<data:blog.pageTitle/>

This Page

has moved to a new address:

http://www.retetedesuflet.ro

Sorry for the inconvenience…

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
Cooking with my soul: 01.03.2012 - 01.04.2012

Cooking with my soul

29 mar. 2012

Tarta cu crema de lamaie si fulgi de migdale






O tarta clasica, simpla si foarte racoroasa. Nu e facuta de mine, ci de mama. Va spun asta, ca poate va intrebati de unde mostenesc talentul culinar :P  Ce modesta sunt :))))))


Ingrediente pentru tava de tarta de 24 cm :

Pentru crusta:
  • 125 g unt rece, taiat cubulete
  • 100 g zahar pudra
  • 1 praf de sare
  • 250 g faina
  • 2 galbenusuri
  • 2 linguri de lapte rece
 Pentru crema:
  • 3 galbenusuri
  • 200 g zahar pudra
  • 200 ml lapte
  • coaja de la 1 lamaie
  • zeama de la 1 lamaie si 1/2
  • 50 g unt
  • 100 g fulgi de migdale prajiti in cuptor

Mod de preparare:
  • Pentru a face crusta se amesteca putin untul cu zaharul, sarea si faina. Se adauga galbenusurile si se amesteca putin. Daca nu se formeaza o coca (mai sfaramicioasa), se adauga si laptele rece. Nu se framanta si nici nu se amesteca prea mult, altfel crusta nu va mai fi frageda. 
  • Se pune coca in frigider minim 30 minute. Se intinde coca si se pune in forma de tarta. Se coace 15- 20 minute, pana se aureste. Se lasa la racit.
  • Crema: Amesteca intr-un castron termoizolant galbenusurile, zaharul si laptele. Fierbe-le la baia de abur, pana ce se ingroasa. Ia castronul de pe foc, adauga untul si amesteca-l bine. Pune si coaja de lamaie. Cand crema s-a racit pune sucul de lamaie.
  • Toarna crema in tarta si presar-o cu fulgi de migdale. 
  • Tarta de lamaie se mananca dupa minim 12 ore. 

Etichete: , , , ,

27 mar. 2012

Budinca de ciocolata (Chocolate pudding)





 Prajitura asta e o sarbatoare  pentru toti chocoholicii din lume. Asa mi-a spus baiatul meu, care ar manca ciocolata pe paine. Prin urmare, nu ezitati sa o faceti pentru ca e tare simpla si usoara. Si nimeni n-o s-o refuze :P

Ingrediente pentru 4 portii:
  •  200 g unt moale + 1 lingura, pt uns formele
  • 400 g ciocolata amaruie 55%
  • 3 oua mari
  • 3 linguri zahar tos + 1 lingura pt pudrat formele
  • 3 linguri amidon
  • 1 lingura nuca/alune coapte, macinate nu foarte fin
Mod de preparare:
  •  Incalzeste cuptorul la 180C.
  • Pregateste 4 vase mici, care pot fi puse in cuptor (cani sau vase ramekin): unge-le bine cu unt, afoi tapeteaza cu zahar tos.
  • Topeste ciocolata intr-un castron incapator, la baia de aburi. Adauga untul in ciocolata fierbinte, lasa-l cateva minute sa se topeasca si amesteca bine, pana se omogenizeaza. Lasa la racit.
  • Mixeaza ouale si zaharul, cam 3 minute, pana se albesc. Adauga in ele amidonul si nuca, amesteca repede. Adauga ciocolata complet racita.
  • Imparte compozitia in cele 4 vase si pune-le in cuptor cam 10- 12 minute.
  • Budinca de ciocolata se mananca direct din vase, fie calda cu putina ingheteta, fie rece.


Etichete: , , , ,

25 mar. 2012

Crema de branza dulce cu masline (Cream of cottage cheese and olives)






Nu stiu altii cum sunt, dar eu nu pot pleca de acasa fara sa manac ceva la micul dejun. La fel si cei din familia mea. De aceea trebuie sa gasesc mereu lucruri noi sa le dau, pentru ca (recunosc) ne plictisim repede :)
Branza mi se pare foarte versatila, pentru ca o poti amesteca cu tot felul de ingrediente. Pentru azi, am facut ceva extrem de simplu si care ne-a placut tare mult: o crema de branza dulce, sarata cu masline si condimentata cu putina ceapa verde.


Ingrediente:
  • 200 g branza de vaci (proaspata)
  • 10 masline kalamata, fara samburi
  • 10 g unt moale
  • 1 fir de ceapa verde
Mod de preparare:
  • Se pun toate ingredientele intr-un robot de bucatarie/blender si se amesteca bine, pana ce rezulta o pasta.
  • Crema de branza se pastreaza la rece, acoperita cu folie de plastic.

