Pagini

29 oct. 2012

Strudel cu dovleac (Pumpkin strudel)






Am facut strudelul asta in weekendul ce tocmai a trecut. Nu stiu ce mi-a venit, ca nu era in plan. Cred ca totul se trage de la dovleacul barosan pe care l-am cumparat de la tara. Vreo 10 kile avea! Si cand am taiat din el o felie, s-a imprastiat asa o aroma dulce si buna, ca imediat m-a lovit inspiratia. Prin urmare am mai taiat o ditamai felie (prima era pentru mama) si am purces la intins si copt. Asta pentru ca n-aveam foi de placinta prin preajma, asa ca strudelul asta e facut de la coca pana la umplutura de mine :D Dar voi puteti sa trisati putin, daca n-aveti timp. Puteti folosi foile de placinta din comert.
Coca pe care am folosit-o la foaie e foarte simpla. Se face usor si se intinde subtire. Am mai facut din ea si strudel cu mere. De fapt merge umpluta cu orice: branza sarata, branza dulce, fructe ... dupa imaginatie :)


Strudel cu dovleac

Ingrediente pentru foaie:
  • 300 g faina
  • 30 g unt topit si racit
  • un praf de sare
  • aprox. 200 ml lapte
Ingrediente pentru umplutura:
  • 1 kg dovleac (fara coaja)
  • 100 g unt
  • 150 g zahar
  • 1 lingurita esenta naturala de vanilie
  • 1/2 lingurita scortisoara

Mod de pregatire:
  • Amesteca faina, untul, sarea si 150 ml de lapte. In cazul in care coca nu se formeaza sau este tare, mai adauga cate putin lapte, pana ce se formeaza o coca moale care se poate framanta. Framanta coca cateva minute, pana devine matasoasa si nu se mai lipeste de maini. Pune-o intr-un castron, acoper-o cu un prosop si las-o la odihnit la temperatura camerei pentru o ora.
  • In acest timp taie dovleacul fasii nu foarte groase si coace-l in cuptor la 200 C pentru 20- 30 minute (pana se inmoaie bine si se caramelizeaza putin). Pune dovleacul intr-un castron.
  • Topeste untul si amesteca 50 g in dovleac. Adauga zaharul, vanilia si scortisoara. Amesteca si paseaza dovleacul cu o furculita. Poti lasa si bucatele mai mari de dovleac nepasate.
  • Imparte coca in trei bucati.In timp ce lucrezi cu o bucata de coca, pe celelalte patreaza-le acoperite.  Cu ajutorul unui sucitor intinde foaia foarte foarte bine, pana cand e aproape transparenta.
  • Incalzeste cuptorul la 180 C
  • Cu o pensula unge foaia cu unt topit. Intinde pe ea o treime de umplutura. Invarteste coca ca la o rulada. Unge marginile cu unt topit, apoi apasa-le ca sa se sigileze si sa nu iasa umplutura. Pune strudelul intr-o tava.
  • Repeta si pentru celelelte doua foi. In tava, unge strudelul cu unt topit si presara-l cu zahar. Lasa-l in cuptor 40-60 minute, pana ce devine auriu.
  • Cand servesti strudelul , presara-l cu zahar pudra vanilat

18 comentarii:

  1. Ce frumoase sunt... N-am mancat niciodata :(

    RăspundețiȘtergere
  2. Aaaah, imi place mult strudelul sau placinta cu dovleac! Multumesc pentru idee.

    RăspundețiȘtergere
  3. Imi place foarte mult strudelul cu dovleac...sper sa nu treaca sezonul fara sa fac si eu :P dar pana atunci servesc de la tine :)
    O saptamana frumoasa :*

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu nu am făcut niciodată rețete cu dovleac și ma bate un gând să încerc. Am o reținere în privința dovleacului, nefondată, chiar. Oricum cred că este foarte bun ștrudelul acesta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nici mie nu mi-a placut dovleacul pana acum vreo 3 ani. Si acum imi place mai mult in retete sarate decat in alea dulci. Sa incerci si tu :)

      Ștergere
  5. Foarte frumos e asa in forma de corn! Am facut si eu cornuri cu dovleac, dar varianta pufoasa ;)
    Te pup! Sa ai o zi minunata!

    RăspundețiȘtergere
  6. Imi place mult,eu am in plan sa gãtesc mult saptamâna asta cu dovleac deja am cumpãrat ieri 2:)

    RăspundețiȘtergere
  7. strudelul cu dovleac .. preferatul meu dintre strudele :)) ca si placinta de altfel , cea cu dovleac e number 1 <3 . am incercat si eu sa fac aluatul singurica , de la reteta cu mere , si a iesit f bine . trebuie sa repet faza si cu dovleac . am mancat o singura placinta cu dovleac anul asta,deci .. mi-ai facut pofta .. deci .. va urma :)) ..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce ma bucur Claudya. Repet-o neaparat si cu dovleac. O sa vezi ce buna e!

      Ștergere
  8. Deja am printat reteta si curand fac si eu! Arata foarte bine si nu-ti mai spun ce pofta mi-ai facut!

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna inspiratie ai avut! Dovleac copt - super in orice
    Asa in forma de cornulet... ceva deosebit

    RăspundețiȘtergere

Pareri, sfaturi,comentarii?
Please, don't be shy. Leave a comment.

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.