Pagini

21 mai 2012

Tort aniversar cu ciocolata, mascarpone si praline (Anniversary cake with chocolate, mascarpone and praline)






Luna mai este pentru mine plina de evenimente deosebit de placute, zile cand imi sarbatoresc trei dintre cele mai importante persoane din viata mea. Asta fara sa pun la socoteala si doi Constantini. Tortul facut pentru fimiu n-a mai ajuns sa fie fotografiat. Dar pe acesta, facut pentru sotul meu, n-am vrut sa-l las din mana pana ce n-a stat la shooting. Nu prea mult insa, asa ca pozele nu sunt prea reusite. De vina sunt toti pofticiosii aia (se stiu ei) care vroiau tort cat mai repede :)

Ingrediente pentru forma de tort de 28 cm:

Pentru blat:
  • 7 oua, separate
  • 7 linguri de zahar
  • 5 linguri de faina
  • 2 linguri de cacao neagra
  • sirop: 400 ml apa + 200 g zahar + sucul si coaja de la o lamaie
Pentru creme:

Crema 1: 250 g mascarpone + 2 linguri cacao + 3 linguri zahar pudra
Crema 2: 200 g ciocolata neagra + 200 ml frisca lichida
Crema 3: 250 g mascarpone + 3 linguri zahar pudra + colorant alimentar galben + 1 lingurita esenta naturala de vanilie

Pentru praline: 125 g zahar tos + 2 linguri apa + 50 g migdale




Mod de pregatire:
  • Se incalzeste cuptorul la 180 C. O forma rotunda cu fund detasabil se unge cu unt. Pe fund se pune hartie de copt.
  • Albusurile se bat pana se intaresc. Se adauga zaharul si se bate cateva minute, pana ce spuma de albus este tare.
  • Galbenusurile se omogenizeaza, apoi se toarna in albusuri si se amesteca usor cu o spatula.
  • Faina se amesteca cu cacaoa si se cern. Se pun in amestecul de oua si, cu o spatula, se incorporeaza amestecand de jos in sus, cu miscari circulare. Coca se toarna in forma, si se uniformizeaza cu o spatula. Se coace la 180 C pentru 25- 35 de minute (pana trece testul scobitorii)
  • Blatul se scoate din cuptor, se lasa 10 minute in forma, apoi aceasta se scoate. Se scoate si hartia si se lasa la racit. Abia cand e racit complet, blatul se poate taia.
  • Se face siropul: fierbe apa cu zaharul, pana ce volumul scade la jumatate. Se pun inauntru zeama si coaja de lamaie. Se lasa la racit.
  • Praline: Pune folie de aluminiu pe fundul unei tavi. Amesteca zaharul cu apa si lasa-le la foc mic, fara sa amesteci, pana ce zaharul se caramelizeaza. Amesteca rapid migdalele inauntru si toarna amestecul pe tava in strat subtire. Lasa la racit. Pune pralinele in blender si toaca-le putin. Lasa si bucati mai mari.
  • Crema 1: Amesteca mascarpone cu zahar si cacao, pana se omogenizeaza. Din aceasta crema se pastreaza cateva linguri, ca sa se orneze lateralele tortului. 
  • Crema 2: incalzeste usor frisca lichida. Pune inauntru ciocolata rupta bucati mici. Lasa pana se topeste. Amesteca pana ce crema se omogenizeaza. Lasa crema la racit si pune-o in frigider 30 de minute. Dupa aceasta mixeaza crema, pana se intareste.
  • Crema 3: Amesteca mascarpone cu zahar si esenta naturala de vanilie, pana ce se omogenizeaza. Adauga colorantul si amesteca bine.
  • MONTAJ: Se taie blatul in trei si fiecare bucata se stropeste bine cu sirop.
  • Se pune unul din blaturi pe o farfurie mare si se unge cu crema 1. Deasupra se pune al doilea blat, apoi crema 2. Deasupra se pune al treilea blat. Lateralele se ung cu restul de crema 1. Pe laterale se pun praf si bucati de praline.
  • Deasupra ultimului blat se pune crema 3 in diferite forme. Se presara praline.
  • Tortul se lasa la rece minim o ora inainte de a fi taiat.
La multi ani!

25 de comentarii:

  1. Trebuie neaparat sa-l incerc,arata fantastic!
    La multi ani sotului,cred ca stie cat de norocos este!Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Flory, mersi. Si, oricum, chiar daca nu stia, la cat i-am adus eu aminte, pana acum a invatat :))))

      Ștergere
  2. Pai cred si eu ca nu mai aveau rabdare.Arata foarte bine.
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  3. La multi ani tuturor aniversatilor!!!Delicios tortuletul!O combinatie perfecta!Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mersic, Licuta. Combinatia perfecta pentru sotul meu. Ca daca era dupa mine.... :)))
      Hugs.

      Ștergere
  4. La multi ani!!! ce tortulet yummy...vreau si eu:)

    RăspundețiȘtergere
  5. La multi ani tuturor aniversatilor! Tortul pare super delicios!

    RăspundețiȘtergere
  6. La multi ani sotului. Sa fiti fericiti!
    Tortul e grozav!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ancuta, asa imi doresc si eu. Sa fim fericiti inca multi ani de acum incolo :) Mersic.

      Ștergere
  7. omg, omg, inchis monitorul ca nu rezist si vreau si eu (chiar daca nu ma omor dupa dulciuri astazi nu rezist)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu musca din monitor1 stai calma! :))))))))))))) HAi ca-ti arunc si tie o felie ;)

      Ștergere
  8. La multi ani pentru toata lumea sarbatorita!!!
    Iubitori de ciocolata... la ataaaac!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si ce atac a fost! N-a mai ramas nici firimitura :))) Multumesc in numele sarbatoritilor.

      Ștergere
  9. La multi ani tuturor sarbatoritilor!
    La mine luna aprilie este cu multe aniversari.
    Seara minunata!

    RăspundețiȘtergere
  10. La Multi Ani sarbatoritilor !!!
    Ma servesc cu o feliutza de tort ca tare bine mai arata...
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
  11. La multi ani sarbatoritilor !!! ;) Ehhhhh , stiu cum e cu pofticiosii care nu au putintica rabdare !! ;):))

    RăspundețiȘtergere
  12. Cu intarziere La multi ani si de lamine tuturor!!!
    Tortul arata de milioane,woauu!!
    Imi place mult si spatula,are un aer asa de vintaje,e minunata :-)

    RăspundețiȘtergere

Pareri, sfaturi,comentarii?
Please, don't be shy. Leave a comment.

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.