<data:blog.pageTitle/>

This Page

has moved to a new address:

http://www.retetedesuflet.ro

Sorry for the inconvenience…

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
Cooking with my soul: 01.12.2011 - 01.01.2012

Cooking with my soul

30 dec. 2011

Macarons - runda a doua (Macarons- second round)



Scroll down for English recipe




Azi continua lupta mea cu macarons- ii. E a doua oara cand fac, si au iesit mai bine decat la inceput. Jumatate din compozitie am lasat-o alba si jumatate am colorat-o cu colorant roz. Nici acum nu sunt multumita de rezultat, pentru ca cei albi s-au prabusit total in urma coacerii. Adica  sunt goi pe dinauntru si partea de deasupra s-a crapat si a cazut la fund :(
Nu inteleg de ce cei roz au ramas intacti si sunt foarte buni. Poate ma ajutati voi sa rezolv misterul ;)

Ingrediente:
  • 100 g albusuri, lasate la temperatura camerei 24 de ore
  • 110 g faina de migdale (eu am rasnit migdale decojite cu rasnita de cafea)
  • 165 g zahar pudra
  • 50 g zahar tos
  • colorant alimentar
  • 1 lingurita esenta de vanilie
Pentru crema rapida de ciocolata:
  • 150 g smantana grasa
  • 100 g ciocolata neagra

Mod de preparare:
  • Amesteca faina de migdale cu zaharul pudra si cerne-le printr-o sita (strecuratoare mai deasa)
  • Pune albusurile intr-un vas foarte curat (nu din plastic) si bate-le pana devin o spuma usoara. Adauga jumatate din zaharul tos si mixeaza la viteza mare 3 minute. Adauga si restul de zahar si mai mixeaza 3 minute. In aceasta etapa bezeaua se poate colora si se pot adauga esente. Eu am ales s-o colorez roz si sa-i dau aroma de vanilie.
  • Adauga amestecul de migdale si zahar in doua transe, amestecand cu spatula. In final bezeaua isi va pierde putin din volum si va fi putin curgatoare. Nu trebuie amestecata prea mult, ca sa nu se lase de tot.
  • Se umple un cornet de ornat si se foloseste un varf rotund (no 11 am folosit eu).
  • Tavile se acopera cu hartie de copt. Se fac cercuri de bezea de 5-6 cm diametru. Vei avea nevoie de 2 tavi de aragaz.
  • Se lasa bezelele sa stea la temperatura camerei cam 1-2 ore, pana ce prind o pojghita si nu mai sunt lipicioase.
  • Incalzeste cuptorul la 150 C si coace macarons -ii 10 minute. 
  • Lasa-i sa se raceasca in tava, abia apoi ii poti scoate cu usurinta de pe hartia de copt.
  • Pentru crema incalzeste smantana, pune in ea ciocolata si las-o sa se topeasca. Amesteca bine, apoi lasa crema la racit. Cu ea lipeste macarons- ii doi cate doi.

Etichete: , , , , , ,

29 dec. 2011

Inghetata cu matcha (Matcha ice cream)



Scroll down for English recipe




Mi-am cumparat praf de ceai verde matcha. Pai cum era sa ma lipsesc eu de praful acesta mult- laudat? Ca de, daca e trendy trebuie sa incerc si eu neaparat. Si am facut o inghetata. Acum, nu stiu daca e de la calitatea prafului matcha cumparat de mine sau  asa e el in general, dar inghetata mea n-are nici un gust. Adica se simte gustul de smantana, ou, zahar dar matcha asta nu-i da nici un gust spacial. Mi-a placut insa culoarea. E un verde frumos ce se poate obtine cu o cantitate mica de praf matcha. Prin urmare, la asta o sa-l folosesc de acum incolo: colorant natural.

Ingrediente pentru 3 portii
  • 200 g frisca facuta din smantana dulce, varsata
  • 2 galbenusuri 
  • 120 g zahar tos
  • 100 ml lapte
  • 1/2 baton de vanilie, cu semintele razuita
  • 2 lingurite praf matcha
Mod de preparare:
  • Incalzeste 1 lingura de frisca si amestec-o cu praful de matcha, pana ce acesta se omogenizeaza bine. 
  • Intr-un castron amesteca putin galbenusurile, pana ce se omogenizeaza. Amesteca laptele cu zaharul intr-o craticioara si incalzeste-le la foc, pana ce zaharul s-a topit. Toarna acest lapte dulce peste galbenusuri, in fir subtire, amestecand mereu, ca sa nu se taie. Pune amestecul la loc in craticioara, adauga semintele si pastaia de vanilie si pune pe foc mic, amestecand incontinuu pana ce crema se ingroasa putin. 
  • Ia crema de pe foc si amesteca in ea matcha. Lasa sa se racoreasca putin si adauga si restul de frisca.
  • Pune la congelator pana se intareste bine.




