Pieptul de rata (care a fost crescuta in curtea finei mele la tara, pe langa Giurgiu) l-am pregatit printr-o metoda mai putin cunoscuta la noi - la temperatura foarte mica. Prin pregatirea carnii la temperaturi foarte scazute timp indelungat, aceasta isi pastreza calitatile nutritive si e facuta in mod egal peste tot, carnea este foarte frageda si mult mai gustoasa decat cea pregatita la temperaturi inalte.
Sosul ales de mine pentru a completa carnea de rata e unul facut din vin rosu si ciocolata neagra, cu 80% cacao, care a adaugat un gust dulce- amarui. "Pata de culoare" a acestei retete este insa panna cotta putin iute si aromata cu hrean (pe care eu il ador). Consider ca ea este cea care te ridica la cer, pentru ca apoi sa te aduca inapoi cu picioarele pe pamant si cu nasul in farfurie :)
Dar, sa lasam vorbaria si sa trecem la fapte. Reteta este prezentata pentru doua persoane.
Pentru pieptul de rata
- un piept de rata (bine)crescuta la tara
- piper colorat si sare de mare
- 2 linguri ulei
- folie de plastic
- Pregatirea pieptului de rata incepe prin marinarea lui 24 de ore la rece. De aceea reteta se intinde de-a lungul a doua zile.
- Mai intai se dezoseaza pieptul si se obtin doua bucati de carne. Acestea se degreseaza si se fasoneaza, taind putin din grasimea din laterale. Pastreaz -o ca sa faci din ea grasime de rata.
- Pielea se cresteaza putin, apoi carnea se presara cu piper colorat si sare de mare. Carnea se pune pe o farfurie, se acopera cu folie de plastic si se lasa la frigider 12- 24 de ore (peste noapte)
4. Incalzeste cuptorul la 90 C-100 C, nu mai mult. Infasoara fiecare bucata de carne in folie de plastic, avand grija sa scoti tot aerul.
5. Pune pieptul de rata intr-o tavita si lasa-l la cuptor cam 3 ore (pentru carne bine facuta) sau 2 ore pentru carne facuta mediu.
6. Scoate carnea cu grija din folia de plastic (pentru ca are inauntru sucuri fierbinti) si usuca pieptul de rata cu servete.
7. Incalzeste 2 linguri cu ulei si prajeste usor carnea pe ambele parti, ca sa arate frumos. Lasa carnea sa se odihneasca invelita in folie de aluminiu 20 de minute, apoi tai-o felii. (nu spala tigaia, pentru ca o vei folosi la sosul de ciocolata)
Pentru panna cotta
- 200 ml smantana
- 150 ml lapte
- 1/2 lingurita agar agar (2,5 g)
- 100 g hrean, curatat si ras fin
- Cu 15 minute inainte ca pieptul de rata sa fie gata, se pregateste panna cotta cu hrean. De data aceasta am folosit agar agar (care e o gelatina vegetala) si nu gelatina, pentru ca agar agar se intareste inca de cand panna cotta e calda, nu daca e pus la frigider. Fiind un platou cald, diferenta de temperatura intre carne si panna cotta nu e bine sa fie prea mare.
- Se pastreaza 1 lingurita de hrean, apoi laptele se amesteca cu restul de hrean si se incalzeste bine. Se lasa cateva minute, pentru ca hreanul sa infuzeze in lapte. Se strecoara. Laptele aromat astfel se amesteca cu agar agar si se fierbe la foc foarte mic 1-2 minute. Se ia de pe foc si se amesteca cu smantana si lingurita de hrean pastrata (ca sa-i dea textura si un gust putin mai iute)
- Panna cotta se pune imediat in forme, pentru ca se intareste foarte repede. Cand s-a intarit, ca sa se poata scoate, se trece lama unui cutit ascutit pe marginea formei.
Pentru sosul de vin si ciocolata
- 1 lingura grasime de rata
- 1 ceapa mica taiata foarte fin
- 100 ml vin rosu Pinot Noir
- 100 ml supa clara
- 40 g ciocolata neagra, 80 % cacao
- 1 lingura de unt
- sare de mare, piper colorat
- Fa sosul dupa ce ai scos carnea din cuptor, cat o lasi sa se odihneasca.
