<data:blog.pageTitle/>

This Page

has moved to a new address:

http://www.retetedesuflet.ro

Sorry for the inconvenience…

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
Cooking with my soul: 01.07.2013 - 01.08.2013

Cooking with my soul

22 iul. 2013

Supa crema vegana de dovlecei / Vegan cream of zucchini soup





Daca va uitati prin retetele mele, o sa vedeti ca imi plac foarte mult supele. Am facut creme din aproape toate legumele. In vara asta m-am gandit sa-i dau o sansa si dovlecelului. Pana acum n-am incercat supa crema de dovlecei, pentru ca m-am gandit ca nu are nici o aroma deosebita, asa ca n-o sa faca mare branza. Cat m-am inselat!
Pe langa faptul ca e foarte usor de facut, supa asta e la indemana oricui. Nu i-am pus cine stie ce ingrediente fancy, ci am lasat-o destul de simpla. Ca arome am ales putin usturoi si marar, care am observat eu ca merg de minune cu dovlecelul. Am pus si cativa cartofi pentru a face supa mai consistenta.
Supa mea este vegana, pentru ca am ales sa nu folosesc nici un ingredient de origine animala. Voi daca vreti puteti adauga in fiecare farfurie putina smanana. Dar, inainte, va rog s-o incercati mai inati asa cum am facut-o eu.
Sper sa va placa :)


Supa crema de dovlecei


Ingrediente pentru 8 persoane
  • 3 dovlecei mici (fara seminte mari) sau 400 g pulpa de dovlecel
  • 300 g cartofi, curatati
  • 4 catei de usturoi
  • 2 cepe medii, tocate
  • cateva frunze de telina
  • o legatura de marar
  • 100 ml ulei de masline
  • sare, piper dupa gust
  • crutoane, pentru servit


Mod de pregatire:
  • Uleiul se incalzeste intr-o oala incapatoare, apoi se adauga ceapa care se lasa sa se inmoaie la foc mic, 5 minute. Atentie sa nu se arda!
  • Se adauga dovlecelul si cartofii, taiati cuburi. Se acopera cu 3 litri de apa si se lasa pana ce toate legumele s-au inmuiat. Se strecoara supa, pastrandu-se zeama. Legumele., usturoiul, frunzele de telina, mararul si putina zeama se pun intr-un blender si se mixeaza pana se transforma in piure fin.  Se toarna inapoi in oala si se adauga zema, pana ce supa ajunge la consistenta dorita.
  • Supa de dovlecei se sareaza si pipereaza dupa gust. Se serveste calduta, cu cateva crutoane aurii si crocante.

Etichete: , , , , , , ,

20 iul. 2013

Ardei umpluti cu legume si orez / Bell peppers stuffed with veggies and rice






Chiar daca nu suntem in post, vara e bine ca din cand in cand sa lasam carnea deoparte si sa gatim mai mult vegetarian. Pana acum, recunosc, am facut doar ardei umpluti cu carne. Era timpul sa incerc si unii umpluti cu legume. Si tin sa va spun ca acestia mi-au placut mult mai mult. Eu am pus destul de multa ceapa si rosii, ca sa le dea dulceata si sa formeze un sos gros si aromat. Si, neaparat, sa nu uitati sa le puneti din abundenta verdeturi. De care vreti voi si din care va plac. Nu trebuie sa va opriti ca mine doar la marar si patrunjel. Puteti pune busuioc, oregano, frunze tinere de telina, sau orice va incita papilele gustative. De asemenea amestecul de legume cu care ii umpleti poate varia dupa gustul vostru (data viitoare ii fac cu vinete). Fiti creativi, dragilor :)
Iata reteta mea de ardei umpluti cu legume si orez:





Ingrediente pentru 4 persoane:
  • 4 ardei mari (sau 8 mai mici)
  • 2 cepe tocate marunt
  • 6 catei de usturoi, tocati
  • 1 dovlecel
  • 100 g orez
  • 1 kg de rosii
  • 1 legatura marar
  • 1 legatura patrunjel verde
  • 100 ml ulei de masline extravirgin
  • Sare, piper dupa gust