Etichete: , , , ,

27 dec. 2011

Curry de pui cu ghimbir si lapte de cocos



Scroll down for English recipe



Am facut tipul acesta de curry de multe ori, dar n-am avut niciodata timp sa-i fac fotografii, asa de repede se termina, Abia azi am reusit sa salvez cate ceva, ca sa vi-l arat si voua. Si mancarica asta e tocmai potrivita pentru "Dulce Romanie"

Ingrediente:

  • 500 g piept de pui dezosat, taiat bucatele mici
  • 5 cm radacina de ghimbir, ras
  • 4 catei de usturoi, rasi
  • 1/2 fir de praz, taiat rondele subtiri
  • 200 ml lapte de cocos
  • 2 linguri sos de peste
  • 1 lingura sos de soia
  • cateva picaturi sos tabasco (iute)
  • 2 lingurite lemongrass (eu am avut la borcan)
  • orez basmati fiert simplu
  • 3 linguri ulei de porumb

Mod de preparare:
  • Incalzeste uleiul si pune ghimbirul si usturoiul. Amesteca putin. Adauga carnea si, la foc mare, caleste-l 2-3 minute. Adauga lemongrass si amesteca. Adauga prazul, sosul de peste, sosul de soia, sosul tabasco si lasa 1 minut.
  • Pune laptele de cocos, amesteca bine si lasa cateva minute pana cae se formeaza un sos mai gros.
  • Serveste acest curry de pui cu orez basmati


Etichete: , , , ,

25 dec. 2011

Craciun Fericit!






Sa aveti un Craciun fericit, dragii mei!

23 dec. 2011

Cupcakes cu dovleac pentru diabetici (Pumpkin cupcakes for diabetics)



Scroll down for English recipe




Dupa cum va spuneam acum ceva timp, tata e diabetic. Cum sa faca el Craciunul fara ceva dulce? m-am gandit eu. Si iata ce i-am compus :)

Ingrediente pentru 12 cupcakes:
  • 100 g unt moaloe
  • 2 oua
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • 200 g dovleac, copt
  • 100 g amidon de porumb
  • 200 g faina
  • optional: scortisoara
Pentru ornat: 250 g mascarpone + indulcitor praf


Mod de preparare:
  • Bate untul putin cu mixerul, apoi adauga 1 ou. Amesteca bine. Daca nu se leaga, pune 1 lingura de amidon. Adauga si celalalt ou. Amesteca. Pune dovleacul, taiat bucati mici. Amesteca pana se omogenizeaza putin. Adauga praful de copt si restul de amidon. Amesteca. Adauga faina si scortisoara amesteca la viteza mica pana sunt incorporate.
  • Umple tavile de briose si coace la 180 C pentru 15 minute.
  • Scoate cupcakesurile din tavi si lasa-le la racit inainte sa le ornezi
  • Pentru ornat amesteca mascarpone cu putin colorant alimentar si folosind un posh fa ce flori vrei.
  • Inainte de servire presara cupcakesurile cu indulcitor praf.

Etichete: , , , , , ,

22 dec. 2011

Ciocolata de casa cu lapte condensat (Chocolate fudge)



Scroll down for English recipe





De multe ori am incercat sa fac ciocolata de casa, dar pentru ca laptele praf nu era bun nu s-a intarit. Am cautat mult o reteta care sa se fac fara lapte praf, pana cand am ajuns pe site-ul Joy of baking. Acolo gasiti tot felul de dulciuri, inclusiv ciocolata cu lapte condensat. Care a iesit (conform spuselor sotului meu, mare mancator de ciocolata): Mai buna decat Milka. Cu alte cuvinte merita sa o incercati.

Later editpentru ca la noi in comert multe chestii au pe eticheta "lapte condensat" si de fapt nu sunt, vreau sa va spun ca nici laptele din cutiutele care se pun in cafea si nici laptele din sticlute sau cutii de carton nu sunt bune. Ele nu sunt lapte condensat!  Cel adevarat se comercializeaza in cutii de conserva si este foarte gros si dulce.

Ingrediente:
  • 400 ciocolata neagra, de 55 %
  • 400 ml lapte condensat 
  • 20 g unt
  • 300g mix de alune (migdale, fistic, alune de padure)
Mod de preparare:
  • Prajeste uscat alunele, in cuptor.
  • Taie ciocolata mic. Intr-o tava mica (15 cm x 20 cm) pune folie de aluminiu, in asa fel incat sa depaseasca marginile.
  • Amesteca ciocolata, laptele condensat si untul. Topeste-le la baia de aburi, la foc mediu, incet, ca sa nu se taie. Amesteca din cand in cand.
  • Cand totul e topit, amesteca inauntru alunele (poti pune si 1/2 lingurita de piper verde macinat daca vrei sa fie spicy).
  • Toarna ciocolata in tavita si lasa-o sa se intareasca la temperatura camerei.
  • Tai-o bucati cu un cutit ascutit.
  • Ciocolata se poate pastra in frigider.



Etichete: , , , , ,

19 dec. 2011

Biscuiti fragezi cu nucsoara (Sugar cookies with nutmeg)



Scroll down for English recipe




Si de acum, Mosul poate sa vina! Noi avem cu ce sa-l intampinam. 