Etichete: , , , , , ,

Duminica alaturi de prieteni - Porc vindaloo de la "Toata ziua in bucatarie"





Sculaaaaareeeeaaaa! Stiu ca in noaptea asta ati dormit cu o ora mai putin, dar nu vedeti ce frumos e afara? Hai usurel, usurel, ridicati jaluzelele, puneti cafeluta pe foc, si haideti sa o bem impreuna mangaiati de razele caldute de martie. In timpul asta eu o sa va povestesc ce prieteni noi mi-am facut si ce bloguri dragute am mai descoperit.
Andreea - Elena a venit azi alaturi de noi si ne prezinta blogul ei "Toata ziua in bucatarie". Daaa chiar asa se numeste! Si citind retetele ei, inclin sa cred ca asa e! Gateste cu talent si pune suflet, si asta se vede in rezultatul final.
O sa va las acum cu Andreea, sa va povesteasca una-alta despre ea si despre curry-ul indian pe care ni l-a pregatit.



"Lume, lume BUNA DIMINEATA! Astazi, eu Andreea-Elena C. am fost invitata sa petrec  aceasta duminica alaturi de Brandusa si voi. Invitatia Brandusei de a participa si eu la proiectul “Duminica alaturi de prieteni” ma bucurat enorm.
O ador pe Brandusa, imi plac foarte foarte mult retetele ei! Branduso esti o enciclopedie de retete!
Brandusa, mi-a spus ca va pot scrie aici si cateva randuri despre mine, ca sa ma cunoasteti si voi, cei care nu ma stiti defel. Dupa cum am scris mai sus, Andreea-Elena e numele meu, imi puteti spune Andreea, Dea, Andreiutza, numa’ Andrushka nu! locuiesc si traiesc in orasul de pe Bega, frumoasa Timisoara! ... si scriu pe blogul Toata ziua in bucatarie … da toata ziua in bucatarie! Pentru ca-mi place sa stau in bucatarie, sa gatesc cu drag pentru cei dragi mie si sa testez retete noi, gusturi si arome diferite. Bucataria italiana, greceasca, turceasca, indiana sunt printre preferatele mele, … sa nu va spun ca pentru mine mancarea romaneasca …e totusi cea mai buna! Cu ea am crescut si ii duc dorul atunci cand sunt plecata departe de casa.
Din pasiunea mea pentru bucatarie s-a nascut si blogul meu: un jurnal culinar, in care public retete dragi mie, retete gasite prin carti de bucate, site-uri sau bloguri culinare. De aproape un an, de cand sunt si eu blogger mi-am facut multi prieteni (bloggeri culinari si nu numai), am descoperit o lume noua, iar orizonturile noi mi s-au deschis.
Si uite ca astazi la aproape un an de blogging sunt invitata sa particip la un proiect frumos, “Duminica alaturi de prieteni”, pentru ca Brandusei ii place blogul meu … ii plac blogul meu!!! …va vine sa credeti?

“Lasagna, tortellini, friptura de porc … ce sa pregatesc pentru o duminica intre prieteni?” “… aceasta a fost primul gand pe care l-am avut dupa ce am citit invitatia Brandusei! Imediat, dupa ce i-am raspuns ca particip cu mare drag, mi-am zis ca trebuie sa pregatesc un preparat special din bucataria indiana, un preparat care-mi place foarte mult, si anume: un porc vindaloo cu sos de rosii, usor picant si aromat.
Poate va intrebati de ce o reteta indiana? Pentru ca ador mancarea indiana si vreau sa va impartasesc si voua pasiunea mea pentru aromele indiene. Cea mai potrivita reteta de preparat indian pentru o duminica linistita intre prieteni este un vindaloo, care merge bine si cu o bere blonda  rece.

Vindaloo este un tip de curry indian popular in regiunea Goa. Vindaloo s-a nascut dintr-o mancare portugheza “ Carne de Vinha d’Alhos ---carne cu vin (otet de palmier) si usturoi---. Preparatului portughez, indienii i-au adaugat mirodenii lor, otet –nemaintalnit in alt curry – si ardeii iuti si uite asa au obtinut un curry foarte bun.
Pentru retetele indiene ma inspir de pe bloguri, site-uri culinare sau din cele doua carticele ale mele: Everyday Indian, a collection of over 100 essential recipes si 200 Curries, de Sunil Vijayakar. Prima carte v-o recomand cu mare drag, am pregatit multe retete din ea si toate mi-au placut. Cea de a doua carte e o achizitie mai recenta si pentru ea m-am inspirit pentru reteta de astazi de porc vindaloo, care mi-a placut foarte foarte mult!


Porc Vindaloo de Goa
 


Ingrediente:
(4 portii)
700 grame pulpa de porc (sau amestec de pulpa sau  spata cu burta de porc)
2-6 chilli – ardei iuti mici (functie  de cat de iute doriti  sa fie curry-ul)
2 lingurite chimion prajit
3 pastai de cardamom verde
1 ½  lingurita cu praf de scortisoara macinata
1 lingurita boabe de piper negru
8 catei de usturoi
60 ml otet din vin
2 linguri de ulei de masline/ floarea soarelui
1 ceapa mare tocata marunt
2 lingurite praf de curry  (de care aveti prin casa … picant, mai putin picant)
500 grame pasta de rosii (sau 400 grame  pulpa de rosii din conserva si 100 grame pasta de rosii/bulion, eu am folosit pasta de tomate facuta de mama,care este groasa si consistenta)
1 lingura de miere(sau zahar brun)
400 ml supa de pui/legume (eu am folosit de legume, dar supa de pui e un plus la gust)
sare
patrunjel sau coriandru pentru ornat (in Timisoara nu gasesc mereu coriandru proaspat, de aceea folosesc adesea patrunjel)


