Pagini

19 mai 2011

Tort aniversar (Anniversary cake)



Scroll down for English recipe


I will try to post the English version later. This is a bavarian cream - strawberry mousse- strawberry jelly cake, for my husband' s anniversary.

Oare cum poti sa multumesti cuiva care a fost alaturi de tine la bine si la greu aproape jumatate din viata ta, cu care te-ai maturizat si care acum iti este cel mai aproape om de pe pamant?  Avand in vedere ca este nascut in zodia taurului, un tort gustos, facut cu multa dragoste, ar fi un cadou tocmai bun. Prin urmare, La multi ani, dragul meu . Sa fii sanatos si sa fim impreuna inca pe atat.

Cu aceata reteta m-am hotarat sa particip la concursul deschis de Laura Laurentiu, "Bloggospodina" , pe site-ul www.retetecalamama.ro

Aromele folosite sunt ciocolata- capsuni, favoritele sotului meu. Tortul se face pe parcursul a doua zile, pentru ca toate cremele necesita timp sa se intareasaca. A treia zi e tocmai bun pentru taiat.



Ingrediente:

Pentru ornamentele de pe blat:
  • 2 albusuri
  • 40 g zahar pudra (cam 2 linguri)
  • 30 g unt
  • 40 g faina (cam 2 linguri nu foarte pline)
  • 10 g cacao (1 lingura)
Pentru  un blat (se fac doua blaturi) 40 cm x 40 cm
  • 2 oua, separate + 1 galbenus ramas de la ornamente
  • 1 lingura zahar tos
  • 4 linguri zahar pudra cu aroma de vanilie (sau adauga 2 pliculete cu zahar vanilinat)
  • 4 linguri cu faina
Pentru crema bavareza de ciocolata
  • 2 oua, separate
  • 30 g zahar
  • 1 baton de vanilie, taiat pe lungime cu semintele scoase
  • 300 ml lapte
  • 100 g ciocolata amaruie, taiata marunt
  • 300 g smantana, facuta frisca (sau lasata asa daca e foarte grasa si sta teapana)
  • 10 g gelatina (un pliculet), inmuiata in 5 linguri lapte
Pentru mousse de capsuni
  • 400 g capsuni
  • 5 linguri zahar pudra
  • 400 g smanatana facuta frisca (sau lasata asa daca e foarte grasa si sta teapana)
  • 10 g gelatina (un pliculet), inmuiata in 5 linguri lapte
Pentru glazura de capsuni:
  • 10 piscoturi de sampanie
  • 100 ml vermut cu aroma de capsuni (sau orice bautura alcoolica cu aroma de capsuni)
  • 300 g capsuni
  • 1 lingura zahar pudra
  • 1 lingurita gelatina
Decor din ciocolata (din 90 g ciocolata amaruie)

Mai ai nevoie si de un cerc de patiserie, fara fund cu diametrul de aproximativ 22 cm (o forma de tort reglabila e foarte buna)


Cum se face:

PRIMA ZI 

Crema bavareza de ciocolata:
  • Bate galbenusurile cu zaharul, pana se fac ca o spuma
  • Incalzeste laptele bine cu batonul de vanilie. Lasa-l sa se racoreasca putin, scoate batonul, amesteca in el semintele de vanilie si toarna-l in fir subtire in amestecul de galbenusuri, amestecand incontinuu cu un tel sau cu mixerul.

  • Da focul foarte mic si, amestecand mereu, lasa pana ce amestecul se ingroasa putin. Ai grija sa nu se branzeasca. {ce se vede maroniu in crema sunt semintele de vanilie, nu mi s-a prins crema de fundul cratitei :))) }

  • Ia crema de pe foc si pune ciocolata inauntru. Lasa putin, apoi amesteca sa omogenizezi amestecul.
  • Dizolva gelatina in lapte. Pune-o in crema de ciocolata calduta si amesteca bine. 
 
  • Lasa crema pana ajunge la temperatura corpului.
  • Bate bine albusurile. 
  • Cu ajutorul unei spatule amesteca in crema de ciocolata frisca, apoi albusurile batute, cu grija sa nu se lase crema.
  • Pune crema la rece pana ce se intareste putin.

