Pagini

18 dec. 2012

Macarons cu scortisoara, de Craciun (Cinnamon macarons, for Christmas)




La radio se aud colinde. Le aud zilnic de aproape o luna. Magazinele si pietele sunt impodobite cu beteala si globuri. Sunt asa de aproape o luna. Strazile Bucurestiului lumineaza ca ziua, de la ghirlandele de Craciun. Acasa baiatul meu a impodobit bradul inca de acum doua saptamani. Se pare ca toata lumea e nerabdatoare: in curand e Carciunul. Toata lumea, dar nu si eu. Asa gandeam eu acum vreo 10 zile. Anul asta Craciunul mi s-a parut foarte departe. Mai erau cateva zile, si totusi parca nu ma simteam pregatita. Evenimente ale ultimelor luni nu ma lasau nici sa ma bucur, nici sa sarbatoresc, nici sa-mi gasesc pacea interioara. Prin urmare m-am gandit sa fac ceva sa ma inveseleasca si sa ma aduca pe calea cea buna :) Asa au aparut acesti macarons, imbracati in straie de sarbatoare. Colorati in albul zapezii, verdele bradului si rosul globurilor, e cadoul meu de Craciun.
Enjoy.




Macarons cu crema de ciocolata alba si scortisoara

Ingrediente:
  • 100 g albusuri, lasate la temperatura camerei 24 de ore
  • 110 g faina de migdale (eu am rasnit migdale decojite cu rasnita de cafea)
  • 165 g zahar pudra
  • 50 g zahar tos
  • colorant alimentar rosu si verde
  • 1 lingurita esenta de vanilie
Pentru crema rapida de ciocolata:
  • 150 g smantana grasa
  • 100 g ciocolata alba
  • 1/2 lingurita scortisoara

Mod de preparare:
  • Amesteca faina de migdale cu zaharul pudra si cerne-le printr-o sita (strecuratoare mai deasa)
  • Pune albusurile intr-un vas foarte curat (nu din plastic) si bate-le pana devin o spuma usoara. Adauga jumatate din zaharul tos si mixeaza la viteza mare 3 minute. Adauga si restul de zahar si mai mixeaza 3 minute. In aceasta etapa bezeaua se poate colora si se pot adauga esente. Eu am ales s-o colorez jumatate rosie , jumatate verde si sa-i dau aroma de vanilie.
  • Adauga amestecul de migdale si zahar in doua transe, amestecand cu spatula. In final bezeaua isi va pierde putin din volum si va fi putin curgatoare. Nu trebuie amestecata prea mult, ca sa nu se lase de tot.
  • Se umple un cornet de ornat si se foloseste un varf rotund (no 11 am folosit eu).
  • Tavile se acopera cu hartie de copt. Se fac cercuri de bezea de 5-6 cm diametru. Vei avea nevoie de 2 tavi de aragaz.
  • Se lasa bezelele sa stea la temperatura camerei cam 1-2 ore, pana ce prind o pojghita si nu mai sunt lipicioase.
  • Incalzeste cuptorul la 150 C si coace macarons -ii 10 minute. 
  • Lasa-i sa se raceasca in tava, abia apoi ii poti scoate cu usurinta de pe hartia de copt.
  • Pentru crema incalzeste smantana, pune in ea ciocolata si las-o sa se topeasca. Amesteca bine, adauga scortisoara, apoi lasa crema la racit. Cu ea lipeste macarons- ii doi cate doi.
Fiindca-mi place tare mult, m-am gandit ca retetei asteia i-ar sta bine la gala "Dulce Romanie" din luna decembrie, unde tema este bezeaua. "Foodie Family", esti pe receptie? :) 

22 de comentarii:

  1. <3 superbe culori!
    te imbratisez cu drag! :*

    RăspundețiȘtergere
  2. Superbe ti-au iesit. Felicitari!
    Eu am incercat o singura data sa fac macarons si s-a ales praful de ele, astfel ca n-am mai avut curaj sa incerc si a doua oara. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Cris. Mie abia a doua oara mi-au reusit, asa ca eu zic sa mai incerci :)

      Ștergere
  3. vreau sa incerc si eu!
    nu am insa cantar de bucatarie si am o mare nelamurire...cate albusuri intra in 100 gr ? :D

    MULTUMESC

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu te-as sfatui sa le incerci fara sa cantaresti ingredientele. Macarons sunt niste prajituri destul de pretentioase si daca nu pui ingredientele ca in reteta, e posibil sa nu iasa.
      100 g de albus inseamna aproximativ 5 oua.

      Ștergere
  4. Îmi plac, pt. a pregãti macarons am nevoie de o zi in care sa fiu super calmã:))

    RăspundețiȘtergere
  5. Cand le-am vazut m-am gandit imediat la Italia ;) Arata super, noi ne-am gandit sa le facem saptamana viitoare cand am mai mult timp sa stau pe acasa ;)

    RăspundețiȘtergere
  6. Arata delicios !!! Multumesc pentru reteta. Foarte interesant ca le-ai preparat in culorile italiei :)) Va doresc un Craciun Fericit si un An Nou plin de realizari, in cazul de fata Anul Nou sa vina cu foaaaarte multe retete noi :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos pt urari. Un an bun si tie :)

      P.S. nu sunt culorile Italiei, ci culorile Craciunului

      Ștergere
  7. Craciun fericit cu bucate alese.La multi ani!

    RăspundețiȘtergere
  8. Craciun fericit alaturi de cei dragi si sa-ti aduca mosul tot ce ti-ai dorit! <3

    RăspundețiȘtergere
  9. Ce frumos au iesit !! Craciun fericit !!

    RăspundețiȘtergere
  10. CRACIUN FERICIT si un AN NOU plin de bucurii, sanatate si visuri implinite!

    RăspundețiȘtergere
  11. Cat de frumoase..Bravo..Craciun fericit!

    RăspundețiȘtergere
  12. Sarbatori fericite si un An Nou cu multe bucurii!

    RăspundețiȘtergere
  13. La multi ani!!! Noul an sa iti aduca numai bucurii!

    RăspundețiȘtergere
  14. Multumesc mult pentru urari. Sa se intoarca inzecit asupra voastra si a familiei :)

    RăspundețiȘtergere
  15. Brandusa ,

    Superbi macaronsii tai, iar culorile vesele si inspirate .

    La multi, multi ani fericiti ! :)

    RăspundețiȘtergere

Pareri, sfaturi,comentarii?
Please, don't be shy. Leave a comment.

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.