Pagini

10 ian. 2012

Piept de rata sous vide, sos de ciocolata neagra si panna cotta cu hrean (Duck breast sous vide with dark chocolate sauce and horseradish panna cotta)





Pieptul de rata (care a fost crescuta in curtea finei mele la tara, pe langa Giurgiu) l-am pregatit printr-o metoda mai putin cunoscuta la noi - la temperatura foarte mica.  Prin pregatirea carnii la temperaturi foarte scazute timp indelungat, aceasta isi pastreza calitatile nutritive si e facuta in mod egal peste tot, carnea este foarte frageda si mult mai gustoasa decat cea pregatita la temperaturi inalte.

Sosul ales de mine pentru a completa carnea de rata e unul facut din vin rosu si ciocolata neagra, cu 80% cacao, care a adaugat un gust dulce- amarui. "Pata de culoare" a acestei retete este insa panna cotta putin iute si aromata cu hrean (pe care eu il ador). Consider ca ea este cea care te ridica la cer, pentru ca apoi sa te aduca inapoi cu picioarele pe pamant si cu nasul in farfurie :)

Dar, sa lasam vorbaria si sa trecem la fapte. Reteta este prezentata pentru doua persoane.



Pentru pieptul de rata
  • un piept de rata (bine)crescuta la tara
  • piper colorat si sare de mare 
  • 2 linguri ulei
  • folie de plastic
  1. Pregatirea pieptului de rata incepe prin marinarea lui 24 de ore la rece. De aceea reteta se intinde de-a lungul a doua zile.
  2. Mai intai se dezoseaza pieptul si se obtin doua bucati de carne. Acestea se degreseaza si se fasoneaza, taind putin din grasimea din laterale. Pastreaz -o ca sa faci din ea grasime de rata.
  3. Pielea se cresteaza putin, apoi carnea se presara cu piper colorat si sare de mare. Carnea se pune pe o farfurie, se acopera cu folie de plastic si se lasa la frigider 12- 24 de ore (peste noapte)





     4.  Incalzeste cuptorul la 90 C-100 C, nu mai mult. Infasoara fiecare bucata de carne in folie de plastic, avand grija sa scoti tot aerul.



     5. Pune pieptul de rata intr-o tavita si lasa-l la cuptor cam 3 ore (pentru carne bine facuta) sau 2 ore pentru carne facuta mediu.
     6.  Scoate carnea cu grija din folia de plastic (pentru ca are inauntru sucuri fierbinti) si usuca pieptul de rata cu servete.
     7.  Incalzeste 2 linguri cu ulei si prajeste usor carnea pe ambele parti, ca sa arate frumos. Lasa carnea sa se odihneasca invelita in folie de aluminiu 20 de minute, apoi tai-o felii. (nu spala tigaia, pentru ca o vei folosi la sosul de ciocolata)




Pentru panna cotta
  • 200 ml smantana 
  • 150 ml lapte
  • 1/2 lingurita agar agar (2,5 g)
  • 100 g hrean, curatat si ras fin

  1. Cu 15 minute inainte ca pieptul de rata sa fie gata, se pregateste panna cotta cu hrean. De data aceasta am folosit agar agar (care e o gelatina vegetala) si nu gelatina, pentru ca agar agar se intareste inca de cand panna cotta e calda, nu daca e pus la frigider. Fiind un platou cald, diferenta de temperatura intre carne si panna cotta nu e bine sa fie prea mare.
  2. Se pastreaza 1 lingurita de hrean, apoi laptele se amesteca cu restul de hrean si se incalzeste bine. Se lasa cateva minute, pentru ca hreanul sa infuzeze in lapte. Se strecoara. Laptele aromat astfel se amesteca cu agar agar si se fierbe la foc foarte mic 1-2 minute. Se ia de pe foc si se amesteca cu smantana si lingurita de hrean pastrata (ca sa-i dea textura si un gust putin mai iute)
  3. Panna cotta se pune imediat in forme, pentru ca se intareste foarte repede. Cand s-a intarit, ca sa se poata scoate, se trece lama unui cutit ascutit pe marginea formei.