Blaturile:
  • Inainte de a face ornamentele pentru blat, trebuie sa le desenezi pe foaia de copt pe care o pui in tava de aragaz. Mare atentie! Daca vrei sa apara cuvinte pe blat, le scrii pe foaie, apoi intorci foaia si umpli cu crema conturul  pe invers. Eu prima oara nu am facut asa si, bineinteles, cuvintele au aparut scrise ca in oglinda :D
  • Crema pentru ornamente: Amesteca untul cu zaharul, pana se obtine o crema. 
  • Adauga albusurile unul cate unul, apoi faina si cacaoa. Amesteca bine dupa fiecare.
  • Umple cu aceasta crema un cornet de ornat si  fa pe hartia de copt ce ornamente vrei. Pune tava in congelator cam 20 minute, pana ce ornamentele se ingheata bine
  • In acest moment incepem sa facem blatul (nu inainte, pentru ca se lasa). Incalzeste cuptorul la 180 C. Bate bine albusurile cu 1 lingura zahar tos. Lasa deoparte. Intr-un castron cerne faina si zaharul pudra. Amesteca cu cele 3 galbenusuri, adaugate unul cate unul. Adauga spuma de albus, in doua transe, amestecand circular, de jos in sus, ca sa nu se lase. Toarna amestecul in tava, peste ornamentele inghetate. Niveleaza usor cu o spatula, ca sa aibe aceeasi inaltime peste tot. 
 
  • Coace cam 10 minute. Ai grija, pentru ca se poate arde usor fiindca e foarte subtire. Cand e gata, scoate tava din cuptor si lasa blatul sa se raceasca. Presara-l cu zahar pudra si intoarce tava pe masa. Scoate cu grija foaia de copt. Fa si al doilea blat, in acelasi fel. Acesta poate fi simplu sau cu ornamente in forma de inima.
  •  Din primul blat taie fasii inalte cat forma fara fund (a mea are 8 cm). Din al doilea taie un cerc care sa fie fundul tortului. 

  •  Pe o farfurie frumoasa pune cercul de patiserie. Pune fundul tortului si fasiile de blat ornamentate de jur imprejur.

  •  Toarna crema de bavareza, care trebuie sa fie putin intarita, nu sa curga.

  • Acopera tortul cu o folie de plastic si pune-l in frigider pana a doua zi.
A DOUA ZI 
Mousse-ul de capsuni
  • Mixeaza capsunile cu un blender vertical. Da pasta printr-o sita groasa, ca sa nu mai fie seminte. Incalzeste putin sucul de capsuni cu zaharul, pentru ca acesta sa se topeasca. In timpul acesta amesteca gelatina cu laptele. Ia de pe foc, adauga gelatina si incorporeaz-o. Lasa la racit si adauga frisca. Pune la frigider pana se intareste putin. In acest moment toarn-o peste crema bavareza, in tort. Acopera si pune la frigider cateva ore bune, pana se intareste.
  •  Scoate tortul din frigider si pune peste mousse-ul de capsuni piscoturile de sampanie trecute 2-3 secunde prin vermut.


Gelatina de capsuni:
  • Mixeaza capsunile cu un blender vertical. Da pasta printr-o sita groasa, ca sa nu mai fie seminte. 
  • Amesteca 2 linguri de suc de capsuni cu gelatina. Lasa 5 minute. Restul de suc incalzeste-l putin (nu-l fierbe!). Pune gelatina inauntru si amesteca pana se dizolva complet. Raceste gelatina , apoi toarn-o peste piscoturi. Pune tortul in frigider pana a doua zi.
A TREIA ZI
  • In ultima zi scoate cercul de patiserie si orneaza tortul cu ornamente de ciocolata.
  • Pentru ornamente, topeste o tableta de ciocolata neagra la baia de aburi, apoi las-o sa se raceasca (intareasca) putin. In timpul asta  intinde foaie de copt intr-o tava. Pune cicolata intr-un cornet de ornat cu varf subtire si fa pe hartia de copt ce ornamente vrei (mie imi plac cele in forma de evantai). Cand ai terminat pune tava in congelator cam 20 minute. Scoate ornamentele cu grija de pe hartie, pentru ca sunt destul de fragile.
  • Serveste fiecarui invitat cate o felie, sau doua ... sau trei 



28 de comentarii:

  1. E foarte frumos tortul, mai ales scrisul pe lateral, iar cremele sunt o splendoare, as vrea si eu o felie mica! La Multi Ani sotului tau, e un norocos cu o asa sotie!

