Am facut strudelul asta in weekendul ce tocmai a trecut. Nu stiu ce mi-a venit, ca nu era in plan. Cred ca totul se trage de la dovleacul barosan pe care l-am cumparat de la tara. Vreo 10 kile avea! Si cand am taiat din el o felie, s-a imprastiat asa o aroma dulce si buna, ca imediat m-a lovit inspiratia. Prin urmare am mai taiat o ditamai felie (prima era pentru mama) si am purces la intins si copt. Asta pentru ca n-aveam foi de placinta prin preajma, asa ca strudelul asta e facut de la coca pana la umplutura de mine :D Dar voi puteti sa trisati putin, daca n-aveti timp. Puteti folosi foile de placinta din comert.
Coca pe care am folosit-o la foaie e foarte simpla. Se face usor si se intinde subtire. Am mai facut din ea si strudel cu mere. De fapt merge umpluta cu orice: branza sarata, branza dulce, fructe ... dupa imaginatie :)
Strudel cu dovleac
Ingrediente pentru foaie:
- 300 g faina
- 30 g unt topit si racit
- un praf de sare
- aprox. 200 ml lapte
- 1 kg dovleac (fara coaja)
- 100 g unt
- 150 g zahar
- 1 lingurita esenta naturala de vanilie
- 1/2 lingurita scortisoara
Mod de pregatire:
- Amesteca faina, untul, sarea si 150 ml de lapte. In cazul in care coca nu se formeaza sau este tare, mai adauga cate putin lapte, pana ce se formeaza o coca moale care se poate framanta. Framanta coca cateva minute, pana devine matasoasa si nu se mai lipeste de maini. Pune-o intr-un castron, acoper-o cu un prosop si las-o la odihnit la temperatura camerei pentru o ora.
- In acest timp taie dovleacul fasii nu foarte groase si coace-l in cuptor la 200 C pentru 20- 30 minute (pana se inmoaie bine si se caramelizeaza putin). Pune dovleacul intr-un castron.
- Topeste untul si amesteca 50 g in dovleac. Adauga zaharul, vanilia si scortisoara. Amesteca si paseaza dovleacul cu o furculita. Poti lasa si bucatele mai mari de dovleac nepasate.
- Imparte coca in trei bucati.In timp ce lucrezi cu o bucata de coca, pe celelalte patreaza-le acoperite. Cu ajutorul unui sucitor intinde foaia foarte foarte bine, pana cand e aproape transparenta.
- Incalzeste cuptorul la 180 C
- Cu o pensula unge foaia cu unt topit. Intinde pe ea o treime de umplutura. Invarteste coca ca la o rulada. Unge marginile cu unt topit, apoi apasa-le ca sa se sigileze si sa nu iasa umplutura. Pune strudelul intr-o tava.
- Repeta si pentru celelelte doua foi. In tava, unge strudelul cu unt topit si presara-l cu zahar. Lasa-l in cuptor 40-60 minute, pana ce devine auriu.
- Cand servesti strudelul , presara-l cu zahar pudra vanilat
Ce frumoase sunt... N-am mancat niciodata :(
RăspundețiȘtergereMersi :)
ȘtergereAaaah, imi place mult strudelul sau placinta cu dovleac! Multumesc pentru idee.
RăspundețiȘtergereCu placere Irina :) E bun tare.
ȘtergereImi place foarte mult strudelul cu dovleac...sper sa nu treaca sezonul fara sa fac si eu :P dar pana atunci servesc de la tine :)
RăspundețiȘtergereO saptamana frumoasa :*
Sa nu cumva sa uiti dedovleac! :))) Hugs
ȘtergereEu nu am făcut niciodată rețete cu dovleac și ma bate un gând să încerc. Am o reținere în privința dovleacului, nefondată, chiar. Oricum cred că este foarte bun ștrudelul acesta.
RăspundețiȘtergerenici mie nu mi-a placut dovleacul pana acum vreo 3 ani. Si acum imi place mai mult in retete sarate decat in alea dulci. Sa incerci si tu :)
ȘtergereFoarte frumos e asa in forma de corn! Am facut si eu cornuri cu dovleac, dar varianta pufoasa ;)
RăspundețiȘtergereTe pup! Sa ai o zi minunata!
Asa e. A tare dragalas:)
ȘtergereImi place mult,eu am in plan sa gãtesc mult saptamâna asta cu dovleac deja am cumpãrat ieri 2:)
RăspundețiȘtergerebun bun. Abia astept sa vad ce faci :)
Ștergerestrudelul cu dovleac .. preferatul meu dintre strudele :)) ca si placinta de altfel , cea cu dovleac e number 1 <3 . am incercat si eu sa fac aluatul singurica , de la reteta cu mere , si a iesit f bine . trebuie sa repet faza si cu dovleac . am mancat o singura placinta cu dovleac anul asta,deci .. mi-ai facut pofta .. deci .. va urma :)) ..
RăspundețiȘtergereCe ma bucur Claudya. Repet-o neaparat si cu dovleac. O sa vezi ce buna e!
ȘtergereDeja am printat reteta si curand fac si eu! Arata foarte bine si nu-ti mai spun ce pofta mi-ai facut!
RăspundețiȘtergereOf, pofta asta! :))) Sa-mi spui cum ti-a iesit
ȘtergereCat de bine poate arata.Bravo!
RăspundețiȘtergereBuna inspiratie ai avut! Dovleac copt - super in orice
RăspundețiȘtergereAsa in forma de cornulet... ceva deosebit