Pagini
▼
27 feb. 2013
Condimentele PRO sau CONTRA? - cartea mea in Campania vALLuntar
Ati aflat? Grupul editorial ALL are si anul acesta o initiativa superba, menita sa ne ajute sa plantam cat mai multi copaci. Eu am ales cartea careia sa-i fac recenzia, iar ALL impreuna cu Romsilva vor dona cate un pomisor pentru fiecare 15 comentarii. Prin urmare, va rog mult sa COMENTATI si sa ajutati astfel la extinderea parcului verde din Romania.
Dupa cum vedeti cartea pe care mi-am ales-o (si pe care o puteti cumpara de aici) este despre CONDIMENTE. Cred ca e deja cunoscuta pasiunea mea pentru mancarea aromata si cu condimente. Am citit multe despre condimente, dar informatiile de cele mai multe ori au fost pe internet. De aceea am fost foarte curioasa sa vad cum arata si o carte in acest domeniu. si a fost dragoste la prima vedere ;) Cartea este realizata in format mic (aproximativ 20 x 20 cm) si arata ca o bijuterie. Copertile sun cartonate, filele groase si lucioase, iar fotografiile ... ah, fotografiile! Fiecare condiment are minimum doua, de buna calitate, in asa fel incat sa fii sigur ca vei identifica condimentul in mod exact data viitoare cand esti prin vreo piata exotica.
Si acum sa trecem la continut. Cartea prezinta in jur de 60 de condimente si plante aromatice, in ordine alfabetica a denumirii in latina. Nu va speriati, ca nu trebuie sa invatati aceasta limba ca sa va puteti descurca. In finalul cartii exita un Index de retete, in functie de denumirea lor in limba romana. Origini, proprietati, mitologie, uz medicinal, si chiar sfaturi pentru gatit, toate le gasiti in aceasta carte. Başca sfaturi aditionale pentru cum sa cumparam si sa pastram condimentele in asa fel incat sa aibe aroma perfecta. Ce mai, pe mine m-a prins rau de tot carticica. Si, daca va mai spun si ca eu, iubitoarea si cunoscatoarea de condimente, am gasit in ea cateva de care nici nu am auzit pana acum, va dati seama ca aceasta carte imi va fi mereu la indemana cand gatesc.
Si, acum, mi-as dori foarte mult sa stiu parerea voastra despre condimente. Voi le folositi? Daca da - pe care. Daca nu - de ce. Si nu uitati: cu cat comentati mai mult, cu atat ajutati la plantarea mai multor copacei.
Hugs.
Mi-a placut mult recenzia. Cred ca de acum in colo o sa profit de promotiile de la All ca sa mai achizitionez si altfel de carti, nu doar beletristica :D.
RăspundețiȘtergereIn materie de condimente, eu folosesc unele, dar nu foarte multe. De exemplu, am inceput sa iubesc oregano si rozmarinul, pe care le folosesc in mod special in combinatie cu rosiile. Tot mai nou folosesc si curry, in pilafuri si mami pune in sosul carbonara (si mie mi s-a parut ciudat, dar e chiar bun :))) Si, in materie de chestii dulci, folosesc scortisoara. Si in compotul de mere, cuisoarele.
Sarea si piperul nu se pun la socoteala, nu? :))
Andra, e un inceput promitator. Data viitoare incearca sa gasesti o reteta de curry si sa-l faci acasa. Diferenta e naucitoare :)
ȘtergereSuper iniativa All! La cat multi copacei, asadar ;)
RăspundețiȘtergereAsa sa fie! ;)
ȘtergereFolosesc, da si fara ele viata ar fi total fara gust. Imi place mult chimionul iar de curand am facut un amestec de scortisoara, cuisoare, lemn dulce, anason, vanilie si nucsoara. Ador acest amestec in prajituri sau cafea. Iar tonka mi se pare de departe cea mai tare inventie a naturii!
RăspundețiȘtergereCe interesant suna amestecul tau de condimente. Ar trebui sa-l patentezi :)
ȘtergereCa sa fiu sincera am pregatit amestecul in borcanele in forma de ursulet (de 50g), le-am facut etichete si le-am legat un snur de martisor sa le ofer cadou doamnelor din familie - dar ramane secretul nostru :)!
ȘtergereSuuper. Sunt sigura ca o sa aprecieze martisorul
ȘtergereSubscriu, tonka m-a cucerit si pe mine! E mereu altfel, in functie de preparat
ȘtergereAnca, interesanta si ... tentanta combinatie !!
ȘtergereSi eu am cerut-o anul trecut la vAlluntar. E o carte foarte faina. :)
RăspundețiȘtergerePai daca ne place sa gatim ... :))
ȘtergereAm si eu cartea, mai am si altele "din set". Sunt copertate asemanator, una e cu salate, alta cu plante medicinale. Utile , dragute, usor de inteles
RăspundețiȘtergereAsa e. Si foarte prietenoase. Imi place formatul lor mic
ȘtergereImi place cartea, chiar daca nu o am dar e pe lista. Si mie imi plac condimentele si cand dau peste unele care miros senzational imi devin foarte dragi. Mai nou imi place anasoonul si cardamomul, pe care le folosesc si in deserturi dar si alte mancaruri:)
RăspundețiȘtergereSa incerci cardamomul si in mancaruri sarate ;)
ȘtergereSi mie imi plac condimentele.Am si cartea si i-am facut anul trecut recenzia pentru ca mi-a placut.