Mod de preparare:
Carnea de porc spalata si zvantata se taie cuburi de 2 x 2 cm   si se aseaza intr-un vas incapator de ceramica sau sticla, numa’ metal sa nu fie!
Intr-un blender se mixeaza impreuna chimionul, semintele scoase din cele 3 pastai de cardamom, cei 6 ardeii iuti cu tot cu seminte, boabele de piper, cateii de usturoi curatati si otetul. Pastei obtinute i se adauga si scortisoara macinata.
Cu pasta obtinuta se freaca bine toate cubuletele de carne.
Carnea se lasa la marinat pentru 24 de ore  la rece.( se acopera vasul cu o folie de plastic si se da la frigider).

Intr-o tigaie incapatoare, asezata pe foc mediu, se incinge uleiul.
In uleiul incins se caleste ceapa tocata.
Cand ceapa s-a calit, a devenit translucida, se pune praful de curry si carnea marinata de porc  sa se rumeneasca.
Dupa 3-5 minute, peste carnea rumenita se toarna pasta de rosii, mierea si supa de legume.
Cand mancare incepe sa dea in clocot se reduce focul, se acopera tigaia cu un capac si se lasa sa fiarba incet pana carnea se patrunde si sosul scade, aproximativ o ora, ora si jumatate.
Din cand in cand se verifica mancarea si daca carnea inca nu e patrunsa si sosul a scazut prea mult se poate completa cu inca putina supa.
Cand mancare e gata se potriveste de sare.



Vindaloo se serveste imediat garnisit cu cateva frunze de patrunjel sau coriandru. Garnitura ideala pentru un vindaloo de porc este orezul basmati sau un alt tip de orez cu bob lung.

Cei pasionati de fotbal sigur au auzit cantecul Vindaloo, cantat pentru Cupa Mondiala FIFA din 1998. Ce are fotbalul cu acesti curry? Va spun eu, si va spune si wikipedia … suporterii britanici ai fotbalului consuma adesea vindaloo si cateva beri dupa un meci.
Nu-s britanica, nici indianca, is romanca … dar imi place VINDALOO! Voua?"



Andreea, nu-mi dau seama daca stiai, dar mancarea indiana e preferata mea. Iti multumesc ca ai adus-o la intalnirea noastra de duminica. Si-ti multumesc pentru cuvintele frumoase pe care le-ai scris despre mine. Nu stiu daca le merit, dar mi-au facut mare placere :))))
Iar pe voi, dragi prieteni, va invit sa o vizitati pe Andreea care e "Toata ziua in bucatarie" si face o mancare de te lingi pe degete!

Daca doriti sa deveniti parte a acestui proiect si sa petreceti o zi de duminica la mine pe blog, puteti sa-mi trimiteti un mail la cookingwithmysoul@gmail.com

O Duminica calma si relaxanta va doresc.
Hugs & kisses

Etichete: , , ,

23 mar. 2012

Cu ce se mananca ... anghinarea





O sa incep postarea de azi cu o declaratie de dragoste: iubesc legumele. Pe cele autohtone le-am incercat si placut deja pe toate. Vinete, ardei, rosii, dovlecei, fasole, cartofi, mazare, ceapa, usturoi, gulii, sfecla rosie, castraveti, ridichi albe si negre, varza, conopida, morcovi, telina, ciuperci, toate se gasesc in dieta noastra zilnica, in functie de anotimp. Dar, se pare ca pentru mine toata lista asta nu e de ajuns. Ma trage ata si la alte legume care nu se prea gasesc pe la noi. Noroc cu importurile.

De data asta a venit randul anghinarei. Am gasit la noi in piata, putin cam scumpa intr-adevar, dar am zis ca trebuie neaparat sa vad cum e, asa ca am cumparat. M-am documentat si am facut-o in cel mai simplu mod posibil.

Ingrediente:
  • 3 bucati anghinare
Pentru sosul 1
  •  200 ml iaurt foarte gras
  • 4 catei de usturoi, taiati marunt
  • 1/2 lingurita menta uscata
  • 1/2 lingurita ceapa verde tocata marunt
  • sare dupa gust
Pentru sosul 2
  • 1 avocado copt
  • 1 catel usturoi
  • 2 linguri masline fara samburi
  • 3 rosii taiate cuburi mici
  • 1 ceapa verde

Mod de preparare:
  •  Mai intai se pregateste anghinarea. Pentru aceasta i se taie coada (daca are), apoi petalele mai mici chiar de langa coada, apoi 2-3 cm din varf. Se spala bine sub jet de apa