Ingrediente:
  • 200 g unt rece, taiat cubulete
  • 400 g faina
  • 100 g migdale fara coaja, facute faina
  • 1 ou
  • 150 g zahar pudra
  • 1 lingurita esenta de vanilie homemade
  • 1 lingurita nucsoara macinata

Mod de preparare:
  •  Intr-un castron mare pune untul, faina, faina de migdale si zaharul pudra. Amesteca-le frecandu-le intre maini, pana devin ca un nisip. Adauga oul si amesteca usor pana ce se formeaza coca. Daca nu se leaga ingredientele, adauga o lingura cu lapte. Daca coca e prea moale adauga putina faina. Oricum, coca asta nu trebuie framantata sau amestecata prea mult, pentru ca biscuitii nu ar mai fi fragezi.Inveleste coca in folie de plastic si pune-o in frigider pentru o ora.
  • Incalzeste cuptorul la 180 C. Pune hartie de copt in tava de aragaz. Intinde jumatate de coca in foaie subtire, cealalta jumatate las-o in frigider pana o folosesti. Cu ajutorul formelor taie biscuiti si pune-i in tava unul langa celalalt. Cand ai terminat, pune tava la copt pentru 10 minute. Continua pana ce ai terminat coca. Raceste biscuitii complet inainte de a-i orna/
  • Se orneaza cu glazura regala: 2 albusuri, 2 linguri zeama de lamaie, 350- 400 g zahar pudra (in functie de consistenta dorita), putin colorant alimentar
Dedic aceasta reteta provocarii mele dragi :))) Pentru "Dulce Roamanie".


Etichete: , , , , ,

18 dec. 2011

Cupcakes de turta dulce aduse de "De prin lume adunate..."




Multa lume isi face bilantul la sfarsit de an. Isi iau in fata lista de anul trecut si bifeaza implinirile. Esecurile sunt apoi analizate si se face un nou plan de bataie, in asa fel incat anul viitor sa nu se mai intample asa ceva.

Mie, insa, nu-mi place sa-mi traiesc viata asa cum un manager de top isi conduce firma. Trecutul mi-l aduc aminte atat cat sa nu uit cine sunt si de unde am venit. Viitorul mi-l las la mana destinului (si pana acum n-am gresit). Prezentul e cel mai important. Imi place sa traiesc in prezent, si cat mai variat. Asta pentru ca ma plictisec repede de lucruri repetabile. (Poate de aceea nu prea gatesc de 2 ori aceeasi mancare). De aceea am fost foarte uimita sa constat ca aceasta este cea de-a 16-a intalnire cu prietenii la "Duminica alaturi de prieteni". Cand au trecut atatea saptamani? Parca mai ieri coceam in minte ideea acestui proiect. Si cum de nu m-am plictisit pana acum? La intrebarea asta am un raspuns: voi m-ati ajutat. Voi, dragi prieteni care ati acceptat sa fiti alaturi de mine. Voi dragii mei care comentati atat de frumos si cu atata prietenie in suflet. Poate ca nu va raspund de fiecare data, dar sa stiti ca citesc fiecare cuvintel scris de voi si ma bucur la fiecare emoticon descifrat :) Va imbratisez.

Pentru ultima intalnire din 2011 am invitat la masa o tanara doamna deosebit de draguta, care desi e departe (foarte departe) de noi, cu sufletul e mereu aproape de Romania si de bloggerii romani. Ea e Mihaela si pastoreste blogul "De prin lume adunate...". Fata asta, dupa ce ca ma innebunea cu cupcakesurile facute, acum a inceput sa mai si lucreze cu pasta de zahar. Si face niste torturi dragalase si elegante, de nu-ti mai poti lua ochii de la ele. Daca voi credeti ca e specialista doar in dulciuri, va inselati. A facut un pui cu ..... dar mai bine ii vizitati blogul si o sa vedeti voi.


Iata ce a adus pentru intalnirea de azi.

Cupcakes de turta dulce

 


Am cunoscut multa lume de cand am inceput periplul meu culinar si pe multi din cei cunoscuti ii pot considera prieteni. Brandusa este una din ei, o persoana deschisa si draguta, cu care mi-ar place sa am o cafea odata. Cine stie, intr-un viitor mai apropiat sau mai indepartat se va si intampla. Pana atunci ma bucur sa fiu invitata si virtual in “casuta” ei si ii multumesc pentru invitatie.
Cand  sunt invitata in vizita undeva, de cele mai multe ori ma gandesc ce pot sa aduc. Cum stiam ca Brandusei ii place ghimbirul, si fiind in prag de Craciun, aceste Cupcakes de turta dulce si crema de portocale si rodii mi s-au parut potrivite. Dupa o reteta adaptata de pe site-ul Food Network si o crema inspiratie personala, cupcakes-urile sunt moi si umede, chiar si dupa ce stau la frigider. Crema este pufoasa si usoara, portocala potrivindu-se perfect cu turta dulce. Mi-ar fi placut sa pun mai multa rodie sau chiar un sos de rodii pentru o culoare mai puternica, dar am avut numai putine ramase si asta a iesit. Enjoy!
 
