Pagini

8 feb. 2012

Jambalaya de pui (Chicken jambalaya)



Scroll down for English recipe



 Prima oara am auzit de acest fel de mancare acum cativa ani. Numele jambalaya mi s-a parut foarte exotic si m-am gandit ca mancarea trebuie sa fie pe placul meu. Facand cateva cercetari, am aflat ca Jambalaya e o mancare specifica sudului SUA. Principalul ingredient este orezul, caruia i se adauga carne de pui, legume, creveti, carnati, rosii, s.a. in functie de regiune si gustul fiecaruia. Dupa cum vedeti, se aseamana foarte mult cu paella.
In principiu se intalnesc doua tipuri de jambalaya: cea Creola, numita si jambalaya rosie pentru ca alaturi de pui, carnati si creveti se pun si rosii.
Al doilea tip este cel Cajun, care nu contine rosii, dar in care carnea e prajita pana devine maronie, de unde si culoarea mancarii finale. 


Cam asta ar fi teoria. Marturisesc ca jambalaya mea este un mix al celor doua de mai sus, si e conforma gusturilor mele. Singurul lucru de care-mi pare rau e ca n-am avut niste creveti sa arunc inauntru :)






 Ingrediente:
  • 400 g piept de pui, taiat in bucati mici
  • 3 linguri ulei de porumb
  • 2 cepe tocate mic
  • 20 cm praz (partea alba) taiat rondele subtiri
  • 1 ardei gras verde
  • 1 bucata de telina
  • 3 catei de usturoi, taiati felii
  • 600 ml suc de rosii sau rosii in bulion sau rosii proaspete
  • 2 cani orez cu bobul lung
  • 3 cani supa clara de pui sau apa
  • sare dupa gust
  • 3 lingurite condiment cajun (reteta urmeaza)
  • patrunjel tocat
 Condiment cajun
  • piper negru 1/2 lingurita
  • praf de usturoi 1/2 lingurita
  • praf de ceapa 1/2 lingurita
  • piper cayenne 1 lingurita
  • chilli 1/2 lingurita
  • busuioc 1/2 lingurita
  • cimbru 1/2 lingurita
  • 2 foi de dafin

Mod de preparare: 
  • Pentru condimentul cajun se rasnesc toate mirodeniile pana devin ca o pulbere. Daca nu aveti piper cayenne, puteti folosi chilli. 
  • Incalzeste uleiul si pune bucatile de pui. Lasa-le pana se auresc putin pe toate partile.Scoate-le din ulei.
  • Adauga ceapa, prazul, telina, ardeiul si caleste-le la foc mediu cam 5-7 minute, pana se auresc putin. Adauga usturoiul si mai lasa 1-2 minute.
  • Adauga puiul si orezul. Pune putina sare si condimentul cajun. Amesteca-le bine.
  • Adauga supa si sucul de rosii. Amesteca usor ca sa intre lichidul peste tot. Fierbe mancarea la foc foarte mic, pana ce orezul e fiert bine. 
  • Se serveste presarat cu patrunjel si cu o salata verde. 

16 comentarii:

  1. Ce bine suna! :) Trtebuie incercat. Pupici

    RăspundețiȘtergere
  2. Arata tare bine si cred ca e delicioasa!Trebuie neaparat incercata reteta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, Miuta. A fost extrem de buna. Sa-mi spui cum ti-a placut.

      Ștergere
  3. Daca e orez, vreau si eu o portie! Imi place tare mult reteta, deci am furat-o! :) Pupici

    RăspundețiȘtergere
  4. Am notat reteta, azi pregatesc si eu ceva cu orez dar cu carne de porky :) Arata foarte bine cu siguranta este foarte buna! Pupicei!!

    RăspundețiȘtergere
  5. oh, ce-mi faci tu mie :)) mor de poftaaaaaaaa
    pupicei

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Emily,ce mai astepti? E tare usor de facut :)) Sau sa te invit la mine? :P

      Ștergere
  6. Tare bine suna!!!Cred ca e tare buna!Pupici!

    RăspundețiȘtergere

Pareri, sfaturi,comentarii?
Please, don't be shy. Leave a comment.

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.