  • Anghinarea se pune in apa cat sa le acopere, impreuna cu o felie de lamaie, 2 catei de usturoi si o foaie de dafin. Se fierbe aproximativ 20 de minute, pana ce petalele se desprind foarte usor.
  • In timp ce anghinarea se fierbe, se pregatesc sosurile. Pentru sosul 1 se pun intr-un blender iaurt,usturoi, menta si se amesteca bine. Se adauga ceapa si sare dupa gust si se amesteca
  • Pentru sosul 2: Se taie avocado si se pune intr-un blender impreuna cu usturoiul, ceapa si maslinele. Amesteca bine. Adauga rosiile cuburi si amesteca.
  • Anghinarea fiarta se scurge bine si se poate manca rece sau calda. Pentru aceasta se ia o petala, se baga in sos, apoi se baga in gura si cu dintii se razuieste partea interioara care e moale. Partea exterioara a petalelor este fibroasa si tare, asa ca nu se mananca.
  • Dupa ce ai terminat toate petalele (cele din mijloc sunt mai fragede), va ramane inima anghinarei. Aceasta are un capacel ca o membrana. care e amar, asa ca trebuie indepartat cu un cutit. Inima e moale si putin fainoasa si se mananca cu totul. 
Concluzie: anghinarea a fost buna, dar nu are nici un gust special. Asa a fost asta pe care eu am cumparat-o. Poate ca daca as fi avut anghinare direct din gradina, altfel ar fi fost gustul. Nu stiu. Dar pana cand o sa mananc anghinare din Italia, n-o sa mai dau banii pe asta de import.

Etichete: , , ,

21 mar. 2012

Cupcakes cu fructe de padure si frosting de mascarpone (Wild berries cupcakes with mascarpone frosting)






Cum asta vara am fost foarte prevazatoare si am umplut congelatorul cu fructe de padure, am ajuns sa nu stiu ce sa mai fac din ele :))) De data asta le-am facut suc si le-am pus in cupcakes. Daca ati sti ce culoare mov frumoasa aveau prajiturelele astea inainte de coacere, si cu ce dezamagitor maro - negru le-am scos dupa .... Prin urmare, daca vreti ca interiorul sa ramana mov, nu incercati cu fructe de padure! Dar, daca nu tineti seama de aspectul  interior, gustul e foarte bun.

Ingrediente
  • 200 g unt, moale
  • 150 ml suc de fructe de padure
  • 50 ml lapte
  • 200 g zahar
  • 2 oua 
  • 300 g faina
  • 1 pliculet praf de copt
  • 100 g ciocolata amaruie, taiata mic
Pentru crema:
  • 200 g mascarpone
  • 5- 6 linguri zahar pudra
  • colorant alimentar

Mod de preparare:
  •  Amesteca bine faina cu praful de copt
  • Amesteca sucul de fructe cu laptele
  • Incalzeste cuptorul la 180 C
  • Mixeaza untul cu zaharul cateva minunte, pana se formeaza o crema. Adauga ouale pe rand, amestecand putin dupa fiecare.
  • Pune 1/2 din amestecul de faina si amesteca numai pana se incorporeaza. Pune lichidele, apoi restul de faina amestecand dupa fiecare  (nu prea mult, ca sa nu se ridice prajiturelele prea mult la copt). In final amesteca usor si ciocolata.
  • Pune coca in hartii speciale, in tavi speciale si coace-le 15 minute la 180 C
  • Scoate-le pe un gratar de fier si lasa-le sa se raceasca bine.
  • Pentru frosting amesteca mascarpone cu zahar, apoi coloreaz-o cum iti place. Orneaza prajiturelele cand sunt complet racite.
  • Pastreaza-le la frigider. 

Etichete: , , , , , , , ,

19 mar. 2012

Supa de morcovi cu ghimbir, chili si lapte de cocos (Carrots creamy soup, with chili, ginger and coconut milk)






Ideea de a face supa din morcovi a venit de la Catalina. Si mi-a facut asa o pofta, ca m-am apucat imediat sa studiez cartile (am una special pentru supe :P) si internetul. Si a iesit supa asta vegetariana, dulceaga, aromata si putin iute. Mi-a placut tare mult.


Ingrediente pentru 12 persoane:
  • 1 kg de morcovi nu prea mari, curatati
  • 1 radacina de pastarnac curatata
  • 2 cepe curatate
  • 1 bucatica de telina, curatata
  • 2 catei de usturoi
  • 1 cartof curatat
  • 10 cm ghimbir, curatat
  • 250 ml lapte de cocos
  • 1 lingurita coriandru praf
  • 1/4 lingurita chimion praf
  • 1 ardei mic rosu uscat (iute), sau dupa gust
  • sare dupa gust
  • 6 l apa
  • 1/2 legatura de patrunjel, tocata marunt
 
Mod de preparare:
  • Taie morcovii bucati mari si ghimbirul in felii. Pune intr-o oala mare 6l de apa si legumele (morcovi, pastarnac, ceapa, telina, usturoi, cartof, ghimbir). Lasa la fiert pana ce legumele sunt moi.
  • Scoate pastarnacul, cepele si telina. Cu un blender vertical paseaza foarte bine restul de legume. 
  • Adauga coriandrul, chimionul, ardeiul iute si sare. Blenduieste-le bine, dupa care amesteca inauntru si laptele de cocos. 
  • Pune oala pe foc si mai da un clocot. Adauga patrunjelul si potriveste de sare.
  • Supa acesta se poate manca atat calda, cat si rece. Atunci cand se raceste se ingroasa destul de mult, asa ca se mai poate adauga putina apa.