Ingrediente (16 bucati):
 
1 ¼ cups (125 gr) faina
1 cup (220 gr) zahar brun
¼ cup (50 gr) zahar
½ lingurita scortisoara
½ lingurita nucsoara
½ lingurita ghimbir pudra
Un varf de cutit cuisoare macinate
½ lingurita praf de copt
½ lingurita bicarbonate de sodium
¼ lingurita sare
¼ cup (60 ml) plus 2 linguri ulei (rapita sau floarea soarelui)
2 oua
½ cup (60 ml) kefir
½ cup (60 ml) plus 2 linguri melasa
3 linguri mar dat pe razatoarea mica
1 lingura ghimbir proaspat dat pe razatoarea mica
Incingeti cuptorul la 180 de grade Celsius (350 Fahrenheit). Pregatiti o tava de muffins tapetata cu hartiute.
Amestecati toate ingredientele uscate cu un tel sau cu mixerul la viteza mica (la Kitchen Aid folositi paleta). Adaugati mestecand usor uleiul, ouale, apoi kefirul, melasa, merele si ghimbirul. Bateti la viteza medie 2 minute, curatati peretii bolului, pana cand totul este bine amestecat. Umpleti formele pregatite cam 3 sferturi. Amestecul va fi lichid. Daca mai ramane amestec, dati-l deoparte si mai coaceti o tura.
Coaceti cupcakes-urile in cuptorul incins pentru 23-25 minute. Atingeti usor cupcakes-urile deasupra, ar trebui sa fie umede, dar ferme (nu moi).
Lasati sa se raceasca in tava cateva minute, apoi lasati sa se raceasca complet inainte de decorare.
 
Crema de mascarpone cu portocale si rodii
16 oz (450 gr) mascarpone
1 cup (240 ml) frisca lichida neindulcita
1 cup (125 gr) zahar pudra, sau dupa gust
Coaja rasa de la o portocala
Zeama de la ½ portocala
¼ cup (60 ml) suc proaspat de rodii strecurat de seminte
Se pune in bol mascarpone si frisca (reci) si se mesteca la viteza mica pana cand se omogenizeaza, apoi la viteza mare pana cand se intaresc. Se adauga pe rand zaharul, coaja si zeama de portocala si sucul de rodii si se bate dupa fiecare sa se incorporeze. Am avut doar ¼ cup suc de rodii si nu mi-a placut culoarea, asa ca i-am adaugat un varf de scobitoare cu culoare alimentara gel roz. Puteti folosi mai mult suc de rodii, reducere de suc de rodii, sau puteti s ail omiteti.
 
Pofta buna!
 
 Ce v-am zis eu? Nu-i asa ca ati inceput sa simtiti cum se apropie Craciunul? Trebuie neaparat sa intrati acum pe blogul Mihaelei, "De prin lume adunate ...", pentru ca acolo nici nu stiti ce alte minunatii va asteapta. Si va rog mult sa o imbratisati din partea mea, poate asa o sa mai uite dorul de acasa (chiar daca la momentul asta cred ca e in bratele dragi ale familiei romanesti)

Aceasta este ultima intalnire din anul 2011, pentru ca "Duminica alaturi de prieteni" ia vacanta o luna. Ne reintalnim pe 15 ianuarie cu noi prieteni.
Daca doriti sa deveniti parte a acestui proiect si sa petreceti o zi de duminica la mine pe blog, puteti sa-mi trimiteti un mail la cookingwithmysoul@gmail.com 

O Duminica calma si relaxanta va doresc.
Hugs & kisses

 
 

Etichete: , , , ,

17 dec. 2011

Cupcakes umplute cu dulce de leche si ciocolata (Cupcakes filled with dulce de leche and chocolate)



Scroll down for English recipe




Mai stiti cand  va spuneam ca am o juma' de tona de dulce de leche? N-am terminat-o inca. Prin urmare, nu m-am putut abtine sa n-o folosesc si la preferatele mele cupcakes. Ce va arat azi e deja a treia tura, pe primele doua nu am mai avut timp sa le pozez ca au disparut rapid. Am pus si niste ciocolata, asa ca toata lumea sa fie multumita. Si pentru ca aceste bunatati pot fi foarte bine servite la masa de Craciun, eu zic ca sunt foarte potrivite si pentru Provocarea lunii decembrie "Dulce Romanie". Si daca tot vorbim despre asta, vreau sa va multumesc mult tuturor celor care participati <3

Ingrediente pentru 30 bucati:
  • 400 g faina
  • 200 g zahar
  • 200 g unt moale
  • 2 oua
  • 100 ml lapte
  • 100 g ciocolata neagra, taiata marunt
  • 1 lingurita praf de copt
  • 2 linguri esenta de vanilie homemade 
  • 200 g dulce de leche (cam jumatate de cutie)

Mod de preparare:
  •  Incalzeste cuptorul la 190 C. Pregateste tavile de briose. Pune hartii in ele sau unge-le bine cu unt.
  • Amesteca untul si zaharul cu mixerul, cam 2 minute. adauga ouale unul cate unul, amestecand dupa fiecare.
  • Pune esenta de vanilie si praful de copt. Amesteca. Pune 1/2 din faina amesteca putin, pana e incorporata. Pune laptele. Amesteca. Pune si restul de faina, amesteca. 
  • Adauga ciocolata si amesteca cu o lingura.
  • Pune putina coca pe fundul fiecarei hartii de briose. Deasupra pune 1 lingurita cu dulce de leche. Deasupra mai pune putina coca.
  • Coace aceste cupcakes cu dulce de leche si ciocolata 15-20 de minute la 190 C.
  • Se mananca reci.

