Scroll down for English recipe
Prima oara am auzit de acest fel de mancare acum cativa ani. Numele jambalaya mi s-a parut foarte exotic si m-am gandit ca mancarea trebuie sa fie pe placul meu. Facand cateva cercetari, am aflat ca Jambalaya e o mancare specifica sudului SUA. Principalul ingredient este orezul, caruia i se adauga carne de pui, legume, creveti, carnati, rosii, s.a. in functie de regiune si gustul fiecaruia. Dupa cum vedeti, se aseamana foarte mult cu paella.
In principiu se intalnesc doua tipuri de jambalaya: cea Creola, numita si jambalaya rosie pentru ca alaturi de pui, carnati si creveti se pun si rosii.
Al doilea tip este cel Cajun, care nu contine rosii, dar in care carnea e prajita pana devine maronie, de unde si culoarea mancarii finale.
Cam asta ar fi teoria. Marturisesc ca jambalaya mea este un mix al celor doua de mai sus, si e conforma gusturilor mele. Singurul lucru de care-mi pare rau e ca n-am avut niste creveti sa arunc inauntru :)
Ingrediente:
- 400 g piept de pui, taiat in bucati mici
- 3 linguri ulei de porumb
- 2 cepe tocate mic
- 20 cm praz (partea alba) taiat rondele subtiri
- 1 ardei gras verde
- 1 bucata de telina
- 3 catei de usturoi, taiati felii
- 600 ml suc de rosii sau rosii in bulion sau rosii proaspete
- 2 cani orez cu bobul lung
- 3 cani supa clara de pui sau apa
- sare dupa gust
- 3 lingurite condiment cajun (reteta urmeaza)
- patrunjel tocat
Condiment cajun
- piper negru 1/2 lingurita
- praf de usturoi 1/2 lingurita
- praf de ceapa 1/2 lingurita
- piper cayenne 1 lingurita
- chilli 1/2 lingurita
- busuioc 1/2 lingurita
- cimbru 1/2 lingurita
- 2 foi de dafin
Mod de preparare:
- Pentru condimentul cajun se rasnesc toate mirodeniile pana devin ca o pulbere. Daca nu aveti piper cayenne, puteti folosi chilli.
- Incalzeste uleiul si pune bucatile de pui. Lasa-le pana se auresc putin pe toate partile.Scoate-le din ulei.
- Adauga ceapa, prazul, telina, ardeiul si caleste-le la foc mediu cam 5-7 minute, pana se auresc putin. Adauga usturoiul si mai lasa 1-2 minute.
- Adauga puiul si orezul. Pune putina sare si condimentul cajun. Amesteca-le bine.
- Adauga supa si sucul de rosii. Amesteca usor ca sa intre lichidul peste tot. Fierbe mancarea la foc foarte mic, pana ce orezul e fiert bine.
- Se serveste presarat cu patrunjel si cu o salata verde.
Ce bine suna! :) Trtebuie incercat. Pupici
RăspundețiȘtergereDa da incerc-o. Buna rau :) Pup Corina
ȘtergereSuna tare bine! Trebuie incercata!
RăspundețiȘtergereAsa e! :) Pup.
ȘtergereAbsolut mancabila :))pup o zi faina!!
RăspundețiȘtergereMersic :) Si tie o zi frumoasa.
ȘtergereArata tare bine si cred ca e delicioasa!Trebuie neaparat incercata reteta!
RăspundețiȘtergereDa, Miuta. A fost extrem de buna. Sa-mi spui cum ti-a placut.
ȘtergereDaca e orez, vreau si eu o portie! Imi place tare mult reteta, deci am furat-o! :) Pupici
RăspundețiȘtergereSimona, n-o fura ca ti-o dau eu :)) Cu placere.
ȘtergereAm notat reteta, azi pregatesc si eu ceva cu orez dar cu carne de porky :) Arata foarte bine cu siguranta este foarte buna! Pupicei!!
RăspundețiȘtergereoh, ce-mi faci tu mie :)) mor de poftaaaaaaaa
RăspundețiȘtergerepupicei
Emily,ce mai astepti? E tare usor de facut :)) Sau sa te invit la mine? :P
ȘtergereTare bine suna!!!Cred ca e tare buna!Pupici!
RăspundețiȘtergereAsa e, Licuta. O zi frumoasa.
ȘtergereCred ca a iesit o bunatate! Pupici!
RăspundețiȘtergere