- In uleiul din tigaie (folosita la pieptul de rata) prajeste la foc mic bucatile de grasime rezultate de la fasonare. Lasa-le pana ce devin aurii si toata grasimea s-a topit.(in acelasi fel facem noi jumarile de porc). Varsa grasimea astfel obtinuta intr-o cana si pastreaz-o. O lingura de grasime pune-o la loc in tigaie.
- Soteaza ceapa in grasimea de rata, 3-4 minute la foc mediu.
- Adauga vinul rosu si supa si fierbe la foc mic, acoperit, 2 minute. Toarna sosul intr-un blender si paseaza-l bine. Pune sosul la loc in tigaie si adauga ciocolata rupta in bucati. Adauga sare si piper dupa gust. Fierbe sosul la foc foarte mic 1-2 minute, pana ce devine onctuos.
- Adauga untul si serveste impreuna cu carnea.
Salata
- 1/4 morcov
- salata lollo rossa
- germeni de lucerna
- sare de mare
- 1 lingura ulei de masline
- 1 lingura otet balsamic
- Morcovii se curata, se spala si se taie bastonase subtiri
- Salata se spala si se rupe bucati nu foarte mari.
- Se amesteca salata, morcovii si germenii de lucerna . Salata se condimenteaza cu sare, ulei si otet chiar inainte de a fi servita alaturi de carne.
Vinul pe care il recomand alaturi de pieptul de rata este Pinot Noir (cel folosit si la sos).
LATER EDIT: aceasta reteta a fost gandita si pregatita pentru concursul organizat de Electrolux
Dupa cum sigur ati aflat, blogosfera culinara e in fierbere. Azi se fac inscrierile la concursul organizat de Electrolux. Premiul? Cateva zile in Milano si mai ales o cina la nonconformistul restaurant The Cube by Electrolux. M-am gandit sa particip si eu, poate poate am noroc. Pentru ocazia asta speciala am facut o reteta care arde mocnit de ceva vreme in mintea mea. Acum am hotarat sa o scot la suprafata. Mi s-a parut ca se potriveste de minune cu meniul de la restaurantul The Cube by Electrolux.
P.S. daca va place, va rog mult sa ma votati, lasand un comentariu scurt. De asemenea va rog sa-mi dati un like pe Facebook. Ambele moduri de vot sunt contorizate. Multumesc.
Daca lasati comment, va rog sa-l si semnati, sa nu zica juriul ca ma comentez singura:P
Ce bine arata, si ce interesant suna, nu m-as supara daca ma inviti la cina :) Mult succes!
RăspundețiȘtergereImi place foarte mult torul, mi se pare absolut geniala combinatia! Multa bafta la concurs!
RăspundețiȘtergerePiept de raţă cu sos de brandy şi trufe fusese una dintre reţetele pregatite pentru concurs. Bine ca m-am bagat cu desertul ca a ta ar fi bătut-o la poponeţ. Multă baftă Brânduşa!
RăspundețiȘtergere@Mihaela, cu mare drag te-as invita. Daca nu ne-ar desparti lacul asta :). Mersic.
RăspundețiȘtergere@Nicoleta, multumesc. Chiar buna a fost combinatia :)
RăspundețiȘtergereCatalina, hai lasa ca nu prea cred. Dar, asa pentru diversitate si ca sa nu se plictiseasca juriul cand citeste, bine ca ai facut desertul :)
RăspundețiȘtergereSa fie!
Arata bine. Mult succes
RăspundețiȘtergereMult succes arata extraordinar
RăspundețiȘtergereArata intr-un mare fel :). Pacat ca pozele nu tin de foame :), dar ma multumesc si cu privitul :P. Succes Brandusa!
RăspundețiȘtergereMult succes, ca reteta arata si suna de milioane.Eu FB n-am , e suficient comentariul de aici?
RăspundețiȘtergeresucces,arata super
RăspundețiȘtergereAnne, Multumesc
RăspundețiȘtergereLilly, iti multumesc pentru comentariu.Nu-i bai ca n-ai FB. Imi pare bine ca ti-a placut reteta mea.