Pentru sosul de vin si ciocolata
  • 1 lingura grasime de rata
  • 1 ceapa mica taiata foarte fin
  • 100 ml vin rosu Pinot Noir
  • 100 ml supa clara
  • 40 g ciocolata neagra, 80 % cacao
  • 1 lingura de unt
  • sare de mare, piper colorat


  1. Fa sosul dupa ce ai scos carnea din cuptor, cat o lasi sa se odihneasca.
  2. In uleiul din tigaie (folosita la pieptul de rata) prajeste la foc mic bucatile de grasime rezultate de la fasonare. Lasa-le pana ce devin aurii si toata grasimea s-a topit.(in acelasi fel facem noi jumarile de porc). Varsa grasimea astfel obtinuta intr-o cana si pastreaz-o.  O lingura de grasime pune-o la loc in tigaie.
  3. Soteaza ceapa in grasimea de rata, 3-4 minute la foc mediu.
  4. Adauga vinul rosu  si supa si fierbe la foc mic, acoperit, 2 minute. Toarna sosul intr-un blender si paseaza-l bine. Pune sosul la loc in tigaie si adauga ciocolata rupta in bucati. Adauga sare si piper dupa gust. Fierbe sosul la foc foarte mic 1-2 minute, pana ce devine onctuos.
  5. Adauga untul si serveste impreuna cu carnea.


Salata
  • 1/4 morcov
  • salata lollo rossa
  • germeni de lucerna
  • sare de mare
  • 1 lingura ulei de masline
  • 1 lingura otet balsamic
Pentru ca eu consider ca alaturi de carne merg intotdeauna de minune legumele,  am ales o garnitura simpla, foarte usor de pregatit.
  1. Morcovii se curata, se spala si se taie bastonase subtiri
  2. Salata se spala si se rupe bucati nu foarte mari.
  3. Se amesteca salata, morcovii si germenii de lucerna . Salata se condimenteaza cu sare, ulei si otet chiar inainte de a fi servita alaturi de carne.

Vinul pe care  il recomand alaturi de pieptul de rata este Pinot Noir (cel folosit si la sos).







LATER EDIT: aceasta reteta a fost gandita si pregatita pentru concursul organizat de Electrolux

Dupa cum sigur ati aflat, blogosfera culinara e in fierbere. Azi se fac inscrierile la concursul organizat de Electrolux. Premiul? Cateva zile in Milano si mai ales o cina la nonconformistul restaurant The Cube by Electrolux. M-am gandit sa particip si eu, poate poate am noroc. Pentru ocazia asta speciala am facut o reteta care arde mocnit de ceva vreme in mintea mea. Acum am hotarat sa o scot la suprafata. Mi s-a parut ca se potriveste de minune cu meniul de la restaurantul The Cube by Electrolux.

P.S.  daca va place, va rog mult sa ma votati, lasand un comentariu scurt. De asemenea va rog sa-mi dati un like pe Facebook. Ambele moduri de vot sunt contorizate. Multumesc.
Daca lasati comment, va rog sa-l si semnati, sa nu zica juriul ca ma comentez singura:P





135 de comentarii:

  1. Ce bine arata, si ce interesant suna, nu m-as supara daca ma inviti la cina :) Mult succes!

    RăspundețiȘtergere
  2. Imi place foarte mult torul, mi se pare absolut geniala combinatia! Multa bafta la concurs!

    RăspundețiȘtergere
  3. Piept de raţă cu sos de brandy şi trufe fusese una dintre reţetele pregatite pentru concurs. Bine ca m-am bagat cu desertul ca a ta ar fi bătut-o la poponeţ. Multă baftă Brânduşa!

    RăspundețiȘtergere
  4. @Mihaela, cu mare drag te-as invita. Daca nu ne-ar desparti lacul asta :). Mersic.

    RăspundețiȘtergere
  5. @Nicoleta, multumesc. Chiar buna a fost combinatia :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Catalina, hai lasa ca nu prea cred. Dar, asa pentru diversitate si ca sa nu se plictiseasca juriul cand citeste, bine ca ai facut desertul :)
    Sa fie!