Etichete: , , , , , , , , ,

18 mar. 2012

Duminica alaturi de prieteni - Chec din albusuri de la "Diva in bucatarie"




 Cum e sa fii Diva in bucatarie? Cum iti poti imparti timpul in asa fel incat sa impaci si capra si varza? Se pare ca cineva a aflat secretul: Cristina. Si fata asta e tare generoasa, il imparte cu noi in siteul ei "Diva in bucatarie" . Pentru cine nu l-a vizitat inca, aflati ca acolo o sa gasiti idei pentru retete usoare, dar deosebit de inventive. Se pare ca la Cristina acasa nici o masa nu e ca cea precedenta :) Ferice de familia ei!

Pentru intalnirea de azi, Cristina ne-a adus (cred ca pentru cafeaua de dimineata) un chec atat de bun si aromat, incat eu cred ca o sa fie nevoie sa faceti portie dubla!



CHEC DIN ALBUSURI CU NUCA DE COCOS SI CIOCOLATA




INGREDIENTE:
4 albusuri
200 g zahar
150 g faina
1 lingurita praf de copt
1 lingurita suc lamaie
50 g ciocolata alba
50 g unt
50 ml lapte
50 g fulgi de cocos

Pentru topping:
30 g fulgi de cocos
50 g ciocolata alba

PREPARARE:
Frecam bine untul cu 120 g zahar. Intre timp lasam mixerul sa bata albusurile spuma tare, cu restul de zahar, ca pentru o bezea, apoi adaugam crema de unt peste albusul tare. 



Incorporam faina si praful de copt stins cu lamaie.   



Topim ciocolata la baine marie, apoi o turnam peste aluatul de chec. 



Amestecam pana se omogenizeaza. Adaugam laptele, amestecam, apoi incorporam fulgii de nuca de cocos, continuand sa amestecam.



Turnam aluatul in forma de chec tapetata cu hartie de copt si il coacem in cuptorul preancalzit la 180°C timp de 45 minute.
Scoatem checul copt un gratar, pentru a se raci. In acest timp topim ciocolata alba la baine-marie, ungem checul cu aceasta, apoi presaram nuca de cocos.



Sper ca veti incerca aceasta reteta pentru ca este cu adevarat delicios. Pofta buna!


Multumesc, Cristina pentru asa bunatate! Iar pe voi, dragi prieteni, va invit sa vizitati "Diva in bucatarie", pentru ca multe alte bucate simple si tare gustoase va asteapta.

Daca doriti sa deveniti parte a acestui proiect si sa petreceti o zi de duminica la mine pe blog, puteti sa-mi trimiteti un mail la cookingwithmysoul@gmail.com

O Duminica calma si relaxanta va doresc.
Hugs & kisses

Etichete: , , ,

16 mar. 2012

Prajitura Brates sau Gusturile copilariei





Nu stiu daca te-ai gandit vreodata cum e sa faci parte din familia unui blogger culinar. Mai intai, oricat de mult spatiu ati avea in casa, dupa un timp o sa apara urmatoarele probleme: in dormitor n-o sa mai aveti loc de masute false, blende, trepied, cutii cu pahare, forme, farfurii. Cand o sa deschizi dulapul de sus trebuie s-o faci cu mare atentie, sa nu iti cada in cap cutiutele si craticioarele. O sa auzi foarte des asta: "Nu ti-am spus sa nu mananci NICIODATA in farfuria aia alba/cu flori roz/cu buline, pentru ca o pastrez sa fac poze in ea????" :P
Apoi urmeaza partea cea mai grea: bloggerul culinar a facut o super mancare/prajitura din care abia astepti sa gusti. Dar nu, mai intai trebuie sa aranjeze mancarea in farfurie, sa aseze restul de obiecte, sa faca 1, 2, 3...100 de poze din diferite unghiuri si schimband Dumnezeu stie ce setari la aparatul foto, pana cand, dupa o groaza de timp de asteptat, adormi flamand pe scaun.
Si daca ti se pare ca asta e tot, gresesti. Tocmai ce ai ajuns seara de la serviciu si gasesti acasa o super prajitura. Te gandesti: Moama ce dezmat! Dar nu, bloggerul culinar, protesteaza vehement: "Nu pot sa tai prajitura in seara asta, pentru ca e noapte si nu ies bine pozele. Trebuie sa astepti pana maine, cand o sa am timp si de poze." Dragut nu? :)))

Toate astea i se intampla si sotului meu de vreo 2 ani, de cand am inceput blogul asta. Si, totusi, nu pare sa il deranjeze pre mult (de obicei). Cand simt ca am cam intrecut masura :) incerc sa-l indulcesc cumva.
De data asta, a fost ceva mai greu, pentru ca sotul meu m-a rugat sa recreez una din prajiturile de cofetarie ale copilariei lui: Prajitura Brates. Eu nu stiam nici cum arata si nici ce gust are. Am cautat pe internet si in carti reteta, dar n-am gasit-o nicaieri. Prin urmare, am facut-o numai dupa descriere, si spre mirarea mea, a iesit din prima. Sunt buna, nu? :)))))




