Dragii mei, iata-va din nou alaturi de mine la "Duminica alaturi de prieteni". In aceasta duminica la masa noastra vine Sylvia, cea care a avut curajul sa transforme pasiunea in meserie.
O cunosc pe Sylvia de pe un site culinar, pe care eram destul de active cu ceva vreme in urma. I-am remarcat retetele, pentru ca fiecare avea un je ne sais quoi, care te atragea iremediabil. Mai intai am pus asta pe seama faptului ca Sylvia traieste in Franta, mama gourmetului. Apoi mi-am dat seama ca totul se datoreaza pasiunii pe care o punea ea in realizarea tuturor retetelor. Dar Sylvia nu s-a oprit aici. De ceva vreme urmeaza cursurile unei scoli de bucatari (sau chef, ca sa fiu mai clara!), pentru care o admir si o invidiez. Dar, mai bine o las pe ea sa se prezinte si sa va prezinte bunaciunea adusa pentru masa de azi.
Tarte
flambée
" Bun gasit tuturor, ma numesc
Sylvia Boutiere si sunt detinatoarea blogului www.bucataria-sylviei.ro
un blog pe care l-am pornit cu o enorma pasiune pentru bucatarit si arta
culinara si nu numai atat....am vrut sa vad si sa ii fac si pe ceilalti sa vada
ce este dincolo de asta : ambianta. A face bucate bune si a pregati o masa buna
inseamna a arata ca iubesti, inseamna a construi pentru cateva momente o
ambianta care te scoate din cotidian, mai inseamna a calatori oriunde in lume
pentru a cauta noi arome si noi retete. Pentru mine a inceput ca o pasiune si o
sa devina poate o meserie pentru ca am inceput din septembrie o scoala de
bucatari profesionisti in Franta, unde locuiesc. Sper ca intr-o zi sa fiu
suficient de pregatita sa va vorbesc despre arta culinara, despre principii de
baza in bucataria franceza si sa va pot dezvalui multe secrete si retete gustoase
pentru a aduce fiecare in casele voastre un strop de ambiata de cina perfecta
la un restaurant de lux :) cu o muzica buna si o tinuta frumoasa... sa
calatoriti stand acasa in sufragerie...pana atunci va vorbesc cu drag de Tarte
flambée :
Tarte flambée este o tarta sarata
foarte indragita in bucataria frantuzeasca (o regasim si in bucataria germana), emblema culinara a regiunii Alsacia. Este o tarta in forma dreptunghiulara a
carei denumiri poate poate produce confuzii nu este o tarta “flambée “ in sensul
in care ne asteptam de a fi flambata cu alcool ci coapta in flacari de unde
vine si denumirea.
Se cunosc patru tipuri clasice de tarte flambeé :
1 clasica
: cu ceapa si bucatele mici de kaiser crud ( lardons in franceza)
2. gratinée :
tarta clasica + o specialiatte de cascaval numit gruyère
3. forestiera:
gratinée + ciuperci si
4. tarte flambée cu mere : o tarta dulce cu mere
flambata cu o specialitate de alcool numit Calvados.
Va prezint azi reteta clasica de
tarte flambée cea care imi place mie cel mai mult din retetele testate. Eu am
adaptat la sezon si pe langa ceapa normala am pus si un fir de ceapa verde, a
iesit excelenta.
Avem nevoie de un aluat de paine sau
de pizza, eu am facut pizza si aveam aluatul clasic de pizza la indemana : 500
grame faina, 25 grame drojdie, sare, apa si ulei de masline.
Pentru garnitura avem nevoie de : o
ceapa mica ( echalote am pus eu ), un fir de ceapa verde, 2 linguri de smantana
groasa de 30% grasime, 2 linguri de iaurt gras , 200 grame de cuburi de kaiser
( lardons in franta ) , o lingura de unt , sare, piper, nucsoara.
Preparare : se intinde o foaie
subtire dreptunghiulara pe care o asezam intr-un vas termorezistent pensulat in
prealabil cu unt. Coacem foaia timp de 5 minute in cuptorul preincalzit
la 210 grade. Intre timp ne ocupam de garnitura: taiem ceapa fasii subtiri si
rondele cea verde. Intr-o tigaie punem untul si atunci cand s-a topit adaugam
ceapa, o lasam 1-2 minute cat sa devina translucida si adaugam smantana,
iaurtul, sarea, piperul si nucsoara si amestecam pana la omogenizare.
Turnam aceasta garnitura peste foaie si adaugam bucatelele de kaiser.
Se coace la 180 de grade pentru 15- 20 de minute pana se incheaga smantana si se rumenesc bucatelele de kaiser. Este foarte aromata si consistenta, foarte buna atat fierbinte cat si rece. Noi am servit-o cu o salata mare asortata.
Brandusa iti multumesc mult de invitatie si gazduire, ma bucur mult sa te cunosc si doresc o duminica frumoasa tuturor celor care iti trec pragul."
Se coace la 180 de grade pentru 15- 20 de minute pana se incheaga smantana si se rumenesc bucatelele de kaiser. Este foarte aromata si consistenta, foarte buna atat fierbinte cat si rece. Noi am servit-o cu o salata mare asortata.
Brandusa iti multumesc mult de invitatie si gazduire, ma bucur mult sa te cunosc si doresc o duminica frumoasa tuturor celor care iti trec pragul."
Aceasta a fost tarta Sylviei. Sunt absolut sigura ca v-a placut. Multe alte retete, dar si informatii despre ce face ea la scoala aia frantuzeasca de chefi :) gasiti pe blogul "Bucataria Sylviei". Salutati-o din partea mea si urati-i succes si forta, pentru ca are nevoie.
Daca
doriti sa deveniti parte a acestui proiect si sa petreceti o zi de
duminica la mine pe blog, puteti sa-mi trimiteti un mail la
cookingwithmysoul@gmail.com
O Duminica calma si relaxanta va doresc.
Hugs & kisses
trebuie sa fie tare buna aceasta tarta! o duminica frumoasa :*
RăspundețiȘtergereMinunata tarta! Multumim Sylviuta si Brandusa! Duminica frumoasa sa aveti! Pup
RăspundețiȘtergereBrandusa multumesc mult de gazduire si iti spun inca o data ca ma bucur mult sa te cunosc ! Duminica frumoasa !
RăspundețiȘtergereCe propunere potrivita cu vremea si cu o duminica de noiembrie! Si eu o admir pe Silvia, felicitari si sper ca a fost o duminica placuta.
RăspundețiȘtergereHi Sylvia, lovely recipe and guest post :)
RăspundețiȘtergere