Puiul asta are o poveste dragii mei. Ea a inceput intr-o zi cand am primit un mail neasteptat, de la un distribuitor de hrana pentru animale de curte, care va deschide in curand mici bacanii cu produse de la tara, inclusiv carne de pasare. Din acest mail (si din cele care au urmat) am aflat ca respectivul distribuitor a luat sub aripa sa cativa mici fermieri, carora le furnizeaza hrana vegetala fara hormoni si antibiotice (deci si fara faina de oase). Si ii ajuta si cu toate verificarile si avizele de care au nevoie, pentru ca stiti voi ce greu e pe la noi sa obtii asa ceva. Cu alte cuvinte, acest distribuitor incearca sa puna " bazele unui amplu proiect care sa aduca mai aproape de consumatori puii crescuti natural, sanatos si cu grija." In plus, in curand acest distribuitor va deschide o retea de magazine unde vor comercializa puii acestia rustici. Si, ca sa ma conving, mi-au trimis un pui, sa-l incerc :P
Acuma, va dati seama ca nu puteam sa dezamagesc lumea si sa-i fac puiului asta o reteta simpla. Nu? :)))) Prin urmare, intr-o insorita zi de sambata am ales una pe care am vazut-o la Gordon Ramsay. El a umplut puiul cu carnati chorizo, rosii uscate, ceapa, usturoi si fasole uscata. Eu am ales sa folosesc doar vegetale la umplutura, asa ca pe langa cele din reteta am mai pus ardei gras colorat. Le-am gatit putin impreuna, le-am indesat bine in pui, am inchis totul cu o lamaie, am frecat bine puiul cu sare, piper si boia dulce.... si hop cu el in cuptor pentru o ora jumate.
Dar sa va spun si concluzia acestei povesti. Puiul a fost bun. Fara gust de peste. Cu gust de pui. Si ce ne-a placut foarte mult, fara grasime. Stiti voi: grasimea aia care se gaseste in exces la puiul pe care il cumparati. Puiul asta n-a avut asa ceva. Iar pielea a fost subtirica si crocanta. N-a fost nevoie s-o scot (eu nu suport grasimea si pielea grasa nici de pe puiul din comert, nici de pe puiul de la tara). Textura carnii a fost putin mai ferma decat cea de la puiul din comert, dar nu se poate compara cu fermitatea carnii de pui crescut de bunica. Prin urmare: as cumpara pui din acesta? Cu siguranta da (dar nu daca pretul e substantial mai mare dacat cel al puiului obisnuit din comert).
Pui umplut reteta adaptata dupa Gordon Ramsay
Ingrediente pentru 6 persoane
- 1 pui intreg
- 2-3 cepe, tocate marunt
- 5 catei de usturoi, tocati
- 12 rosii cherry, taiate in jumatati
- 3 ardei grasi colorati, taiati cubulete
- 1 ardei iute taiat mic
- 3 lingurite boia dulce de ardei
- cateva ramuri de cimbru
- 300 g fasole boabe fiarta
- 4 linguri cu ulei de masline
- 200 ml vin alb + 200 ml apa
- sare, piper dupa gust
Cum se face:
- Incalzeste 2 linguri de ulei si gateste ceapa la foc mic impreuna cu putina sare, pana se inmoaie si se ingalbeneste putin. Adauga usturoiul si 1 lingurita de boia. Lasa 1-2 minute. Adauga ardeiul, ardeiul iute si putin cimbru. Gateste cateva minute, amestecand ca sa se intrepatrunda aromele. Adauga rosiile si sare/piper/cimbru dupa gust. Gateste putin, apoi adauga fasolea boabe si gateste acoperit pentru 2-3 minute. Lasa sa se raceasca putin.
- Sareaza si pipereaza puiul atat pe dinafara, cat si pe dinauntru. Umple puiul cu amestecul de legume, apasand bine de tot. S-ar putea sa-ti mai ramana umplutura. N-o arunca, ci pastreaz-o ca garnitura la carne. In final inchide cavitatea cu o lamaie mare.
- Presara puiul cu restul de ulei si boia, si freaca bine cu mainile ca sa se intinda uniform.
- In tava toarna apa si vin, pune puiul si adauga cateva ramurele de cimbru in jurul lui. Acopera tava cu folie de aluminiu si lasa o ora, in cuptorul preincalzit, la 180 C.
- Dupa o ora, mai lasa puiul descoperit (ca sa formeze o crusta frumoasa) inca o jumatate de ora.
- Scoate puiul din cuptor si lasa-l sa se odihneasca 15 minute. Cu o lingura scoate umplutura si pune-o intr-un castron. Aceasta e garnitura.
- Scoate puiul din tava. Stoarce bine lamaia in tava, amesteca bine si strecoara sosul astfel obtinut. Acest sos se serveste alaturi de carne.
Arat foarte bine puiul pregatit de tine.Si daca este bio si zici ca si gustos, inseamna ca e foarte bun!
RăspundețiȘtergereAsa e, pui bio sunt slãbuti; ultima oarã când am avut cocos bio pe masa a fost cu multe luni in urmã, aici pretul lor e exagerat de mare, de aceea ne multumim sa cumpãram ce e mai ieftin...si crestem maaari ( în greutate si toate cele).
RăspundețiȘtergerePuiutul cred ca sa topit in gurã, aratã asa de bine...si umplutura e interesantã, de obicei am tot timpul chorizo in frigider pt ca il folosesc la ciorbele românesti :D
Mi-e dor sa gust iar un pui bio :) nici nu mai stiu cum este, acum toti au gust de peste, nu mai simtim nici o placere, nu se mai numesc pui. Imi plac puii gatiti crocant in cuptor, mi-e dor de asa ceva, nu mai ies cum trebuie astia din magazine :(
RăspundețiȘtergeresa speram ca se vor deschide cat de curand magazinele de care aminteam in postare.
ȘtergereAbia astept sa incerc reteta ta de pui umplut. Si eu cumpar pui crescuti la sol intr-o ferma de langa Arad, printr-un magazin micut. De cand i-am gasit nu am mai cumparat carne de la supermarket. Si ma bucur ca te-ai oferit sa-i prezinti pe blogul tau. E bine ca lumea sa auda cat mai des ca au de ales. Macar atat sa facem pentru noi si pentru cei din jurul nostru. Te pup!
RăspundețiȘtergereRita, reteta e foarte buna. Iar puiul chiar ne-a placut. Eu incerc in blogul meu sa promovez mancarea adevarata fara aditivi, adaosuri, supe la flic, prafuri de crema si alte minunatii. Si chiar ma gandesc ca ar trebui sa fiu mai vehementa in domeniul asta :)
Ștergereicercati cu ceva afumat....in loc la fasole
RăspundețiȘtergereeste o splendoare!!!