Etichete: , , , , , ,

15 dec. 2011

Pre- Craciun cu prietenii






M-am gandit mult timp daca sa scriu aceasta postare sau nu. Asta pentru ca in ea apar numele unor branduri cunoscute si pentru unii ar putea semana cu publicitate platita. In final m-am hotarat sa nu-i iau in seama, si sa va povestesc despre aceasta intalnire de suflet, de care m-am bucurat din primul si pana in ultimul moment.
Party-ul a fost organizat acum mai bine de o saptamana de Electrolux pentru a aniversa 1 an de Passion4Cooking, intalniri ale bloggerilor de cooking (gasiti participarile mele aici si aici). Proiectul a fost coordonat si de echipa GolinHarris care a castigat pentru asta Silver Award for Excellence la Romanian PR Award 2011. Si l-au meritat pe deplin!

Pentru mine toata seara a fost deosebit de emotionanta, pentru ca m-am intalnit cu multe persoane dragi. Le-am revazut pe Alice si pe Antonina si am pus o fatza unor vechi cunostinte, pe care le stiam doar din online: Lory, Miha, Angelica, Cristina, Edith, Ruxy, ...... Aici lista e muuult mai lunga. Imi pare tare rau ca nu ma pricep la invartit cuvintele ca sa va fac sa intelegeti mai bine cum m-am simtit eu in seara aceea si cu cateva zile inainte. Cred ca a fost ceva asemanator cu ce vi se intampla in copilarie in asteptarea cadourilor de Craciun. Mai intai anticiparea de cateva zile, apoi fiorii din stomac in ziua respectiva si in final explozia de bucurie in momentul intalnirii.


Pe toate acestea le-au organizat (cu precizie nemteasca) Carmen, Monica, Roxana, Alexandra si Alina. Un eveniment perfect de la prima si pana la ultima picatura.
La intrarea in sala (de bal) am fost primiti cu o tuica si niste paine






Apoi ne-am asezat care pe unde, pe canapelele confortabile




Pe mese ne asteptau antreurile romanesti: "porcarii" variate de genul piftie, sorici, toba, caltabos, dar si o fasole batuta buna rau si zacusca.
In mijloc trona un frumos brad, sub care erau multitudine de pachete




N-am rezistat sa nu facem poze. Aici Anto si Alice






Apoi a urmat inca o surpriza. Am fost toti invitati afara unde ni se pregatise un purcelus la protap si mamaliga facuta in ceaun la foc de lemne. Toate udate de vin fiert si acompaniate de un acordeonist priceput. Si alte poze:








Sus sunt impreuna cu Ruxy, Anto, Lory, Miha, Angelica si Andi.
Si inapoi la caldurica si muzica buna, unde ne asteptau alte bunatati: sarmale, carnaciori, friptura, cartofi, muraturi. Plus desertul.












Si alte poze








Foarte mult mi-a placut si initiativa de a ajuta Crucea Rosie. Pentru asta toti bloggerii au adus cupcakes, care in final au ajuns la copiii din centrele de plasament sector 5.






Ale mele sunt alea cu cizmulite :)


Concluzia? Cel mai tare Craciun in avans ever! La care a ajuns si Mos Craciun (in persoana lui Carmen), caci toate pachetele alea de sub brad erau cadouri pe care le-am castiga toti la tombola.
Si acum, in final, va imbratisez pe toti dragi prieteni si astept cu mare nerabdare o noua intalnire.
Pups.

Si sa nu uit, Le multumesc mult Antoninei, lui Alice si lui Marcel Iorga pentru poze.

Etichete: , , ,

13 dec. 2011

Biscuiti cu dulce de leche (Dulce de leche cookies)



Scroll down for English recipe


 In urma cu o saptamana am cumparat o tona de lapte condensat. Era la promotie pe net (12 cutii la pret de 5 + transportul) si ma bucur mult ca l-am luat. Prin urmare am facut dulce de leche. Metoda aia in care acoperi cutiile cu apa multa si le fierbi la foc mic de tot 3-4 ore. Si acum am juma' de tona de dulce de leche.  Pentru inceput am umplut niste biscuiti cu el. Iata cum

Ingrediente:
  • 200 g unt,moale, taiat bucati
  • 150 g zahar brun
  • 2 galbenusuri
  • 2 linguri esenta de vanilie homemade
  • 250 g - 300 g faina
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • 1/4 lingurita sare (sa n-o uitati, pentru ca e f importanta)
  • 150 g dulce de leche

Amesteca untul si zaharul cu un mixer, pana ce se formeaza o crema. Adauga galbenusurile si amesteca bine. Pune si esenta de vanilie, apoi praful de copt, sarea si faina. Amesteca dupa fiecare. Pune coca la frigider pentru 1-2 ore.
In timpul acesta pune hartie de copt in doua tavi mari si incalzeste aragazul la 180 C.
Scoate coca din frigider si umezeste-ti mainile cu apa. Cu o lingura ia o bila de coca si aplatizeaz-o in palma (sau pe masa). Pune putin dulce de leche in mijloc, apoi strange coca in jurul ei si formeaza o bila din nou. Pune-o in tava si cu degetele aplatizeaz-o din nou cat poti de mult.Ai grija sa n-o apesi prea tare, sa nu iasa crema afara. In acelasi mod formeaza toti biscuitii.
Coace-i la 180 C pentru 10- 15 minute. Raceste-i pe un gratar metalic. Si serveste-l pe Mos Craciun cu ei.