    RăspundețiȘtergere
  7. Arata intr-un mare fel :). Pacat ca pozele nu tin de foame :), dar ma multumesc si cu privitul :P. Succes Brandusa!

    RăspundețiȘtergere
  8. Mult succes, ca reteta arata si suna de milioane.Eu FB n-am , e suficient comentariul de aici?

    RăspundețiȘtergere
  9. Lilly, iti multumesc pentru comentariu.Nu-i bai ca n-ai FB. Imi pare bine ca ti-a placut reteta mea.

    RăspundețiȘtergere
  10. Tot ce pot sa spun e WAW! Mult succes!

    RăspundețiȘtergere
  11. Asta e un must try...Excelenta reteta, faina prezentare!
    Mariana Dmt

    RăspundețiȘtergere
  12. Ce bine arata!!
    Mult succes iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  13. Oauuu! Arata super bine, vin si eu la masa!! Succes!! Pupicei!!

    RăspundețiȘtergere
  14. Wow cum arata!! Rata si ciocolata?? Mai bine nici ca se putea! Succes!!

    RăspundețiȘtergere
  15. scumpa mea, arata supeeeeeeerb ♥
    sigur a fost delicios! Bafta! :*

    RăspundețiȘtergere
  16. Iti doresc din suflet sa iei cina la inaltime !!
    Multa bafta !!:*:*

    RăspundețiȘtergere
  17. Suna taaare bine si prezentarea e extraordinara ! Cred ca as putea manca asa ceva in fiecare zi !

    RăspundețiȘtergere
  18. Eu care sunt o curioasa si sunt in stare sa experimentez apeoape orice am fost impresionata. Nu ca n-as fi de obicei de ce faci tu, dar asta mi se pare o combinatie deosebita si ma incanta ca ai vrut sa faci sa se integreze toate elementele pentru un gust special. Felicitari! Sper din toata inima sa castigi.

    RăspundețiȘtergere
  19. Spunea cineva pe un blog de ce nu citeste bloguri culinare. Rumeg inca ideea daca sa fac postul promis cu argumentele de ce eu le citesc, asa ca sa fie un echilibru, nu de alta! Ei, unul din motive este asta! Sa ma bucur de imaginatia, experienta si talentul unei persoane care e dispusa sa impartaseasca cu mine o astfel de fantezie. Pana la urma arta gastronomica nu ar mai fi evoluat daca fiecare facea ce stie in mica lui lume, la fel ca in bancul cu broasca!

    RăspundețiȘtergere
  20. uauuu...cred ca e si foarte gustoasa

    RăspundețiȘtergere
  21. O nebunie , ce mai ...like de o mie de ori

    RăspundețiȘtergere
  22. O nebunie! Bafta Brindusa!!!!! Si sa-mi aduci un magnet de la MIlano!!!!!! PUpici

    RăspundețiȘtergere
  23. Arata super si sunt convinsa ca este si foooarte buna friptura... Multa bafta!

    RăspundețiȘtergere
  24. Succes Brandusa! Sa ne povestesti cum a fost cina la inaltime...

    RăspundețiȘtergere
  25. O reteta cu adevarat gourmet!Bravo si succes!
    Unde ai gasit agar-agar ?

    RăspundețiȘtergere
  26. Multa bafta Brandusa.
    Un preparat senzational!

    RăspundețiȘtergere
  27. Elena, cine spunea ca nu citeste bloguri culinare? Poate nu le citeste pe alea care trebuie :P
    Multumesc draga mea pt comentarii

    RăspundețiȘtergere
  28. Pansy, eu am cumparat de la magazinul Ka Life din P-ta Amzei, acum un an. Dar am vazut si pe net la http://www.pastaidevanilie.ro/index

    RăspundețiȘtergere
  29. Alice, un magnet.... adica un brunet magnetic? Ca n-am inteles prea bine :P

    RăspundețiȘtergere
  30. @Toti cei care au comentat: va multumesc mult pt tot ce ati scris aici. Va imbratisez cu drag >:D<

    RăspundețiȘtergere
  31. Waw! Ce amestec de arome! Foarte elegant arata. Bafta multa iti doresc. Ai si un like de la mine. Pupici

    RăspundețiȘtergere
  32. excelenta reteta,demna de o plimbare la milano!:)

    RăspundețiȘtergere
  33. @Simona: mersic si pt like si pt comment. Pups

    @Alison: asa zic si eu :P Mersic.

