Scroll down for English recipe
Mai tineti minte cand va spuneam sa nu aruncati cojile si casutele cu seminte de la gutui? Din ele puteti face cel mai minunat jeleu de gutui, sau asa cum se mai numeste pe la noi, peltea.
Pentru asta aveti nevoie de:
- coji, casute cu seminte de gutui, sau chiar bucati de gutui, 1 kg
- mere cu coaja rosie, 1 kg
- apa cat sa acopere fructele
- 1- 2 kg zahar
- borcane curate si uscate
- Pune gutuile si merele taiate in 4 (cu tot cu coaja si seminte) intr-o oala si acopera-le cu apa rece. Lasa-le la foc mic pana ce fructele sunt fierte si moi. In acest timp nu amesteca, pentru ca se tulbura lichidul.
- Intr-o strecuratoare pune 2-3 randuri de tifon si strecoara fructele de lichid. Lichidul amesteca-l cu zahar in urmatoarea proportie: 1 litru de lichid la 1 kg de zahar. Lasa sa fiarba lichidul (intr-o cratita curata) la foc mic cam 1 ora, pana ce incepe sa devina putin vascos.
- Ca sa verifici consistenta, ia o lingurita de peltea si pune-o pe o farfurie. Daca prin racire se intareste, atunci e gata. Daca nu, mai las-o pe foc si verific-o din sfert in sfert de ora.
- Cand e gata pune-o fierbinte in borcane, inchide-le bine si lasa-le sa se raceasca. Cand sunt reci pune-le in camara.
Pelteaua e una din preferatele mele; tot timpul o bat pe mama la cap sa-mi faca (desi as putea sa fac chiar eu, parca mai buna e cea a mamei :D)
RăspundețiȘtergereCe culoare frumoasa!
RăspundețiȘtergereCe aroma, ce savoare.
RăspundețiȘtergere