Am facut aceasta reteta cu gandul la provocarea lunii decembrie "Dulce Romanie". Va invit si pe voi sa luati parte la ea.


Etichete: , , ,

11 dec. 2011

Afumatura cu ras el hanout de la "Mitinita"




Astazi voi fi succinta. Sunt tare obosita si cred ca m-am si molipsit de lenea dinaintea vacantei. Peste o saptamana o sa iau concediu si stiti cum este, nu prea mai am chef de nimic.
Prin urmare, azi am intrat doar sa va salut si sa va prezint o prietena, invitata mea la "Duminica alaturi de prieteni". Ea este Adina si o gasiti scriind pe blogul "Mitinita" Sa va spun drept, nu stiu de unde vine numele asta al blogului, dar daca tot a venit la noi la masa poate ne spune ea. Ma gandesc ca l-a adoptat dintr-una din nenumaratele tari pe care le-a vizitat si in care a trait. Pentru ca pana nu de mult Adina a stat departe de Romania, dar acum s-a hotarat sa se intoarca si sa-si invete maruntele (asa isi alinta fetitele) cum e cu mancarea romaneasca :) Ce-mi place mie la Adina e ca iubeste mancarea asiatica si condimentata. Si cel mai mult imi place ca transmite aceasta dragoste si fetelor ei.
Dar, sa ma opresc cu vorbitul si sa va las sa cititi reteta de azi.



Afumatura cu ras el hanout



Eu mi-s mai non conformista si imi place sa incerc lucruri la care altii ori nu s-au gandit ori n-au avut curajul. Ma cam bag cu capul inainte si ma gandesc la consecinte dupa (oare cand o sa cresc si eu). Cam asa s-a intamplat si cu reteta aceasta. Stiam ca vreau o tocanita, afumatura si ras el hanout, dar n-am stiut ca o sa intre toate in acelasi loc. Si cat ma bucur ca am incercat aceasta combinatie, a fost in topul tocanitelor. A reusit sa bata si paprikasul, iar tata,care chiar nu mananca iute sau cu mai mult de trei condimente intr-un fel de mancare (cele trei condimente includ sare si piper), mi-a cerut sa le dau niste ras el hanout si pentru acasa. 
Am cautat si pe google si n-am gasit nici o reteta, deci e inovatoare. Recomand combinatia de afumatura si ras el hanout, o sa fie o noua experienta chiar daca ati incercat retete specifice diferitelor popoare.
Am folosit kukta,oala cu presiune,fiindca mie tare imi place sa cada carnea de pe os. Cantitatea pentru ras el hanout nu este exacta fiindca fiecare amestec difera si unele pot fi mai iuti. Ras el hanout este un amestec oriental de condimente.

Ingrediente:

1 kg de afumatura (poate fi orice,dar sa aiba os si carne), taiata in bucati
1 ceapa
4-5  cartofi mijlocii
1 lingura pasta de tomate
1 lingurita - 1 lingura ras el hanout
sare ,piper


Se curata cartofii de coaja si se lasa intregi.
Ceapa se curata si se taie cubulete.
Se pune putin ulei in kukta sau intr-o oala daca nu folositi kukta si cand s-a infierbantat se adauga ceapa.
Cand incepe sa se rumeneasca se adauga ras el hanoutul,pasta de tomate,se amesteca ,apoi se adauga afumatura si cartofii.
Se adauga apa,chiar numai cat sa acopere. Se fierbe cam 40 de minute din momentul in care a inceput sa fluiere kukta.
Se serveste cu muraturi,eu am ales pepene murat.
Pofta buna si sper ca v-a placut alegerea mea.



Mie mi-a placut mult, Adina. Parca ai facut mancarea asta pe gustul meu.  :)
Prin urmare, dragi prieteni, va invit sa incercati si voi. Si nu uitati sa o vizitati pe Adina, ca multe minunatii o sa gasiti la ea pe blog.

Daca doriti sa deveniti parte a acestui proiect si sa petreceti o zi de duminica la mine pe blog, puteti sa-mi trimiteti un mail la cookingwithmysoul@gmail.com 

O Duminica calma si relaxanta va doresc.
Hugs & kisses

Etichete: , , ,

9 dec. 2011

Cupcakes de Craciun (Christmas Cupcakes)




Scroll down for English recipe




Povestea acestor cupcakes este foarte draguta. Le-am facut special pentru copiii de la centrele de plasament din sectorul 5. Proiectul a fost promovat de Crucea Rosie si de Electrolux, care a mobilizat "toata floarea cea vestita" a blogosferei (bucurestene in principal) la gatitul de cupcakes. Si uite asa, miercuri seara am aflat pe fb ca toata lumea cocea la cupcakes. Care cu cioco, care cu visine, care cu lamaie, si nici nu mai stiu cu cate minunatii. 