    RăspundețiȘtergere
  34. o reteta rafinata ,o reteta penteu milano!multa bafta!

    RăspundețiȘtergere
  35. Imi place combinatia aleasa de tine , iar prezentarea si mai si !!! Bafta !!!

    RăspundețiȘtergere
  36. Chiar te-ai intrecut pe tine, deja mi-ai "pasat o pofta"...

    RăspundețiȘtergere
  37. Brandusa e minunata creatia ta!!!!
    Combinatia e foarte reusita si foarte compatibila...in plus e ceva foarte la moda ,mai ales pentru iubitorii de fineturi.
    Sunt sigura ca preparatul final are o textura fina,un gust subtil si in acelasi timp strident,eu zic ca e un fel de contradictie intre cele doua gusturi predominate dulce -sarat ,dar care in final se impaca si le sta atat de bine impreuna.
    Imi place mult cum ai asociat tot...prezentarea la fel...super laudabil.
    Iti doresc multa bafta...la cate retete speciale ne-ai prezentat de-a lungul timpului,eu zic ca meriti sa castigi si sa te intorci cu un bagaj de noi retete ,noi combinatii,trucuri si multe alte chestii de valoare pe care sa ni le impartasesti si noua.
    Te pup cu drag,Angelica.

    RăspundețiȘtergere
  38. Vaaai Angelica, ce prezentare profi mi-ai facut! Multumesc draga mea

    @Remik: daaaa. Mersic

    RăspundețiȘtergere
  39. mmm,arata minunat si cred ca gustul e fantastic!Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  40. Wow, ce prezentare!Dar si ce reteta!!!!Bafta la concurs.Pupici:x

    RăspundețiȘtergere
  41. Nu mai e o portie si pentru mine? Succes Brandusa!

    RăspundețiȘtergere
  42. Eu sunt soatza lui Coco asa ca va trebui sa ai o portie si pentru mine =)). Sa te vedem la Milano, Brandusa!

    RăspundețiȘtergere
  43. Tare buna ratusca ta! Iar combinatia cu hrean este fenomenala! Super idee ai avut! Felicitari Brandusa! Si multa bafta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ia uite, a bagat blogspotul posibilitate de raspuns! Mersic Andreea, Sa fie bafta aia! :)

      Ștergere
  44. trebuie neaparat sa incerc reteta asta.este o combinatie uimitoare de culori si de arome.multa bafta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. vaaaai ce-mi place! acum pot sa multumesc fiecaruia in parte. :P
      Sa fie!

      Ștergere
  45. Arata senzational Brandusa!!!! Mult succes, sa ne scrii de la Milano!!!! Pup cu drag :*

    RăspundețiȘtergere
  46. vai cat de bine poate arata!!!
    BAfta, arata senzational dar pana una alta propun: eu locuiesc la Milano dar as veni intr-un suflet la tine sa pap aceasta minunatie :))))
    Ce zici, facem schimb?
    Te pup

    RăspundețiȘtergere
  47. multa bafta la concurs...arata tare bine reteta!

    RăspundețiȘtergere
  48. Multa bafta Brandusa...arata minunat!!!

    RăspundețiȘtergere
  49. Multa bafta iti doresc, deja am apa in gura de pofta ! Betty Cat !