Ingrediente:

Blatul (pandispan) pentru tava de aprox. 40 cm x 40 cm
  • 7 oua, separate
  • 150 g faina, cernuta
  • 150 g zahar tos
  • 1 lingurita zeama de lamaie

Crema (bavareza)
  • 3 oua, separate
  • 45 g zahar
  • 1 baton de vanilie, taiat pe lungime cu semintele scoase
  • 300 ml lapte
  • 150 g ciocolata amaruie, taiata marunt
  • 450 g smantana, facuta frisca (sau lasata asa daca e foarte grasa si sta teapana)
  • 10 g gelatina (un pliculet), inmuiata in 5 linguri lapte
Siropul 
  • 250 g zahar tos
  • 300 ml apa
  • 50 ml rom
Pentru ornat
  • frisca batuta
  • cacao

Mod de preparare:
  • Blatul: Incalzeste cuptorul la 180 C. Pe fundul tavii pune foaie de copt. Unge peretii formei cu putin unt.
  • Bate albusurile bine, pana ce devin tari. Adauga zaharul si lamaia si bate bine din nou pana ce zaharul s-a topit si albusul e tare si are o textura cremoasa. Mie mi-au trebuit cam 7 minute, la viteza turbo.
  • Adauga toate galbenusurile si cu mixerul pe pulse incorporeaza-le rapid. Nu amesteca prea mult.
  • Pune toata faina peste oua si, cu o spatula incorporeaz-o amestecand de jos in sus (nu circular), ca sa nu se piarda prea mult din volum.
  • Toarna compozitia in forma si niveleaz-o. Coace blatul 20 de minute, sau pana ce trece testul scobitorii.
  • Inchide caldura in cuptor si lasa blatul sa se raceasca in cuptorul lasat cu usa intredeschisa. (asta ca sa nu se lase blatul dupa racire)
  • Cand s-a mai racorit, scoata blatul pe un gratar, indeparteaza folia de copt si lasa-l sa se raceasca bine. Pune blatul la loc in tava.
  • Siropul: Zaharul se pune la fiert cu apa cam 5- 6 minute. Se lasa la racit si se amesteca romul. Se insiropeaza blatul bine cu acest sirop
  • Crema: Bate galbenusurile cu zaharul, pana se fac ca o spuma.  Incalzeste laptele bine cu batonul de vanilie. Lasa-l sa se racoreasca putin, scoate batonul, si toarna-l in fir subtire in amestecul de galbenusuri, amestecand incontinuu cu un tel sau cu mixerul.
  • Da focul foarte mic si, amestecand mereu, lasa pana ce amestecul se ingroasa putin. Ai grija sa nu se branzeasca.
  • Ia crema de pe foc si pune ciocolata inauntru. Lasa putin, apoi amesteca sa omogenizezi amestecul.
  • Dizolva gelatina in lapte. Pune-o in crema de ciocolata calduta si amesteca bine. 
  • Lasa crema pana ajunge la temperatura corpului. Bate bine albusurile. Cu ajutorul unei spatule amesteca in crema de ciocolata frisca, apoi albusurile batute, cu grija sa nu se lase crema. Pune crema la rece pana ce se intareste putin. 
  • Toarna crema peste blat si pune tava la rece peste noapte (pana ce crema s-a intarit bine)
  • Ca sa tai  prajitura in bucati frumoase trebuie sa folosesti un cutit cu lama mare, ascutit. Inaczeste-i lama in apa fierbinte, sterge-l de apa si taie. Dupa fiecare taietura spala cutitul cu apa fierbinte si sterge-l.
  • Fiecare bucata se orneaza cu frisca si se pudreaza cu cacao.
Prajitura asta mi s-a parut ca merge tare bine cu o cana de ciocolata fierbinte, asa ca o duc si la Tea party-ul de la Emily.


Etichete: , , , , , , , ,

15 mar. 2012

Salata de avocado si rosii (Avocado and tomatoes salad)





Dupa iarna asta lunga si tare friguroasa, as manca numai salate. Cu cat sunt mai colorate, cu atat mi se par mai bune. Asa mi s-a intamplat si zilele trecute cand, la cumparaturi fiind, am ochit niste avocado cremos si o casoleta de rosii Roma. Cum guacamole facusem nu cu mult timp in urma, de data asta am vrut ceva mai crocant: o salata cu avocado, rosii, ceapa verde. Se face extrem de repede, iar rezultatul e spectaculos.

Ingrediente:
  • 2 avocado coapte (moi)
  • 4- 5 rosii Roma (sau 2 - 3 rosii mari) 
  • 3 fire de ceapa verde, taiata marunt cu tot cu cozi
  • 1/2 legatura de patrunjel, tocata marunt
  • zeama de la 1/2 lamaie
  • sare dupa gust
Mod de preparare:
  • se taie avocado asa cum am aratat aici . Se taie cubulete si se pune intr-un castron.
  • Se taie rosiile felii, apoi cubulete. Se amesteca cu avocado, ceapa, patrunjelul si zeama de lamaie. Sareaza dupa gust.
Asta e tot. Nu-i asa ca-i tare simplu?