Mod de pregatire:
  • Rosiile se curata de coaja, seminte si suc. Cel mai usor mod e acesta: rosiile carora li s-a crestat putin pielita la baza, se pun in apa care fierbe si se lasa 1 minut. Se scot si li se indeparteaza pielita si semintele din interior. Pulpa se taie marunt, sau se faramiteaza cu un blender.
  • Dovlecelul se curata de coaja si i se scot semintele daca sunt mari. Se toaca in cubulete mici.
  • Uleiul se incalzeste intr-o tigaie incapatoare. Se adauga ceapa, care se lasa la inmuiat la foc mic. Atentie sa nu se arda. Dupa aproximativ 5 minute se adauga usturoiul si dovlecelul. Se lasa si acestea 5 minute.
  • Se adauga orezul si se amesteca bine 2-3 minute, pana ce absoarbe toate sucurile din tigaie. Se pun 100ml de apa si se lasa orezul sa fiarba la foc mic pana ce o absoarbe. Se adauga jumatate din pulpa de rosii, si cate o jumatate de legatura de marar si patrunjel toacate marunt. Se amesteca si se lasa pana ce orezul absoarbe lichidul. Se potriveste de sare si piper. Amestecul se lasa la racit.
  • Ardeii se pregatesc: li se taie capacul si se indeparteaza semintele si vinisoarele. Ardeii se umplu cu amestecul de legume si orez, apoi fiecare se acopera cu capacelul lui. Ardeii astfel umpluti se pun intr-o craticioara destul de inalta ca sa-i cuprinda si deasupra se toarna restul de pulpa de rosii. Se presara cu restul de marar si patrunjel tocat, sare si piper.
  • Craticioara se acopera cu capac etans sau cu folie de aluminiu. Se pune in cuptorul incins la 180 C pentru 20 de minute. Se indeparteaza capacul si se mai lasa 15 minute in cuptor.

Etichete: , , , , , , , , ,

17 iul. 2013

Cadouri de vara / Summer Giveaway



Dragii mei, de mult nu v-am mai multumit pentru fidelitatea si dragostea cu care ma inconjurati zi de zi. Pe pagina de facebook sunteti peste 4000, prin Google Friend Connect ma urmariti peste 350, multi comentati zilnic si sunteti la curent cu fiecare reteta. Si pentru asta va sunt recunoscatoare. Pentru ca, sa stiti, un blogger culinar asa micut ca mine prin asta creste mare: prin comentariile voastre :)

O parte din cadouri sunt oferite in colaborare cu Coffestore, magazinul cu doi "f" si un "e" cum se prezinta chiar el. Eu am avut ocazia sa testez cafeaua de la ei si pot sa va spun ca pentru un gurmand al cafelei asa ca mine, a fost o incantare. Fie ca vreti Julius Meinl, Lavazza, Illy sau Segafredo, gasiti acolo marcile cele mai importante si aromate de cafea. Sunt cafele adevarate, care nici nu se compara cu ce puteti gasi prin hipermarketuri.

 Dar sa trecem la cadouri:

1) Doua cani de cafea Julius Meinl. Pentru a va inscrie la acest cadou trebuie sa dati like paginii de facebook Coffestore



2) Doua pahare de ceai + o cutie de ceai Julius Meinl. Pentru a va inscrie la acest cadou trebuie sa dati like paginii de facebook Coffestore


3) Un set de condimente care cuprinde : anason stelat, chimion, allspice + un set de sare si piper



4) Un set de cutite de taiat branza



5)  O carte de bucate "Redescoperiti Secretele Bunicii"



6) Un set pentru cupcakes  format dintr-o tava din silicon si multe hartiute pentru cupcakes






Care sunt conditiile de participare? Pe langa cele de la cadourile 1 si 2, lasati aici un comentariu in care sa-mi spuneti la care cadou va inscrieti. Poate fi unul, doua, sau toate sase.
Si, cum mie imi place tare mult cafeaua, va rog sa-mi lasati in comentariu si o reteta de facut cafeaua (daca aveti vreuna mai speciala) sau o reteta de bautura cu cafea care va place. Si nu uitati sa lasati si un nume + un mod in care sa dau de voi in cazul in care castigati.

Inscrierea pentru cadouri are loc intre 17 si 29 iulie. Tragerea la sorti va avea loc pe 30 iulie.
Cadourile vor fi trimise doar pe teritoriul Romaniei.

Hugs dragilor si succes :)


30 iulie 2013

Va multumesc din toata inima pentru ca v-ati inscris atat de multi si pentru cuvintele frumoase pe care le-ati scris. Am aflat cateva reteta super de si cu cafea, pe care sa fiti siguri ca o sa le pun in practica. Dar sa nu va mai tin in suspans si sa vedem cine au fost norocosii (si eu sunt curioasa)

Pentru CADOUL 1 (setul de cani) v-ati inscris 39. Sa vedem cine e norocos ... numarul 9, adica Simona (Gradinita Fluturasilor Talentati). Felicitari!

Pentru CADOUL2 (setul de pahare + ceai) v-ati inscris 46. Sa vedem cine e norocos ... numarul 30, adica Anda Baldau. Felicitari!

Pentru CADOUL3 (condimentele) v-ati inscris 46. Sa vedem cine e norocos ... numarul 35, adica Ioana A. Felicitari!