RăspundețiȘtergere@ lau: Multam :)
RăspundețiȘtergereTot ce pot sa spun e WAW! Mult succes!
RăspundețiȘtergereAsta e un must try...Excelenta reteta, faina prezentare!
RăspundețiȘtergereMariana Dmt
Ce bine arata!!
RăspundețiȘtergereMult succes iti doresc!
Oauuu! Arata super bine, vin si eu la masa!! Succes!! Pupicei!!
RăspundețiȘtergereWow cum arata!! Rata si ciocolata?? Mai bine nici ca se putea! Succes!!
RăspundețiȘtergerescumpa mea, arata supeeeeeeerb ♥
RăspundețiȘtergeresigur a fost delicios! Bafta! :*
Excelent!
RăspundețiȘtergereSucces,Brandusa
Iti doresc din suflet sa iei cina la inaltime !!
RăspundețiȘtergereMulta bafta !!:*:*
Suna taaare bine si prezentarea e extraordinara ! Cred ca as putea manca asa ceva in fiecare zi !
RăspundețiȘtergereEu care sunt o curioasa si sunt in stare sa experimentez apeoape orice am fost impresionata. Nu ca n-as fi de obicei de ce faci tu, dar asta mi se pare o combinatie deosebita si ma incanta ca ai vrut sa faci sa se integreze toate elementele pentru un gust special. Felicitari! Sper din toata inima sa castigi.
RăspundețiȘtergereSpunea cineva pe un blog de ce nu citeste bloguri culinare. Rumeg inca ideea daca sa fac postul promis cu argumentele de ce eu le citesc, asa ca sa fie un echilibru, nu de alta! Ei, unul din motive este asta! Sa ma bucur de imaginatia, experienta si talentul unei persoane care e dispusa sa impartaseasca cu mine o astfel de fantezie. Pana la urma arta gastronomica nu ar mai fi evoluat daca fiecare facea ce stie in mica lui lume, la fel ca in bancul cu broasca!
RăspundețiȘtergereArata foarte bine. Succes.
RăspundețiȘtergereuauuu...cred ca e si foarte gustoasa
RăspundețiȘtergereO nebunie , ce mai ...like de o mie de ori
RăspundețiȘtergereO nebunie! Bafta Brindusa!!!!! Si sa-mi aduci un magnet de la MIlano!!!!!! PUpici
RăspundețiȘtergereArata super si sunt convinsa ca este si foooarte buna friptura... Multa bafta!
RăspundețiȘtergereSucces Brandusa! Sa ne povestesti cum a fost cina la inaltime...
RăspundețiȘtergereO reteta cu adevarat gourmet!Bravo si succes!
RăspundețiȘtergereUnde ai gasit agar-agar ?
Multa bafta Brandusa.
RăspundețiȘtergereUn preparat senzational!
Elena, cine spunea ca nu citeste bloguri culinare? Poate nu le citeste pe alea care trebuie :P
RăspundețiȘtergereMultumesc draga mea pt comentarii
Pansy, eu am cumparat de la magazinul Ka Life din P-ta Amzei, acum un an. Dar am vazut si pe net la http://www.pastaidevanilie.ro/index
RăspundețiȘtergereAlice, un magnet.... adica un brunet magnetic? Ca n-am inteles prea bine :P
RăspundețiȘtergere@Toti cei care au comentat: va multumesc mult pt tot ce ati scris aici. Va imbratisez cu drag >:D<
RăspundețiȘtergereWaw! Ce amestec de arome! Foarte elegant arata. Bafta multa iti doresc. Ai si un like de la mine. Pupici
RăspundețiȘtergereexcelenta reteta,demna de o plimbare la milano!:)
RăspundețiȘtergere@Simona: mersic si pt like si pt comment. Pups
RăspundețiȘtergere@Alison: asa zic si eu :P Mersic.
o reteta rafinata ,o reteta penteu milano!multa bafta!
RăspundețiȘtergereImi place combinatia aleasa de tine , iar prezentarea si mai si !!! Bafta !!!
