Chiar daca unora li se pare ciudat, prazul nu s-a nascut in Oltenia. In toata lumea se gateste cu praz, el inlocuind chiar ceapa in unele mancaruri, pentru ca are o aroma mai subtila. La noi, insa, in general prazul se gateste cu masline. Clasic.
De aceea m-am gandit sa schimb putin si sa fac din praz un stir- fry rapid, care a iesit foarte bun.
Ingrediente (pentru 3 persoane)
- 500 g carne fara os (curcan,pui, porc) taiate bucati mici, de 3-4 cm grosime
- 5-6 fire de praz, nu foarte groase
- 1 pahar vin alb sec
- 1/2 pahar supa de pui (sau apa)
- 4 linguri sos de soia
- 3 cm radacina ghimbir ras
- 3 linguri ulei de porumb
- 5-6 picaturi sos chilli (sau 1/4 lingurita chilli pudra)
- orez cu bobul lung, pentru garnitura
Garnitura de orez se face ca aici.
- Taie carnea fasii subtiri (cam de 2- 3 cm)
- Indeparteaza frunzele verzi de la praz si spala-l. Taie-l rondele subtiri.
- Incalzeste uleiul si prajeste in el ghimbirul cam 30 secunde (sa nu se arda)
- Pune carnea si las-o 2-3 minute pe fiecare parte. Carnea de porc se lasa mai mult (cam 4 minute pe fiecare parte)
- Adauga prazul, amesteca si lasa-l 2 minute.
- Pune vinul, supa, sosul de soia si chilli. Amesteca si lasa la foc mediu pana ce carnea e facuta si sosul format.
- Daca sosul e facut, dar carnea nu e gata inca (pentru ca a fost taiata bucati prea mari), mai pune putina apa si lasa pana cand e patrunsa bine.
- Serveste carnea cu orez si sosul de praz.
Buna!Vezi ca la concursul de pe gatesti-ingenios.ro o individa, a postat reteta ta Pui cu frunze de curry.tot individa a mai furat si d ela alte persoane.Si doua retete de-ale mele printre altele.Eu am trimis un mail la anca.nachiu@arctic.ro, dar am folosit si formularul de contact de pe site-ul lor.
RăspundețiȘtergereImi pare rau ca am trecut cu vesti proaste.O seara placuta iti doresc!
multumesc, Vio. Le scriu si eu acum. Daca maiafli ceva, te rog mult sa-mi spui, pentru ca eu nu am timp mai deloc sa intru pe siteuri.
RăspundețiȘtergereThis dish sounds light and delicious. Haven't stopped by in awhile. Wanted to say hi!
RăspundețiȘtergereO propunere pe gustul meu, mai ales ca n-am mai facut ceva asiatic de ceva vreme. Mie imi place prazul si n-am treaba cu Oltenia in mod special. Am trecut-o la caietel si o voi face imediat ce fac aprovizionarea.
RăspundețiȘtergere