Pentru CADOUL4 (cutite branza) v-ati inscris 44. Sa vedem cine e norocos ... numarul 19, adica Gabriela Moraru. Felicitari!

 Pentru CADOUL5 (carte de bucate) v-ati inscris 42. Sa vedem cine e norocos ... numarul 10, adica Elena (Sarea-n bucate). Felicitari!

 Pentru CADOUL6 (set cupcakes) v-ati inscris 46. Sa vedem cine e norocos ... numarul 21, adica Cris1teodora. Felicitari!


Pe cei care mi-au lasat o adresa, ii voi contacta eu.
Oricum, voi avea nevoie de la toti cei 6 castigatori de un mail cu numele complet si adresa completa (in Romania) la adresa de mail cookingwithmysoul@gmail.com
Cadourile nerevendicate pana pe10 august, vor fi trase la sorti din nou.

Va rog sa fiti ingaduitori cu mine, am unele probleme, asa ca voi putea trimite cadourile abia dupa data de 15 august. Va multumesc pentru ca ma intelegeti.





Etichete: , , , , , , , ,

14 iul. 2013

Castraveti murati in otet diluat / Pickles in diluted vinegar





Conservele de castraveti in otet se pot face in orice anotimp. Nu sunt ca cele cu sare, care trebuie facute toamna, cand se racoreste afara. Conservele in otet, daca sunt bine facute, rezista si cativa ani fara sa se strice. Acesta e avantajul lor. Dezavantajule e ca sunt prea acre. Pentru mine. Dar, eu am o reteta (din cartea Silviei Jurcovan) care foloseste otet diluat in proportie de 1 la 6. Plus putina sare,  putin zahar si arome. Castravetii astfel murati sunt mult mai putin acizi, dar au termen de valabilitate lung :)

Iata reteta de castraveti murati in otet diluat:



Castraveti murati in otet diluat

Ingrediente
  • 8 kg castraveti
  • 1 litru otet de vin alb
  • 6 litri apa
  • 7 linguri cu sare (rase)
  • 7 lingurite zahar
  • cateva ramuri de telina (frunza)
  • cateva ramuri de marar uscat
  • 6 frunze de dafin
  • 3 linguri piper negru boabe
  • borcane curate si cu capace bune


Mod de pregatire:
  • Intr-o oala incapatoare se amesteca toate ingredientele si se pun la fiert. Se fierb 5 minute, apoi marinata se lasa la racit.
  • Castravetii se spala si se pun in borcane. Borcanele se umplu cu marinata rece pana sus. Se fierb la baie de apa* 30 de minute. Se lasa la racit in apa, apoi se pun in camara. Se consuma peste minim o luna.
  • Daca va ramane marinata, puteti s-o pastrati o saptamana la frigider si s-o folositi cand mai aveti castraveti la indemana. 

*baie de apa: Se foloseste o cratita mare, incapatoare, inalta pana la 2/3 din inaltimea borcanelor. Pe fundul cratitei se pune un ziar, apoi borcanele. (ziarele se pun ca sa nu lase borcanele sa se miste in timpul fierberii). Cratita se umple cu apa rece, apoi borcanele se acopera cu un alt rand de ziare. Cratita se pune la fiert. Din momentul in care apa incepe sa fiarba, se masoara cele 30 de minute.

Etichete: , , , , , , , ,

12 iul. 2013

Budinca de dovlecei cu marar si usturoi / Zucchini pudding with dill and garlic





M-au napadit dovleceii. Pe bune! Vremea asta racoroasa si ploioasa le prieste asa de mult, ca nu mai stiu ce sa fac cu ei. Cum mi-era putin lene sa fac blatul de la tarta asta cu dovlecei si gorgonzola, am ales vreo 4 mai tinerei si fara seminte si i-am mixat cu ce aveam prin frigider. A iesit o budinca aromata, care poate fi mancata dimineata, la pranz sau seara. In plus o puteti pune si la pachetel daca mai ramane ;)

Reteta e simpla, usor de facut si cu ingrediente ce sunt la indemana. Iat-o:


Budinca de dovlecei cu marar si usturoi

Ingrediente pentru o forma rotunda de 28 cm
  • 500 g dovlecei (ramasi dupa ce i-ati curatat si le-ati scos semintele)
  • 4 oua
  • 300 g branza sarata
  • 3 catei de usturoi
  • 3 ramuri de marar verde
  • 2 linguri smantana
  • 100 g faina
  • sare, piper dupa gust

Mod de pregatire:
  • Se unge cu unt forma de copt.
  • Se pun toate ingredientele (inafara de faina) intr-un robot de bucatarie si se mixeaza bine. Se adauga faina si se mixeaza si ea. Se potriveste amestecul de sare si piper, apoi se toarna in forma de copt.
  • Se coace budinca de dovlecei in cuptorul incalzit, la 180 C, pentru 30 de minute (sau pana ce s-a intarit)
  • Budinca de dovlecei se poate manca fie calduta, fie rece.