    RăspundețiȘtergere
  50. Minunate combinatii si foarte frumos expus preparatul final. Felicitari draga mea si bafta, ca meriti !pupici

    RăspundețiȘtergere
  51. Vlasceanu Teodora13 ianuarie 2012 la 16:40

    Am citit cu atentie reteta si am fost incintata de ingredientele folosite si de modul de preparare. Mi-a placut de asemenea si ideea cu agar agar.Este o reteta de nota 10 alaturi de numeroase felicitari pe care le meritati din plin.Imi plac si urmaresc foarte mult emisiunile cu tema gastronomica.Asa ca dupa parerea mea e perfecta.Mult succes si mult noroc la concurs.Sa ne anuntati pe facebook ca sunteti fericita cistigatoare.BAFTA!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Teodora, ma bucur tare mult ca ti-a placut. Eu m-am straduit :) Multumesc pentru comentariu, mi-a mers la inima.

      Ștergere
  52. Foarte faina reteta! Pe mine m-a dat pe spate ideea de panna cotta cu hrean si ma bate gandul s-o incerc si eu...candva, cand oi capata curaj :D Mult succes la concurs!

    RăspundețiȘtergere
  53. Foarte bine arata!!!
    Succes !!!
    Pupici!!!

    RăspundețiȘtergere
  54. Ce sa mai comentam ca ne lasi fara comentarii!
    SUCCES!

    RăspundețiȘtergere
  55. Succes...arata super...sper sa cistigi...daca nu te invit la mine in canada in vizita...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Paaaai acum nu stiu ce sa zic. Totusi, Canada e cam departe :P :)))) Multumesc frumos pt comment

      Ștergere
  56. Mult succes, imi place reteta, arata demential si foarte apetisant, sunt cu tine si-ti tin pumnii sa castigi :-* !

    RăspundețiȘtergere
  57. Foarte faina reteta si fotografia! Adevarata arta...

    RăspundețiȘtergere
  58. Ai reusit sa ridici statutul de blogger culinar,m-as astepta sa gasesc aceasta mancare pe meniul unui restaurant nu pe un blog.Absolut superba prezentarea pas cu pas,cred ca ne-ai inspirat pe multi cu reteta asta.

    RăspundețiȘtergere
  59. maria andreea paunescu14 ianuarie 2012 la 12:42

    O asa reteta merita marele premiu...SUCCES!!!

    RăspundețiȘtergere
  60. Sunt profund impresionat de rezultatul final, dar si de faptul ca ai folosit carne de rata de curte, de la tara.
    Bafta multa de tot, iti tin pumnii! Sper sa te numeri printre cei care vor ajunge la Milano.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Cristi. Venind de la tine, complimentul e cu atat mai valoros.

      Ștergere
  61. Cu asa reteta si cu o prezentare pe masura trebuie sa castigi marele premiu...mult succes!!!

    RăspundețiȘtergere
  62. Iudita Condurache14 ianuarie 2012 la 13:16

    Mult,mult succes si sa ne arati poze cu tine din punctul acela alb......

    RăspundețiȘtergere
  63. Senzationala reteta! Din inima-ti doresc sa castigi ! Te pupa Ina >:D< :-*

    RăspundețiȘtergere
  64. O reteta si o prezentare minunataa!!!Bafta!:*>:D<

    RăspundețiȘtergere
  65. O adevarata opera de arta!Succes!Poate o incerc si eu desi sanatatea nu-mi permite .Succes!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imipare rau sa aud ca ai probleme de sanatate, Anonimule. Sa le rezolvi cat mai repede! Multumesc pt comentariu

      Ștergere
  66. Atat preparatul cat si prezentarea ar face fata cu succes oricarui juriu! Felicitari si multa bafta!

    RăspundețiȘtergere
  67. Felicitari!O combinatie foarte interesanta,iar prezentarea este de nota 10!

    RăspundețiȘtergere
  68. Minunata reteta !
    Musai trebuie sa castigi !!!
    Ai vazut ce de comentarii, cata lune tine cu tine ???
    Bafta si te tzuc !

    RăspundețiȘtergere
  69. e o mancare rafinata si cred ca vei castiga ! asa ceva nu mananca oricine, succes !