RăspundețiȘtergereChiar te-ai intrecut pe tine, deja mi-ai "pasat o pofta"...
RăspundețiȘtergereBrandusa e minunata creatia ta!!!!
RăspundețiȘtergereCombinatia e foarte reusita si foarte compatibila...in plus e ceva foarte la moda ,mai ales pentru iubitorii de fineturi.
Sunt sigura ca preparatul final are o textura fina,un gust subtil si in acelasi timp strident,eu zic ca e un fel de contradictie intre cele doua gusturi predominate dulce -sarat ,dar care in final se impaca si le sta atat de bine impreuna.
Imi place mult cum ai asociat tot...prezentarea la fel...super laudabil.
Iti doresc multa bafta...la cate retete speciale ne-ai prezentat de-a lungul timpului,eu zic ca meriti sa castigi si sa te intorci cu un bagaj de noi retete ,noi combinatii,trucuri si multe alte chestii de valoare pe care sa ni le impartasesti si noua.
Te pup cu drag,Angelica.
Rata, ciocolata, vin... yummy
RăspundețiȘtergereVaaai Angelica, ce prezentare profi mi-ai facut! Multumesc draga mea
RăspundețiȘtergere@Remik: daaaa. Mersic
mmm,arata minunat si cred ca gustul e fantastic!Felicitari!
RăspundețiȘtergereWow, ce prezentare!Dar si ce reteta!!!!Bafta la concurs.Pupici:x
RăspundețiȘtergereNu mai e o portie si pentru mine? Succes Brandusa!
RăspundețiȘtergereEu sunt soatza lui Coco asa ca va trebui sa ai o portie si pentru mine =)). Sa te vedem la Milano, Brandusa!
RăspundețiȘtergereSuper reteta! Bravo, Brindusa!
RăspundețiȘtergereCoco & Oana portie dubla pt voi :)
RăspundețiȘtergereMultumesc, Bucataras.
RăspundețiȘtergereTare buna ratusca ta! Iar combinatia cu hrean este fenomenala! Super idee ai avut! Felicitari Brandusa! Si multa bafta!
RăspundețiȘtergereIa uite, a bagat blogspotul posibilitate de raspuns! Mersic Andreea, Sa fie bafta aia! :)
Ștergeretrebuie neaparat sa incerc reteta asta.este o combinatie uimitoare de culori si de arome.multa bafta!
RăspundețiȘtergerevaaaai ce-mi place! acum pot sa multumesc fiecaruia in parte. :P
ȘtergereSa fie!
Arata senzational Brandusa!!!! Mult succes, sa ne scrii de la Milano!!!! Pup cu drag :*
RăspundețiȘtergereMersi Dana. Asa sa fie :)
Ștergerevai cat de bine poate arata!!!
RăspundețiȘtergereBAfta, arata senzational dar pana una alta propun: eu locuiesc la Milano dar as veni intr-un suflet la tine sa pap aceasta minunatie :))))
Ce zici, facem schimb?
Te pup
Mersi mult :)
Ștergeremulta bafta la concurs...arata tare bine reteta!
RăspundețiȘtergereMultumesc, Diana
ȘtergereMulta bafta Brandusa...arata minunat!!!
RăspundețiȘtergereLili, multumesc
ȘtergereMulta bafta iti doresc, deja am apa in gura de pofta ! Betty Cat !
RăspundețiȘtergereMinunate combinatii si foarte frumos expus preparatul final. Felicitari draga mea si bafta, ca meriti !pupici
RăspundețiȘtergereAm citit cu atentie reteta si am fost incintata de ingredientele folosite si de modul de preparare. Mi-a placut de asemenea si ideea cu agar agar.Este o reteta de nota 10 alaturi de numeroase felicitari pe care le meritati din plin.Imi plac si urmaresc foarte mult emisiunile cu tema gastronomica.Asa ca dupa parerea mea e perfecta.Mult succes si mult noroc la concurs.Sa ne anuntati pe facebook ca sunteti fericita cistigatoare.BAFTA!!!
RăspundețiȘtergereTeodora, ma bucur tare mult ca ti-a placut. Eu m-am straduit :) Multumesc pentru comentariu, mi-a mers la inima.