Etichete: , , , , , , , ,

10 iul. 2013

Salata sau supa? Gazpacho. / Salad or soup? Gazpacho.





Reteta de gazpacho care urmeaza am facut- o la recomandarea unei doamne tare dragute, care ma urmareste si ma apreciaza din umbra ;) De vreo saptamana ma tot bantuie, dar vremea asta racoroasa si ploioasa nu m-a inspirat deloc. Azi, insa, caldura ne-a doborat si pe noi. Prin urmare supa asta e numai buna ca sa ne racoreasca.

Gazpacho e de fapt considerata o salata de catre spanioli. Ea se face din legume crude si trebuie neaparat sa o lasati cateva ore sa se raceasca in frigider. Reteta de baza contine rosii, castraveti, ulei de masline si otet. Pe langa astea puteti sa puneti alte legume, dupa cum va place. Am vazut in unele retete ca se poate pune (pentru consistenta) si miez de paine inmuiat putin in apa si apoi scurs bine. Dupa cum vedeti, posibilitatile sunt multiple.
Gazpacho-ul meu e asa cum imi place mie: aromat si putin picant. Iata reteta mea:



Gazpacho

Ingrediente pentru 2 persoane
  • 4-5 rosii
  • 2-3 castraveti
  • 1/2 ceapa
  • 2 catei de usturoi
  • putin ardei
  • cateva frunze de telina
  • 2 ramurele de patrunjel verde
  • optional: cateva frunze de oregano si menta verde
  • 3 linguri ulei de masline extravirgin
  • 1/2 lingura otet balsamic
  • cateva picaturi de sos tabasco sau putin ardei iute
  • sare dupa gust
  • cateva frunze de busuioc mov
Mod de pregatire:
  • Rosiile se curata de coaja. Pentru asta se cresteaza putin coaja rosiilor la baza, se pune apa la fiert intr-o oala si, cand acesta fierbe,  se scufunda rosiile pentru cateva secunde. Dupa aceasta coaja se va putea da jos foarte usor. Se scot si semintele din rosii, apoi pulpa se pune intr-un blender.
  • Castravetii se curata de coaja si de seminte daca sunt prea mari. Toate legumele si frunzele verzi se pun in blender si se mixeaza foarte bine. Se adauga uleiul, otetul, ardeiul iute si sarea. Se mixeaza si ele. 
  • Gazpacho astfel mixat se lasa la rece cateva ore, apoi se serveste ornat cu cateva felii de castravete si busuioc.



Etichete: , , , , , , , ,

7 iul. 2013

Paella cu creveti si chorizo / Shrimps and chorizo paella





Am vrut sa fac paella inca de cand m-am intors din vacanta in Spania. Dar m-am luat cu una- alta si am uitat. Se vede treaba ca ii era sortit sa o fac in vacanta de vara. In paella spaniolii pun diverse ingrediente. Se poate face cu pui, cu fructe de mare, cu carnati, cu legume. Dar, din cate am citit eu, in toate se foloseste sofran. Sofran din ala bun si aromat. Si orez cu bobul mare si rotund, ca cel de risotto.


Paella cu creveti si chorizo

Ingrediente pentru 3 persoane
  • 200 g orez cu bobul rotund si mare
  • 400 - 500 ml supa clara (sau apa) fierbinte
  • 12 creveti, decorticati
  • 150 g chorizo, taiat felii
  • 1 ceapa, taiata marunt
  • 3 catei de usturoi, taiati marunt
  • 100 ml vin alb
  • 4 linguri ulei de masline
  • sofran
  • sare dupa gust

Mod de pregatire:
  •  Intr-o tigaie incalzeste 2 linguri de ulei si in el prajeste putin feliile de chorizo. Adauga crevetii si gateste-i cate 2 minute pe fiecare parte. Pune tigaia intr-un loc caldut.
  • Intr-o tigaie de paella (sau un wok) incalzeste restul de ulei si, la foc mic, caleste usor ceapa si usturoiul. Adauga orezul si caleste-l si pe el. Ai grija sa nu se innegreasca. Adauga vinul si amesteca incontinuu pana e absorbit.
  • Adauga in orez cate un polonic de supa, amestecand incontinuu pana ce este absorbit. continua pana ce orezul e fiert al dente (e moale la suprafata, dar putin tare in interior).
  • Adauga sofranul si sarea si amesteca pana ce sunt omogenizate bine. Adauga crevetii si chorizo, impreuna cu uleiul din prima tigaie. 
  • Ia wokul de pe foc si mananca paella calda

Etichete: , , , , , , ,