Pagini

28 iul. 2011

Agar agar - gelatina vegetala (Agar agar - the vegetarian gelatin)




Scroll down for English recipe



In peregrinarile mele printre blogurile din strainatate, am observat ca bloggerii de origine asiatica folosesc foarte mult aceasta gelatina vegetala, numita agar agar (sau uneori numai agar). Intr-un final am gasit si la noi (in Bucuresti la magazinul KaLife din P-ta Amzei). Forma de comercializare este fie de pachete cu fire de culoare alb- sticloasa, fie pachetele cu gelatina pudra. Pe ambele scrie cum se folosesc. Eu am cumparat pudra. Arata asa:







 Ce este agar agar? O gelatina vegetala provenita dint-o serie de alge rosii (agarofite). Spre deosebire de gelatina care se gaseste in comert si care este de origine animala, agar agar se poate fierbe fara probleme. Poate fi folosita in jeleuri, puddinguri, creme, aspicuri vegetariene si in orice va incita imaginatia :) Este foarte des folosit in Filipine, Japonia, India (unde se numeste China grass), China.

Cantitatile folosite (conform celor scrise pe pachet) sunt cam 5 g de agar agar la 500 ml de lichid. Eu am facut un foarte rapid jeleu cu fructe de padure, foarte apreciat de copii si care e gata in 10 minute.

Ingrediente:
  • 500 ml apa
  • 5 g agar agar pudra (o lingurita rasa)
  • 5 linguri zahar
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • fructe de padure: mure, afine


 Mod de preparare:
  • Amesteca apa cu zaharul si agar agar intr-o craticioara. Pune craticioara pe foc, pana ce zaharul s-a dizolvat. Amestecul trebuie sa dea un clocot mic.
  • Lasa jeleul sa se racoreasca putin (nu foarte mult, pentru ca se solidifica foarte repede) si pregateste formele in care il vei pune. Eu am niste forme mici de silicon, dar poti folosi forme din orice material doresti. Pune cateva fructe de padure pe fundul formelor.
  • Amesteca in lichid esenta se vanilie si toarna lichidul in forme. Lasa la racit cateva ore, la temperatura camerei sau in frigider (pe caldurile astea, vei avea un desert racoritor)
  • Ca sa scoti usor jeleul din forma, trece lama unui cutit ascutit pe margini.


 English version

Agar agar is a vegetarian gelatine, that can be boiled and doesn't loose its properties. It can be found in any Asian store. It can be used in any jellies, puddings, custards, vegetable aspics or anything according to your imagination :)
Because it's my first time using it, I made something very easy and very fast: Jello with wild berries

Ingredients:
  •     500 ml water
  •     1 teaspoon Agar agar powder 
  •     5 tablespoons sugar
  •     1 teaspoon vanilla essence 
  •     berries: blackberries, blueberries

 
 
Preparation:

    
Mix sugar and agar agar with water in a pan. Heat them until the sugar dissolves. The mixture should boil a bit.
    
Leave the jelly to cool a little (not much, because it quickly solidifies) and prepare the molds. I have some little silicon molds, but you can use any material and any shape you want. Put some berries at the bottom of molds.
    
Mix in the vanilla essence and pour liquid in molds. Allow to cool several hours at room temperature or in refrigerator (on this heat, you will have a refreshing dessert)
   
To easily remove the jelly, pass the blade of a sharp knife around the edges.



13 comentarii:

  1. Cum poate sa arateee !!! sunt in love!! am formele, am dorinta cat casa, n-am gelatina.. dar mercic pentru informatii.. O sa trag o fuga pana acolo !! pupici

    RăspundețiȘtergere
  2. Super fain, tot am zis ca trebuie sa folosesc agar!

    RăspundețiȘtergere
  3. Wonderfully seasonal and perfectly plated. Wild berries are one of the best gifts of summer.

    RăspundețiȘtergere
  4. Beautiful! Makes me want to try Agar Agar.

    RăspundețiȘtergere
  5. Oh, how beautiful! I love the lines your molds made :) You'll have to check out all the French Fridays with Dorie posts tomorrow....we made fruit terrines with berries, but made with gelatin vs agar agar.

    RăspundețiȘtergere
  6. @Antonina, abia astept sa vad ce minunatii o sa faci :)

    @Alina: pai daca se gaseste pe acolo, de ce nu?

    @anonim: cam 8 lei plculetul pt 3 kg de lichid

    RăspundețiȘtergere
  7. @Viviane Bauquet Farre : thank you very very much! You are right about berries. I really love them.

    RăspundețiȘtergere
  8. Arata nemaipomenit!Am foarte multe lucruri de incercat...

    RăspundețiȘtergere
  9. I made my terrine with agar agar instead of gelatine! So I love your agar dessert here filled with fresh berries...simply lovely.

    RăspundețiȘtergere
  10. agar-agar e o gelatina supersanatoasa fata de cea clasica,in primul rind.eu chiar o evit pe cealalta pe cit posibil...super jeleul!:)

    RăspundețiȘtergere
  11. I have not used agar agar yet but have seen it in several recipes. This is just a beautiful dessert!

    RăspundețiȘtergere
  12. Excelenta ideea prezentarii gelatinei vegetale agar agar. Si eu o folosesc des in preparate, dar ultima data am gasit-o in varianta ei adevarata (daca pot spune asa!) adica alga asa cum este, nu pudra, la biomania.ro. Costa 22 lei, 50 grame. Recomand gelatina vegetala nu cea clasica, care are o gramada de dezavantaje.

    RăspundețiȘtergere

Pareri, sfaturi,comentarii?
Please, don't be shy. Leave a comment.

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.