ȘtergereFoarte faina reteta! Pe mine m-a dat pe spate ideea de panna cotta cu hrean si ma bate gandul s-o incerc si eu...candva, cand oi capata curaj :D Mult succes la concurs!
RăspundețiȘtergereDroopina, hai ca nu-i asa greu de facut. Parol! Mersic
ȘtergereFara cuvinte!Bafta multa!
RăspundețiȘtergereFlory, sa fie!
ȘtergereFoarte bine arata!!!
RăspundețiȘtergereSucces !!!
Pupici!!!
Multumesc Simona :)
Ștergerearata minunat!!!
RăspundețiȘtergereMultam :)
ȘtergereCe sa mai comentam ca ne lasi fara comentarii!
RăspundețiȘtergereSUCCES!
Multumesc, Doina :))
ȘtergereSucces...arata super...sper sa cistigi...daca nu te invit la mine in canada in vizita...
RăspundețiȘtergerePaaaai acum nu stiu ce sa zic. Totusi, Canada e cam departe :P :)))) Multumesc frumos pt comment
ȘtergereMult succes, imi place reteta, arata demential si foarte apetisant, sunt cu tine si-ti tin pumnii sa castigi :-* !
RăspundețiȘtergereMultumesc Anastasia. si eu imi doresc mult sa castig
ȘtergereFoarte faina reteta si fotografia! Adevarata arta...
RăspundețiȘtergereAi reusit sa ridici statutul de blogger culinar,m-as astepta sa gasesc aceasta mancare pe meniul unui restaurant nu pe un blog.Absolut superba prezentarea pas cu pas,cred ca ne-ai inspirat pe multi cu reteta asta.
RăspundețiȘtergereVaaaai Adina, I'm blushing! :))) Mersi draga mea. Ti pup.
ȘtergereO asa reteta merita marele premiu...SUCCES!!!
RăspundețiȘtergereSper ca si juriul sa gandeasca la fel :))) Multumesc.
ȘtergereSunt profund impresionat de rezultatul final, dar si de faptul ca ai folosit carne de rata de curte, de la tara.
RăspundețiȘtergereBafta multa de tot, iti tin pumnii! Sper sa te numeri printre cei care vor ajunge la Milano.
Multumesc Cristi. Venind de la tine, complimentul e cu atat mai valoros.
ȘtergereCu asa reteta si cu o prezentare pe masura trebuie sa castigi marele premiu...mult succes!!!
RăspundețiȘtergereMultumesc, draga Anonim :)
ȘtergereMult,mult succes si sa ne arati poze cu tine din punctul acela alb......
RăspundețiȘtergere:))))) In mod sigur, daca o sa ajung acolo. Mersic
ȘtergereSenzationala reteta! Din inima-ti doresc sa castigi ! Te pupa Ina >:D< :-*
RăspundețiȘtergereIna, >:D< si eu
ȘtergereSucces !
RăspundețiȘtergereMultumesc
ȘtergereSucces! Arata de nota 10!
RăspundețiȘtergereGaby, asta sper sa fie si nota pe care i-o da juriul :)
ȘtergereO reteta si o prezentare minunataa!!!Bafta!:*>:D<
RăspundețiȘtergereSa fie!
ȘtergereO adevarata opera de arta!Succes!Poate o incerc si eu desi sanatatea nu-mi permite .Succes!
RăspundețiȘtergereImipare rau sa aud ca ai probleme de sanatate, Anonimule. Sa le rezolvi cat mai repede! Multumesc pt comentariu
ȘtergereAtat preparatul cat si prezentarea ar face fata cu succes oricarui juriu! Felicitari si multa bafta!
RăspundețiȘtergereMultumesc,Mirela
ȘtergereFelicitari!O combinatie foarte interesanta,iar prezentarea este de nota 10!
RăspundețiȘtergereMinunata reteta !
RăspundețiȘtergereMusai trebuie sa castigi !!!
Ai vazut ce de comentarii, cata lune tine cu tine ???
Bafta si te tzuc !
e o mancare rafinata si cred ca vei castiga ! asa ceva nu mananca oricine, succes !