Pentru a putea fi transportate in bune conditii, prajiturelele trebuia sa fie fara glazura. WHAT? Nu se poate asa ceva, am zis eu. Si atunci m-am gandit la o glazura mai greu de stricat, din pasta de zahar. Sper sa le fi placut copiilor :)

Ingrediente:
  • 250 g unt moale
  • 200 g zahartos
  • 200 g faina
  • 50 g cacao
  • 4 oua
  • 1 pachetel praf de copt
  • 2 lingurite esenta de vanilie
  • 100 g ciocolata neagra, taiata bucati mici
 Decor din pasta de zahar


Mod de preparare: 
  • Amesteca untul si zaharul cu mixerul, pana rezulta o crema pufoasa. Adauga ouale, unul cate unul. 
  • Adauga vanilia, apoi praful de copt, cacao si faina, amestecand dupa fiecare. Adauga ciocolata si amesteca cu o lingura.
  • Pune compozitia in hartii speciale in tava de briose. Se coc la 180 C cam 20 min.
  • Briosele se racesc pe gratar si cand sunt complet reci se orneaza cu pasta de zahar.
Si pentru ca sunt prajiturele de Craciun, eu zic ca sunt tocmai bune pentru provocarea lunii decembrie (la care poti participa si tu). 


Etichete: , , , ,

6 dec. 2011

Tortellini de casa cu varza si sos de rosii (Homemade tortellini, filled with cabbage and tomato sauce)



Scroll down for English recipe


Azi am facut pentru prima oara tortellini in casa. Pentru asta m-am documentat temeinic pe internet, am citit retete si am vazut ceva video-uri. Rezultatul a fost foarte bun, chiar daca ai nevoie de putin mai mult timp decat la pastele simple.
Pentru ca am vrut sa fie de post, am umplut tortellini cu varza calita, iar sosul e din rosii. Daca nu tineti post, puteti pune in sos parmezan ras si cateva bucatele de piept tras la tigaie.

Ingrediente pentru 3 persoane:

Pentru tortellini:
  • 200 g faina
  • 50 -100 ml apa
  • 100 ml ulei de porumb
  • 300 g varza
  • sare, piper
Pentru sos:
  • 400 ml suc de rosii
  • 3 linguri ulei de masline
  • sare, piper
  • 1/4 lingurita nucsoara
  • 1 lingura patrunjel tocat
Mod de preparare:
  • Mai intai se pregateste coca de paste, asa cum am mai explicat si la paste cu busuioc si oregano. Se framanta faina cu apa, pana ce se formeaza o coca satinata si elastica. Daca coca e prea uscata, adauga putina apa. Acopera coca cu o folie de plastic si las-o 20 minute la odihnit, in bucatarie.
  • In timpul acesta pregateste umplutura. Pune varza intr-un robot si tai-o foarte mic. Incalzeste uleiul intr-o tigaie si caleste varza. Pune sare dupa gust si piper mai mult, ca sa fie putin picanta. Lasa la racit.

  • Imparte coca in 2 bucati. Pe una o lucrezi, iar pe cealalta o lasi in folie. Intinde coca fie cu sucitorul, fie cu masina de paste. Eu am folosit masina, asa ca asta o sa va povestesc.
  • Pune masina de paste la dimensiunea cea mai mare 7. Trece coca prin ea. Indoaie coca si mai trece-o o data. Repeta de inca 3 ori. 
  • Trece coca prin dimensiunea 5, apoi 3, apoi 1. Intinde-o pe masa. Cu ajutorul unei rotite zimtate tai-o in patrate cu latura de 7 cm. Puteti taia si patrate mai mici, dar sunt greu de manevrat,

  • In mijlocul fiecarui patrat pune putina umplutura

  • Indoaie patratele pe diagonala, astfel incat sa formeze triunghiuri. Apasa bine marginile, ca sa se lipeasca.

  • Indoaie triunghiul pe jumatate, astfel incat varful sa fie peste baza

  • Pune degetul mic de la mana stanga in mijloc si uneste cele 2 parti mai lungi, facand un mic nod care securizeaza tortellini ca sa nu se desfaca

  • Aranjeaza putin tortellini, incat sa aibe o gaura in mijloc si varful sa fie putin lasat pe spate

  • Pune pastele astfel formate pe o tava acoperita cu hartie pergament, ca sa se usuce. Cand ai terminat toata pasta, intinde-o in acelasi mod si pe a doua. Lasa tortellini sa se usuce cateva ore.

  •  Pune la fiert 4 litri de apa, cu putina sare. Cand fierbe, pune tortellini inauntru si lasa la fiert cam 7 minute, pana sunt fierte al dente. Din cand in cand verifica sa nu se fi fiert prea tare. Scurge pastele.
  • Pentru sos incalzeste sucul de rosii si amesteca-l cu sare, piper si nucsoara dupa gust. In final pune uleiul de masline, patrunjelul si ia-l de pe foc.
  • Intr-un castron pune o portie de tortellini, toarna niste sos si presara cu patrunjel proaspat tocat.

