Pagini

18 iun. 2010

Dovlecei umpluti cu carne de vita si marar (Stuffed white zucchini with tomato sauce and dill)



Scroll down for English recipe


I love zucchini because is such a versatile vegetable. It can be used in sour soup, in creamy soups, stuffed, in vegetable hotchpotch and many other dishes. Today I received from my country garden some wonderful white zucchini, so I decided to stuff them with meat. Every mother and grandmother has a recipe for Stuffed Zucchini. In mine, I like to put some chopped dill to enhance their flavor.

Dovlecelul e una din legumele mele preferate, mai ales pentru ca poate fi folosit in tot felul de mancaruri: ciorba, supa- crema, umplut, ghiveci si multe altele. Astazi am primt cativa dovlecei tineri din gradina de la tara, asa ca m-am hotarat sa-i umplu cu carne. Fiecare mama si bunica are o reteta proprie. Mie imi place sa folosesc marar.

Ingredienta pentru 5 dovlecei nu foarte mari
  • 5 dovlecei
  • 500 g vita, tocata
  • 3 linguri de orez
  • 1 legatura marar
  • 2 cepe medii, tocate fin
  • 2 rosii date prin blender (sau 2 linguri pasta de tomate)
  • 5 linguri ulei
  • 4 linguri pasta de tomate
  • sare, piper dupa gust
  • apa fiarta
  1. Pregateste dovleceii: curata-i de coaja cu aparatul special. Taie pitin din varful mai subtire si, cu o lingurita sau cu aparatul de scos cotorul merelor, scoate bine toate semintele din dovlecei.
  2. Amesteca bine carnea cu orezul, sare, piper, rosiile tocate, mararul tocat fin, ceapa tocata.
  3. Umple dovleceii cu amestecul de carne. 
  4. Pune dovleceii intr-o cratita incapatoare, in pozitie orizontala sau verticala
  5. Toarna apa fiarta peste dovlecei, astfel incat sa fie acoperiti. Toarna uleiul deasupra. Pune cratita la fiert la foc mic. 
  6. Dupa 1/2 ora de fiert, adauga pasta de tomate amestecata cu 1 cana de apa.
  7. Lasa dovleceii la fiert, acoperiti, cam 1 ora, la foc mic. 
  8. Serveste-i calzi cu smantana. 

English version

Ingredients for5,  not very large zucchini

    
* 5
zucchini
    * 500 g beef, minced
    
* 3 tablespoons rice
    
* 1 dill,
finely chopped
    * 2 medium onions, finely chopped
    
* 2 tomatoes, blended (or 2 tablespoons tomato paste)
    
* 5 tablespoons oil
    
* 4 tablespoons tomato paste
    
* Salt and pepper to taste
    
* Boiling water

   
1. Prepare zucchini: Remove the skin with the potato peeler. Cut few centimeters from the thin end. With a spoon (or with the apple seeds remover), remove all seeds from zucchini.
   
2. Mix together the meat with rice, salt, pepper, chopped tomatoes, finely chopped dill, chopped onion.
   
3. Fill zucchini with meat mixture.
   
4. Put them in a roomy pot in horizontal or vertical position
   
5. Pour boiling water over
zucchini, so they are covered. Pour the oil. Simmer.
   
6. After half hour of cooking, add tomato paste mixed with 1 cup water.
   
7. Simmer
zucchini, covered, about 1 hour on low heat.
   
8. Serve hot with sour cream.

14 comentarii:

  1. Perfect! I've been given a lot of zucchini by friends now that it's in season and am always looking for new ways to prepare it. This looks wonderful. Thanks for sharing the recipe.

    RăspundețiȘtergere
  2. Very pretty presentation. Much prettier than the zucchini boats I make.

    RăspundețiȘtergere
  3. I love the presentation of this dish. It's looks lovely.
    Many thanks for sharing this recipe. I love zucchini as well but my husband absolutely hate it. so I think I will cook for myself lol

    RăspundețiȘtergere
  4. Looks like a great way to serve zucchini... even to non-veggie lovers!!

    Jessie
    http://www.themessiekitchen.com

    RăspundețiȘtergere
  5. Nice presentation. I did a similar recipe. You can see it here if you like: http://spoon-and-chopsticks.blogspot.com/2010/06/stuffed-zucchini-with-mince.html.

    RăspundețiȘtergere
  6. Absolutely nice! and tasty: I love zucchini and I'm always looking for new recipes to cook them! Thank you for sharing!

    RăspundețiȘtergere
  7. Dovleceii umpluti sunt dintre preferatii mei, dar de cand cu dieta aceasta (nu am voie sa combin orez cu carne) nu am mai gustat. Chiar mi s-a facut pofta privind la al tau cat de bine arata. Parca as fi furat o inghititura, dar nu-i frumos sa furi! Pot sa cer totusi? La mine te asteapta niste premii haioase, asa ca de inceput de saptamana.

    RăspundețiȘtergere
  8. Draga Brindusa, aceasta postare ti-a adus un binemeritat loc in topul meu saptamanal, mai multe detalii aici: http://cuinabanateana.blogspot.com/2010/06/crema-blogosferei-culinare-romanesti-4.html. Nu e mare lucru, dar vreau sa stii ca aprecierea mea vine din suflet.

    RăspundețiȘtergere
  9. @ EVERYBODY: Your comments are so nice. Thank you sooo much.

    @Elena: Iti multumesc pentu premii. Eu zic sa faci dovleceii fara orez. Cred ca sunt buni si asa.

    @Laura: Iti multumesc atat pentru nominalizare, cat si pentru faptul ca-mi apreciezi munca.

    RăspundețiȘtergere
  10. Looks so much like we cook zucchini in Bulgaria! I love Balkan cuisine!
    Nice blog you have, congratulations!

    RăspundețiȘtergere
  11. Sneige, thanks and welcome on my blog.

    RăspundețiȘtergere
  12. Multumesc Vasile si bine ai venit. Adevarul e ca toata mancarea pe care o prezint e apoi mancata de cei din familie. Si normal ca o fac din tot sufletul.

    Te mai astept cu comentarii

    RăspundețiȘtergere

Pareri, sfaturi,comentarii?
Please, don't be shy. Leave a comment.

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.