Nepotica mea va invita astazi sa gustati din tortul asta. Ei i-a placut mult, mai ales blatul ala cu multa multa ciocolata. N-a avut voie sa-l manance pe tot
Sfat: Blatul poate fi facut cu doua zile inainte, iar tortul cu o zi inainte. Prin urmare, daca aveti sa pregatiti o masa mare, tortul asta e tocmai bun, pentru ca se poate pregati in avans.
Si inca o fotografie cu nepotica mea. tanjind la felia mai mare :P
Tort cu blat de negresa si crema de portocala rosie
Ingrediente:
Pentru blat (doua blaturi mici de 18 cm)
- 200 g ciocolata neagra buna, taiata bucatele
- 180 g unt gras, taiat cuburi
- 3 oua
- 120- 150 g zahar brun (sau alb daca nu ai din ala brun)
- 80 g faina
- un praf de sare
Pentru crema:
- 400 g mascarpone
- 200g - 300 g zahar pudra (in functie de cat de dulci sunt portocalele)
- 200 ml suc de portocale rosii de Sicilia
- 3 g (1/2 pachetel) gelatina
- 50 ml suc de portocale rosii de Sicilia pentru insiropat blatul de sus
Mod de preparare
- Topeste untul si ciocolata la baia de aburi. Ai grija sa nu intre apa in crema. Amesteca bine cu un tel in forma de para, pana ce se omogenizeaza si nu mai ramane nici o bucata de ciocolata netopita. Pune crema la racit pana cand atinge temperatura degetului.
- In timpul asta incalzeste cuptorul la 180 C
- Bate ouale cu sarea si zaharul cam 10 - 15 minute, la viteza mare. In final zaharul trebuie sa se fi topit.
- Toarna ouale in crema de ciocolata racita si omogenizeaza bine.
- Cerne faina deasupra (cu o strecuratoare mica) si amestec-o si pe ea usor. Ai grija sa insisti la fundul castronului, pentru ca ciocolata are tendinta sa se depuna acolo;)
- Toarna compozitia in doua forme rotunde de 18 cm, unse cu unt sau in care ai pus hartie de copt. Coace 20 - 25 de minute la 180 C. Chiar daca ti se pare ca prajitura e prea moale, nu coace mai mult de 25 de minute, pentru ca textura o sa i se schimbe si n-o sa mai fie buna. Lasa prajitura sa se raceasca in cuptor, cu usa deschisa. Prin racire prajitura se mai intareste.
- In timp ce blatul se raceste, pregateste crema. Amesteca gelatina cu 5-6 linguri de apa, apoi las-o cateva minute sa se hidrateze. Pune-o la baia de aburi (sau direct pe flacara, dar cu grija sa nu cumva sa fiarba) pana ce se dizolva. Amesteca zaharul pudra cu sucul de portocala, pana ce se dizolva bine de tot. Toarna gelatina si amesteca bine. Mixeaza inauntru mascarpone, pana ce crema e omogena. Lasa crema la rece pana se incheaga putin.
- Crema se pune peste blat cand acesta e rece bine. Cel mai bine e ca blatul sa fie facut cu o zi inainte, pentru ca altfel e prea moale ca sa fie manevrat.
- Unul dintre blaturi se pune la loc in forma in care l-ati copt. Deasupra turnati crema. Insiropati al doilea blat cu sucul de portocala si puneti-l deasupra apasand usor. Lasati tortul la rece peste noapte.
- A doua zi se scoate usor din forma si se orneaza dupa plac.
o adevarata minunatie!
RăspundețiȘtergeremultumesc frumos :)
ȘtergereCred ca are un super gust...As vrea o feliuta mica!!
RăspundețiȘtergeretotul vine de la portocale. sunt super bune
ȘtergereCe frumos arata!
RăspundețiȘtergereMersic, Timi :)
Ștergerein poza in care stadin profil mi se pare ca seamana cu tine nepotica ta :). portocalele mele rosii n-au mai rezistat sa intre intr-un desert ca le-am baut pe nerasuflate :)). sucul mi se pare ataaatde bun <3.
RăspundețiȘtergereSeamana, seamana ca noi fetele din familie toate semanam :)
ȘtergereCat despre portocale, eu am luat doua plase. Una suc, una in desert ;)
Crema are o culoare superba!
RăspundețiȘtergerede la portocale. au fost rosii rosii
ȘtergereSimpatica poza cu nepotica, cu feliuta in mina si cu ochii dupa alta... Eu am facut anul trecut, un tort de ziua sotului cu crema de portocale... Demential gustul dulce acrut... Imi place foarte mult culoarea si parca as intinde si eu mina dupa o feliuta. Delicios !
RăspundețiȘtergereMultumesc Daniela. Cum portocalele au fost rosii tare, sucul a iesit ca sangele :P Si crema foarte colorata.
ȘtergereDaca tortul e macar pe jumatate la fel de dulce pe cat e nepotica ta, atunci sunt sigura ca tortul e o adevarata delicatesa!
RăspundețiȘtergereFoarte dulcica nepotica, pot sa imi aduc si eu prichindelul sa se joace cu ea? Si el este hiperatomic, cu sau fara tort...
:))) nu e ea foarte atomica, dar am vrut sa evitam orice excitant
ȘtergereTortul e minunat si are o culoare super. Nepotica ta e o dulceata de fata!!
RăspundețiȘtergereUn tort delicios si o nepotica dulce-dulce!!!
RăspundețiȘtergereDaca a mai ramas ceva.. cer si eu o portie :)
Pupici
Genial tortul!
RăspundețiȘtergereSa-ti traiasca nepotica, e tare dragalasa.