prea multa) se adapteaza si insasi matricea noastra genetica se schimba. Si asta duce la boli. Boli metabolice, cardiovasculare si multe altele.
Cel mai trist aspect este ca in Romania nimeni nu controleaza folosirea substantelor nocive, mai ales de micii producatori (ceea ce eu stiam deja). Asta ar insemna ca sintagma "ma duc sa cumpar legume si fructe de la tarani din piata, ca e mai sanatos" a devenit falsa.

Cea de-a doua idee este legata de o teorie pe care am invatat-o la scoala asa: toate sistemele ordonate si in echilibru au o entropie ce tinde spre zero. Dr. Menci a largit aria si la fiintele vii: tot ce e creat direct de natura (alimente ce provin direct din natura) are o entropie foarte mica, prin urmare este intr-un echilibru evident. In momentul in care asupra lor se actioneaza din exterior cat de putin, entropia creste (uneori extrem de mult) si alimentul devine dezechilibrat. Cand il mancam, si organismul nostru isi pierde echilibrul interior si toate acestea duc la imbolnavire. Interesant, nu?

Cel mai mult mi-a placut, insa, modul in care se termina filmul. Toata lumea stie ca "esti ceea ce mananci". Dr Menci afirma si mai mult: "Esti ceea ce mananci si iubesti". Cu alte cuvinte daca mancarea este gatita din tot sufletul, cu dragoste pentru cei din familia ta, atunci informatia acumulata in acest mod il fac un aliment perfect pentru cei care il mananca. Este exact ce incerc eu sa promovez prin acest blog, nu?
Cook with your soul, my friends :)
Hugs & kisses.



6 comentarii:

  1. Frumos...imi place foarte mult "esti ceea ce mananci si iubesti". Mi-ar placea sa mananc la restaurantul tau.

    RăspundețiȘtergere
  2. foarte interesant. Cu siguranta merita vazut.
    Multumim pentru detalii, Brandusa :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  4. Din pacate acest film nu se gaseste pe nicaieri... nu este pe torrente piratat, nu se gaseste pe DVD ca sa-l poti cumpara. Si oare de ce? Mai are rost sa ne intrebam? Ca se promoveaza in prostie mancarea de slaba calitate, ca sa evit alte epitete, vanzarile sa fie cat mai mari iar cand copii devin obezi la 7-8 ani, iar fetitele sufera de pubertate precoce? Din pacate suntem obligati zi de zi sa mancam aceeasi carne de pui plina de hormoni, legume pline de azot... si exemplele pot continua...
    Iar campaniile de promovare a alimentatiei sanatoase ar trebui sprijinite si de ministerul sanatatii... care doar se vaita anual ca nu sunt bani...
    Felicitari Brandusa ca ai vazut filmul, eu il admir foarte mult pe dr. Menci.. sper intr-o zi sa gasesc acest film. Iti doresc toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, nu stiu ce s-a intamplat cu filmul. Pacat, ar trebui sa-l vada multa lume.

      Ștergere

Pareri, sfaturi,comentarii?
Please, don't be shy. Leave a comment.

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.