Etichete: , , , , , , ,

13 mar. 2012

Supa crema de linte rosie, cu afumatura (Red lentil creamy soup with smoked ham)





In weekend am facut supa. Nu ca asta ar fi un lucru prea rar la noi in casa, dar o ditamai oala de supa ca acum n-am mai facut de demult :) Si asta numai pentru ca sunt indagostita lulea de supa din linte rosie. Am facut acum ceva timp o supa thailandeza, cu linte rosie si lapte de cocos precum si una indiana. Acum am vrut ceva deosebit si care sa-i placa si sotului. Asa a aparut aceasta supa crema de linte rosie cu afumatura.

Ingrediente pentru 10 persoane:
  • 500 g linte rosie
  • 2 morcovi
  • 1 ceapa intreaga
  • 1 ceapa rosie tocata marunt
  • 1 bucatica telina
  • 1 radacina patrunjel/pastarnac
  • 3 linguri ulei de porumb
  • 200 g piept de porc afumat, taiat cubulete
  • sare, piper dupa gust
  • frunze de patrunjel, pentru ornat
Mod de preparare:
  • Curata legumele (morcovi, ceapa intreaga, telina, patrunjelul) si pune-le intregi in 5- 6 l de apa. Fierbe-le acoperite pana ce sunt moi. 
  • Pune lintea intr-o strecuratoare si spal-o bine. Adaug-o in supa si fierbe-o pana se inmoaie. Lintea rosie fierbe foarte repede, asa ca ai grija de ea :)
  • In timpul acesta incalzeste uleiul si prajeste in el cubuletele de piept afumat. Cand e gata adauga si ceapa tocata si las-o pana ce s-a inmuiat bine. 
  • Scoate legumele intregi din supa si paseaza restul cu un blender vertical. Adauga amestecul de sunca si ceapa, amesteca bine si da un clocot. Sareaza si pipereaza dupa gust. 
  • Serveste supa cu crutoane.

Etichete: , , , ,

12 mar. 2012

Pui in sos de mascarpone si mustar (Chicken in mascarpone and mustard sauce)






Poate mai tineti minte ca in aventura mea italiana am fost si in raiul pastelor :). Nu putem sa plec de acolo fara o punguta din minunatiile astea. Pastele de mai sus sunt facute artizanal si colorate natural cu sfecla rosie, curcuma, spanac si busuioc. Fiind asa de aromate, m-am gandit ca ar merge la ele un sos simplu, fara alte mirodenii. Asa a aparut sosul acesta cu mascarpone si mustar. Pastele acestea sunt foarte gustoase, dar prin fierbere isi pierd din culori.

Si, cum Cristina, gazda de luna aceasta a proiectului "Dulce Romanie" , ne-a propus sa gatim cu paste, aceasta reteta i-o dedic :)

Ingrediente pentru 4 persoane:
  • 4 jumatati de piept de pui, taiate in trei parti
  • 1 cutie mascarpone
  • 2 linguri mustar iute
  • 200 ml vin alb sec
  • 1 ceapa taiata marunt,
  • 3 catei de usturoi, tocati
  • 2 linguri ulei de masline
  • 20 g unt
  • sare, piper dupa gust

Mod de preparare:
  • Fierbe pastele conform instructiunilor.
  • Incalzeste uleiul si gateste carnea cateva minute pe fiecare parte, pana se aureste. Scoate carnea pe o farfurie.
  • Pune untul in tigaie si cand se topeste adauga ceapa si las-o pana se inmoaie. Adauga usturoiul si lasa-l 1 minut. Adauga vinul si lasa-l sa fiarba usor pana ce se injumatateste. 
  • Adauga mascarponele si mustarul si amesteca pana se omogenizeaza.
  • Pune puiul in sos, potriveste de sare si piper si lasa 2-3 minute pana se leaga sosul.
  • Pe o farfurie pune o portie de paste, cate 3 bucatele de carne si cateva linguri de sos.




Etichete: , , , , , ,

11 mar. 2012

Duminica alaturi de prieteni - Fondue cu bagheta frantuzeasca de la "In jurul mesei"