Etichete: , , , , , ,

4 dec. 2011

Chec cu lamaie adus de "Invat sa gatesc!"



Ah, dumnica! Finally. Si maine incepe o noua saptamana. Asta care vine o sa fie tare agitata si plina de emotii, parca vad! Si asta pentru ca pe la sfarsitul ei o sa ma intalnesc cu multi prieteni. Pe unii i-am cunoscut in lumea asta virtula mai intai, apoi umbrele au prins consistenta si ne-am putut imbratisa si pe viu. Pe altii, insa ii voi vedea pentru prima oara in carne, oase si zambete. Si parca vad, o sa ma emotionez asa tare ca nici un buna ziua ca lumea n-o sa pot da. De-o sa zica lumea ca n-am aia 7 ani de acasa. Prin urmare, incepand de luni o sa exersez salutul in fata oglinzii ca sa fiu sigura ca-mi iese. Cu imbratisatul si pupatul o sa fie mai greu, dar acolo poate ma ajuta barbatamiu :)

Dar, sa ne intoarcem la tema intalnirii de azi, adica "Duminica alaturi de prieteni". Invitata mea este Irina si blogul ei "Invat sa gatesc!". Cand o sa-l vizitati, sa nu va luati dupa numele inselator. Irina stie foarte bine sa gateasca! Veti gasi la ea retete usor de facut, dar pline de savoare si inventivitate. Si nu numai atat. Fiecare reteta are o poveste, spusa cu multa gingasie si talent. Si, daca va spun ca pe langa toate astea o sa gasiti si fotografii de mare clasa, cred ca v-am dat destule motive sa cititi guest- postul ei. Ne-a adus un chec cu lamaie, diafan si aromat.



Chec cu lamaie




Ingrediente
3 oua
125 g unt
160 g faina
125 g zahar
1 pachet praf copt
1 lamaie
200 g zahar pudra
3 linguri suc de lamaie


Amestecati faina cu praful de copt. Topiti untul fara sa il prajiti, lasati-l la racit. Radeti lamaia. Amestecati zaharul cu coaja de lamaie rasa.
Amestecati apoi zaharul cu ouale pana obtineti o crema spumoasa. Adaugati untul racit, apoi faina si praful de copt. Amestecati pana omogeneizati totul, intre 5 si 7 minute. Preincalziti cuptorul la 210°C. Varsati aluatul intr-o forma de chec, puneti forma la cuptor. Dupa 15 minute scadeti temperatura cuptorului la 180°C. Lasati forma la cuptor inca 30 de minute.
Scoateti forma, lasati-o la racit 5 minute. Scoateti checul si lasati-l sa se raceasca complet.
Pregatiti glazura, amestecati 200 g zaharul cu sucul de lamaie. Varsati glazura peste chec si serviti.

Pofta buna.


Iti multumesc, Irina, pentru minunatia asta. Iar voua, dragi prieteni, va spun: vizitati
"Invat sa gatesc!", si n-o sa regretati. Si daca tot sunteti pe acolo, imbratisati-o din partea mea.

Daca doriti sa deveniti parte a acestui proiect si sa petreceti o zi de duminica la mine pe blog, puteti sa-mi trimiteti un mail la cookingwithmysoul@gmail.com 

O Duminica calma si relaxanta va doresc.
Hugs & kisses

Etichete: , , ,

3 dec. 2011

Mancare de gutui cu pui (Chicken with Quince)



Scroll down for English recipe


Mancarea de gutui poate fi facuta atat cu carne, cat si fara. In al doilea caz e  numai buna pentru o masa de post.
Celor carora le plac mancarurile cu fructe e o delicatesa. Mie nu-mi plac, asa ca am facut-o special pentru mama mea si pentru sotul meu.


Ingrediente:
  • 3 gutui mari
  • 700 g piept de pui dezosat, taiat bucati mari
  • 1 lingura amidon
  • 100 g unt

Mod de preparare: 
  • Curata gutuile de seminte si partea mai tare din mijloc, dar lasa-le coaja.Taie-le in felii mai groase
  • Topeste untul intr-o tgaie mai mare si prajeste feliile de gutui pe toate partile, pana ce se auresc.

  • Intr-o alta tigaie incalzita bine pune bucatile de pui si lasa-le pana ce se auresc pe toate partile si sunt aproape facute. Sareaza-le si pipereaza-le. Pune-le langa gutui in tigaia mare. 
  • Toarna 3/4 cana de apa.pune capacul si lasa cateva minute pana ce gutuile s-au inmuiat, dar nu sunt flescaite. De asemenea carnea trebuie sa fie facuta.
  • Amesteca amidonul cu 2-3 linguri de apa rece, pana ce se dizolva bine. Pune-l peste carne, si lasa 2-3 clocote. Ai grija ca sosul se intareste foarte repede, pentru ca gutuile contin pectina.
  • Potriveste de sare si piper.
  • Optional se poate face un sos caramel cu care se stropeste mancarea de gutui

Etichete: , , ,