    RăspundețiȘtergere
  2. Un tort senzational.

    La multi ani sotului si bafta la concurs. :*

    RăspundețiȘtergere
  3. woooow!!!!!!!!!!e superb tortul!!!!!!LA MULTI ANI SOTULUI TAU!!!!!!sa fiti fericiti pana la adancii batranetii!!!!!pupici :*

    RăspundețiȘtergere
  4. Oh, my, that is a beautiful and complex cake. Congrats on your anniversary!

    RăspundețiȘtergere
  5. arata minunat!!! nu pot sa cred :) La multi ani sotului tau :)

    cu drag,
    Andreea

    RăspundețiȘtergere
  6. Foarte ingenios si foarte gustos. La multi ani si sa va fie de bine!

    RăspundețiȘtergere
  7. Multumesc pentru urari, fete dragute ce sunteti :) Va pup pe toate. >:D<

    RăspundețiȘtergere
  8. Un tort de nota 10 , foarte bine arata! La multi ani sotului! Sa fiti fericiti pana la adanci batraneti! o seara placuta!

    RăspundețiȘtergere
  9. La multi ani, sotului. La multi ani, voua.
    Bafta!

    RăspundețiȘtergere
  10. That is one GORGEOUS cake, looks absolutely delicious, I wish I could bite into it. Wow, thanks so much for sharing, it's beautiful =]

    RăspundețiȘtergere
  11. Happy Anniversary! Beautiful cake!

    RăspundețiȘtergere
  12. wow,foarte frumos,sigur bun,la multi ani,fericire si noroc

    RăspundețiȘtergere
  13. Aromat si superb;La Multi Ani sotului tau si bafta la concurs!
    Mihaela

    RăspundețiȘtergere
  14. Arata superb,mult succes la concurs!

    RăspundețiȘtergere
  15. La Multi Ani domnului... Brandus ;-)

    Se vede cat de mult il iubesti dupa cata munca ai depus pentru tortulet! Minunat, sa-l papati cu placere...

    Nina

    RăspundețiȘtergere
  16. Un tort superb!La multi ani sarbatoritului si bafta la concurs!!!

    RăspundețiȘtergere
  17. Foarte frumos tortul ! ai muncit ceva...la el, dar se pare ca sotul tau merita asta hi,hi,hi.
    La multi ani sotului tau, sa fie sanatos si el si tu si sa va bucurati de multi, multi ani impreuna de acum incolo !

    RăspundețiȘtergere
  18. A very Happy Birthday to your husband! Such a lovely cake...beautiful :)

    RăspundețiȘtergere
  19. Happy birthday to your husband. Indeed a very beautiful cake, prepared with lots of love!

    RăspundețiȘtergere
  20. La multi ani sotului si bafta la concurs. Pup!

    RăspundețiȘtergere
  21. That looks so complicated BUT the end result is fantastic! So professional! Well done!

    RăspundețiȘtergere
  22. La multi ani la sotul si felicitari pentru mentiune, suntem una langa alta la clasament :))))))))))))

    RăspundețiȘtergere
  23. Superb tortul, mi se pare genial modul in care ai scris La Multi Ani :)

    Imi spui te rog ce diametru are tortul tau? Din poze as zice 18cm, vreau sa il fac si eu candva si sa imi fac o idee in privinta cantitatilor.
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  24. Acum am citit mai cu atentie, 22cm. Mi-au furat ochii toate pozele si nu am fost atenta la toate detaliile :)

    RăspundețiȘtergere
  25. Mihaela, vad ca te-ai descurcat :) succes la preparat tortul. Sa-mi spui cum a iesit

    RăspundețiȘtergere
  26. Buna Brandusa,
    Am executat si eu un tort pentru un concurs organizat de Laura Adamache. Am folosit ideea ta de ornament cu La Multi Ani si l-am pus pe blog, cu referinta la blogul tau desigur.
    Asa cum am spus si pe blog, geniala idee ai avut, o s-o mai aplic si la alte torturi. Am avut niste emotii pana cand s-a copt blatul :)) cu toate astea a iesit f bine, adica mie imi place hihi :)
    O zi frumoasa

    RăspundețiȘtergere

Pareri, sfaturi,comentarii?
Please, don't be shy. Leave a comment.

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.