    RăspundețiȘtergere
  70. Bafta multa Brandusa.Reteta e absolut minunata ,felicitari.Pupici

    RăspundețiȘtergere
  71. mmmmm ce bun pare...pe mine nu m-ai chemat:)

    RăspundețiȘtergere
  72. Sunt o fană a ciocolatei negre. Însă nu am ştiut niciodată cum trebuie folosită şi altfel decât sub formă de desert. Cred că sosul este absolut delicios şi este "cireaşa" din toată combinaţia asta extraordinară cu hrean, raţă, sare de mare, o nebunie...
    Felicitări şi mult succes!!! ;)

    RăspundețiȘtergere
  73. Succes!E o reteta eleganta si merita o atentie sporita a juriului....iar cei ce au gustat din reteta ta,cu siguranta au fost inundati de o placere suprema:)!

    RăspundețiȘtergere
  74. Foarte frumoasa prezentarea! Sper sa castigi marele premiu! Il meriti!

    RăspundețiȘtergere
  75. ai copt carnea in folie de plastic? nu se topeste?

    RăspundețiȘtergere
  76. excelenta reteta ta,dar spre rusinea mea stiu ca nu voi face niciodata asa ceva...insa accept cu bucurie o invitatie la masa...aduc eu vinul:)

    RăspundețiȘtergere
  77. Brindusa, chiar sa nu castigi (Doamne fereste!) sa fii convinsa ca esti cea mai tare daca esti in stare sa faci asemenea minunatii:)!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pt compliment. Nu sunt cea mai tare, sau cel putin nu ma consider. Dar ma straduiesc sa fac lucrurile bine :)

      Ștergere
    2. A te stradui sa faci lucrurile bine si apoi sa fie facute bine inseamna sa fii profesionist, adica cea mai tare dupa cum am spus:)! Felicitari!

      Ștergere
  78. Bravo Brindusa, eu zic sa-ti faci tu un restaurant de tipul celui din Milan in Bucuresti, ai cu ce:)!

    RăspundețiȘtergere
  79. uitandu-ma la poze si citind reteta, sa stii ca visez la momentul cand internetul va transmite nu doar sunete si imagini, ci si arome ! AROME DE BUCATARIE ADEVARATA ! distractie placuta la milano ! iulian

    RăspundețiȘtergere
  80. asa combinatie (si mod de preparare) nu vezi in fiecare zi (sau luna sau an). succes la concurs si distractie placuta in italia ! Adriana

    RăspundețiȘtergere
  81. Felicitari ! o reteta cum rar vezi pe blogurile noastre.Iar estetic preparatul arata de 5 stele,pare asezat in farfurie de un profesionist.
    apropo ,unde pot gasii agar agar,salata lollo rossa si germenii de lucerna ?

    RăspundețiȘtergere
  82. Cristian, multumesc frumos. Salata si germenii de lucerna i-am luat de la hypermarket (am vazut in toate astea mari, dar si la supermarketuri). Agar agar mai usor gasesti online.

    RăspundețiȘtergere
  83. Wow!!!!!
    Am rămas fără cuvinte. Cu adevărat deosebit.
    Ești super tare, sper să câștigi!
    Pup!

    RăspundețiȘtergere
  84. Brandusa ca de obicei ai o reteta deosebita!!!Imi doresc din suflet sa pleci la Milano si sa fie reteta ta castigatoare!!!
    O reteta fina,frumos explicata din care sigur o sa ma inspir cand imi aduc de la tara o ratusca.
    Succes si doresc din suflet ca tu sa pleci la Milano....MERITI!!!Succes!

    RăspundețiȘtergere
  85. Felicitari pentru premiu! Distractie placuta la Milano si sa savurezi fiecare minut la faimosul restaurant! Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  86. Brandusa ..arata exceptional...bafta in concurs..!

    RăspundețiȘtergere
  87. Looks extremely delicious! Good luck !

    RăspundețiȘtergere
  88. O reteta super...nici nu mi-a trecut prin cap...

    RăspundețiȘtergere

Pareri, sfaturi,comentarii?
Please, don't be shy. Leave a comment.

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.