Salutare, dragi prieteni. Nu ne-am mai vazut de mult, asa-i? Imi pare rau ca n-am mai scris aici de ceva timp, dar vremea asta rece si mohorata m-a afectat mult si am cazut rau de tot in butoiul cu melancolie (sa nu-i spun depresie, ca suna urat). N-am mai avut chef de nimic, iar ideile de papa bun m-au ocolit si nici eu nu le-am cautat prea mult :P Mi se parea ca toata lumea are ceva cu mine si nu ma iubeste, asa ca am preferat sa ma fac mica in coltisorul meu. Adevarul ca si eu, ca mai toata lumea, am din cand in cand stari depresive, dar vad ca pana acum am reusit sa ies din ele destul de repede. M-au ajutat pe de o parte prietenii carora nu le-a pasat ca sunt mofturoasa si ciufuta. Pe de alta parte cartile, in care ma scufund ori de cate ori lumea inconjuratoare mi se pare de neinteles.
Pasiunea aceasta pentru carti m-a atras si la invitata mea de azi, Kadia. Fata asta desteapta si frumoasa se infrupta cu carti pe paine :) Si cu alte bunatati, desigur. Are in blogul ei "In jurul mesei" sau "In jurul Kadiei" cum l-a numit mai nou, mai multe sectiuni, fiecare rezervata uneia din pasiunile ei: cartile, retetele, calatoriile, pisicile :). Si chiar daca locuieste departe, tocmai in Elvetia, eu o simt tare aproape ori de cate ori ii citesc blogul.
Pentru intalnirea noastra de azi, manutele ei harnice au pregatit niste specialitati frantuzesti. Iata-le


"Cand am citit mesajul de la Brindusa am fost atat de incantata incat am uitat sa ii raspund. Adica era de la sine inteles ca accept invitatia de a petrece duminica impreuna, nu? Bineinteles ca atunci cand Brindusa mi-a mai trimis un mesaj am realizat ca da, politicos era sa si accept invitatia. Multumesc Brindusa mi-ai facut o bucurie foarte mare!
Asadar, incep cu cateva cuvinte despre mine: am fost indragostita de carti de cand eram mica si atunci cand am descoperit cartile lui Jules Verne mi-am promis ca intr-o zi, atunci cand voi creste mare voi ajunge sa vizitez si sa cunosc si eu lumi straine. De crescut am crescut si am inceput incetul cu incetul sa descopar acele lumi la care visam atunci cand imi faceam calatoriile pe atlasul geografic visand cu ochii deschisi. Apoi am mai descoperit un lucru: oricat de multa placere mi-ar oferi calatoria si senzatiile traite, am nevoie de ceva mai mult ca sa retin si sa retraiesc acele momente. Asa s-a nascut dorinta de a fotografia locurile si lucrurile care imi plac. De la fotografie la arta este doar un pas, iar singura arta accesibila tuturor inclusiv mie este cea culinara. Asa am inceput sa-mi fotografiez creatiile culinare cu care mi-am inceput viata virtuala, de blogger. Intre timp, pe blogul meu si-au facut aparitia si restul pasiunilor mele: lectura si calatoriile. Locsorul meu virtual este un amestec de lucruri care imi schimba rutina zilnica si ma fac sa fiu eu.
Pentru azi, am adus cu mine in vizita un fel de mancare foarte iubit in orasul meu adoptiv pentru orice sarbatorire si anume fondue moitié-moitié cu bagheta frantuzeasca



Pentru bagheta frantuzeasca
360 ml apa
2 lingurite de sare
2 lingurite de zahar
1.5 linguri de ulei de masline
1 lingurita de suc de lamaie
420g faina alba
90g faina neagra (completa)
90g faina de secara
un pliculet de drojdie uscata

Se pun toate ingredientele in masina de paine si se selecteaza programul de aluat. Apoi se imparte aluatul in doua parti egale si se intinde fiecare parte intr-o foaie, care apoi se ruleaza  si se lasa la crescut inca o ora. Se cresteaza cu un cutit bine ascutit si se coace la 200°C (cuptor electric cu ventilatie) pentru 40 de minute.



Pentru fondue moitié-moitié:
400g de branza de Gruyère rasa
400g de branza de Frigourg Vacherin rasa
200 ml vin alb sec
1 catel de usturoi



Se freaca craticioara de fondue cu usturoiul, care apoi se toaca si se pune in craticioara. Se adauga cele doua tipuri de branza si se topesc la foc mediu amestecand continuu. Treptat se incorporeaza vinul. Cand s-a transformat intr-o crema se transporta pe masa, pe un gratar care sa mentina cratita calda.
Se serveste cu ajutorul unor furculite cu coada lunga in care se infig bucatele de paine proaspat scoasa din cuptor cu care se amesteca in cratita cu crema de branza si se condimenteaza cu piper sau boia, dupa gust. De obicei ca entrée, pana cand fondue-ul este gata, se serveste jambon crud cu castraveciori acri. 



Bineinteles, totul trebuie acompaniat de cel putin un pahar de vin alb, cum ar fi Joseph Drouhin LaForet 2009 Chardonnay.
Multumesc inca o data pentru invitatie, Brindusa! Mi-a facut o placere deosebita :)"



Kadia, ce bunatate ai pregatit tu aici! Chiar nu stiam cum se pregateste fondue- ul.
Voi stiati, dragi prieteni? Si asta e doar una din retetele pe care Kadia le are pe blogul ei : "In jurul mesei". Va sfatuiesc sa-l vizitati cat de curand, pentru ca multe lucruri interesante o sa gasiti acolo. Si nu numai din cele legate de bucatarit :)

Daca doriti sa deveniti parte a acestui proiect si sa petreceti o zi de duminica la mine pe blog, puteti sa-mi trimiteti un mail la cookingwithmysoul@gmail.com

O Duminica calma si relaxanta va doresc.
Hugs & kisses

Etichete: , , , ,