RăspundețiȘtergereBafta multa Brandusa.Reteta e absolut minunata ,felicitari.Pupici
RăspundețiȘtergeremmmmm ce bun pare...pe mine nu m-ai chemat:)
RăspundețiȘtergereSunt o fană a ciocolatei negre. Însă nu am ştiut niciodată cum trebuie folosită şi altfel decât sub formă de desert. Cred că sosul este absolut delicios şi este "cireaşa" din toată combinaţia asta extraordinară cu hrean, raţă, sare de mare, o nebunie...
RăspundețiȘtergereFelicitări şi mult succes!!! ;)
Succes!E o reteta eleganta si merita o atentie sporita a juriului....iar cei ce au gustat din reteta ta,cu siguranta au fost inundati de o placere suprema:)!
RăspundețiȘtergereFoarte frumoasa prezentarea! Sper sa castigi marele premiu! Il meriti!
RăspundețiȘtergereai copt carnea in folie de plastic? nu se topeste?
RăspundețiȘtergereexcelenta reteta ta,dar spre rusinea mea stiu ca nu voi face niciodata asa ceva...insa accept cu bucurie o invitatie la masa...aduc eu vinul:)
RăspundețiȘtergereBrindusa, chiar sa nu castigi (Doamne fereste!) sa fii convinsa ca esti cea mai tare daca esti in stare sa faci asemenea minunatii:)!
RăspundețiȘtergereMultumesc pt compliment. Nu sunt cea mai tare, sau cel putin nu ma consider. Dar ma straduiesc sa fac lucrurile bine :)
ȘtergereA te stradui sa faci lucrurile bine si apoi sa fie facute bine inseamna sa fii profesionist, adica cea mai tare dupa cum am spus:)! Felicitari!
ȘtergereBravo Brindusa, eu zic sa-ti faci tu un restaurant de tipul celui din Milan in Bucuresti, ai cu ce:)!
RăspundețiȘtergere:))))))))))))))))
Ștergereuitandu-ma la poze si citind reteta, sa stii ca visez la momentul cand internetul va transmite nu doar sunete si imagini, ci si arome ! AROME DE BUCATARIE ADEVARATA ! distractie placuta la milano ! iulian
RăspundețiȘtergereArata fantastic:))))
RăspundețiȘtergereasa combinatie (si mod de preparare) nu vezi in fiecare zi (sau luna sau an). succes la concurs si distractie placuta in italia ! Adriana
RăspundețiȘtergeresuperrrr!
RăspundețiȘtergereFelicitari ! o reteta cum rar vezi pe blogurile noastre.Iar estetic preparatul arata de 5 stele,pare asezat in farfurie de un profesionist.
RăspundețiȘtergereapropo ,unde pot gasii agar agar,salata lollo rossa si germenii de lucerna ?
Cristian, multumesc frumos. Salata si germenii de lucerna i-am luat de la hypermarket (am vazut in toate astea mari, dar si la supermarketuri). Agar agar mai usor gasesti online.
RăspundețiȘtergereWow!!!!!
RăspundețiȘtergereAm rămas fără cuvinte. Cu adevărat deosebit.
Ești super tare, sper să câștigi!
Pup!
Genial...bafta!
RăspundețiȘtergereFoarte fain! :)
RăspundețiȘtergereBrandusa ca de obicei ai o reteta deosebita!!!Imi doresc din suflet sa pleci la Milano si sa fie reteta ta castigatoare!!!
RăspundețiȘtergereO reteta fina,frumos explicata din care sigur o sa ma inspir cand imi aduc de la tara o ratusca.
Succes si doresc din suflet ca tu sa pleci la Milano....MERITI!!!Succes!
Felicitari pentru premiu! Distractie placuta la Milano si sa savurezi fiecare minut la faimosul restaurant! Te pup!
RăspundețiȘtergereBrandusa ..arata exceptional...bafta in concurs..!
RăspundețiȘtergereLooks extremely delicious! Good luck !
RăspundețiȘtergereO reteta super...nici nu mi-a trecut prin cap...
RăspundețiȘtergere