RăspundețiȘtergereLa editura All mai este o carte interesanta, tot din seria asta despre plantele aromatice, o carte la fel de utila ca si aceasta.
interesante si plantele aromatice. Si aici sunt prezentate unele.
Ștergerebineinteles ca DA ! si eu am ales-o , te astept la mine sa strangem cat mai multi copacei :)
RăspundețiȘtergereSuper recenzie! Spor la plantat!
RăspundețiȘtergereDa, folosesc condimente.. pot schimba o reteta obisnuita in ceva yammmmyyy :) Cel mai adesea sare, piper, scortisoara, busuioc, oregano... mai rar cardamon, coriandru, curry
RăspundețiȘtergereCondimentele mediteraneene sunt preferatele mele. Am o gama larga de condimente, cam ce se gaseste pe piata si asta ma refer la (hiper)marketuri. Anason si alte minunatii nu am folosit, deci carte e foarte buna.
RăspundețiȘtergereSi eu sunt vAlluntar, recenziile mele inca nu sunt facute.
Din fericire io o am si hai sa mai plantam un copacel!!
RăspundețiȘtergereInteresanta initiativa aceasta de care, spre rusinea mea, nu am auzit. Condimente folosesc aproape tot timpul - in dulciuri, in mancare, bauturi alcoolice au ba. De la cele comune pana la cele mai putin cunoscute. Unele amestecuri cunoscute prefer sa mi le fac singura si sa le pastrez ermetic inchise, dar in cantitati mici. E greu sa aleg unul anume, dar cred ca ghimbirul ma surprinde de fiecare data in orice combinatie. Dar folosesc nenumarate altele - schinduf, ajwar, lemongrass, cardamon, chimion, susan, curry leaves, turmeric, sofran, scortisoara, cuisoare, piper sub vreo cinci feluri si multe altele.
RăspundețiȘtergereDar... daca pe tine te-au surprins unele condimente, sigur m-ar interesa si pe mine carticica asta!
RăspundețiȘtergerela tine m-am gandit Elena cand am citit-o. O sa-ti placa.Daca vrei, ti-o dau s-o citesti.
ȘtergereSi eu am cartea. Este foarte interesanta.
RăspundețiȘtergereAsa e :)
ȘtergereCe initiativa frumoasa! Iubesc natura, asa ca sper sa se plantee cat mai multi copacei. Cat despre condimente, le folosesc cu mare drag. Totusi, cel mai mult si mai mult imi place scortisoara. Sa ai o primavara frumoasa, Brindusa!
RăspundețiȘtergeresi tu la fel, Rita.
ȘtergereFain. Verisorul meu a plantat cate un copac in numele fiecarui participant la nunta lor.
RăspundețiȘtergereInitiative de laudat.
Chiar de laudat. La mai multe.
ȘtergereCondimentele de care spui ca nu ai auzit sunt "folosibile"? Adica se gasesc si la noi, se poate gati cu ele?
RăspundețiȘtergereImi place tare mult subiectul si ma bucur in special pentru ca voi gasi retete la sfarsitul cartii.
Eu stiu cam toate condimentele care sunt pe la noi. Dar, ce sa zic, e posibil sa-mi fi scapat ceva. E vorba de: annatto, ruta, sermountain. Daca stie cineva unde le pot gasi, sa-mi spuna si mie :)
ȘtergereSi eu am o carticica despre diverse condimente tot in format mic, e drept la partea de grafica lasa de dorit, dar e foarte interesanta. Sincera sa fiu nu imi pot imagina viata fara condimente, ar fi mult prea fada!
RăspundețiȘtergereAsa e, Vio.
ȘtergereImi place aceasta carte - mai ales ca practic afli ce pui in mancare..:P
RăspundețiȘtergeream si eu cartea asta, de la prima editie vALLuntar si imi e tare utila in bucatarie ;)
RăspundețiȘtergere60 de condimente?! Impresionant numar. Eu abia daca reusesc sa ma gandesc la 15-20... Si din cate stiu condimentele sunt cheia unui preparat delicios. Pare interesanta cartea.
RăspundețiȘtergereChiar eram curioasa care sunt condimentele de care nu ati auzit, le-am gasit intr-un raspuns mai sus si habar n-am ce sunt! Eu nu stiu pe nimeni care sa fie "contra" condimentelor asa ca aceasta carte e de folos oricui.
RăspundețiȘtergereRidic doua degete sus si zic PRO! Imi si inchipui ca dragalasa e cartea :)
RăspundețiȘtergereEu tocmai am descoperit blog-ul tau, cautand o reteta de barfi. Cum ai pomenit si de Gordon, am devenit brusc interesata si am "rasfoit" cateva articole. Asa am ajuns si la cel legat de condimente&copacei.
RăspundețiȘtergereSi cum sustin extinderea parcului verde, am ales sa postez mai multe comentarii :)
RăspundețiȘtergereCat despre condimente...as mai putea adauga muuulte comentarii. Sunt fana declarata a cimbrului, dar nu evit nici celelalte condimente mediteraneene. De altfel, in fiecare saptamana aleg minim un ingredient cu rol de condiment si tot ce gatesc in saptamana respectiva va contine respectivul ingredient in varianta proaspata. Saptamana aceasta, de exemplu, am folosit cimbrul si menta. Si dupa menta sunt la fel de innebunita cum sunt dupa cimbru. In ceea ce priveste mancarea asiatica, curcuma este cel mai folosit condiment de mine, pe care il combin cu sumac, chimen, coriandru si/sau ghimbir.Ca atare, recenzia ta m-a convins si voi cumpara cartea despre condimente!
RăspundețiȘtergere